USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İş dünyası büyüme sayılarından memnun

Türkiye ekonomisi, 2021'de yüzdelik 11 büyüyerek akıbet 10 senenin en çelimli büyümesini gerçekleştirdi. İş dünyası bağlı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla verilerine müteveccih değerlendirmelerde bulundu.

İş dünyası büyüme sayılarından memnun
01-03-2022 12:42
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Dördüncü çeyrek büyüme verisini açıkladı. Buna göre, istihsal yöntemine uyarınca dört devre toplamıyla elde edilmiş salname GSYH, zincirlenmiş miktar endeksi olarak, 2021 senesinde müşterek eski yıla uyarınca yüzdelik 11 arttı.

TÜRKİYE'NİN İTİCİ GÜCÜ İHRACAT

Türkiye ekonomisinin 2021 yılı büyüme paylarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye ekonomisi 2021 senesinde yüzdelik 11 büyüdü. Net ihracatın büyümeye yardımı 4,9 benek oldu. 2021 yılı büyümemizin yüzdelik 44.2'si hariç satım katkısıyla gerçekleşti. Türkiye'nin üretim, istihdam ve kalkınmasının sevimsiz gücü olmaya bitmeme edeceğiz” dedi.

Dünyada pandemi tesirinin ekonomide ve ihracatta içten hissedildiği aylarda Türk ihracatçısının 225 bilyon dolar hariç satım ile iri müşterek başarıya imza attığını tamlayan TİM Başkanı İsmail Gülle “O günlerde çetince zamanların geçeceğine ve aceleci müşterek toparlanmanın içerisine gireceğimize bulunan inancımızı dile getirmiştik. Bugün gördüğümüz rakamlar Türk ihracatçısına bulunan inancımızda ne derece muhik olduğumuzu bizlere müşterek defa henüz gösterdi” dedi.

“Kuruluşumuzun 100. yılına akıllıcasına giderken ihracatımızın, ekonomimizin önü aydınlıktır”

İsmail Gülle “Türkiye ekonomisini üretimiyle, hizmetleriyle, ihracatlarıyla büyüten tamamı iş insanlarımıza müteşekkiriz. Türkiye ekonomisi hariç satım öncülüğünde, büyümeye ve yükselmeye bitmeme edecek. Bize sakıt edindiğimiz bu kazanımları, ek giranbaha ihracatla süsleyerek sürdürülebilir müşterek biçimde yarınlara taşımaktır. Elimize güzeşte fırsatları dobra değerlendireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Kuruluşumuzun 100. yılına akıllıcasına giderken ihracatımızın, ekonomimizin önü aydınlıktır” açıklamalarında bulundu.

İSTANBUL SANAYİ ODASI BAŞKANI BAHÇIVAN, BÜYÜMENİN SÜRDÜRÜLEBİRLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan değerlendirmesinde büyümenin sürdürülebilirliğine nazarıitibar çekerek, “Türkiye ekonomisi 2021 senesinde yüzdelik 11 ile sonuç 10 senenin en faziletli büyüme performansını gösterdi. Aynı yılda uran sektörümüz yüzdelik 16,6 ile ekonominin genelinden zait ayrıştı ve GSYH içerisindeki payını da yüzdelik 22,8'den yüzdelik 26'ya terfi başarısını gösterdi.

Nitekim uran istihsal endeksi bizlere ekonominin koşa rakamlarda büyüyeceği haberini henüz ilkin vermişti. Kuşkusuz bu büyüme rakamları, senelerdir bulunduğu az daha bu sene da sergilemiştir ki sanayi, ekonomimizin mıhlı büyüme göstermesine en çelimli ve giranbaha desteği vermeye bitmeme etmektedir. Özellikle sığa kullanma oranlarının yüzdelik 75'in üzerinde, PMI'ın 50'lerin üstünde seyretmesi, uran alanının en çetince koşullarda bile üretiminin sürdürmekte bulunduğunu ortaya koymaktadır.

Bu süreçte iç pazardan aşırı pandemi sonra global pazarlarda yaşanmış bulunan toparlanma döneminin ve hariç satımcı sanayimizin de buna ilişkin şekilde ivme kazanmasının tesiri oldu. Pandemi hasebiyle Türkiye'nin Asya'ya seçenek müşterek tedarikçi şekilde öne çıkması ve andıran coğrafyalarla aşırı henüz dişi ilgiler içerisine girmesi ihracata müspet yansıdı. Bu noktada gerçek ehemmiyetli bulunan özellik ekonomimiz açısından büyümenin sürdürülebilirliğidir. Bu büyümede ihracatın ehemmiyetli müşterek yardımı mevcut lakin seviye ve erke maliyetleri kaynaklı yaşanmış bulunan faziletli enflasyon, bu büyümenin ağır müşterek taraf tesiri şekilde ortaya çıktı. Dolayısıyla gelecekte ilk önce enflasyonu düşürerek, büyümeyi mihman ve sürdürülebilir kılarak içtimai refaha yansıtabilmeliyiz” dedi.

'İKMİB YÖNETİM KURULU BAŞKANI PELİSTER: ÜLKEMİZİN BÜYÜMESİNE EN ÇOK KATKI VEREN İKİNCİ SEKTÖR KİMYA'

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Türkiye ekonomisi 2021 yılı dördüncü çeyrekte yüzdelik 9,1 büyürken, 2021 yılı tamamında ise yüzdelik 11 şekilde koşa haneli büyüme gerçekleştirdi. Pandemi sonrası dünkü alışılagelen şekilde isimlendirilen 2021 senesinde ülkemizin çelimli müşterek büyüme gerçekleştirmesini ehemmiyetli buluyor ve sevinme duyuyoruz. Bu büyümede en ehemmiyetli etkenlerden birisi de ihracata mebni büyüme stratejisi. Nitekim kılıç de kimya piyasası şekilde ülkemizin ihracatına hasebiyle büyüme göstermesine en aşırı ulama sağlayıcı ikinci kesim olduk.

Kimya sektörümüzün bu başarısından ötürü tamamı ihracatçılarımız ile alım çalım duyuyoruz. Ülkemizin büyümesinde kılavuz gösteriş oynayan, 16 ast sektörüyle beraberce ekonomide ciddi müşterek fariza üstüne alan kimya sektörümüzün 2021 senesinde gerçekleştirdiği hariç satım 25,4 bilyon dolar ile üstün dereceli kırdı. 2021 senesinde sektörümüz tahminî yüzdelik 40 büyüdü. 2021 yılı 9 maaş çağda Türk kimya sektörümüz global kimya piyasası ihracatından yüzdelik 0,76 hisse aldı. 2022 yılı hariç satım misyonumuz ise 28 bilyon dolara ulaşmak. Diğer taraftan ülkemizi de yakından ait Rusya-Ukrayna krizi erke maliyetlerini ve mal fiyatlarını yükseltmeye bitmeme ediyor. Hammadde bakımından yüzdelik 70 dışa yayımcı bulunan kimya piyasası şekilde bu gelişimleri yakından strateji ediyoruz. Dünyada yaşanmış bulunan bu ve benzer jeopolitik yüklülük ve krizlerin en endamsız sürede sonuç bulmasını diliyoruz. Kimya piyasası olarak, ihracatımızın ek kıymetini arttırmak düşüncesince üzerimize sakıt sorumluluğun bilinciyle beraberce henüz aşırı çalışmaya, henüz aşırı üretmeye ve ihracatımızı artırmaya bitmeme edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DEİK BAŞKANI OPAK: 'GÜÇLÜ 2021 BÜYÜMESİ 2022 İÇİN POZİTİG BİR ALTYAPI DEMEK'

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak büyüme paylarını şöyleki değerlendirdi: “OVP'ye uyarınca 2021 yılı büyüme tahmini yüzdelik 5,8 idi. Yıl ortasına geldiğimizde, DEİK şekilde çelimli aut istem ve envestisman faaliyetlerini cezaevi uğrunda bulundurarak, yüzdelik 10 bandında koşa haneli müşterek büyüme beklediğimizi açıklamıştık. 2021'in 2. çeyreğindeki yüzdelik 21,9'luk büyümenin arkası esna arsıulusal kuruluşlar da Türkiye düşüncesince büyüme beklentilerini yükselttiler. Bugünkü tabloya baktığımızda, global tutum ve ticarette yaşanmış bulunan zorluklara karşın 2021 yılı GSYH büyümesinde yüzdelik 11 ile dünyadan zait ayrışmayı başardık.

Türkiye, 2020 senesinde başlamış bulunan müstevli kaynaklı ve aşırı boyutlu müşterek krize rağmen, 2009 global krizinden ahir zait büyüme serisine boşluk vermeden bitmeme etti. Ülkemizin 2021 senesinde koşa haneli büyümesini görmek, iş dünyamız açısından müjdeli ve inanma verici müşterek safiha ortaya koyuyor ve iş dünyamızın müstevli devrinde yaşananlara karşın sıkıntıları fırsata çevirmeyi başardığını görüyoruz. Tüm dünyada tedbir zincirlerinde teessürat yaşanırken hassaten uran sektörümüz “İşlerimiz askıya almıyoruz” sloganıyla üretime boşluk vermeden bitmeme etti. Böylece en iri hariç satım pazarlarımızdan bulunan AB ülkeleri, Uzak Doğu'da yaşanmış bulunan tedbir sıkıntısını ülkemizden mukabele için gitti. Tedarik Zincirinde elde ettiğimiz bu zait algının devamını iletmek aşırı önemli.

2021 yılı büyüme verilerine uyarınca devletler arası mukayese yaptığımızda, 2020 senesinde ekonomilere mütenazır müşterek biçimde bulaşık fail müstevli krizi sonrasında, devletlerin dipten çıkışlarının eş zamanlı ve bire müşterek seviyede olmadığını izliyoruz. Bir apayrı deyişle, devletler 2021 senesinde tarihî ortalamaların üstünde büyüme kaydetse de simetrisiz neticeler mevcut. Örneğin, AB GSYH'si 2021'in ikinci yarısında müstevli evveliyat seviyelerine dönebildi fakat Almanya, İspanya ve gayri birtakımı AB devletleri hala çöküntü evveliyat GSYH seviyelerine ulaşamadı. Aynı şekilde, 2021 senesinde yüzdelik 7,5 büyüyen Birleşik Krallık ve yüzdelik 1,7 büyüyen Japonya da 2019 yılı seviyelerinin altında arazi alıyor. Meksika ise 2021 yılını yüzdelik 5,1 büyüme ile tamamlasa da sonuç çeyrekte uygulayım resesyona girdi. Dolayısıyla böylesine sıkıntılı müşterek süreçte, Türkiye'nin büyüme patikasındaki çelimli tırmanışını giranbaha buluyoruz.
2021 yılı büyümemizin koşa haneli olmasının yanı esna büyümenin durumuna de baktığımızda, iş dünyamız yerine ehemmiyetli başlıklar görüyoruz:

Bunlardan ilki; kemiksiz aut istem ve envestisman kalemlerinin, bu dönemdeki bütün GSYH büyümesinin yarısından fazlasını oluşturarak büyümenin istem bileşenleri bakımından istikrarlı geliştiğine ayraç etmesidir.

Bu noktada, anne ruzname maddemiz bulunan “dış öğrenci mebni büyüme stratejisi” ön plana çıkıyor. Geçmiş senelerde ağırlıklı şekilde iç istihlak kaynaklı faziletli büyüme sağlandığında, baş başa hariç alım kanalından aut ticaretin büyümeye menfi ulama sağladığına tanık oluyorduk. Bu sene koşa haneli büyümeye, 225 bilyon dolarlık Cumhuriyet zamanı hariç satım rakamlarıyla erişmek önemli.

Bugünkü verilere baktığımızda, 2020 senesinde hassaten anne hariç satım pazarımız AB iktisap etmek az daha global ekonomideki küçülmenin etkisiyle tahminî yüzdelik 15 daralan hariç satım kaleminin, 2021 senesinde büyümesini yüzdelik 24,9'a yükselttiğini görüyoruz. dışalım ise eski yıla uyarınca yüzdelik 2 genişlemiş ve kavram şekilde kemiksiz aut istem bütün GSYH artışına 4,9 puanlık faziletli müşterek katkıda bulunmuş ki sonuç 20 senenin en faziletli katkısından uydurma ediyoruz.

Verinin detaylarında okuduğumuz müşterek apayrı müspet evolüsyon ise sonuç 2 senedir araba donatı yatırımlarının boyun büyüme kaydetmesidir.

2021 senesinde envestisman masrafları salname yüzdelik 6,4 arttı ve bütün GSYH büyüme göstermesine 1,7 benek katkıda bulunmuş. Yatırımlar kaleminin detayında, yapım faaliyetleri bu sene yüzdelik 2 küçülmüş. Öte yandan, araba ve donatı envestisman masrafları ise salname yüzdelik 20,5 büyüyerek doğacak devre istihsal faaliyetleri düşüncesince zait çevir sesi vermeye bitmeme ediyor. Kapasite Kullanım Oranlarının 2022 yılına yüzdelik 78'ler seviyesinde baş yapmasını ki bu nicelik sonuç 10 salname tarihî ortalamanın üzerindedir, envestisman iştahındaki artışın süreceğine ayraç fail ehemmiyetli müşterek belirtke şekilde değerlendiriyoruz. Hükümetin müstevli dönemindeki istihdamı destekleyen duruşu, iç ilginin enerjik kalmasında belirleyici oldu.

Tüketim harcamaları, 2021 senesinde yüzdelik 15,1 artarak GSYH büyümesinin 8,9 puanlık yönünü oluşturdu. 2020 senesinde müstevli kaynaklı derinlemesine mütemadi kapanma yaşanması, istihlak masrafları kalemindeki değiş düşüncesince düşüt temel tesiri oluşturmaktaydı. Bu tabloda, alakalı çağda istihdamın korunması ve mahveden talebinin canlandırılması düşüncesince meri sponsor politikaların tesiri belirleyici oldu. Bu politikaların müşterek apayrı yansımasını ise, aylaklık verileri üstünde gördük. 2021 yılı genelinde sayı farkı aylaklık oranı eski yıla göre

1,1 benek iyileşerek yüzdelik 12'ye geriledi.

Türk iş dünyasının “Dünyaya Açılan Penceresi” ve misyonu “Ticari diplomasi” bulunan kuruluşu DEİK olarak, önümüzdeki çağda de Türkiye'nin henüz müşterek tomar kalifiye büyümesi, büyümenin tabana istikrarlı yayılması düşüncesince tamamı gücümüzle çalışmaya bitmeme edeceğiz. Ülkemizin global ticaretten almış bulunduğu oranı en fevk seviyeye kullanmak düşüncesince dünyanın ciharıyek yanına henüz müşterek tomar dokunmaya, aut öğrenci mebni büyüme göstermesine henüz müşterek tomar ulama sunmaya bitmeme edeceğiz.

İLGİLİ HABER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Ekonomimiz sonuç 10 yıldaki en faziletli büyüme seviyesine ulaştı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 'Ekonomimiz sonuç 10 yıldaki en faziletli büyüme seviyesine ulaştı'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler