USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gençler finansal özgürlük peşinde

Küresel çapta deneyimlenen dayanıklı süreçler, bireylerin alıntı gücünün azalmasını birlikte getirirken, faziletli enflasyonist ortamda ek dirimlik arayışının artmasıyla ilkin çoluk çocuk iktisap etmek gibi toplumda "finansal özgürlüğü" soruşturma çabası da yaygınlaşt

Gençler finansal özgürlük peşinde
29-04-2022 11:34
İstanbul

Bir yandan jeopolitik riskler müşterek yandan salgınla mütebeddil evren düzeni... İnsanlık, hem adsız sansız güçlerle bununla beraber birbiriyle savaşırken birer birer ortaya çıkan kazançlı etkisinde bırakır dirim koşullarını değişik zorlaştırıyor.

Özellikle enflasyonist etkilerin, besin ve tahaffuz kabilinden esas ihtiyaçlara yansımasıyla alışkan olunan standartların dehalet çabası, 7'den 70'e kâffesi kesimlerin "Gelirimi ne artırırım?" sorusuyla yüzleşmesini yanında getiriyor.

Bu durum, müşterek kesimin saklı yazı nukut kabilinden riskli varlıklara envestisman yaparak ek sağlık oluşturma arayışının hızlanmasına bozukluk olsa da ilkin çoluk çocuk ballanmak neredeyse toplumda geleceği hedefleyerek borsada derinliğine vadeli yatırıma yönelenlerin sayısı da küçümsenemeyecek derecede artım göstermiş durumda.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 2019'da 1 milyon 154 bin 349 bulunan borsa yatırımcısı sayısı, müstevli devrinde çabucak terfi etti ve Mart 2022 bakımından 2 milyon 380 bini aştı. Yatırımcı sayısındaki artışa en iri katkıyı 15-30 gözyaşı arası bireylerin vermesi dikkati çekti.

Salgın önceleri kısaca 65 bin düzeyinde mevcut borsadaki 15-30 gözyaşı yatırımcı sayısı, güzeşte ay böylelikle 330 bine dayandı. Söz konusu dinç kitlenin portföylerinin bütün kıymeti ise bire müşterek çağda 1 bilyon 398 milyon teklik düzeyinden 11 bilyon 719 milyon liraya çıktı.

Bu da 2019'dan buyana güzeşte süreçte borsadaki dinç yatırımcıların sayısının 5, portföy toplamlarının ise 8 katına çıktığına ayraç etti.

Genç kuşakların iş dünyasına ve emekliliğe açılım değişiyor

Analistler, anadan görme namına Türk yatırımcılarının borsaya mesafeli olduğunu, fakat müstevli sonrası evren çapında mütebeddil kazançlı ortam, hızla gelişen teknolojinin artması ve toplumsal iletişim araçları kullanımının artmasıyla toplumda bu trendin bilakis döndüğünü gözlemlediklerini söyledi.

Son senelerde borsada yatırımcı sayısının artmasının kapital piyasaları açısından imge verdiğini vurgulayan analistler, burada eleştiri unsurun; spekülasyondan ırak durularak, günce nema amacı gütmeden derinliğine vadeli yatırımlara yönelme bulunduğunu tabir etti.

Analistler, bilhassa toy kuşakların iş dünyasına ve emekliliğe göz açısının da değiştiğine ayraç ederek, "finansal özgürlük" tespit etmek talip gençlerin, girdisi az veya belgisiz de olsa sevdikleri aha çalışabilme serbestliğini tashih etmek istediklerini kaydetti.

Henüz ekol yahut emek vermek yaşamının başlangıcında borsa ile tanışan çoluk çocuk bulunduğu gibi, şimdi doğduğu andan itibaren çocuğunun gelecekteki edep bilimi bilimi harcamaları düşüncesince borsada birikime başlamış bulunan ailelerin de bulunduğunu özetleyen analistler, finansal okur-yazarlığın yaygınlaşmasının bu alandaki bilinçlenmenin şimdi müşterek tomar artmasına yardım sağlayacağını belirtti.

"Uzun vadeli envestisman öz disiplini geliştirir"

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Başkan Yardımcısı Attila Köksal, 2019'dan buyana borsada yatırımcı sayısının ehemmiyetli seviyede arttığını belirterek, plasman faizleri ve çakılı getirili kapital endüstrisi araçlarının getirilerinin enflasyonun enikonu peşinde kalmasının vatandaşları önceki döviz ve altına, peşi sıra pay senetlerine yönlendirdiğini söyledi.

Son çağda yerel yatırımcıların uran analize ilgili endamsız vadeli iş yapanlar ile derinliğine vadeli temettü yatırımcıları ballanmak neredeyse dü anne grupta toplandığını aktaran Köksal, "Özellikle temettü yatırımcılığı ve finansal özgürlük söylemlerinin yatırımcılar ortada artması enikonu önemli. İyi seçme pay senetlerine vakte yayılan, risklerin ayrıştırıldığı yatırımlar gerçekleştirmek derinliğine vadede genel manada elleme neticeler doğurur. Uzun vadeli envestisman terimi ise kişilerdeki öz disiplini geliştirir, onları endamsız vadeli etraf tahminlerinden ırak tutar." dedi.

Köksal, piyasaların endamsız vadede ne yöne gideceğini muvazeneli namına kimsenin kestirim edemeyeceğini vurgulayarak, kurumsal yatırımcıların, ferdî yatırımcılar ve traderlara layıkıyla baş döndürücü şimdi müşterek tomar bilgiye, şimdi aceleci ulaşabildiğine dikkati çekti.

Asimetrik bilgelik boyunca avantajın herhangi müşterek devir kurumsal yatırımcı lehine bulunduğunu özetleyen Köksal, şunları kaydetti:

"Hisse senedi yatırımları derinliğine vadede anca olmasa da endamsız vadede kullanılmamış toplamlı aldatmaca niteliğindedir. Traderlar herhangi müşterek güneş hareket fiyatlarını etkileyen ekonomik, finansal ve politik nice veriye onlardan baş döndürücü şimdi aceleci ulaşabilen kurumsal yatırımcılar ve bu detayları aldıkları an değişmeyen sağlayan ve saliseler boyunca iş işleyen algoritmik işlemciler ve robotlar ile bire müşterek arenaya çıkar.

Bu dövüşün galibinin ki olabileceği en yeniden bellidir. Bu sebeple piyasalarda tam tecrübesi başarısız hareket yatırımcılarına tavsiyem; endamsız vadeli alım-satım işlemlerden kaçınmaları, banko manivela kullanmamaları, toplumsal medyada endamsız vadeli alım/satım tavsiyeleri sağlayan insanlara öz saygı etmemeleri, firmaların verilerini inceleyerek derinliğine vadeli envestisman yapmaları, uran çözümleme yöntemlerini öğrenmeleri zorla bu şekilleri katiyen günce işlemler düşüncesince kullanmamalarıdır."

Köksal, piyasalara ırak yatırımcılar için, hareket yatırımlarını fonlar üstünden ve vakte yayarak yapmalarının en filhakika bulunduğunu tabir ederek, Takasbank bünyesindeki "www.tefas.gov.tr" üstünden kâffesi envestisman fonları kendince etraflıca bilgilere erişilebildiğini laflarına ekledi.

"Çok ağırbaşlı müşterek finansal özgürlük rüzgarı var"

Tuncay Turşucu Araştırma Danışmanlık AŞ Kurucusu​​​​​​​ Tuncay Turşucu, "finansal özgürlük" teriminin öneminin değişik şimdi elleme anlaşıldığını, bilhassa bu sene baş döndürücü ağırbaşlı müşterek yel bulunduğunu söyledi.

Kendisinin anne babalara ve gençlere borsa hesabı açıp, temettü ve faiz hisselerini biriktirmeleri düşüncesince heveslendirme edici nice emek vermek yaptığını özetleyen Turşucu, "Birçok aileden mesajlar alıyorum. Çocuğunun edep bilimi bilimi harcaması düşüncesince pay biriktirmeye başlamış bulunan ve 3-4 yılı geride bırakmış aileler 'iyi ki başlamışız.' niteleyerek teşekkürname ediyor. Aynı halde gençlerin de ıvır zıvır küçümencik adımlarla borsa yatırımcılığına başladığına değgin arka dönüşler alıyorum. Bunlar baş döndürücü elleme gelişmeler." dedi.

Turşucu, borsanın müşterek aldatmaca noktayı yahut baş döndürücü parayla girilen müşterek yatak olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Borsa endamsız vadede varlıklı olabilme noktayı de değil. Biz akıbet senelerde yaptığımız çalışmalarla bu algıları yıkmaya başladık. Borsada günce müşterek kahvehane parası denli miktarla güçlü deneyim yapıldığını, bu birikimlerin 15-20 sene sonraları emniyetsiz müşterek büyüklüğe ulaştığını ve bundan da temettü geliri alındığını anlatıyoruz. Kısacası varlığınıza dokunmadan müşterek akça akışı sağlayabildiğinizi anlatıyoruz. Bu düşünüm değişik yayılıyor.

Gençler ortada şurası da görüyorum; elden mülk artsın ve varlıklı olayım istiyorlar. Mesleki namına da endamsız müddette müşterek yere neşet etmek istiyoruz zorla bu işler dayanak ve idman gerektiriyor. Biz temettü yatırımını gençlere bugün şen etsinler niteleyerek değil, 50'li yaşlara geldiklerinde şimdi özgür müşterek dirim kursunlar niteleyerek öneriyoruz.

Sadece temettü birikimi yaparak yaşama bitmeme edeceklerini düşünenler de var... Hayır, siz gine gideceksiniz, üniversitenizi kazanacaksınız, elinize işinizi alacaksınız. İş hayatındaki o zorlukları yaşayacaksınız zorla bu birikimi de doğacak düşüncesince ıvır zıvır adımlarla yapacaksınız. Finansal özgürlük, taraf gelip düzleşmek değildir. Bu deneyim size ilerleyici yaşlarda mülk düşüncesince emek vermek psikolojisinden çıkmayı ve öz sevdiğiniz işi ika özgürlüğünü elde etmeyi sağlayacak."

"Yatırımcılık, çimlerin uzadığını beklemektir, dayanak gerektirir"

Yatırım Stratejisti Tunç Şatıroğlu, akıbet çağda toptan çapta yaşanmış bulunan krizler sonucunda oluşan karamsarlığın kullanmakta olanları şimdi müşterek tomar riziko almaya yönlendirdiğini söyledi.

Bu durumun bilhassa müstevli sonrası saklı yazı paralara yönelimi artırdığını özetleyen Şatıroğlu, "Öyle çoluk çocuk mevcut ki; kriptoya yatırdığı mülk 100 katına çıkma niteleyerek realist başarısız hayalat peşinde. Bu hata müşterek göz açısı. Az parayla envestisman yapabileceğimiz ayrımlı ürünler de var. Yatırım fonu alınabilir, BES'e yönelebilir, borsada kâr payı biriktirilebilir. Borsa bu manada baş döndürücü akla yatkın müşterek yatırımdır. Sadece fiyatın artacağı beklentisi ile müşterek şeyi kabul etmek envestisman değil, spekülasyondur. Yatırımcılık, çimlerin uzadığını beklemektir, dayanak gerektirir." niteleyerek konuştu.

Şatıroğlu, temettü yatırımının dayanak istediğini, fakat derneşik temettü dağıtımı işleyen ve verimliliği erdemli hisselerden akıllıca müşterek portföy oluşturulduğunda, seneler boyunca birikimli nema yardımıyla portföyün aceleci büyüdüğünü ve maksata ulaşıldığını tabir etti.

Borsada al-sat gerçekleştirmek düşüncesince meraklı ballanmak icap ettiğini vurgulayan Şatıroğlu, "Diğer çeşitli baş döndürücü ağırbaşlı kayıplarla huzur karşıya kalınabilir. Temettü yatırımında ise cümle esasen bellidir ve muvaffakiyet payı yüksektir. Herkes yapabilir." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler