USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Piyasa aktörlerinin Türkiye ekonomisine itimatı arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonu düşürmeye müteveccih birlikte paradigma aşama attık ve atmaya da bitmeme edeceğiz. Makroekonomik göstergelerin düzelmesiyle Türkiye ekonomisine mahsus güvenin henüz da artacağına bulunan inancımız tam." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Piyasa aktörlerinin Türkiye ekonomisine itimatı arttı
18-03-2022 15:08
Londra

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İngiltere'nin başkenti Londra'da meydana getirilen görüşmelerde, ecnebi yatırımcıların ve piyasa aktörlerinin Türkiye ekonomisine bağlı art dönüşlerinin iyice müspet bulunduğunu belirterek, "Piyasa aktörlerinin bizim kararlığımızı, izleyeceğimiz defa ve adımları bilmesi, Türkiye ekonomisine bulunan itimatı artırdı." dedi.

Bakan Nebati, Londra'da arsıulusal mal şirketlerinin, fevk dozaj yöneticileri ve yatırımcılarıyla dün gerçekleştirdiği görüşmelerin arkası sıra AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Göreve geldiği civar günden itibaren lüzum dünya içi gerekse dünya dışı piyasa aktörleriyle toplantılar yaptığını tamlayan Nebati, Londra'da elden beraberinde güneş içinde 15'i servet idare şirketi, 15'i arsıulusal kalkınma ve envestisman bankası, 4'ü hususi kapital ve enfrastrüktür fonu kazanmak az daha 40'a yaklaşan fevk dozaj yöneticiyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Nebati, sabık ay başlangıcında yatırımcılarla ahbaplık etmek düşüncesince Londra'ya gezi ettiklerini, dün ise ikinci ziyareti gerçekleştirdiklerini anımsatarak, "Piyasa aktörlerinin bizim kararlığımızı, izleyeceğimiz defa ve adımları bilmesi, Türkiye ekonomisine bulunan itimatı artırdı." niteleyerek konuştu.

Son dü yılda tamamı dünyanın karşılaşmış olduğu en şişman problemin küsurat para şişkinliği olduğuna yer veren Nebati, "Enflasyonu düşürmeye müteveccih beraberinde branş film film etap attık ve atmaya da bitmeme edeceğiz. Makroekonomik göstergelerin düzelmesiyle Türkiye ekonomisine mahsus güvenin henüz da artacağına bulunan inancımız tamdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Emtia tutarları tamamı dünyada para şişkinliği baskısını artırıyor"

Bakan Nebati, Rusya-Ukrayna kaynaklı jeopolitik ve mali risklerin başka devletlere de yayımlanma ihtimaline bağlı değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti:

"Rusya-Ukrayna mücadelesi ve bu kapsamda Rusya'ya meri şümullü yaptırımlar, Rusya ekonomisi hassaten kazanmak az daha ayrımlı kanallardan başka devletleri de zararlı etkiliyor. Rusya ve Ukrayna'nın global tarım, erke ve başka mal ihracatı içinde ağırlığı faziletkâr olsa da global tecim ve büyümedeki ağırlıklarının olabildiğince düşüt bulunduğunu görüyoruz. Yakın sürede meydana getirilen icraat da Rusya-Ukrayna savaşının Avro Bölgesi ve global ekonomiye yayımlanma tesirinin var bulunduğunu gösterirken, bu etkinin kısıtlanmış kalması bekleniyor. Diğer taraftan, hassaten küsurat mal fiyatları, halihazırda tamamı dünyada faziletkâr bulunan para şişkinliği üstündeki baskıyı henüz da artırıyor. Enerji fiyatlarındaki artış, tamamı dünyada bölük halkının satın kabul etme enerjisini azaltarak tüketimi zararlı etkiliyor. Azalan taleple baş başa oluşan kapalılık ortamı yatırımları azaltıyor. Bu çerçevede, akıbet çağda global kurda para şişkinliği tahminleri fevk yönlü, nema tahminleri ise alçak cepheli güncellenmektedir."

"Ülkemiz şoklara akıbet evre dirençlidir"

Nureddin Nebati, Türkiye'nin bulunan global risklere dirlik hazırlıkları üzerine da bilgelik vererek, "Hayata geçirdiğimiz siyaset adımlarımız yardımıyla ekonomimizdeki kırılganlıkları azalttık. Ülkemiz lüzum çelimli amme maliyesi lüzum katı bankacılık sektörüyle şoklara akıbet evre dirençlidir." değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye'nin çelimli mali disiplinine dikkati çekici Nebati, dünyada bütçe açıklarının eş haneleri, borçluluk seviyelerinin ise üç haneleri görmüş olduğu beraberinde ortamda katı ve sakınımlı beraberinde amme maliyesine ehil olunduğunu söyledi.

Nebati, "Gerek AB tanımlı namus borcu stokumuzun Maastricht Kriterlerinin iyice altında olması, gerekse maliyet avantajına ve eklenmiş kıymetli istihsal etme becerisine ehil olma ayrıcalığı yardımıyla ülkemiz, risklerini yönetebilen, borçluluk oranları sürdürülebilir olan, esenlik krizi denli öngörülmesi güç riskler karşısında muktezi donanımı bulunan beraberinde ülkedir. Türkiye çelimli özelliklerinin bilinci ile beklenen riskler gözetiminde yaşanabilecek ihtimalî kırılganlıklara dirlik etraflıca adımları devreye almaktadır." niteleyerek konuştu.

"Güçlü hariç satım hevesi 2022'de de bitmeme ediyor"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Fiyat İstikrarı Komitesi, Finansal İstikrar Komitesi ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantılarında Rusya-Ukrayna ortada yaşanmış bulunan gelişmelerin ihtimalî yansımalarını rastgele boyutuyla ele aldıklarını anlattı.

İlgili tamamı bakanlıklar ve kurumlarla eşgüdüm içinde gelişimleri yakından izlem ettiklerini vurgulayan Nebati, "Bu çerçevede, Rusya-Ukrayna kaynaklı risklerin ekonomimize ihtimalî zararlı etkilerini de azaltmaya müteveccih tedbirleri kararlılıkla halletmeye bitmeme ediyoruz. İhracatı ve eklenmiş kıymetli üretimi önceleyen politikalarımızla ehemmiyetli kazanımlar elde ettik. Geçen sene çelimli seyreden ihracatın 2022'de de bu eğilimini bitmeme ettirdiğini görüyoruz." dedi.

Nebati, global erke ve erke dışı mal fiyatlarındaki artışların bölük halkının alıntı gücüne aksi tesirini alıkoymak düşüncesince akıbet çağda gıdada ve elektrikte KDV indirimleri uygulanması anlamında değişmeyen aldıklarını tabir etti.

Türkiye ekonomisinin mukavemetli bulunduğunu yineleyen Nebati, "Ülkemiz; derinlemesine senelerdir uyguladığı bulunmaz aut tecim politikalarıyla ihracatta hem verim bununla müşterek alışveriş çeşitlendirmesini elde etmiş olup, devim bilimi ve şoklara dirlik bağışıklığı faziletkâr bulunan gerçek sektörüyle bu süreci hasarsız beraberinde biçimde atlatma yeteneğine sahiptir." değerlendirmelerini yaptı.

"İhtiyatlı amme maliyesi ile muvazeneli nema görünümünü destekliyoruz"

Bakan Nebati, Türkiye'de bölük halkının döviz cinsi borcu bulunmadığını, bankacılık piyasasının de döviz açıkça pozisyonun olmadığını söyledi.

Türkiye'nin dengelem yapısı çelimli ve büyüyen beraberinde bankacılık sektörüne ehil bulunduğunu tamlayan Nebati, "Ülkemizin hep borçluluk oranları da epey bir güdülebilen ve düşüt düzeylerdedir. Biz sakınımlı amme maliyesi ile muvazeneli nema görünümünü destekliyoruz." dedi.

Nebati, Türkiye'nin aksi şoklara dirlik direncini rastgele sabık sene artırdığına ayraç ederek, "Her ne genişliğinde akıbet çağda erke ithalatındaki artışla baş başa beraberinde hacim itila hevesi olsa da akan açığımızın eski yıllara nazaran ehemmiyetli seviyede gerilemesini ve aut tasarruflara bulunan bağımlılığımızın azalmasını, ehemmiyetli beraberinde müzahir sebep kendisine görüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Rusya'dan adam kazanmak talip firmalar düşüncesince Türkiye'yi henüz da alımlı buyurmak amacıyla neler yapılabileceğine bağlı görüşlerini de paylaşan Nebati, konuşmasını şu biçimde tamamladı:

"Türkiye ekonomisinin arsıulusal arenadaki rakiplik enerjisini bırakmak düşüncesince yatırımcı itimatını desteklemeye müteveccih azimli çabalarımız bitmeme etmektedir. Bu çerçevede beşeri sermayesini güçlendirici yönde eğitim, maharet ve işgücü alanındaki reformlara odaklanmak, şirketlerin global bedel zincirine entegrasyonunu sağlayan adımlar atmak, endüstride sayısal dönüşümü hızlandırmak, eklenmiş kıymetli ve yenilikçi istihsal ile verimliliği artırmaya müteveccih politikalara yoğunlaşmak, önümüzdeki çağda de en asliye önceliklerimiz olacaktır. Türkiye Ekonomi Modeli ile makroekonomik istikrarı sağlayarak ve faziletkâr eklenmiş kıymetli yatırımları heveslendirme ederek; üretim, hariç satım ve istihdamı artırmayı amaçlıyoruz. Böylece akan açıkça sorununu mihman kendisine çözmek, itidalli dirimlik tuzağını geçmek ve global bedel zincirlerinde fevk sıralara çıkmayı hedefliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler