USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İstanbul Havalimanı e-ticaretin devleri düşüncesince İstanbul’u biçim biçimine getiriyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Havalimanı’nın geçici trafiğine icra ettiği katkının yanı sıra Alibaba ve Amazon kabil e-ticaret devleri düşüncesince İstanbul’u merkezi müşterek tevzi noktası durumuna dönüştürdüğünü söyledi.

İstanbul Havalimanı e-ticaretin devleri düşüncesince İstanbul’u biçim biçimine getiriyor
03-03-2022 12:01
İspanya

Barselona’da planlı Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) matbuat mensuplarıyla müşterek araya mevrut Avdagiç, gazetecilerin gündeme değgin nikbet ettikleri soruları cevaplandırdı. 2012’den buyana İTO’nun bu fuardaki ulusal iştirakı birleştirme ettiğini kail Avdagiç, bu fuarın en azından müşterek versiyonunu beş altı sene süresince İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’ne getirme üzerine emekleri bulunduğunu anlattı. Avdagiç, “Makul müşterek müddet süresince bunu yapabilirsek İstanbul’a ağırbaşlı müşterek fuar hâlâ kazandırmış olacağız.” dedi.

"Başladığımız işleri bitmeme kez açmak niyetindeyiz"

Avdagiç, müşterek gazetecinin bu sene yapılması muhtemel Oda seçimlerinde baştan İTO Başkanlığına yavuklu olup olmayacağı yönündeki soruya şu cevabı verdi:

“Bu mevzuda mukteza istişarelerimizi yaptık, önümüzdeki çağ düşüncesince çalışmalarımıza başladık. İstanbul iş dünyası, yeni baştan bizi İTO başkanlığına müstahak görürse, bugüne denli kez yürüdüğümüz arkadaşlarımızla bu arada yola bitmeme edeceğiz. Tabii bu zatî müşterek bap değil, müşterek kadro işi ve bugüne denli geldiğimiz müşterek çizik var. Bu çizgideki ekiplerimizle birlikte, İstanbul iş dünyasının tamamını bağrına basacak müşterek biçimde yeni baştan çalışmamızı yapıp, başladığımız işleri bitmeme kez açmak niyetindeyiz.”

“E-ticaret devleri dağıtma merkezi adına İstanbul’u seçiyor”

İstanbul Havalimanı’nın meydana getirdiği en iri devrimin arsıulusal mülk dağıtımında İstanbul’u tarz biçimine getirmesi bulunduğunu vurgulayan Şekib Avdagiç, “Alibaba Çin’den sonradan evren çapındaki civar dağıtma merkezi adına İstanbul’u seçti. Amazon da İstanbul’u seçti. Çünkü İstanbul’dan kısaca 250 gayrimenkul dışı noktaya dağıtma yapabilecek müşterek şebekeye sahipsiniz. Bu Avrupa karışma tek yerde yok. En DOĞRU rakibimiz 130’da, 140’da kalıyor. O sebeple buraya geldiler. THY’nin toy kargo merkezi açıldı. Bundan 15 güneş geçmiş Yeşilköy ağız ağıza kapatıldı, şu anda THY Kargo’nun 183 bin metrekarelik müşterek kargo merkezi devreye girdi. Tamamen sentetik zekayla etkin müşterek sistem. Bu konudaki iradeyi koyan Cumhurbaşkanımıza da burada başta şükranlarımı tabir eylemek istiyorum. Çok iri müşterek vizyondu bu.” değerlendirmesinde bulundu.

"Teknoloji ihracatı ve e-ihracata ehemmiyet vermemiz gerekiyor"

Türkiye’nin faziletli uygulayım bilimi ihracatını değerlendiren İTO Başkanı Avdagiç, faziletli hızla gelişen teknolojinin Türkiye’deki mecmu ihracattaki payının yüzdelik 3,5 olduğunu, ılımlı uygulayım bilimi ihracatı artarken faziletli teknolojide muhtemel artışın olmadığını söyledi. Türkiye’nin uygulayım bilimi ihracatı ve e-ihracata ehemmiyet vermesi icap ettiğinin altını çizen Avdagiç, “2021’de e-ihracatımız 1 bilyon 460 milyon dolar oldu. Bunun çoğalması düşüncesince baş döndürücü dip çalışılıyor. Bütün dünyada genel ağ satışlarının 2030’da mecmu perişan satışlarının yüzdelik 57’sine ulaşacağı öngörülüyor.” halinde konuştu.

“Afrika ile bulunan ticari ilişkilerde baş döndürücü iri müşterek sıçrama yaşandı”

Avdagiç, Türkiye’nin Afrika ile bulunan ticari ilişkilerinde baş döndürücü iri müşterek sıçrama bulunduğunun altını çizerek Afrika ile 1 bilyon dolar bulunan ticaretin 30 bilyon dolara yaklaştığını anlattı. Devletlerin Afrika açılımlarının ticareti de baş döndürücü müspet yönde etkilediğinin altını çizen Avdagiç, bu devletlerin Türkiye kabil hem insanca hem iktisadi ilişkileri bulunan devletlere ve tüccarlara ihtiyacının bulunduğunu ve Türk iş insanlarının eksiksiz bu nitelikleri karşıladığını söyledi.

“Dünyadaki hepinizin bilmiş bulunduğu iri kameraman tekeller Türkiye’yi bloke etmeye çalışıyor”

Şekib Avdagiç, Türk dizilerinin başarılarından bahsederek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

“Geçtiğimiz hafta Kosova Cumhurbaşkanı’nı ağırladık. Çok gailesiz müşterek hanımefendi. ABD’de doktorasını yapmış. Türkçe konuşuyor, dobra İngilizce konuşuyor, Arnavutça elhak biliyor, İspanyolca biliyor. Kitabi müşterek Türkçesi var. ‘Nerede öğrendiniz’ dedim, ‘Türk dizilerinden öğrendim’ dedi. Ancak şu anda hepinizin bilmiş bulunduğu iri paradigma film yapımcısı tekeller, Türkiye’yi de bloke etmeye çalışıyor. Mesela müşterek yapımcı, 1 milyon dolardan yılda 3 film yapıyor. Sonra onun kadrosuna geliyor, 2’şer milyon dolardan onu yıkıyor geçiyor. Bizim yapımcımızı devir dışı bırakıyor. Herkesi devir dışı bırakıyor, ‘bize yap’ diyor ancak kimesne kalmayınca istediği kabil at koşturuyor. Şu anda müşterek korku görüyoruz, bunun düşüncesince de Türk dizilerinin kültürel yönünü hızlı desteklemeye bitmeme edeceğiz.”

“İstanbul Fuar Merkezi’ni Avrupa’nın en çağcıl fuar merkezi biçimine getirdik”

Yeşilköy’de İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) bünyesindeki İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleştirdikleri emekleri değerlendiren Avdagiç, A’dan Z’ye müşterek restorasyon yatırımıyla İFM’nin 100 bin metrekarelik sahasını Avrupa’nın en çağcıl fuar merkezi biçimine getirdiklerini belirtti.

Kendilerinin katiyen hâlâ geçmiş bazılarının meydana getirdiği kabil fuar organizatörü olmayacaklarının altını çizen Avdagiç, “Bizim burada ehemmiyetli müşterek maksadımız var. Kısa müşterek müddet ilkin Türkiye’deki fuar düzenleyen 30 şirketle derinti yaptık. Dedik ki, ‘oligopol çatı bitti, 1 hanay talip de, 10 hanay de talip her insana kapımız açık'. Hatta önemsiz fuarlar da gelsin, burada büyüsünler. Bizim maksadımız nitelikli fuar mekanı sağlayıcı müşterek iştirak olmak.” niteleyerek konuştu.

İTO Başkanı Avdagiç, İstanbul’a arttırma fuar sahası vermek neredeyse İstanbul Fuar Merkezi’ni üç kademeli müşterek planla metrekare adına hâlâ da mübalağa eylemek istediklerini söyledi.

Avdagiç, “Hedefimiz civar etapta 170 bin metrekare, ondan sonradan da 250 bin metrekareye getirirsek, şu anda bizim gördüğümüz projeksiyonlara gereğince İstanbul düşüncesince yeterlidir. Çünkü gelecek senelerde geçişsiz istemez fuarlar azda olsa dijital, azda olsa melez olacak. Yani eskisi kabil 500-600 bin metrekare fuara lazım olmayacağı kanaatindeyiz. Pandemide de onu yaşıyoruz aheste yavaş.” ifadelerini kullandı.

Bakırköy Belediyesi’nin İFM’ye gerçekleşme ettirdiği 93 milyon liralık ihsan düşüncesince ise kanuncu sürecin bitmeme ettiğini kail Avdagiç, laflarını şu biçimde sürdürdü:

“Bakırköy Belediyesi ki İDTM’de bizim de yüzdelik 5 ortağımız, anlamlandıramadığımız müşterek biçimde 2022’de yapılacak tamamı fuarlar düşüncesince genel ağ üzerinden, masa başı hesaplama ile bizlere 93 milyon liralık ihsan saldı. Sonra bu listedeki tamamı fuarlar yapıldıkça, o fuarlara da 3 milyonluk, 4 milyonluk ihsan ihbarnamesi gönderdiler. Bir möble fuarına 4,3 milyonluk ihsan ihbarnamesi geldi. Türkiye’nin değme durumunda fuar yapılıyor, tek yerde hakeza müşterek yürütüm yok. Biz mahkemeye yürütmenin durdurulması ve iptali düşüncesince sorun açtık. Ticaret Bakanlığı ve TOBB da vakası yakından izlem ediyor. Çünkü şu anda hayattaki konjonktürü ilişkin adına ‘take-off’ hazırlamaya hazırlanmakta bulunan Türk fuarcılığı ağırbaşlı müşterek vuruş alacak. ‘Biz o devir fuar yapamayız burada’ dedik, ‘100 fuar yapmazsınız da 10 fuar yaparsınız’ dedi şehremaneti başkanı. CNR’dan kurtulduk demincek toy müşterek hadise ile uğraşıyoruz.”

Avdagiç, güzeşte ay 40 sene sonradan İDTM’nin tamamı salonlarının tapusunu aldıkları bilgisini de verdi.

“Cumhurbaşkanımızın yerli saygınlık ile ticarette ısrarının akla yatkın bulunduğu anlaşıldı”

Rusya-Ukrayna savaşına değgin görüşlerini de paylaşan Şekib Avdagiç, SWIFT sistemi ile ait olarak, “Yerel saygınlık ile tecim yapmış olduğunuz devir SWIFT sisteminin içerisine girmiyorsunuz. Bu ticaretin önü açık. Keşke bu harp olmasaydı ancak burada da sayın Cumhurbaşkanımızın yerli saygınlık ile ticarette ısrarının yılgı hallerde ne denli akla yatkın ve ülkenin bekası düşüncesince ehemmiyetli bulunduğu gerçeğinin de altını resmetmek istiyorum. Yani Cumhurbaşkanımızın ferasetini burada vurgulamakta kâr var. Bunu baş döndürücü açık müşterek biçimde tabir etmekte kâr görüyorum. Bazıları o devir bunu ciddiye almıyordu. Kritik hallerde bu işin, devletlerin bekası düşüncesince ne denli ehemmiyetli olabildiği bugün baş döndürücü açık müşterek biçimde hâlâ ortaya çıktı.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin değme dü diyar ile de ağırbaşlı iktisadi birlikteliği olduğuna dikkati çekici Avdagiç, Türkiye’ye mevrut turistlerin yüzdelik 27’sinin (7 milyon Rus, 2 milyon Ukraynalı) bu dü ülkenin yurttaşı bulunduğunun altını çizdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler