USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Global Yatırım 2022'de liman yatırımlarını hızlandıracak

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kutman, "2022'de anne gayemiz liman sayımızı 30'a çıkarmak. Karayipler’de hep 3-4 limanı, Akdeniz'de minimum 2 limanı ve Uzak Doğu'da ortak limanı portföyümüze eklemeyi düşünüyoruz." dedi.

Global Yatırım 2022'de liman yatırımlarını hızlandıracak
14-01-2022 12:44
İstanbul

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, sabık senenin sonuç aylarında liman sayılarını 19'dan 25'e çıkardıklarını belirterek, "2022'de anne amacımız liman sayımızı 30'a çıkarmak. Başta Porto Riko peyda etmek şartıyla Karayipler’de bütün 3-4 limanı, Akdeniz'de minimum 2 limanı ve Uzak Doğu'da birlikte limanı portföyümüze eklemeyi düşünüyoruz. Çeşitli izlemsel metodları de değerlendiriyoruz." dedi.

Mehmet Kutman, İş Dünyası Sohbetleri kapsamında AA muhabiri ile 2021 değerlendirmelerini ve 2022 beklentilerini paylaştı.

Geçen sene başlangıcında Antalya Limanı'nın satışını gerçekleştirdiklerini, bu dışarı tutulduğunda anne ortaklık yerine konsolide gelirlerinin yüzdelik 50'nin üstünde arttığını özetleyen Kutman, kadro açısından ise liman işletmeciliği faaliyetlerindeki gelirin az hâlâ sıfıra yaklaşan olmasından dolayı 2021'in zinde geçtiğini söyledi.

Kutman, buna mukabil Antalya Limanı satışı ve kapital artırımı kabilinden kimi izlemsel adımlar atarak 2021 yılını tahminlerinden hâlâ dobra kapattıklarını vurgulayarak, "Normal koşullarda bütün gelirimizin yüzdelik 40-45'ini gerçekleştiren liman işletmeciliği iş kolumuz bu zamanda bütün gelirimizin sadece yüzdelik 16,5'ini oluşturdu. Biz 2022'de kruvaziyer sektöründeki toparlanmayla liman grubunda yaşanacak artma yardımıyla Holding yerine Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karımızın (FAVÖK) yüzdelik 250 yöresinde artmasını ve aceleci birlikte gelişme ivmesi yakalamayı bekliyoruz." sanarak konuştu.

Liman grubundaki düzelmeyi destekleyen sinyalleri sabık senenin sonuç çeyreğinde aldıklarını ve müstevli önceleri seviyeleri yakaladıklarını aktaran Kutman, şunları kaydetti:

"Bu sene kruvaziyer turizminde beklenir toparlanmayla liman işletmeciliği iş kolumuzda ciromuzun, grubun bütün konsolide cirosunun kestirmece yüzdelik 35'ini oluşturmasını öngörüyoruz. Tüm bulunduğumuz sektörlerde yüzdelik 50-100 arası, liman grubunda ise 40 katı birlikte gelişme beklemekteyiz. Varlık yönetimi, natürel saf yel yağı lambası dağıtımı, yalıtım üretimi ve eroin işkollarımızda bu sene birlikte toparlanma görüldü. Varlık yönetimi şirketimiz devralındığı tarihten itibaren hakkıyla faik başarım göstererek bankalardan sonradan Türkiye'nin en iri özgür servet hile firması pozisyonuna yükseldi. Portföyümüze baktığımızda sektöründe reis firmalar yaratmayı sevdiğimizi söyleyebiliriz. Bu toparlanma doğacak sene da bitmeme edecek."

"2022'de anne amacımız liman sayımızı 30'a çıkarmak"

Mehmet Kutman, evren kurvaziyer turizminden en faziletli oranı yüzdelik 40-45 ile Karayipler'in aldığını, ondan sonra da Akdeniz Çanağı'nın geldiğini tabir etti.

Kendilerinin de Karayipler ve Akdeniz Çanağı'ndaki limanlara odaklandığını tamlayan Kutman, "Geçen senenin sonuç aylarında liman adedimizi 19'dan 25'e çıkardık. 2022'de anne amacımız liman sayımızı 30'a çıkarmak. Başta Porto Riko peyda etmek şartıyla Karayipler’de bütün 3-4 limanı, Akdeniz'de minimum 2 limanı ve Uzak Doğu'da birlikte limanı portföyümüze eklemeyi düşünüyoruz. Çeşitli izlemsel metodları de değerlendiriyoruz." dedi.

Kutman, kadro düşüncesince 2022'nin en iri avantajın, kruvaziyer turizmindeki müeccel alakanın yaşama geçmesi olacağından bahsederek, şunları söyledi:

"Kruvaziyer piyasası bu senenin sonuna genişliğinde anne pazarlarında normale dönmeyi bekliyor. Mevcut rezervasyonlar alakanın çelimli bulunduğunu ve şahısların gene yolculuk etmeye hevesli bulunduğunu gösteriyor. Mevcut ayırtma hacmi, ilkin yaz başı sebebi ile 2022 düşüncesince bizlere güvenlik veriyor. Bizim portföyümüzdeki limanlara 2022 düşüncesince şimdiden 10 milyon 563 bin nefis ayırtma yüzdelik 100 doluluk oranıyla yaptırılmış durumda. Liman grubu haricinde da natürel saf yel yağı lambası dağıtımı, erke üretimi, servet yönetimi ve madencilik tarafında da birlikte esbak devre kıyasla ehemmiyetli birlikte ivme bekliyoruz. Burada ecnebi servet bazında koşa haneli birlikte gelişme öngörümüz var. Bunun TL dönüşümü 3 haneli birlikte büyümeye denktaş geliyor. Bu büyümenin lokomotifi elbette ki limanların senenin ikinci yarısından itibaren 2019 rakamlarına yaklaşması olacak."

"Consus Enerji'yi ilkin yarıda çecik sunma etmeyi planlıyoruz"

Mehmet Kutman, erke dalının batın grado önemi mütebaki ve izlemsel birlikte meydan durumuna geldiğine ayraç ederek, kendilerinin Consus Enerji'yi 2022'nin ilkin yarısında çecik sunma etmeyi planladıklarını bildirdi.

Enerji üretiminde dü değişik gelişme planladıklarından bahseden Kutman, "Enerji istihsal şirketimiz Consus ile taşınmazlar ortamında devir enerjisinde büyümeyi hedefliyoruz. Yurt dışı fırsatları da değerlendiriyoruz. Verimliliği faziletli alanlara odaklanmış durumdayız. Bu kapsamda trijenerasyon, kojenerasyon projelerini yakından izlem ediyoruz. Şirketin 2022'de ister ciroda gerekse FAVÖK'te TL bazında kestirmece yerine yüzdelik 110'lara yaklaşan büyüyeceğini öngörüyoruz." halinde konuştu.

Kutman, taşınmazlar dışındaki büyümelerinin ise Türkiye'den hâlâ aceleci olma ihtimalinin aşırı faziletli olduğunu, ilkin Karayipler'de erke maliyetleri ve yeşil enerjiye bulunan ihtiyacın bölgedeki liman varlıkları yardımıyla kendilerine izlemsel fırsatlar sunduğunu anlattı.

Bu manada Avrupa'dan da beş altı öneri geldiğini aktaran Kutman, "Onları da değerlendiriyoruz fakat orada kompetitif birlikte avantajımız yok. Afrika ülkelerine, ilkin Libya'ya yakından bakıyoruz." dedi.

"Hisse fiyatımızın olması müstelzim toprak 20 liralık civarı"

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kutman, müstevli zamanında anne iş kollarından liman işletmeciliğinde gelirlerin az hâlâ sıfıra indiğini, burada müeccel alakanın arka gelmesi ve ilkin 32 dünkü kruvaziyer gemisinin dünyada seyre çıkma olması dolayısıyla 2022'de 40 katlık birlikte FAVÖK artışı beklediklerini belirterek, bunun pay performansına da müspet hasiyet edebileceğini dile getirdi.

Dünya borsalarında kruvaziyer turizmi dışarı gelirlerini sıfırlayan tek müşareket olmadığına dikkati çekici Kutman, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Buna mukabil liman grubumuz aşırı kalburüstü birlikte biçimde maliyetlerini arama ederek bu elverişsiz rüzgarı geride bıraktı fakat benim düşüncesince en ehemmiyetli nokta, borçluluk oranları tamamı şirketlerimizde sürdürülebilir bir duruma geldi. Liman grubumuz, aşırı kalburüstü birlikte biçimde 250 milyon dolarlık bonosunu vadesinden ilkin ve Türkiye'den pınar kullanılmadan ödedi, 2026 senesinde arka ödenecek biçimde 185 milyon dolar finansman sağladı. Hisse fiyatımızın olması müstelzim toprak kemiksiz enerjik kıymeti açısından hâlâ ilkin de belirttiğim kabilinden 20 liralık civarıdır. Ancak kapital artırımı esnasında kimi ortaklarımızın zat imkanlarından dolayı kapital artırımına katılamamaları yardımıyla pay fiyatının üstünde natürel birlikte bası oluştu ve bu boşta mütebaki paylar sanırım piyasada cemaat buldu. Ben de zatî yerine hem kapital artırımına katıldım bununla beraber piyasadan alımlarla zaman sebebi ile pay oranımı yüzdelik 30'lara çıkardım. Bu sene ve ondan sonra bu rakamı yüzdelik 50'lere akıllıca çıkarmayı düşünüyorum."

"Türkiye yerine bu sene çelimli birlikte gelişme yakalayabiliriz"

Mehmet Kutman, konuşmasında Türkiye ekonomisine bağlı de değerlendirmelerde bulunarak, 2022’nin en ehemmiyetli riskinin koronavirüs (Kovid-19) salgını olmaya bitmeme edeceğini söyledi.

Yeni varyantların tesirinin ne olacağı, aşıların beklenir dünkü varyantlara tesiri ve devletlerin alacağı tedbirlerin toptan ekonomiyi ve turizmi yakından etkileyecek unsurlar olacağını özetleyen Kutman, "Türkiye'nin ihracatla büyümesi gerekiyor fakat ihracatın kilo değerinin de faziletli olması şart. Burada ihracatçılarımıza iri günah düşüyor. Diğer yandan Türkiye'de 250 bilyon dolara yaklaşan yatırım uydurma konusu. Bunun TL'ye dönmesi Türkiye açısından aşırı müspet olur. Burada da muvazene ve güvenlik önemli." ifadelerini kullandı.

Kutman, dünkü hesaplı modelin ılımlı vadede kalburüstü olacağına inandığını dile getirerek, şöyleki bitmeme etti:

"Bu sene yahut en geç 2023'ün ilkin 6 ayında akan birlikte tomar ita şansımız enine boyuna yüksek. Rekabetçi düzey Türkiye kabilinden devletler açısından aşırı önemli. İhracatın ithalatı istikbal oranı yüzdelik 90'lara dayanmış durumda. Merkezi hile bilançosu ve borçluluk oranları sonuç adım katı ve dünyanın önde mevrut nice ülkesinden hâlâ başarılı. Ekonomik manken yerine da bu bilançonun büyümesi doğrudur. Burada az ilkin de belirttiğim kabilinden muvazene ve güvenlik oluştuktan sonradan ardı çorap söküğü kabilinden gelecektir. Türkiye ekonomisi, toptan ekonominin seyrine uyarınca birlikte gelişme yakalayacak. Salgın şartlarındaki salah sürerse müeccel alakanın devreye girmesi ve Türkiye'ye kayan hazırlık zincirlerinin etkisiyle çelimli birlikte gelişme rakamı yakalayabileceğimize inanıyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler