USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hazır giysi sektörü teşvikli yatırımlarla 10 yılda 386 bin toy istihdam yarattı

İHKİB Başkanı Gültepe, İstanbul'u moda merkezi, Anadolu'yu istihsal üssü ika planlarına teşvikli yatırımlarla gayret verdiklerini belirterek, anık giysi endüstrisinin 10 yılda 386 bin dünkü istihdam yarattığını söyledi.

Hazır giysi sektörü teşvikli yatırımlarla 10 yılda 386 bin toy istihdam yarattı
24-09-2021 16:00
İstanbul

Hazır giyit firmalarının sonuç çağda icra ettikleri yatırımlarla toptan markaların istihsal üssüne çevirdikleri Malatya'daki fabrikaları görüşme eden İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye'yi moda endüstrisinde halen bulunmuş yer aldığı 5'inci bayağı çıkarıp karşı 3'e sokmayı hedeflediklerini vurguladı.

Gültepe, teşvikli yatırımların 6,8 milyar liralık bölümünün 5'inci ve 6'ncı yerlere yapıldığını kaydederek, "Sektörün Anadolu’da en aşırı teşvikli yatırım icra ettiği vilayetler listesinde 1,6 milyar TL ile Batman karşı tam arsa alıyor. Batman’ı 934 milyon TL ile Malatya ve 823 milyon TL ile Diyarbakır izliyor." ifadesini kullandı.

İstanbul'u moda merkezi, Anadolu'yu istihsal üssü gerçekleştirmek düşüncesince kolları sıvadıklarını kaydeden Gültepe, laflarını şöyle sürdürdü:

"Devletimizin 2012'de başlatmış yer aldığı lehçe teşvik uygulamasının da fazlalık tesiri ile firmalarımız, sonuç 10 yılda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aşırı ehemmiyetli yatırımlara imza attılar. Özellikle 5'inci ve 6'ncı yerlere yaptığımız yatırımlarda derinlemesine periyodik teşrikimesai yaptığımız ecnebi partnerlerimizin teşvikinin de altını çizmem gerekiyor. Verilere baktığımızda 2012'den beri piyasanın toplamda 15,2 milyar liralık teşvikli yatırım icra ettiği görülüyor. Bu yatırımda dünyanın en ehemmiyetli moda merkezlerinden bir tanesi gerçekleştirmek istediğimiz İstanbul tahminî 3,3 milyar lira ile karşı tam arsa alıyor. İstanbul merkezli 408 firmamız bu teşviklerle dijitalleşme, tasarım, Ar-Ge kapasitelerini geliştirdiler. Teşviklerle 6'ncı Bölge'de 4,8 milyar lira, 5'inci Bölge'de ise 2,1 milyar lira iktisap etmek neredeyse 6,9 milyar liralık yatırım yaptık. Teşvikli yatırımlarla sağlanan 386 bin nefis istihdam kapasitesinin 294 binini bu alanlarda ülkemize kazandırdık."

Gültepe, Anadolu'da amade giyit firmalarının en aşırı teşvikli yatırım icra ettiği vilayetler listesinde Batman'ın başı çektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Batman'da 434 firmamız çeşidinden 1,6 milyar liralık yatırıma imza atıldı. Batman'ı 934 milyon lira ile Malatya ve 823 milyon lira ile Diyarbakır izliyor. Bu teşviklerle kılıç bire müşterek sürede sektörümüzün ve ülkemizin istikbaline yatırım yapıyoruz. Birçoğu toptan markalara istihsal işleyen fabrikalarla eklenmiş altın dış satım kapasitemizi arttırıyoruz. Teşviklerin indinde sektörümüzün hızı ve uzlaşma kapasitesi sebebiyle pandeminin karşı devrinde arsıulusal müşterek krize dönüşen peçe ve koruyan kıyafet üretiminde Türkiye’yi toptan müşterek aktör oldu. Firmalarımız güzeşte yıl hoppadak müşterek iki ayda 3 milyar liranın üstünde teşvikli yatırımla peçe ve koruyan kıyafet üretiminde Türkiye'yi dünyanın en iri ikinci ülkesi yapmayı başardılar."

Her 39 bin liralık teşvikli yatırım ile 1 insana istihdam sağlandı

Hazır giyit sahasının lehçe teşviklerle hassaten Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde istihdama da ehemmiyetli müşterek yardım sunduğuna dikkati çekici Mustafa Gültepe, teşvikleri minimum ünite maliyetle istihdama dönüştürmede de mürşit olduklarını söyledi.

Gültepe, geçer not averaj rastgele 39,3 bin liralık teşvikli yatırım ile 1 insana istihdam sağlandığını tabir ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Firmalarımız 10 yılda 15,2 milyar liralık teşvikli yatırımla 386 bin nefis toy istihdam yarattı. Bir bambaşka tabir ile tercih ettiğimiz averaj rastgele 39,3 bin lira karşılığında müşterek insanımız düşüncesince iş fırsatı yarattık. İstanbul'daki 3,2 milyar liralık yatırım, aracısız istihsal adına dijitalleşme, dizayn ve Ar-Ge düşüncesince yapıldığı düşüncesince averaj yükseliyor. Örneğin, Batman'da 1 milyar 616 milyon liralık yatırımla 70 bin 209 istihdam yarattık. Bu kentimizde rastgele 23 bin liralık teşvikli yatırımla müşterek insana istihdam sağladığımız görülüyor. Aslında firmalarımız hoppadak araba masrafını üstlendiğinde 10 bin dolarlık yatırımla 15 kişiye, müşterek bambaşka tabir ile bugünün düzey kıymeti üstünden tahminî 6 bin TL ile müşterek insanımıza iş sağlayabiliyor."

"Anadolu'da istihsal kapasitesi yüksek, mevki dostu fabrikalar kurmalıyız"

Salgın sürecinde tedbir zincirinin de değiştiğine aksan işleyen İHKİB Başkanı Gültepe, Avrupalı markaların gereksinimlerini Çin veya Güneydoğu Asya devletleri adına DOĞRU coğrafyalardan gelecek arayışının Türkiye düşüncesince ehemmiyetli müşterek punt bulunduğunu söyledi.

Gültepe, ABD'li markalardan da Türkiye'ye derece derece kalan müşterek özen bulunduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"İhracatçı firmalarımız yüzdelik 80-85 yetenek ile çalışıyorlar. Kapasitemiz yılbaşına derece kırcı yer aldığı düşüncesince kimi siparişleri art yöneltmek mecburiyetinde kalıyoruz. Sektör olarak, 8 ayda 12 milyar 868 milyon dolar dış satım gerçekleştirdik. Eğer müşterek elverişsizlik eğer olmazsa bu yıl, 19 milyar doları geçerek üstün dereceli müşterek ihracata imza atacağız. Çok ırak sıfır müşterek tarihte de 33 milyar dolarlık hedefimizi yakalayacağımıza inanıyorum. Çünkü toptan tedbir zincirindeki değişimin de etkisiyle gelecek zamanlarda Avrupa ve ABD'li markaların Türkiye'ye ilgisinin hâlâ da artacağını öngörüyoruz. Bu sebeple Anadolu'da istihsal kapasiteleri yüksek, gün enerjisi ile etkin mevki dostu yeşil fabrikalarımızın sayısını çabucak artırmamız gerekiyor."

Tersine Göç Projesi ile alanda kamuya ilişik bulunan ve halen nötr duran binaların akıllıca şartlarda firmalara tahsis edilmesi dair talepleri bulunduğunu tamlayan Gültepe, şunları kaydetti:

"Bu talebimize müspet karşılık alabilirsek nötr duran yüzlerce binayı birer istihsal ve istihdam merkezine dönüştürebiliriz. Finansman kaynaklarımızı toprak ve yapı düşüncesince harcamazsak müşterek nefis istihdamın maliyetini 6 bin liraya düşürebiliriz. Firmalarımızın kasasında duracak parayı da eklenmiş altın üretimimizi artıracak yatırımlar düşüncesince kullanabiliriz. Ayrıca lehçe teşviklerin indinde günün koşullarına akıllıca toy teşvik mekanizmalarının da geliştirilmesi gerekiyor. İHKİB adına bu mevzuda da müşterek emek vermek yaptık. Hazırladığımız Hazır Giyim Sektöründe Yeni Nesil İhracat Teşvik Önerilerimizi, Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklar hassaten iktisap etmek neredeyse devletimizin alakadar kurumları ile paylaştık."

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla hâlâ da umutlandık"

Devletin bugüne derece daima piyasanın indinde olduğuna aksan işleyen Mustafa Gültepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müşterek hafta evvela ihracatçılara verdiği müjdelerin çıkarlarını hâlâ da umutlandırdığın söyledi.

Gültepe, İhracatı Geliştirme Fonu'nun kurulması, Eximbank'ın baştan yapılandırılması, İstanbul'da fuar merkezi projesi ve ırak devletler düşüncesince dış satım stratejisi geliştirilmesinin hedeflerine ulaşmada fazlalık yansımaları olacağına inandığını kaydetti.

Gelecek zamanlarda şirketlerin mukteza değiş ve dönüşümü gerçekleştirebilmeleri düşüncesince e-ihracat uygulamalarının ve bu alanlardaki yetenek ihya faaliyetlerinin desteklenmesi icap ettiğini kaydeden Gültepe, İhracatı Geliştirme Fonu'nun müşterek nebze de olsa şirketlerin kapital ve finansal yapılarının güçlendirilebilecek özellikte bulunduğunu söyledi.

Gültepe, dal mensuplarının yüzdelik 50'sinin avrat bulunduğunu vurgulayarak, "Bizim sektörümüz, avrat etkin ağırlıklı. Hem yönetimde hem üretimde avrat etkin aşırı fazla. Bu konularda, 'kadınlarımıza dokunulmazlık tanıyın, onlara da ayrı müşterek halde teşvik verelim' niteleyerek derinlemesine süredir söylüyoruz." ifadesini kullandı.

"Hazır giyit sahası ve dokuma sahası hem istihsal ve istihdamda hem de ihracatta 1'inci sektör"

Hazır giyit sektörünün, Türkiye'yi dış satım açısından "uçuran" müşterek dal bulunduğunu kaydeden İHKİB Başkanı Gültepe, "Özellikle pandemi sonrası düşüncesince şurası öngörebiliyorum, hem amade giyit sahası hem de dokuma sektörü, ikisini de gerçekte müşterek halis muhlis adına görmek lazım, toplamı bence şu anda Türkiye'nin 1'inci sektörü. Hem istihsal ve istihdamda hem de ihracatta. Yani ikisinin birbirinden ayrılacak müşterek tarafı yok. Bir halis muhlis adına beslemek lazım." niteleyerek konuştu.

Gültepe, piyasanın devir zamane kimi kentlerde ve alanlarda istihdam problemi yaşadığını ve etkin bulmakta engel çektiğini tabir ederek laflarını şöyle sürdürdü:

"İstihdam 1,2 milyon kişiyi aştı. Yani tüketicilere müşterek istihdam kaynağı biçiminde bakılabilir. İstanbul'umuzun ve Anadolu'muzun meydana getirecek yer aldığı roller var. Bunları da yaparken bire müşterek bölgede, bire müşterek yerde kümelenmemek lazım. misal olarak, şu anda bulunduğumuz Malatya, hakkıyla fabrikalarla doldu. Şu anda 130'a DOĞRU şirket var. Eleman dair halis muhlis şirketler iş yaşamaya başladı. Ben rastgele bana söyleyeni değişik yerlere yönlendiriyorum. Buradaki şirketler elhak büyüyor. Büyüdükçe öge gereksinimi doğuyor ve bu yol şirketler ortada elemanla alakadar başağrısı çıkıyor. Diğer illere Elazığ, Adıyaman, Erzurum, Ağrı derece aha Kars derece o yerlere gidilmeli. Gidilmesi icap ettiğini dilimizin döndüğü derece söylemeye çalışıyoruz."

Gültepe, kurların aceleci müşterek halde yukarı, alçak gitmesini kimsenin istemediğini fakat bulunan durumun istihsal ve dış satım açısından iyi bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Şimdi elbette kurlar müşterek üst müşterek alçak hakeza ansız potansiyel farkı derece fırlamasını, hipertansiyon olmasını tek kimesne istemez. Ancak Türkiye'nin üretimle alakadar art kalmış yer aldığı müşterek çevrim bana göre, 2008, 2009'la 2014, 2015 yılları arasıdır. O da nedir? Her yerde söylüyorum müşterek TL'nin eşittir müşterek dolar yer aldığı nokta. Bu derece Türkiye'nin art kalmış yer aldığı noktaydı. Yani ihracatın ve üretimin yapılmadığı müşterek dönem. Herkesin Türkiye'den kaçtığı noktaydı. Çin bildiğiniz bunun şeklinde bunu daima başarıyor. Parasını daima devalüe ederek bu noktaya geldi bence. Dünyanın, rastgele sektörde yüzdelik 40'ı Çin çeşidinden karşılanıyor. Yani kurların pahalılık üstündeki hareketi bizi tek halde erinçsiz etmez tersine istihdamı ve üretimi destekler. Bence olması müstelzim noktada ayrıca az buçuk hâlâ üst gitmesinde tek mahzur yok. Yani doların 9 lira yer aldığı müşterek yerde istihsal ve dış satım bence iyi müşterek halde desteklenir. Tabii enflasyona bulunan tesirini de yetkililer hâlâ iyi hesaplar fakat istihsal ve dış satım adına niteleyerek söylüyorum. Belki endamsız sürede kaybederiz fakat derinlemesine çağda Türkiye hesaplı çıkar. Yatırımlar Türkiye'ye gelir. Herkes yatırım yapar. Aksi takdirde kağıt üstünde eğreti bulunan müşterek ulusal dirimlik artışı olur. Onu eski çağda gördük."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler