USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Gıda sorunuyla topraksız tarım yöntemiyle mücadele edilebilir'

Artan evren nüfusunun besin ihtiyacını karşılamanın iri birlikte fikir nedeni bulunduğunu kail Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bahar Soğutmaz Özdemir, “İklim değişiklikleri, emraz ve susuzluk cezaevi uğrunda bulundurulduğunda topraksız tarım nice probleminin

'Gıda sorunuyla topraksız tarım yöntemiyle mücadele edilebilir'
07-12-2021 10:02

Dünya nüfusu çabucak artarken hava değişiklikleri, emraz ve yağışsızlık derece nice etken, besin sisteminin sürdürülebilirliği üstünde hâlâ baş döndürücü zılgıt oluşturuyor. Topraksız tarımın bu bölgede yaşanmış olan nice probleminin üstesinden gelebildiğini ve verimi arttırılabildiğini tamlayan ilim insanları, bu yöntemle akıllıca ve şuurlu istihsal yapılarak gelecekte karşılaşılacak besin sorununu en uzuv indirmeyi hedefliyor.

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’na (TEMA) göre, evren genelinde değme sene 25 bilyon titrem velut toprak aşınım kararı namevcut oluyor. Dünyada 2,7 bilyon insanoğlu çölleşme tehdidi altında. 2050’de bu sayının dört milyara kavuşması bekleniyor.

TARIMSAL ÜRETİM CİDDİ RİSKLER TAŞIYOR

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bahar Soğutmaz Özdemir, küsurat evren nüfusunun besin ihtiyacını karşılamanın bu günlerde ilim insanlarının ve çiftçilerin en iri endişelerinden bir tanesi bulunduğunu anımsattı. Özdemir, tarım arazilerinin hata kullanımı, yabanıl sulama, toprağın nadas gereksinimi gözetilmeden meydana getirilen ekim-dikim işlemleri ile toprağın yorulması, toprakta mevcut zararlı, ecnebi ot ve hastalıklar, koyu ve hata gübreleme kaynaklı toprakların kimyasallara doygunluğu, birlikte tomar erke kullanması derece sebeplerden ekolojik ortam tarımsal üretimin ağır riskler taşıdığına ayraç etti.

BİRÇOK SORUNUN ÜSTESİNDEN GELİYOR

Topraksız tarıma bağlı bilgelik sağlayan Bahar Soğutmaz Özdemir, topraksız (Hidroponik) tarımın belli başlı birlikte düzenekte, cari yahut sakin besin eriyiklerinde, sert ve ya nakit halinde sönümsüz nebat aksiyon ortamlarının tümünü kapsadığını belirtti. Topraksız tarım ile gelecekte karşılaşılacak besin problemininin en uzuv indirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, hava değişiklikleri, emraz ve yağışsızlık da menfez uğrunda bulundurulduğunda topraksız tarımın nice probleminin üstesinden gelebildiğine ayraç etti.

BİTKİ YETİŞTİRİCİLERİ ARASINDA YÜKSELEN DEĞER

Dünyada ve Türkiye’de topraksız tarımın birlikte an geçmiş yaşama geçmesi icap ettiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Bahar Soğutmaz Özdemir, laflarını şöyleki sürdürdü:

“Aşırı kemre ve tarımsal çare kullanımından kaçınarak üretimi destekleyen bu sistem, ekimi meydana getirilen mahsulden tahsil edilen verimi iri miktarda artırmaktadır. Aynı sürede hata su kullanımıyla eksilen su kaynakları, topraksız tarımda hâlâ velut kullanılmaktadır. Bitkilerin köklerinden almış olduğu besini ve orijin ortamı düşüncesince müstelzim pH ve EC (elektriksel iletkenlik) derece parametreleri kontrollü birlikte halde sağlayıcı hidroponik sistem, kitlelerin nebati gıdaya hâlâ şen kavuşması ve bunun sürdürülebilirliğini getirmek düşüncesince nebat yetiştiricileri ortada yükselen birlikte trend durumuna gelmektedir.”

AVANTAJLARI ÇOK FAZLA

Topraksız tarımın kıt adına tanıdık arazilerde tarım yapılmasının alternatifini açtığını kaydeden Özdemir, topraksız tarımın avantajlarını şöyleki sıraladı:

“Vasat adına ifade edilen topraklarda bu sistemle tarım yapılabilmektedir. Ayrıca topraklı tarıma gereğince iş gücü ve erke tasarrufu yapılmaktadır. Topraklı tarıma gereğince maraz ve zararlılar düşüncesince geçer not kimyevi ilaçlara hâlâ az gerekseme duyulmaktadır. Bitkinin besin maddesine ulaşımı hâlâ kolaydır. Daha birlikte tomar istihsal gerçekleştirmek ve mahsul almak mümkündür. Nadas ve ilk teşrin nöbetine gerekseme yoktur. İklim ve mekân tesirleri namevcut denecek derece azdır. Mevsim dışı istihsal düşüncesince hâlâ baş döndürücü kullanılabilir. Gübre dahası esasen kullanılabilirken ürünün biçim ve ezgi derece nitelikleri hâlâ dobra olabilir.”


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler