USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

’İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’na bin 800’e yakın yatırımcı katıldı

Türkiye'de iş hayatında eşey eşitliğine ilgili yatırım fonu bulunan “İş Portföy İş'te Kadın Hisse Senedi Fonu”na, ortak sene içinde bin 800'e yakın yatırımcı katıldı.

’İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’na bin 800’e yakın yatırımcı katıldı
09-03-2022 16:36

Türkiye İş Bankası'nın iştiraki İş Portföy ile Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) iş birliğiyle yaşama geçirilen “İş'te Kadın Hisse Senedi Fonu”, birlikte numara yılını doldururken yatırımcılardan bağ görmeye bitmeme ediyor. 8 Mart 2021 Dünya Kadınlar Günü'nde Borsa İstanbul'da planlı gong töreniyle yatırımcılara sunulan, hanımefendilerin üretkenlikleriyle iş yaşamına denk birlikte biçimde engelleme olması temasına ilgili Fon'un birlikte numara yılı vesilesiyle, “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” mevzulu açık oturum gerçekleştirildi.

Panele; İş Bankası Sermaye Piyasaları Müdürü Işıl Dadaylı, Koç Üniversitesi Rektör Vekili ve Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı ile İş Bankası'nın anne destekçisi bulunduğu Workup Girişimcilik Programı'nın mezunlarından bulunan UP School Kurucu Ortağı Melike Aydın katıldı. Panelin moderatörlüğünü, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve UNESCO Toplumsal Cinsiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma Kürsüsü Sahibi Prof. Bertil Emrah Oder üstlendi.

“Cam tavanların kırılmasına müteveccih adımlar çarpan tesiri oluşturur”
Işıl Dadaylı, melez namına planlı panelde icra ettiği konuşmada, Türkiye'de iş hayatında eşey eşitliğine ilgili geçmiş yatırım fonu olma ayrıcalığı haiz Fon aracılığıyla, hesaplı yaşamda hanımefendilerin elan birlikte tomar bedel oluşturmasının önünü açmayı, hanımefendilerin istihdam ve yönetimde elan birlikte tomar uydurma sahibi olmalarına olanak verecek muayeneleri desteklemeyi amaçladıklarını vurguladı.

İstihdamda hanımlara eşitlikçi birlikte biçimde toprak açan, hanımefendilerin yönetimde uydurma sahibi olmasını önemseyen firmaların yurtiçi paydaşlık paylarına yatırım karşılayıcı Fon'dan elde edilmiş gelirin yarısının, “KOÇ-KAM UNESCO Kürsüsü - İş Bankası Kadın Araştırmaları ve Kadın Liderliği Burs Programı” üstünden araştırmalara ve bursiyerlere aktarılacağını tamlayan Dadaylı, Fon üstünden avrat araştırmalarının geliştirilmesi ve avrat liderliğinin güçlendirilmesine katkıda bulunmaktan şişman sevinme duyduklarını söyledi.

Fona geçmiş yatırımı 10 milyon TL ile İş Bankası'nın yaptığını hatırlatan Dadaylı, “Aradan sabık 1 sene kabil çelimsiz müddet içinde Fon'a bin 800'e yakın yatırımcı katıldı. Kadınlara punt eşitliği sağlayıcı firmaların desteklenmesi noktasında hepimizi heyecanlandıran ve umutlandıran bu gelişme, ne denli akıllıcasına birlikte aşama attığımızın da dobra birlikte göstergesi. Gerek iş dünyasında gerekse toplumda kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, cıncık tavanların kırılmasına müteveccih atılacak gelişigüzel adım, alınacak gelişigüzel öncecilik çarpan etkisiyle elan açık kitlelere kudret edecektir. Her çalım ve fert bu tatlı akım ederse bu değiş elan aceleci olacaktır" dedi.

“Kadınlar çalışanlarımız ortada yüzdelik 55, yöneticilerimiz ortada yüzdelik 45'lik orana sahip”
“İş Portföy İş'te Kadın Hisse Senedi Fonu”nun, bankanın hanıma değgin duruşunun hemen birlikte parçasını oluşturduğunu anlatım fail Dadaylı, konuşmasını şöyleki sürdürdü: “Esasında İş Bankası, elan kurulduğu geçmiş zamanlardan itibaren sergilediği eşitlikçi yaklaşımıyla hem sektörde hem vatanımızda örnek, mürşit birlikte çalım oldu. Her bölgede ve gelişigüzel kademede tek ayrımcılığa izin etmeyen, birlikte çalım kültürü vaziyetini almış geçmişten müddet mevrut birlikte anlayışı var. Şu anda 12 bin civarındaki avrat çalışanımızla, vatanımızda en birlikte tomar avrat işveren kurumların başlangıcında toprak alıyoruz. Tüm çalışanlarımız ortada hanımlar yüzdelik 55'lik orana sahip. Yönetici kademesindeki kadınlarımızın payı da yüzdelik 45. Bu tablo, kişiye ve hanıma verdiğimiz kıymeti göstermesi açısından kıymetli".

“Bilimin sürdürülebilirliği, bilginin koca avrat ayırımı yapmadan aktarımıyla sağlanabilir”
Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı ise "Koç Üniversitesi ailemizde mevcut binlerce kadının - öğrenciler, akademisyenler, yönetsel çalışanlar, mezunlar, heyet üyeleri, bağışçılar ve öteki paydaşlarımız- fut izleri okulumuzun gelişigüzel yanına, gelişigüzel sahasına karışmış halde ve ego de bu grubun birlikte çalışanı olmaktan alım çalım duyuyorum. Genç üniversitemizin tarihinde geçmiş kez bilimsel niteliği bulunan yöneticilerin bir çok aşırı baş döndürücü dirayetli ve değerli bayanlardan oluşuyor. Bilimin sürdürülebilirliğinin, bilginin acemi nesillere koca ve avrat ayırımı yapmadan denk namına aktarılması ile sağlanabileceğini tek birlikte devir unutmamalıyız” niteleyerek konuştu.

İş dünyasında yatırımcıların bundan sonra hemen yatırım fonları getirisine bakmadıklarını, kişi değerlerini özümleme edecek fonlara yatırım gerçekleştirmek istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Canlı, “Bu amaçla dünyada ayrı ayrı örneklerini gördüğümüz bu toplumsal odaklı fonların yurdumuzdaki en dobra ve esin verici örneklerinden birisi Koç Üniversitesi Kadın Araştırma Merkezimiz ve İş Bankası ortaklığında açılan İş Portföy İş'te Kadın Hisse Senedi Fonu. Bir senenin böylece Fon'un getirisinin BIST TUM Getir Endeksi ile karşılaştırdığımızda elan faziletkâr bulunduğunu görüyoruz. Bu amblem de hanımları iş dünyasının ehemmiyetli ve ayrılmaz birlikte parçası görüp yönetimlerinde hanımlara toprak verici firmaların başarısına ayraç ediyor” dedi.

“Birlikte geliştiren hanımlar açığı kapatacak”
Panelde teşebbüs öyküsünü özetleyen UP School Kurucu Ortağı Melike Aydın da Dünya Ekonomik Forumu “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2021” tutanağına göre, evren çapında eşey eşitsizliğine bağlı farkın kapatılabilmesi düşüncesince 135 yıla elan gerekseme olduğuna uyanıklık çekerek, “Teknoloji istihdamında eşey eşitsizliğini bloke etmek düşüncesince 135 sene bekleyivermek istemiyorsak, gene teknolojiyi kullanarak avrat istihdamında hendesi çoğalma yakalamalıyız. Birlikte geliştiren ve birbirini geliştiren hanımlar bu açığı kapatacak” niteleyerek konuştu.

Muhammed Fırat Aksoy

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler