USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

GAP'la suya mülaki çiftçiler istihsal şekillerini değiştirerek verimi artırdı

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) sebebiyle suya mülaki ve çağcıl tarımla tanışan çiftçiler, şuurlu üretimle yılda 3 ürüne denli verim alarak gelirlerini yükseltmenin mutluluğunu yaşıyor.

GAP'la suya mülaki çiftçiler istihsal şekillerini değiştirerek verimi artırdı
06-11-2022 14:53
Şanlıurfa
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}GAP'la suya mülaki çiftçiler istihsal şekillerini değiştirerek verimi artırdı

Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Kilis, Mardin, Siirt ve Şırnak'ı havi GAP, yaşama geçirildiği 1989'dan buyana geçerli projelerle semt halkının nice bölgede kalkınmasını sağladı.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, GAP bölgesindeki 9 ilin hâlâ önceki Türkiye'de minimum mütekâmil bölgelerinden biriyken, düzenlenen projelerle bölgenin dirimlik ve bolluk seviyesinin 10 büküm arttığını söyledi.

GAP kapsamında bölgede ağır anlamda yatırımların bitmeme ettiğini tamlayan Çullu, "Günümüze derece 10 bilyon doların üstünde zirai dış satım olmuş. İhracatın haricinde semt insanının apayrı yerlere gitmeden kişi dalında kalması açısında aşkın ehemmiyetli proje. Bu plan elden iktisat projesi değil, içtimai proje. Şu anne derece planlanan alanın yüzdelik 60'ı ıslak durumda. Sulama alanlarının genişlemesiyle şahısların bolluk seviyesinin de artacağını düşünüyorum." dedi.

Toprak ve suyun yönetimi

Çullu, bölgede suyun kullanması dair ehemmiyetli icraat yürütüldüğünü tabir ederek, şu şekilde konuştu:

"Bölgede Türkiye'nin pamuğunun yüzdelik 60'ını üretiyoruz. Bu, fıstık, buğday ve darı düşüncesince de geçerli. Bu mahsulat önümüzdeki zamanlarda hâlâ ehemmiyet bildirme ediyor. Bu manada topraklarımızı ve suyumuzu elleme kumanda etmek gerekiyor. Su bulunabilir ancak yer bulunmaz. Bir sefer kayboldu mu milyonlarca sene beklemeniz gerekiyor. Önümüzdeki zamanlarda başta sulamayla ait sayısal planlar hâlâ ehemmiyet kazanacak. Bizler darülfünun namına GAP İdaresi Başkanlığının destekleriyle sayısal ekincilik dair ehemmiyetli icraat yapıyoruz. GAP alıngan ve sayısal ekincilik projesi ve yazılımını geliştirerek bunu çiftçilerimizi uygulatıyoruz. Çalışmayla bölgede tarımda beğenilen aşkın gübre, su ve ilacı azaltmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda tek verim kaybı olmaksızın suda ve gübrede yüzdelik 30 artırım sağlıyoruz."

Bölgede 9 ilde çiftçilerle beraberinde araya geldiklerini kaydeden Çullu, "Burada eğitimler vererek kemre ve su kullanımını düşürüyoruz. Özellikle şu anda kemre maliyeti faziletli beraberinde ürün. Gübreyi akla yatkın kullanmadığınız devir ya doğal patırtı yağı lambası lambası olup üst çıkıyor veya eriyip toprağın dibine giriyor. Çünkü giderek dünyada ve Türkiye'de yeteri derece bembeyaz su olmayacak. Bu sebeple ellimizdeki olanakları aşkın elleme değerlendirmeliyiz." sanarak konuştu.

Modern sulama sistemleriyle yılda 3 mahsul yetiştiriliyor

Ziraat Mühendisi İzzetin Kaya da GAP evveliyat bölgede tarımın bulunmayan denecek derece azken suyun alana gelmesiyle çiftçilerin akla yatkın yöntemlerle yılda 3 ürünü yetiştirebildiğini belirtti.

Bölgede ekincilik dalında akla yatkın tekniklerin ve yöntemlerin kullanılması düşüncesince dayanak noktası verdiklerini özetleyen Kaya, "GAP ile baş başa insanlarımız kişi topraklarında çalışıyor. Kendi üretimini toprağında yaparak geçimini sağlayabiliyor. Çiftçilerimiz anadan görme yöntemlerin yanlışlarını bırakma yazar hâlâ elleme verim kesbetmek düşüncesince teknolojik aletlerle toprakları işlemeye başladı. Refah seviyesinin artmasıyla çiftçilerimiz hâlâ çelimli ekincilik aletlerini kullanıyor. Daha önceki yabani sulama yapılırken bugün çiftçilerimiz fevvare ve selamünkavlen sulama yöntemlerini kullanıyor. Bu hem harcamalarını azaltıyor aynı zamanda hasılatını yükseltiyor. Bizlere de çiftçilerimize gelişigüzel çeşitli mevzuda asistan olmaya çalışıyoruz." dedi.

Artık kişi tarlalarında istihsal yapıyorlar

Çamlıdere Mahallesi'nde 30 senedir ırgatlık fail Yasin Çiçek ise GAP evveliyat mevsimsel ekincilik işçisi namına apayrı yerlere çalışmaya gittiklerini, suyun gelmesiyle kişi tarlasında istihsal yaptığını söyledi.

Yıl ortamında dü mahsul yetiştirdiğini dile getiren Çiçek, "Eskiden buğday ekiyorduk, beraberinde sene bekliyorduk, demin buğday hasat ettiğimiz kabilinden adına ikinci mahsul namına hav yahut darı ekiyoruz. Çok dobra verim de alıyoruz. Eskiden aşkın mağdurduk, demin kral kabilinden yaşıyoruz. Hiç hiç kimseye kadın olmaksızın yaşıyoruz. Tarlalarımızda hâlâ önceki yabani sulama yaparken imkanların artmasıyla damlama yahut fevvare kullanıyoruz. Bu da verimimizi artırıyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler