USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hizmet İhracatçıları, 150 bilyon dolarlık gaye düşüncesince müşterek araya geldi

Orta vadede 150 bilyon dolarlık dış satım hedefleyen Hizmet İhracatçıları Birliği, bünyesindeki 10 ast bu piyasanın dış satım potansiyelini ortaya boşaltmak düşüncesince yapılacak izleme toplantılarının ilkini gerçekleştirdi.

Hizmet İhracatçıları, 150 bilyon dolarlık gaye düşüncesince müşterek araya geldi
04-11-2021 13:44
İstanbul

İSTANBUL (AA) - Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), ılımlı vadedeki 150 bilyon dolarlık dış satım amacı düşüncesince takip toplantılarının ilkini gerçekleştirdi.

Birlikten meydana getirilen açıklamaya göre, HİB, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesinin lokomotifi bulunan hizmetler sektöründe ihracatın artarak çoğalması ve sektörlerin gelişim göstermesi amacıyla 2018 senesinde kurularak 2 bini hayli üyeye ulaştı.

2019 senesinde 64,4 bilyon dolar, salgının özellikle görev edinmek kıl payı topu topu sektörleri aksi etkilediği 2020 senesinde ise 34,8 bilyon dolar dış satım oluşturan ve 10 bilyon dolar akan müşterek tomar sağlayan hizmetler sektörü, HİB’in önderliğinde potansiyeline hâlâ çabuk halde ulaşacak.

HİB bünyesindeki 10 madun piyasanın dış satım potansiyelini ortaya boşaltmak düşüncesince yapılacak takip toplantılarının ilki, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hizmet Sektör Konsey Başkanı Ahmet Akbalık, HİB Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Sektör Başkanı Ozan Nalcıoğlu, HİB Genel Sekreteri Fatih Özer ve dal temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.


- "Yazılımdaki fırsatı kaçırmayalım"


Açıklamada görüşlerine toprak maruz Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, yazılım ve enformatik piyasasının yarattığı ek bedel ve diyar düşüncesince öneminin bilincinde olduklarını belirterek, "Bakanlık yerine görev ihracatı mühim müşterek ciddiyete sahip, herhangi müşterek biricik madun dal düşüncesince değişik icraat gerçekleştiriyoruz. Yazılım ve enformatik sektörünü de yükseltmek düşüncesince müstelzim emekleri yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Sektörün aşırı çabuk müşterek halde büyüdüğünü ve dinamiklerinin aşırı çabuk halde değiştiğini anlatım fail Öztelli, piyasanın gereksinimlerini hızlıca belirleme yazar destekleri çabuk müşterek halde devreye sokabilmenin ve piyasanın hızına yetişebilmenin önemini vurguladı.

TİM Hizmet Sektör Konsey Başkanı Ahmet Akbalık da, Türkiye'nin eş bulunduğu güre nüfusun iri müşterek kazanım bulunduğunu belirterek, "Sanayide robotik dönüşümü kaçırdık lakin yazılımdaki fırsatı kaçırmayalım. Kuluçka merkezleriyle, akla yatkın teşviklerle acemi girişimler ortaya çıkarabiliriz. Üstelik firmalarımızın kullandığı yazılımlar mühim ciddiyete eş ve maatteessüf çokları taşınmazlar dışı menşeli. Bu hali bilakis yöneltmek mümkün." ifadelerini kullandı.

Birlik bünyesindeki yetişek hizmetleri, canlılık ve hars hizmetleri, üstencilik ve beceri danışmanlık hizmetleri, gezim ve yolculuk ile ilişik hizmetler, liman işletmeciliği ve toprak hizmetleri, yazılım ve enformatik hizmetleri, geçici taşımacılığı hizmetleri, ağırlık taşımacılığı ve geri görev hizmetleri, gayrı iş hizmetleri sektörlerinin etraflıca müşterek halde analizlerini yaptırdıklarını anlatım fail Akbalık, kısaca 1 senedir aşırı etraflıca müşterek araştırı hesabına çalıştıklarını aktardı.

Bu araştırı sebebiyle sektörlerin bulunan pozisyonlarını, rakiplerin stratejilerini, gaye pazarları ve nite konumlandırma yapılması gerektiği kabil neticelere ulaşacaklarını bildiren Akbalık, "Bu sayede sektörlerimizin gereksinimlerini hâlâ güzel belirleme yazar kuma müşterek erek doğrultusunda kere haritası çizeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.


- "Hedef 15 bilyon dolar ihracat"


HİB Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Sektör Başkanı Ozan Nalcıoğlu ise yazılım ve enformatik hizmetleri piyasasının yarattığı gürlük ve istihdam tesiri ile ekonomiler üstünde öz büyüklüğünün üstünde hasiyet oluşturduğunu belirtti.

Ürettiği baskı ve hizmetler ile topu topu sektörlere aracısız ulama sağlayarak iktisat genelin, etkilediğinin altını çizen Nalcıoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle müstevli dönemiyle baş başa nice piyasanın ertelediği sayısal dönüşümün hızlanmasıyla baş başa piyasanın yarattığı vasıtalı etkileriyle bu arada yarattığı iktisadi ek değerin doğacak zamanlarda aşırı hâlâ yükselmesi mübrem olacak. 2019 senesinde 23 bilyon dolar hep dirimlik ve kısaca 1,5 bilyon dolar dış satım hacmine vasıl sektörümüz 2020 senesinde yüzdelik 40’tan müşterek tomar artışla 2 bilyon dolar dış satım geçekleştirdi. Yakalamış olduğumuz bu artım trendini güzel kullanarak ve atacağımız akla yatkın adımlarla 5 sene içinde 15 bilyon dolara ulaşacak ve dokunduğumuz nice piyasaya de ulama sağlayacağız."

HİB Genel Sekreteri Fatih Özer de 2018 senesinde kurulan HİB’in çelimsiz müddette 2 binden müşterek tomar üyeye ulaştığını belirterek, "Bakanlık içinde hemen görev sahası düşüncesince açılan Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ve bu binanın destekleri hedeflerimize hâlâ çabuk ulaşmamızı sağlayacak. Bizler de yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda, sektörlerin beklentileri, gereksinimleri ve yaşamış bulunduğu sorunları sizlerle yapacağımız görüşmeler ile belirleyecek ve herhangi müşterek biricik sektörümüzün ihracatını, dış satımcı sayısını ve yarattıkları ek kıymeti çoğaltmak düşüncesince çalışacağız." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler