USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İstanbul Avrupa'da en baş döndürücü yatırım meydana getirilen dördüncü kent oldu

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, "İstanbul, bu senenin evvel çeyreğinde, Londra, Paris ve Berlin'in arkası sıra Avrupa’da en aşırı yatırım meydana getirilen dördüncü kent oldu." dedi.

İstanbul Avrupa'da en baş döndürücü yatırım meydana getirilen dördüncü kent oldu
05-05-2022 12:03
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda etkin İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, "İstanbul, bu senenin önceki çeyreğinde, Londra, Paris ve Berlin’in peşi sıra Avrupa’da en aşırı yatırım meydana getirilen dördüncü kent oldu. Oyun yatırımlarında ise Avrupa ve MENA bölgesinde birlikte numara tam toprak alıyor." dedi.

Tüzgen, AA muhabirinin girişimcilik ekosistemi ve finansal dayanak programlarına bağlı sorularını yanıtladı.

İSTKA şekilde 2021 senesinde 4 Mali Destek Programı, 1 Fizibilite Desteği ve 1 Bölgesel Girişim Fonu çağrısı kazanmak az daha hep 6 ayrımlı çağrıya çıktıklarını hatırlatan Tüzgen, "Destek almaya doğruluk ele geçiren projeleri halletmeye başladık. İSTKA şekilde 2022 senesinde 158 projeye 276 milyon TL dayanak veriyoruz. Teknoloji ve teceddüt odaklı startuplarımızın finansmana bedava erişimleri düşüncesince Bölgesel Girişim Sermayesi programına da 400 milyon TL tahsis ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Tüzgen, kuruldukları günden buyana İstanbul’da girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi düşüncesince ayrışık plan ve faaliyetleri yaşama geçirdiklerini aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yeni iş fikirlerinin ticarileşmeye amade duruma gelmesi, domestik uygulayım bilimi firmalarımızın toptan pazarlara açılmaları, girişimcilik ekosistemi oyuncuları ortada iş birliğinin artırılması, millî ve arsıulusal kasıntı ve kuruluşlarla mihman iş birlikleri geliştirilmesi düşüncesince aşırı şümullü icraat yürütüyoruz. Ajansımızın verileri ve bilirkişi görüşleriyle katkıda bulunmuş olduğu Startup Genome'un GSER 2022 tutanağı düşüncesince de çalışmalarımız bitmeme ediyor.

Dünyanın önde mevrut girişimcilik ekosistemlerinin lens dibine alındığı bu raporun detaylarının da DOĞRU sürede kamuoyuna açıklanması planlanıyor. Yeni devirde Girişimcilik Mali Destek Programımız kapsamında 13,4 milyon TL ekonomik duruma ehil 12 projeye yardım sunuyoruz. Oyun sektöründen içtimai girişimlere; keyif teknolojilerinden, eş girişimcilere denli İstanbul'u girişimciler düşüncesince arsıulusal birlikte tasrif merkezi biçimine getirmeye müteveccih projeleri destekliyoruz."

Türkiye'nin önceki taşınabilir aldatmaca ve e-spor gurk merkezi GamesUP'ın İSTKA yardımı ile kurulduğunu vurgulayan Tüzgen, "İş düşüncesi sahibi girişimcilerin önceki oyunlarını geliştirmeleri, marketing ve uluslararasılaşma desteğine gerekseme duyan kuruluşların çabuklaştırma programından faydalanmaları sağlanacak. Siber asayiş girişimlerinin toptan pazarda muvaffakiyet yakalamaları düşüncesince desteklediğimiz Siber Güvenlik Hızlandırma ve Kuluçka Programı Cybercube Projesi ile altyapı, eğitim, fen mentor ve danışmanlara muvasala olanağı sunuluyor.

Yatırımcı Hızlandırma Platformu projesi ile startuplara uluslararasılaşma, finansmana muvasala ve iş birliklerinin oluşturulması hikayelerinde dayanak olmayı amaçlıyoruz. İstanbul Sağlık KOBİ’leri ve startupları düşüncesince Ticareti Hızlandırma Platformu projesi ile İstanbul’daki keyif KOBİ'leri ve startuplarının satı ve marketing süreçlerinin kolaylaştırılmasını hedefliyoruz. “Uluslararası Girişimcilik Merkezi İstanbul” projesi ile de arsıulusal girişimcilerin Türkiye’de sektöre bedava girişleri düşüncesince madun yapı, metodoloji, müşavirlik ve mentorluk hizmetleri sağlanmasını hedefliyoruz." biçiminde konuştu.

"CES 2022'de Türk uygulayım bilimi girişimcileri düşüncesince Türkiye'nin önceki pavyonunu kurduk"

Tüzgen, İSTKA kabilinden 400 milyon TL tahsis edilen Bölgesel Girişim Sermayesi Destek Programı kapsamında 2 fonla kavil imzalandığını söyledi.

Hızlı faiz potansiyeli haiz şirketlere kapital yardımı yapılarak yerlerin büyümesine ve rakiplik güçlerinin yükseltilmesine yardım sağlayacak bu dayanak programı ile uygulayım bilimi ve teceddüt tabanlı girişimlerin finansmana aşırı henüz bedava erişeceğini vurgulayan Tüzgen, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Aynı sürede İstanbul’un lehçe girişimcilik merkezi olma vizyonuna ehemmiyetli birlikte yardım sağlayacağız. Ülkemizden gayrı girişimcileri de cesaretlendiren, sabah yeli sağlayan dünkü unicorn ve decacornların bu fonların destekleriyle ortaya çıkmasını hedefliyoruz. Diğer taraftan uygulayım bilimi girişimcilerimizi arsıulusal pazarlarla buluşturmak düşüncesince bu sene türkiye namına birlikte öge imza attık.

ABD'nin Las Vegas şehrinde 5-7 Ocak 2022'de planlı dünyanın en iri mahveden elektroniği fuarı CES 2022'de Türk uygulayım bilimi girişimcileri düşüncesince Türkiye'nin önceki pavyonunu kurduk. İstanbul Pavyonu'nda Türkiye’den 28 startup dünkü mahsul ve teknolojilerini önceki kat tamamı dünyaya tanıttı. ABD'de alıcı ve yatırımcı görüşmeleri eden startuplarımız arasında, iş birliği, bayilik anlaşması ve önceki satışını-ihracatını yapan, dağıtıcılık teklifi meydan firmalarımız oldu."

İşletmelerin sayısal inkılap ahenk süreçlerine destek

Tüzgen, Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı ile İstanbul'da sahasının rakiplik gücünün artırılması düşüncesince 86,1 milyon TL ekonomik duruma ehil 36 projeyi yaşama geçirdiklerini kaydetti.

İstanbul'daki işletmelerin sayısal inkılap üstüne farkındalıklarını artıracakları ve ahenk süreçlerini hızlandıracak mekanizmaları devreye aldıklarını özetleyen Tüzgen, şunları kaydetti:

"Alüminyumdan keyif sektörüne; kurnaz kent faaliyetlerinden ticarileştirme odaklı üniversite-sanayi iş birliğinin sağlanmasına denli şehrimizin AR-GE ve inovasyon kapasitesini artıracak projeleri destekliyoruz. Biyoteknoloji, ilaç, tıbbi aygıt dalında etkin girişimciler düşüncesince desteklediğimiz Biyoküp Kuluçka Merkezi aşırı geçenlerde hizmete açılıyor.

Kimya, cilt ve nesiç sahasının AR-GE ve yetişek ihtiyacını karşılayacak, istihsal kapasitesini artıracak İstanbul Deri OSB Test ve İnovasyon Merkezi'ni İstanbul'a kazandırıyoruz. KOBİ'lerin AR-GE, inovasyon üstüne yetkinliklerini artıracakları, ticarileştirme odaklı üniversite-sanayi iş birliğini sağlayacak İstanbul İnovasyon ve Teknoloji Lisanslama Merkezi projesini de yaşama geçiriyoruz. Sağlık dalında çalışan, yenilikçi mahsul ve prototipi bulunan araştırmacıları biricik birlikte merkezde buluşturacağımız Tasarımdan ürüne Kişiselleştirilmiş Tıp projesinin de çalışmalarına başlandı.

Ajans şekilde yeşil inkılap üstüne da sürdürülebilir emek harcamaları destekliyoruz. İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi içerisinde yenilenebilir enerjinin doğurgan istihsal ve depolanması dalında AR-GE çalışmalarına önderlik edecek İstanbul Yenilenebilir Enerji Üretim ve Depolama Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi'ni kuruyoruz. İstanbul'da atıkların arka dönüşümü üstüne millî ve arsıulusal bölgede sınav ve araştırı faaliyetleri gerçekleştirebilecek dünkü birlikte biçim de kuruyoruz. Geri Kazanım Test ve Araştırma Merkezi Yıldız Teknik Üniversitesi içerisinde faaliyete geçecek."

Türkiye'nin startup ekosisteminin güzeşte sene salgına karşın küsurat birlikte ivme ile büyüdüğünü aktaran Tüzgen, "2022 yılı da girişimcilik ekosistemimiz düşüncesince doğurgan başladı. İstanbul, bu senenin önceki çeyreğinde, Londra, Paris ve Berlin'in peşi sıra Avrupa’da en aşırı yatırım meydana getirilen dördüncü kent oldu. StartupsWatch'un tutanağına gereğince İstanbul, aldatmaca yatırımlarında Avrupa ve MENA bölgesinde birlikte numara tam toprak alıyor. Bu veriler girişimcilik ekosistemimizin istikbaline müteallik bizlere imge aşılıyor." niteleyerek konuştu.

Tüzgen, 2024-2028 İstanbul Bölge Planı’nın hazırlıklarına başladıklarını dile getirerek, "İstanbul Bölgesi’nin sosyoekonomik evolüsyon eğilimlerini, evolüsyon potansiyelini, rüçhan karışma alanlarını ve sektörel hedeflerini ortaya koyacak bulunan 2024-2028 İstanbul Bölge Planı düşüncesince de hazırlıklara başladık. Başta domestik yönetimler kazanmak az daha amme müesseselerinin hazırlayacakları izlemsel planları da yönlendiren fevk ölçekli birlikte tasar durumunda olmasını amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler