USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Her 10 şirketten 9’u engin çalışmaya ısıdam bakıyor

KPMG’nin 530'dan çok firmanın iştirakı ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre, kuruluşların yüzdelik 89’u açıktan düzentileme politikasını uyguluyor yahut uygulamayı planlıyor.

Her 10 şirketten 9’u engin çalışmaya ısıdam bakıyor
06-05-2022 12:04
İstanbul

KPMG'den meydana getirilen açıklamaya göre, KPMG’nin “Uzaktan Çalışmada Güncel Trendler” başlıklı araştırması işverenlere elastiki emek vermeyi kesinlikle ve ne seviyede ele almaları gerektiği dair ehemmiyetli bilgiler sunuyor.

Araştırmaya göre, firmaların yüzdelik 89’u şu an engin düzentileme politikasını doğrusu uyguluyor yahut uygulamayı planlıyor, uz iletişim ve uygulayım bilimi sektörleri ise bu politikayı uygulayıcı sektörlerin başlangıcında geliyor. Uzaktan çalışmanın yaşama atlatılmasında çalışanların isteklerinin anne aktif fiil bulunduğunu da yayınlayan tetkikte en iri güçlük ise bağış ve kanuncu ahenklilik yerine gösteriliyor.

KPMG, “Uzaktan Çalışmada Güncel Trendler” raporunda 530'dan çok firmaya engin çalışmayla ilgilendiren değerlendirmelerini sordu. Yüzde 82’sinin EMA bölgesinde toprak almış bulunduğu katılımcılar ortada ayrışık sektörlerden hile oturmuş üyeleri, yöneticiler, mobilite dair bilirkişi kişiler, insanoğlu kaynakları yetkilileri, bağış ve iş hukuku uzmanları bulunuyor. Raporda ortaya çıkan sonuçlar, engin düzentileme dair toptan eğilimlerin yanı esna diyalekt ve bölüm farklılıkları üzerine da ehemmiyetli efkâr veriyor.

Açıklamada görüşlerine toprak maruz KPMG Türkiye İnsan ve Değişim Hizmetleri Direktörü Jan Erdem Yılmaz, şirketlerin, aceleci borda bordaya inkılap sürecinde geleceğin düzentileme yaşamına tedarik yaparken kesinleşen borda bordaya asıl olduğunu, engin çalışmanın, hayatın elzem borda bordaya parçası durumuna geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Gerek bulunan çalışanların talepleri gerekse de rekabetin derin bulunduğu kabiliyet pazarında öne mürur ihtiyacıyla baş başa engin düzentileme politikaları yükselişte. Bu aşamada, firmaların esnekliğin kesinlikle ve ne seviyede olacağını netleştirmesi ehemmiyet taşıyor. Özellikle işin ihtiyaçları ile ilgilendiren yerine fonksiyonlar özelinde özelleştirilmiş yaklaşımların benimsenmesi ve bu yaklaşımın etkin bağlılığı ve verimliliği eksenlerinde kurgulanması ehemmiyet kazanıyor. Ayrıca engin çalışma, ilkin arsıulusal format kazandığında karmakarışık vergisel ve kanuncu süreçleri baş başa getirebiliyor ve ya iş ve toplumsal asayiş uygulamalarına değgin endişelere sefer açabiliyor. Bu sebeple firmaların düzentileme modellerini dönüştürürken uzlaşma ve riziko mevzularını da cezaevi uğrunda bulundurması eleştiri ehemmiyet taşıyor."

- Uzaktan düzentileme politikaları yaygınlaşıyor

Rapora gereğince firmaların yüzdelik 89’u şu an engin düzentileme politikasını doğrusu uyguluyor yahut uygulamayı planlıyor. Kuruluşların yarısından ilavesi (yüzde 52) engin düzentileme politikası uygulamayı düşünürken yüzdelik 37'si doğrusu halihazırda uyguluyor. Bu biçimde borda bordaya siyasa uygulamayı düşünmeyenlerin payı ise hemen yüzdelik 5’te kalıyor.

Bununla birlikte, stratejiler değme kuruluşun iş modeline, derinlemesine vadeli ciddi hedeflerine ve kurumsal kültürüne gereğince değişiyor. Telekomünikasyon ve uygulayım bilimi alanı yüzdelik 64 ile bu modeli uygulayanların başını çekerken, bu dü sektörde engin emek vermeyi istimara etabında olanların payı ise yüzdelik 27 seviyesinde bulunuyor. BT tabanlı şirketlerin, ilkin de startup sektöründekilerin, aceleci değişmeyen verebilmesi ve engin çalışmanın bir çok devir borda bordaya DNA’larının borda bordaya parçası olması dolayısıyla bu sektörlerdeki efdal nicelik da tansık halde bulunmuyor.

Diğer taraftan enteresan borda bordaya biçimde yiyecek, içecek, dağınık ve mahveden sektörlerindeki iştirakçilerin yüzdelik 90’nı engin düzentileme politikası planladıklarını belirtti. Bunların yüzdelik 40’ı bu politikayı uygulamayı düşünürken yüzdelik 60’ı şu an uygulamakta olduklarını belirtiyor. İmalat alanı için, iş durumunda henüz çok çalışmanın gerekliliği cezaevi önüne alındığında, bu neticeler henüz da tansık oldu. Hatta birtakımı şirketler, mevhum asıl gözlükleri ile engin araba bakımı yapılması kabilinden dünkü teknolojiler kullanılarak işgücünün engin çalışabileceğini tabir ediyor.

- Uzaktan çalışmanın yaşama atlatılmasında çalışanların arzuları anne etken

Uzaktan düzentileme sebeplerinin başlangıcında ise çalışanlardan mevrut arzular ve Kovid-19 kısıtlamaları geliyor. Kuruluşların yarısından ilavesi (yüzde 55), engin düzentileme politikalarını işleri yahut aut faktörlerden çevre değil personellerinin isteklerini istikbal etmek düşüncesince yaşama geçirdi.

Uzaktan düzentileme şekilleri de kuruluşlara gereğince farklılık gösteriyor. Yüzde 42 ile bir çok şirket, dünya sınırları süresince engin çalışmaya odaklanıyor. Ülke haricinde engin düzentileme bahis konusu olduğunda, firmaların yüzdelik 22’si 90 günden henüz az borda bordaya müddet düşüncesince endamsız sürekli engin düzentileme şeklini düşünüyor. 90 günden çok müddet düşüncesince bu nicelik yüzdelik 8’e derece düşüyor. Ayrıca iştirakçilerin hemen yüzdelik 9’u dünya dışından bu yöntemle işe alıntı yapmayı değerlendirdiklerini belirtiyor.

Vergi ve kanuncu ahenklilik yüzdelik 88 ile engin emek vermeyi infaz etmek talip firmalar düşüncesince en iri güçlük yerine öne çıkıyor. Halihazırda dünya sınırları süresince dikkate katılması müstelzim ayrışık bağış ve kanuncu tensikat bulunduğu düşünüldüğünde bu akıbet tansık olmuyor. Örneğin, esenlik ve güvenlik, data dulda ve BT güvenliği, dirimlik ve kurumlar vergisi düzenlemeleri ile ilgilendiren devletlere gereğince mütebeddil çalıştıran yükümlülükleri bulunuyor. Ülke sınırlarının dışında, henüz çok arsıulusal tensikat devreye girdikçe uzlaşma henüz da karmakarışık bir vaziyete geliyor. Yasal standartların olmaması ve bağış dalında belirsizlik, uç ötesi engin çalışmanın ele alınmasında ehemmiyetli borda bordaya bariyer oluşum ediyor.

Sonuç olarak, uç ötesi engin emek vermeyi yürütüm sonucu borda bordaya taraftan firmaya başmaklık riziko değerlendirmelerine ve başka taraftan iş ve kabiliyet ihtiyaçlarına değgin kalıyor. Vergi ve kanuncu uyumlulukta sonradan engin çalışmanın önündeki başka güçlük ortada sırayla dişi süreçler tekvin etmek (yüzde 21), etkin takip edeni ve uygulayım bilimi (yüzde 18), haberleşme (yüzde 10) geliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler