USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İkili ilişkileri 30. yılına giren Türkiye ve Hırvatistan 1 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefliyor

Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan, "İkili tecim hacmi, salgının az da olsa etkilediği 2020 yılı dış dengeli müşterek halde yetik ve 2021 sonu itibarı ile 890 milyon dolara ulaşmıştır." dedi.

İkili ilişkileri 30. yılına giren Türkiye ve Hırvatistan 1 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefliyor
08-03-2022 13:05
İstanbul

Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan, geride artan 30 yılda Türkiye ile Hırvatistan ilişkilerinde hukuk ve teşrikimesai anlayışının bilge bulunduğunu belirterek, " İkili tecim hacmi, salgının az da olsa etkilediği 2020 yılı dış kararlı kuma biçimde erişmiş ve 2021 sonu bakımından 890 milyon dolara ulaşmıştır." dedi.

Hızlan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, DOĞRU kuma kuma zamanı mevcut Türk-Hırvat ilişkilerinde, Hırvatistan’ın emektar Yugoslavya’dan bağımsızlığını kazanmasıyla yeni kuma zamanın başladığını tabir etti.

6 Şubat 1992 tarihinde Hırvatistan’ın bağımsızlığını tanıdıkları bulunan Türkiye'nin bu yönde etap atan evvel devletler ortada arazi aldığını tamlayan Hızlan, dü yurt arasındaki diplomatik ilişkilerin 26 Ağustos 1992 senesinde yöntemince organizasyon edildiğini, 1993 senesinde çapraz Büyükelçiliklerin açıldığını hatırlattı.

Hızlan, "Bugün Hırvatistan düet kurda dört dörtlük siyasal ilişkilere erbap olduğumuz, NATO müttefikimiz, lehçe sulh ve istikrarın güçlendirilmesinde iş birliğini sürdürdüğümüz, bu bağlamda, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci ve Türkiye-Hırvatistan-Bosna Hersek Üçlü Danışma Mekanizması kabilinden lehçe platformlarda da beraberce çalıştığımız ehemmiyetli kuma arkadaş ülkedir." ifadelerini kullandı.

Geride artan 30 yılda Türkiye ile Hırvatistan ilişkilerinde hukuk ve ortaklaşa iş anlayışının bilge bulunduğunu aktaran Hızlan, "İki yurt ortada konuşu ve ticari teşrikimesai sonuç zamanlarda çelimli kuma ivme kazandı. İkili tecim hacmi, salgının az da olsa etkilediği 2020 yılı dış kararlı kuma biçimde erişmiş ve 2021 sonu bakımından 890 milyon dolara ulaşmıştır. Ticaret hacmindeki evvel erek bulunan 1 bilyon dolara bu sene ulaşılması beklenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"Türk yatırımcılarının Hırvatistan’daki varlığı artıyor"

Türk yatırımcılarının Hırvatistan’daki varlığının tedricen artmakta bulunduğunu aktaran Hızlan, "Bugün 45 yöresinde firmamız Hırvatistan’da faal. Turizm, inşaat, altyapı, bankacılık ve yenilenebilir erke sektörlerinde ehemmiyetli Türk yatırımları bulunmakta. Örneğin, Hırvatistan’ın evvel jeotermal erke santrali Velika Ciglena kuma Türk şirketi kabilinden nesir edilmiştir." dedi.

Hızlan, Hırvatistan'ın bugüne kadarki en faziletli değerli enfrastrüktür projesi adına tanıdık Krizevci-Koprivnica-Botovo pörsümemiş yolu hattının yenilenmesi ve ikinci kuma güzergâh inşası projesinin de gine kuma Türk şirketi kabilinden gerçekleştirilmekte olduğuna ayraç ederek, şirketlerin sonuç aylarda üstencilik dalında apayrı işler de üstlenen bulunduğunu ve bu bölgede arttırma teşrikimesai fırsatları bulunduğuna dikkati çekti.

"Kara ve Hava yolu taşımacılığı Hırvatistan’la iş birliğimizde ehemmiyetli arazi markajcı gayrı alanlar" diyen Hızlan, "Kara yolu transport sektörümüz düşüncesince de ehemmiyetli kuma transit yurt konumunda mevcut Hırvatistan’dan yılda 60 bin yöresinde Türk plakalı Tır intikal yapmaktadır. THY şita çağında İstanbul-Zagreb ortada haftada 10, İstanbul-Dubrovnik ortada haftada 2 kere gerçekleştirmektedir. Öte yandan, Zagreb Havalimanı arazi ve yiyecek-içecek hizmetleri Türk firmalarınca sağlanmaktadır." yorumunu yaptı.

"Şahsen yerli tecim odalarının iş donanmasında de gizil görüyorum"

Hırvatistan İstanbul Başkonsolosu Dr. İvana Zerec de Türkiye ve Hırvatistan'ın düet ilişkilerinde 30'uncu yılını kutladığını belirterek, dü ülkenin 30 senedir siyasi, ekonomik, diplomatik ilişkilerinin yoğun şekilde dobra bulunduğunu tabir etti.

Zerec, dü yurt ortada açıkça meselelerin olmadığını dile getirerek, NATO, AB ve BM kabilinden baş döndürücü yönlü forumlarda çelimli kuma biçimde iş birliğinin bulunduğunu aktardı.

Türkiye ve Hırvatistan’nın AB ile müzakerelere 3 Ekim 2005 tarihinde başladığını anımsatan Zerec, "Hırvatistan, AB'ye 2013 senesinde girdi ve bu üyelikte arazi aldığımız düşüncesince sevinme duyuyoruz. Türkiye’nin adaylığı dü yurt arasındaki düet ilgiler bakımından iri ehemmiyet bildirme etmektedir. Türkiye ve Hırvatistan’ın ilişkileri yoğun şekilde dobra ilerlemektedir ve bu süreçten talih duyuyoruz. Türkiye ile ayrımlı bölgelerde ve ayrımlı biçimlerde hem siyasal bununla beraber konuşu adına teşrikimesai yapmaktan baş döndürücü mutluyuz. Bu konuşu ilgiler bizim düşüncesince baş döndürücü önemli." ifadelerini kullandı.

Zerec, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2016 senesinde Zagreb'e icra ettiği ziyarette, düet tecim hacminde hedefin 1 bilyon olacağını dediğini anımsatarak, şunları kaydetti:

Umut vadeden yolda olduğumuz düşüncesince yurt adına mutluyuz, düet konuşu iş birliğimizin potansiyeli enine boyuna yüksek. Şimdi 700 milyon dolar civarındayız. Hırvatistan'ın Schengen ekü alanına hazırlanmakta bulunduğu ve ülkelerimizin uğrunda iri kuma gizil bulunduğunu delik uğrunda bulundurduğumuzda bu rakamların gelecek zamanlarda artacağından baş döndürücü eminim. Hırvatistan'da enerji, otelcilik, bankacılık, finans, gezim kabilinden ayrımlı bölgelerde Türk yatırımları mevcut ve bunun gelecekte elan da dobra olacağını umuyoruz."

Hırvatistan'ın gelecekteki potansiyelinin Schengen ekü alanına girmesiyle artacağına ayraç fail Zerec, "Türk yatırımcıların Hırvatistan'da envestisman yaptıklarında, AB pazarlarına girmiş olacaklar. Hırvatistan'ın mühim pozisyonu baş döndürücü iyi. Balkanlar ve AB devletleri arasındayız. Bilişim sektörü, bahir turizmi, tesislerin yapımı, tedbir zinciri ve geri hizmet sahalarında Türk yatırımcılar düşüncesince iri gizil var." değerlendirmesinde bulundu.

Zerec, "Şahsen yerli tecim odalarının iş donanmasında de gizil görüyorum. Ticaret Odası başkanlarıyla görüşmeye çalışıyorum, zira yerli düzeydeki bu iş birliklerinin değme dü yurt düşüncesince tecim kütlesinin artarak çoğalması açısından baş döndürücü müfit olabileceğini düşünüyorum." dedi.

Kültürel bölgede meydana getirilen planlar konuşu evliliği destekliyor

Zagreb Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Fuat Korkmaz ise Türkiye ve Hırvatistan ortada organizasyon edilen diplomatik ilişkilerin 30’uncu yılının kutlandığını, Kültür Merkezi kabilinden meydana gelen fiziksel ve çevirim içi adına planlı sağlam baş döndürücü etkinlikle çalışmalarını sürdürdüklerini tabir etti.

Korkmaz, düzenledikleri etkinliklere eklenen binlerce Hırvatistan yurttaşı ortada Türk şirketlerinde çalışan, Türkiye ile tecim karşıcı ve eğitimlerini Türkiye üniversitelerinde bitmeme ettiren baş döndürücü sayıda bireyin bulunduğuna ayraç etti.

Salgının kavi şartlarına karşın 2020 ve 2021 yıllarında düzenledikleri etkinliklere katılanların sayısının arttığını dile getiren Korkmaz, "Enstitümüz başkaca kültürel bölgede dü ülkenin sinema, müzik, edebiyat, gastronomi ve değişik baş döndürücü bölgede kuma planlar yapmasına katkıda bulunarak konuşu evliliği desteklemektedir." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler