USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gıdada KDV indirimi etiketlere yansımaya başladı

Temel besin ürünlerinde KDV'nin yüzdelik 8'den 1'e düşürülmesi etiketlere yansımaya başlarken, marketler de ürünleri iskontolu fiyattan satışa sunuyor.

Gıdada KDV indirimi etiketlere yansımaya başladı
14-02-2022 13:54
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri" lansman toplantısında icra ettiği açıklamada, "KDV Sistemini Sadeleştirme Programı" kapsamında esas besin ürünlerinde yüzdelik 8 bulunan KDV'yi yüzdelik 1'e indirdiklerini duyurmuştu.

Söz konusu düzenlemeyle su, çay, şeker, tuz, hazır para ve sert yağlar, al et, parafin et, balık, süt, yoğurt, peynir ve zeytin az daha mahsulat ilkin peyda etmek az daha mobilyasız yemiş, bakliyat, göveri ve meyve, çikolata, lokum, bisküvi, kraker ve gofret az daha atıştırmalıklarda KDV payı yüzdelik 1'e düşürülmüştü.

KDV iskonto uygulaması, hepsi Türkiye'de bulunduğu az daha İstanbul'da da başlarken, marketlerde indirimlerin etiketlere yansıtılması düşüncesince icraat sürüyor.

Söz konusu ürünlerde indirimlere başlandı. Buna mukabil değiştirilmemiş etiketler olsa bile merkezi manzume sebebiyle market kasalarında bahis konusu mamüllerin KDV'si yüzdelik 1 kendisine uygulanıyor.

Perakendeciler, uygulamanın Cumhurbaşkanı Erdoğan çeşidinden 2 gündüz ilk açıklanmasından bu yana alıcıların değişiklikleri sorduğunu ve ahit KDV indiriminin fiyatlara yansıtıldığını görmekten kıvançlı bulunduğunu anlatım etti.

"KDV'deki kodifikasyon doğrudan fiyatlara yansıtıldı"

İstanbul Perakendeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, İstanbul'daki ortak markette AA muhabirine icra ettiği açıklamada, KDV indiriminin hem perakendeciler aynı zamanda alıcılar düşüncesince aşırı ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, kararın hepsi kesimler çeşidinden kıvançla karşılandığını dile getirdi.

Daha ilk icra ettikleri açıklamalarda yüzdelik 1 KDV ile tahsil edilen kimi ürünleri yüzdelik 8 ile sattıklarını ve bu durumun da menfaatlerini menfi etkilediğini kamuoyuna duyurduklarını anımsatan Güzeldere, aşırı açık şümullü ortak kodifikasyon bulunduğunu bildirdi.

Güzeldere, "Tüketicimizin ehemmiyetli gerekseme malzemeleri bulunan esas besin ürünlerinde muteber bu KDV düzenlemesi, raflara çabuk ortak halde yansıyor. Dernek kendisine cemaziyelevvel veriş bulunmasına mukabil geceden itibaren doğrudan mesul elemanlarımızı harekete geçirdik ve KDV'deki bu düzenlemeyi doğrudan fiyatlarımıza yansıttık. Kasalarımızdan da bu halde geçiyor." dedi.

"Bizler de elimizi taşın dibine koyacağız"

Faruk Güzeldere, iskontolu fiyatların vatandaşlara aracısız yansıdığını belirterek, yumurta, makarna, pirinç, yağ, yoğurt, peynir ve motorin az daha ürünlerde geçerli indirimlere ayraç etti.

İstanbul'daki yerli marketlerin hepsinde bu indirimin uygulanmaya başlandığını bildiren Güzeldere, Ticaret Bakanlığı denet ekipleri, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanı ve zabıtaların rafları denetlediğini söyledi.

Güzeldere, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elini taşın dibine koyarak ehemmiyetli ortak karara imza attığını belirterek, "Buradan çağrımız; yerli perakendeciler kendisine hassaten bizlerin de dayanak noktası olması, elimizi taşın dibine koymamız lazım. Elimizi taşın dibine koyacağız. Sürekli henüz avantajlı halde tüketicimizin cebine yansıtmaya çaba göstereceğiz." sanarak konuştu.

KDV indiriminin açıklanmasından bu yana alıcı ve tüketicilerle görüştüklerini anlatım fail Güzeldere, "Çok bahtiyar olduklarını, sonucu aşırı müspet karşıladıklarını ve devamını istek ettiklerini belirtiyorlar." dedi.

"Dün geceden buyana kimlik değişimiyle ilgileniyoruz"

Etiket değişimlerinin yapıldığı Gaziosmanpaşa Küçükköy'deki ortak market zinciri şubesinin müdürü Nazmi Akan da KDV indiriminin etiketlere yansıdığını anlatım ederek, yurttaş düşüncesince kendilerinin de ellerinden geleni yaptığını söyledi.

Dün geceden buyana kimlik değişimiyle ilgilendiklerini dile getiren Akan, indirimleri gören vatandaşların kıvançlı bulunduğunu söyledi.

"Fiyatların etiketlere yansıdığını gördük"

Marketten alım satım karşılayıcı Barış Taşkın isminde vatandaş, "İnşallah bunun devamı da olur. KDV'nin gayrı ürünlerde de muteber olmasını istiyoruz. Küçük nicelik da olsa bizim bütçemiz düşüncesince önemli. Fiyatları indirdiklerini görüyoruz." sanarak konuştu.

Ayşe Balkan isminde alıcı de indirimlerden kıvançlı olduklarını, umumi kendisine indirimlerin yansıdığını gördüklerini fakat bunun devamını istediklerini anlatım etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler