USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gıda etiket yönetmeliği değişiyor; yanıltıcı görsel ve yazılara yasak

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın besin etiketlerinde farklılık öngören taslağına göre, gıdalarda yanıltıcı görseller, esame ve ifadeler bundan böyle kullanılamayacak. Gıdanın ismi ve katalog bilgisi (bileşenler listesi) bulunan düzenlemeye göre, ambalajın boyutuna ilişkin nam?

Gıda etiket yönetmeliği değişiyor; yanıltıcı görsel ve yazılara yasak
26-11-2021 11:48

Bakanlıktan meydana getirilen mukayyet açıklamada, besin etiketlerinin bel kemiği verim detayları ile baş başa sağlık, düzenlilik ve tagaddi bilgilerini sektöre direkt iletmenin en ehemmiyetli ve en çalışan yolu bulunduğu belirtilerek, "Tüketicilerin tagaddi alışkanlıkları, hassasiyetleri ve istihlak tercihleri açısından bel kemiği bilim deposu besin etiketleridir. Gıda dair bel kemiği maksadı mahveden sağlığını en fevk kurda arkalamak bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı, 3'üncü Tarım Orman Şurası'nda tahsil edilen besin okuryazarlığının arttırılması ve son kullanıcıların akıllıcasına bilgilendirilmesi kararları doğrultusunda çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Bu kapsamda son kullanıcıların fevk kurda korunması ve mahveden hassasiyetleri esasi alınarak Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği'nde akıllıcasına bilgilendirmeye müteveccih eskiz kodifikasyon hazırlandı" denildi.

YÖNETMELİK TASLAĞINA BİR AY BOYUNCA GÖRÜŞ BİLDİRİLEBİLECEK

Bakanlık kabilinden hazırlanmakta bulunan ve yönetmelikte başkalık öngören taslağın, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün genel ağ sitesinde görüşe açıldığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Yönetmelik değişikliğine değgin ilgilendiren bakanlıklar, üniversiteler, çırçıplak maşer kuruluşları, mahveden temsilcileri, bölüm vb. etraflı paydaşlar görüşünü ortak ay süresince bildirebilecek. Taslak, ilkin Sağlık Bakanlığı kazanmak gibi ilgilendiren öteki bakanlıklar, üniversiteler, çırçıplak maşer kuruluşları ve sektörden mevrut düşün ve önerilerin alınmasının peşi sıra açılan madun komisyonda değerlendirilecek ve elan sonradan Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu'nda ele alınacak. Komisyonda sonuç çeşidi verilecek bulunan yönetmelik, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin onayının peşi sıra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek."

'GIDA ADININ TEMEL GÖRÜŞ ALANINDA YAZILMASI ZORUNLU OLACAK'

Hazırlanan eskiz düzenlemeye göre, besin etiketlerinde; yanıltıcı ifadeler, adlar ve görseller kullanılamayacak. Gıdanın ismi ve dizin bilgisi (bileşenler listesi) bulunan düzenlemeye göre, ambalajın boyutuna değgin adına 2,5 büküm elan şişman yazılacak. Bir ambalajın en açık yüzeyinde markanın en şişman yazıldığı düzlük 'Temel Görüş Alanı' adına belirlendi. Gıdanın isminin bel kemiği içtihat dalında da yazılması mecburi olacak. Birbirine andıran ve tüketiciler kabilinden benzeri gıdalarla karıştırılabilecek gıdalarda yanıltıcı görseller, adlar ve ifadeler kullanılmayacak. Tüketiciler kabilinden karıştırılabilecek birbirine andıran gıdalarda gıdanın adı; etiket üstünde markanın geçmiş bulunduğu herhangi ortak yerde, gıdanın markasının çabucak indinde yahut altında gıdanın markası ile ayrımsız punto büyüklüğünde yazılacak. Üretiminde semere yahut göveri adına yalnızca hoş koku donör geçer not ortak gıdanın etiketinde hoş koku donör ile ilgilendiren görsel bulunamayacak. Gıdanın isminde hoş kokulu bulunduğu '…. Aromalı' ifadesi kullanılarak ve gıdanın isminin geçmiş bulunduğu herhangi ortak yerde minimum 3 mm olacak halde toprak alacak. Tüketiciler kabilinden karıştırılabilecek birbirine andıran gıdalarda, niteliklerini taşımadığı ortak gıdanın ismi kullanılarak, '….tadında', '… lezzeti', '….keyfi' vb. ifadeler kullanılamayacak. Bir besin bileşeninin görselinin etikette yahut verim isminde toprak alması yerinde görselin bulunduğu herhangi ortak yerde yahut verim isminin indinde yahut altında bileşenin miktarı minimum 3 mm olacak halde toprak alacak. Tatlandırıcı içeren gıdalarda 'Tatlandırıcı içerir' yahut 'Tatlandırıcılı' ifadesi, bel kemiği içtihat dalında gıdanın isminin indinde yahut altında minimum 3 mm olacak halde toprak alacak.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler