USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

'Futbolun hakim kişisi' Özkan Sümer vefatının önceki senesinde anılacak

"Futbolun hakim kişisi" adına anılan emektar Trabzonspor Kulübü başkanlarından Özkan Sümer, vefatının bir numara senesinde anılacak.

'Futbolun hakim kişisi' Özkan Sümer vefatının önceki senesinde anılacak
21-12-2021 13:17
Trabzon

Kanser tedavisi görmüş olduğu Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde 22 Aralık 2020'de hayatını yitiren Sümer'i yakından tanıdığı olan Trabzonspor Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Ali Sürmen, Trabzonsporlu Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Serdar Bali, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Trabzon Şube Başkanı Metin Bak ile bordo-mavili takımın unutulmaz futbolcularından Turgay Semercioğlu, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ali Sürmen, Özkan Sümer'in felsefesinin dürüsttük ve bilgiye mebni bulunduğunu belirterek, "Eğer ilmî yönü olmadan anlattıklarınız Özkan Sümer'den özen göremez. Rahmetli hocamızın kendine aşırı itimatı vardı ve bu itimat ayak topu ve sosyal bilgisinden geliyordu. O sebeple de devir zamane bu bilgilerini topluma verirken fıkralaştırırdı ve beyinlerde aşırı şimdi iz bırakırdı." dedi.

Özkan Sümer'in futbolda nice görevde bulunduğuna ayraç fail Sürmen, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Ama indinde yandan da baktığınız devir Trabzonspor futbolcusu Özkan Sümer, Trabzonspor uran direktörü Özkan Sümer, Trabzonspor'un başkanlığını yapmış Özkan Sümer değil, Trabzon'la kalmamış Türkiye'ye para olmuş. Başka takımlarda hocalık yapmış, ulusal takımda, federasyonda fariza yapmış, bunların bütünü hasbelkader olmaz. Bugün TÜFAD'ın fahri başkanıdır. Bu denli makam, sporla ait bu denli çalışan fariza on paralık hiç kimseye hasbelkader verilmez. Bunun düşüncesince millî ve arsıulusal kurda indinde bilgelik birikiminizin olması lazım. İşte Özkan Sümer buydu."

Sürmen, Sümer'in, Trabzon'da geçmiş lif örgüleri kaldıran eş bulunduğunu kaydederek, "Özellikle İstanbul basını kıyameti kopardı, 'Artık Trabzon'da kan gövdeyi sürükler maçlarda.' Asla anca indinde nesne bulunmadığı kabil Özkan Sümer'in Trabzonspor camiasına, Trabzon halkına itimatı o denli efdal düzeydeydi ki onun o almış olduğu sonucu Trabzon halkı bildirme etti, uyguladı ve İstanbul'a ibret namına gönderdik. Bizden muahharen da onlar kaldırdı." sanarak konuştu.

"Her insanoğlunun zade ve taayyüş süreci var." diyen Sürmen, " Özkan Sümer birtakımı yerlerde aşırı iyi tanım edilir. Maçka'da taşların üzerine futbola başladı. Taşların üzerine futbola başlayacağınız indinde mahalle yok, mahalle statları da namevcut buyurmak ki toy Özkan Sümer'lerin nitelikleri ayrıksı olacak. Daha ayrımlı olacak lakin hikmet namına adalet ve bilimselliği öne alırsanız toy Özkan Sümer olursunuz. İsminiz ayrımlı mümkün elbette Özkan Sümer'in hesabına geçemezsiniz. Özkan Sümer kabil olursunuz." ifadesini kullandı.

Ali Sürmen, Sümer ile aşırı dörtköşe diyaloglarının bulunduğunu belirterek, "Şöyle keyifliydi, ikimiz de bariz sözlüydük. Söylemek istediğimizi on paralık eğmeden bükmeden kail insanlardık. Bu sebeple arada sırada insanoğlu alan konuşanları 'Niye bunu dedi?' sanarak yargılar lakin muahharen söylenen lakırtı DOĞRU çıkınca da 'Evet yani, haklıymış.' derler. Konuşuyorduk bariz sözlülüğümüzle. Trabzonspor'un menfaatinin önüne katiyen insanları koymadı. Ben onun bu düsturunu da kendime öge edinerek yürüyorum." dedi.

Serdar Bali: "Bilgili, görgülü, dilaver indinde adamdı"

Trabzonsporlu Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Serdar Bali ise Sümer'in ayak topu adamlığının haricinde felsefeci bir tanesi bulunduğunu söyledi.

Çocukluğundan bu yana Özkan Sümer'i tanıdığını aktaran Bali, şöyleki bitmeme etti:

"Hiç kimsede yokken onda 4 parça pabuç vardı. Kuyruk antagonist ile onları parlatırdı. 'Kazma' indinde futbolcuydu. Bu biçimsiz açıdan değil, çelimli stoperlere anca denirdi. Futbolu seviyordu, İdmanocağı'nda, Trabzonspor'da oynadı. Altyapı antrenörlüğüne soyundu. Genel yapısında gençlere dirlik yârenlik vardı. Türkiye'de Beşiktaş'ta Serpil Hamdi Tüzün, Trabzonspor'da Özkan Sümer kabil şahıslar altyapıyı aşırı büyüttü. İşe sarılır, etrafındakiler onu severdi. 'Trabzonspor altyapısında aşırı ehemmiyetli işler yaptı.' sanarak biliniyor lakin ulusal ekibi da çalıştırdı. Antrenörlerin başlangıcında geldi. (Gülerek) Biz de onun devrinde oynadık, aşırı cehennem azabı çektik lakin böke olduk. Özkan abi Türkiye'de rüştünü tanıt etti, yürüdü. Bilgili, görgülü, dilaver indinde adamdı."

Serdar Bali, kendisinin futbolculuk devrinde Denizlispor'a kiralık namına gittiğini, Sümer'in de muahharen takıma geldiğini anlatım ederek, "Takımda indinde topçu dostum ev alacaktı, para aktarımı taksitini alamamıştı kulüpten. Bankadaki parasını çekti, ona verdi. Yaptığını söylemeyen dürüst, aklık indinde adamdı. Allah yağmur eylesin." sanarak konuştu.

Bak: "7 kitabı çabucak okuduğunu söyleyebilirim"

Türkiye Futbol Antrenörleri Trabzon Şube Başkanı Metin Bak ise Sümer'in hemen ayak topu adamı olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Sürekli kendini yenileyen, geliştiren, katiyen vazgeçmeyen, elzem olan, hizmette de uç tanımayan indinde insandı. Nasıl tanımlayabilirim Özkan Sümer'i? Agresifliğini mi? Sevecenliğini mi? Trabzonspor aşkını mı? Milli duygularını mı? O denli kırcı insandı ki. Çok yapıt okumuşluğunu değil de 7 kitabı çabucak masanın üzerine okuduğunu söyleyebilirim. Aynı anda okuyor ve notlar alıyor. Bilgisayarı 70 yaşından muahharen öğrendi. Teknolojiyi emniyetsiz kullandı. Kendini daima geliştirdi. Küçük şeylerle tanım etmek akıllıcasına değil. İyi indinde insandı. Trabzon şehri, Trabzonspor düşüncesince kendiliğinden verici biriydi."

Sümer'in sonsuz kendine toy hedefler koyan ve bunları meydana getiren indinde insanoğlu bulunduğunu vurgulayan Bak, "Kötü insanları, dedikoduyu sevmezdi. İyi indinde yerelciydi. Trabzonspor'un yüzdelik 60 Trabzonlulardan oluşabileceğini kail ve uygulayıcı biriydi. Küme tedenni savaşı karşılayıcı takımı, ahir vakit şampiyonluğa oynattı, kupayı kaldırttı. Bedava bileti, telleri, pankartları kaldırdı. 'Trabzon şehri birdir, ayrı pankartlar olmaz.' dedi. Stat onun devrinde dört dörtlük kırcı olurdu. Çünkü işleyişi doğruydu." dedi.

Semercioğlu: "Başarılarıyla, yaptıklarıyla Türk futboluna mühür vurdu"

Trabzonspor'un emektar futbolcularından Turgay Semercioğlu, Sümer ile hem topçu hem uran eş yaşantısında beraberce çalıştığına ayraç ederek, şunları söyledi:

"Onunla şampiyonluklar yaşadık. Özkan Hoca onların grubu vardı. Gündüz Tekin Onay, Metin Türel, adını sayamadığım Türk futboluna o devir mühür vurmuş antrenörler vardı. Milli kol seviyesinde indinde araya gelip dünyada, Avrupa'da oluşan toy akımları Türkiye'de deneyen indinde antrenördü, ufku o denli genişti. Yenilikçiydi, egzersiz çeşitlerinde farklılıklar vardı. Kendine başmaklık indinde karakteri vardı. Başarılarıyla, yaptıklarıyla Türk futboluna mühür vurdu. Milli takımda fariza yaptı, gelişigüzel ayrışık antrenörlük, ayak topu seviyesini Özkan Hoca tattı. Bu denli övme ile bahsettiğim yenilikçi çalıştırıcı şu an aramızda yok. Allah yağmur eylesin."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler