USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İhracattaki rekorlar limanlardaki hareketliliği artırdı

İhracat artışıyla çabukluk yaşanmış olan Mersin Uluslararası Limanı, global ticarette kompetitif navlun fiyatlarıyla öne çıkabilmek ve kalan kapasiteyi istikbal etmek düşüncesince toy yatırımlara odaklandı.

İhracattaki rekorlar limanlardaki hareketliliği artırdı
07-12-2021 11:39
Ankara

Türkiye, bu sene ihracat rekorlarına imza atarken ihracatın gerçekleştiği en ehemmiyetli nakil noktalarından limanlarda iş yoğunluğu ve kütlesi de çoğalma gösterdi. dışsatım artışıyla çabukluk yaşanmış bulunan Mersin Uluslararası Limanı, global ticarette kompetitif navlun fiyatlarıyla öne çıkabilmek ve küsurat kapasiteyi istikbal etmek düşüncesince dünkü yatırımlara odaklandı.

Yeni insan koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle dünyada bozulan tedbir zincirlerine seçenek arayışları, Türkiye'ye bulunan merakı artırırken, Türk şirketleri ihracatta bulunan pazarlara yenilerini eklemeyi sürdürüyor. Türkiye ekonomisi, ihracatta akıbet 12 ayın 11'inde rekorlara imza attı. Kasımda ihracat, güzeşte senenin bire beraberinde ayına gereğince yüzdelik 33,4 artarak 21,5 bilyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, bu değer, bugüne kadarki en erdemli maaş ihracat oldu. Yıllıklandırılmış bazda ihracat da 221 bilyon dolara yükseldi.

İhracatın gerçekleştiği en ehemmiyetli noktalardan bir tanesi Mersin Uluslararası Limanı da küsurat kapasitesiyle ihracat artışına ulama sağlamayı sürdürüyor. Konteynerden konvansiyonele denli aşırı muhtelif yükler düşüncesince işlev verici limandan, konteynerde ülkenin salname ihracatının yüzdelik 22'si, konvansiyonel yükte de yüzdelik 7'si gerçekleştiriliyor. Bu senenin 11 ayında konteynerde 763 bin 908 TEU'luk, konvansiyonelde de 3,6 milyon tonluk iyon liman üstünden ihracatı yapıldı.

Coğrafi konumu, kapasitesi, degaje hinterlandı, iç ve aut güzergâh destinasyonlarıyla ehemmiyetli beraberinde tecim noktası bulunan Mersin Uluslararası Limanı, Türkiye'nin ve bire beraberinde sürede Doğu Akdeniz bölgesinin önde mevrut limanlarından biri olma hususi durumunu taşıyor. Liman, güzeşte sene toplamda 3 bin 584 gemiye terminal hizmeti verdi.

"Türkiye'yi dünyaya bağlıyor"

Mersin Uluslararası Limanı (MIP) Genel Müdürü Johan Van Daele, AA muhabirine icra ettiği değerlendirmede, özelleştirmeden ahir akıbet 14 yılda limanın salname averaj yüzdelik 7,5 faiz kaydettiğini ve akıbet 3 senedir ülkenin en iri limanı durumuna geldiğini söyledi.

Dünyanın 92'nci, Türkiye'nin ise en iri limanı bulunan MIP’in şu anda 2,6 milyon TEU taşımalık elleçleme kapasitesine eş olduğuna ayraç fail Van Deale, "2020 senesinde 2 milyon TEU'luk zamanı eşiği aşan MIP, 2021 senesinde da 2,1 milyon TEU seviyesine ulaşmayı hedefliyor. Hizmet verdiğimiz degaje hinterlandımızın taleplerini istikbal etmek düşüncesince yüzdelik 76 yetenek kullanımına şimdiden ulaşıldı. Konteyner ticaretinde devir kurnaz yaşanmış bulunan dalgalanmalar dikkate alınarak, bu nicelik sene ortamında birtakımı aylarda yüzdelik 90'lara denli yükseldi." diyerek konuştu.

Demir yolu ve yağız yolu bağlantısı bulunan limanın, endüstri bölgelerine de yandaki olduğuna ilgi çekici Van Deale, "MIP, elden ihracat düşüncesince Türkiye'yi dünyaya bağlamakla kalmıyor, bire beraberinde sürede asliye idmansız maddelerin çelimli beraberinde biçimde muktezi ithalatı düşüncesince sanayiye de dayanak oluyor. Çukurova branşında bulunan liman, özellikle Karadeniz Bölgesi ve Orta Doğu devletleri iktisap etmek az daha turunçgiller ve şimdi nice taravetli sonuç düşüncesince izlemsel beraberinde ihracat imla limanıdır." ifadelerini kullandı.

7 güneş 24 vakit işlev veriyor

Van Deale, limanın, Bağımsız Devletler Topluluğu, Irak, KKTC ve öbür nice semt ülkesine aracısız intikal kapısı rolüne eş bulunduğunu aktarırken, "MIP, gümrük mevzuatına editör namına 7 güneş 24 vakit işlev vermektedir ve akıbet yıllarda ihracattaki artış, limanın iş yoğunluğu ve hacmini de artırmaktadır. Son yıllarda küsurat miktar trendiyle MIP, kapılardaki ek iş yükü ile başa adam iktisap etmek ve gelecekte küsurat kapasiteyi istikbal etmek düşüncesince Kapılar Projesi yatırımını da başlattı." değerlendirmesinde bulundu.

MIP'in global taşımalık pazarında beraberinde aktör iktisap etmek ve mega gemilere ev sahipliği gerçekleştirmek düşüncesince şimdi beraberinde tomar kapasiteye gerekseme duyduğunu tamlayan Van Deale, limanın, yatırımlar ile Bağımsız Devletler Topluluğu, Irak, Karadeniz linkleri ve izlemsel konumuyla Doğu Akdeniz branşında anne yol uğrağı limanı durumuna istikbaline dikkati çekti.

"Genişleme ve düzeltme planlarına 450 milyon dolardan beraberinde tomar envestisman yapılacak"

Genel Müdür Van Deale, ihracat işlemlerinin hızlanması düşüncesince atık adımlara da ayraç ederek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Verimliliğimizi bırakmak ve müşterilerimize akıcı işlev arz etmek düşüncesince ameliyat atak sürecindeki rastgele adımı yakından izleme ediyoruz. Bu doğrultuda şimdi hızlı, şimdi dobra ve şimdi operasyonel beraberinde terminal hizmeti düşüncesince birtakımı teknolojik yapılanmalar üstünde çalışıyoruz. Son yıllarda uygulamaya başladığımız çalışmalarımızdan biri de Akıllı Rıhtım Planlama aracıdır. Bu projemiz, terminalin operasyonel faaliyetlerini düzenlemeye asistan oluyor. Bu sistem, bizatihi beraberinde rıhtım planlama aracıdır. Araç, 3 milyondan beraberinde tomar ayrımlı rıhtım planlama seçeneğini araştırarak, taşımalık rıhtımlarındaki iş yükünün optimize edilmiş dağıtımını sağlayacak alternatifi doğru seçiyor. Yakın eskiden yetenek genişletme, takım ve enfrastrüktür planlarına 250 milyon dolarlık envestisman karşılayıcı MIP, önümüzdeki çağda 375 milyon dolar bulunan Mersin Limanı Genişleme Projesi (EMH II) ve 27 milyon dolarlık Kapılar Projesi iktisap etmek az daha benzeyen gelecekte tevessü ve düzeltme planlarına 450 milyon dolardan beraberinde tomar envestisman yapmayı planlamaktadır."

Küresel ticaretteki aceleci artışla baş başa muktezi hizmeti verebilmek düşüncesince dünkü yatırımlara odaklandıklarını özetleyen Van Deale, şunları kaydetti:

"EMH II projesi ile MIP, hep kapasitesini 3,6 milyon TEU'ya çıkaracak ve dünyanın en iri gemileri bulunan 400 mt. uzunluğundaki dü mega gemiye bire beraberinde anda işlev verebilecek. Bu ek yetenek ile liman kullanıcılarına akıcı ve nitelikli işlev garantisi özgülemek talip MIP, plan kapsamında 4 skor rıhtım vinci ve 24 skor ortalık vinci iktisap etmek az daha ek ekipmanlara da envestisman yapacak. Halihazırda aracısız 3 bin, vasıtalı namına 25 bin insana istihdam sağlayıcı MIP, bu yetenek artırımı ile EMH II projesi çerçevesinde 500 aracısız ve vasıtalı 5 bin ek istihdam yaratmayı hedeflemektedir.

Bu plan ile aracısız servis sayısı artacak ve şimdi çelimsiz transit süreleri ile kompetitif navlun tutarları sağlanabilecek. Proje tamamlandığında Mersin Uluslararası Limanı'nın Doğu Akdeniz'deki izlemsel pozisyonu güçlendirilecek ve bölgenin hesaplı kalkınmasına ek bedel sağlayacaktır. Sonuç namına MIP, Akdeniz havzasında bulunan öbür diyar terminalleri ile taşımalık ticaretinde kompetitif beraberinde konumda olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler