USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Fuat Oktay: 10 büyükelçinin açıklaması toplumda infial oluşturmuştur

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, '10 büyükelçinin kuma açıklaması camianın rastgele kesiminde infial oluşturmuştur. Bağımsız ve yansız Türk yargısına bası hazırlamaya niyetlenen bu hadsiz girişime üzerine özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız peyda etmek kabilinden rast

Fuat Oktay: 10 büyükelçinin açıklaması toplumda infial oluşturmuştur
26-10-2021 23:14
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "10 büyükelçinin kuma açıklaması topluluğun rastgele kesiminde infial oluşturmuştur. Bağımsız ve etkisiz Türk yargısına bası hazırlamaya niyetlenen bu hadsiz girişime gönül rahatlığı özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız kazanmak neredeyse rastgele kurda reaksiyon gösterdik. Niyetimiz tabii buhran boşaltmak değil, ülkemizin emir hakkına yöneltilen bu saygısızlığa muktezi yanıtı vermekti. Tutumumuzu açık borda bordaya halde ortaya koyduk ve hatası ortadan kaldırmayı hedefledik" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında, 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2020 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi'nin geneli ile Sayıştay raporlarını müzakere etmek neredeyse toplandı. Görüşmelerin ardından, hükümet yerine komisyona eklenen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, milletvekillerinin tenkit ve sorularına karşılık verdi. Oktay, ihtilaf partilerinin 2022 Mali Yılı Bütçesi'ne müteveccih eleştirilerine karşılık, "Edirne'den Iğdır'a, Mersin'den Sinop'a ülkemizin rastgele köşesinde, hükümetlerimiz zamanında sağlanan ilerlemeler, kalkınma odaklı bütçe disiplinimiz yardımıyla gerçekleşmiştir. Bugüne derece bütçelerimizi can alıcı borda bordaya taşıt şekilde kullanarak ulaştırma, sağlık, eğitim, yükseköğretim, uran ve uygulayım bilimi özellikle kazanmak neredeyse rastgele bölgede ağırbaşlı açıdan açıklık büküm ettik" cevabını verdi.

'TÜRKİYE SAPASAĞLAM AYAKTA DURMUŞTUR'

Kovid-19 salgını denli öngörülemeyen ve dünyanın en büyük ekonomileri karışma kâffesi devletleri köklü sarsan borda bordaya krizde bile Türkiye'nin, 84 milyon milletiyle borda bordaya tane vücut, sapasağlam ayakta durduğunu kaydeden Fuat Oktay, "Olumsuz toptan kazançlı iklime karşın 2020 yılını büyümeyle kapatan, 2021'in ikinci çeyreğinde ise yüzdelik 21,7 oranında büyüyen Türkiye'dir. Türkiye bu büyümeyle baş başa efdal faiz efdal akan açık verimsiz döngüsünü kırmıştır. Düşük akan açıkla üstün dereceli faiz gerçekleşmiştir" sanarak konuştu.

Oktay, muhalefetin, 'Bugüne derece ne yaptınız ki' şeklindeki söylemine şu halde karşılık verdi:

"Artan uran istihsal ivmesiyle, borda bordaya tane merkezli istihsal ağına, çelimli borda bordaya istihsal ve geri hizmet merkezi alternatifi gerçekleştiren Türkiye'dir. 6 bini borda bordaya tomar amme hizmetini 'türkiye.gov.tr' üstünden sunan ve hanuman ayından buyana antre sayısı 2 bilyon 539 milyonu geride bırakan sayısal amme hizmeti madun yapısı Türkiye'nindir. Osmangazi Köprüsü'nün de toprak almış olduğu Gebze-İzmir Otoyolu ile İstanbul-İzmir arası ulaşımı 8 buçuk saatten 3 saate indiren, BAKÜ-TİFLİS-KARS demiryolu hattı ile Çin ile Türkiye arasındaki yük nakil süresini 1 aydan 12 güne derece düşüren, iblağ altyapısı Türkiye'nindir. Hem taşınmazlar içre aynı zamanda sınırlarımızın yanı başlangıcında teröre soluk aldırmayan ve yıldırı eylemi sayısını finiş noktasına indirmiş yiğit asayiş güçleri Türkiye'nindir."

ÖĞRENCİ YURTLARI

Oktay, mektepli yurtlarının ehliyetsiz olduğuna müteveccih eleştirilere ilişkin, "Öğrencimizin yurdunu da en güzel koşullarda tığ yaptık ve yapıyoruz. Öğrencilerimizin kredisini, bursunu da olabilecek en efdal ölçüde tığ veriyoruz. Çalışanımızın yanındayız, mânialı vatandaşımızın ve korunmaya kadın evlatlarımızın indinde da tığ varız. Doğal afetlerde en çabuk halde vatandaşımızın imdadına koşan da biziz, kıyamet sonrası yaraları en çabuk halde sararak şehirlerimizi baştan canlandırma fail de biziz" açıklamasında bulundu.

MERKEZ BANKASI ELEŞTİRİLERİ

Fuat Oktay, Merkez Bankası'na müteveccih eleştirileri akilane bulmadıklarını belirterek, "Para politikası kararları, Para Politikası Kurulu üyeleri kabilinden alınmaktadır. Bu nedenle tartışmaların Merkez Bankası'nın bağımsızlığını zedeleyecek borda bordaya zemine çekilmemesi icap ettiğini düşünüyorum. Ayrıca siyasa faizi ve pahalılık denklemine çabucak ters borda bordaya tane borda bordaya çerçeveden bakamayız" dedi.

'PEK ÇOK ÜLKE GİBİ BİZ DE ETKİLENDİK'

Kur fiyatlarındaki değişkenliklere bağlı mütekellim Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Dolar endeksi mayıs ayından bugüne borda bordaya yükseliş trendi içindedir. Euro/dolar paritesi de 1,16 seviyelerindedir. Bu halden sağ aşırı taşınmazlar denli bizim de etkilendiğimiz borda bordaya gerçektir. Türkiye itidalli borda bordaya borçluluk seviyesi, ceninisakıt borda bordaya bütçe açığı ve serbest gamda istihsal kapasitesiyle çelimli borda bordaya ekonomiye sahiptir" dedi.

Oktay, Türkiye'de yaşanmış bulunan akıbet afetlerle ait tahsil edilen önlemleri anlatırken şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizin bu sene içre sunulan kalmış olduğu orman yangını ve yığın denli katıksız afetlerle savaş kapasitemiz gönül rahatlığı birtakımı eleştiriler olmuştu. Türkiye rastgele ayrışık afetle mücadelede katı borda bordaya tecrübeye, müktesebata ve düzene sahiptir. Bu sene içre afetler dolayısıyla ağır vakitler geçirsek de dokunca gören yerler düşüncesince icap ayni yardımlar, icap nakdi yardımlar mevzusundaki çalışmalarımızı çabuk borda bordaya halde sonuçlandırdık. Meydana mevrut sellerde devletimizin kâffesi olanakları seferber edilerek kıyamet bölgelerine toplanmış 2,5 bilyon liradan borda bordaya tomar eşme muktebes durumdadır."

Oktay ayrıca, 2022 senesinde 10 tayyare ve 55 helikopter kiralaması yaparak orman yangınlarıyla savaş kapasitesini artırmaya bitmeme edeceklerini söyledi.

10 BÜYÜKELÇİNİN 'KAVALA' AÇIKLAMASI

Tutuklu şekilde yargılaması bitmeme fail Osman Kavala'nın boşaltma edilmesi istemiyle ABD, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunmuş olduğu 10 ülkenin büyükelçisinin açıklamasına reaksiyon yayınlayan Oktay, "10 büyükelçinin kuma açıklaması topluluğun rastgele kesiminde infial oluşturmuştur. Bağımsız ve etkisiz Türk yargısına bası hazırlamaya niyetlenen bu hadsiz girişime gönül rahatlığı özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız kazanmak neredeyse rastgele kurda reaksiyon gösterdik. Niyetimiz tabii buhran boşaltmak değil, ülkemizin emir hakkına yöneltilen bu saygısızlığa muktezi yanıtı vermekti” dedi.

10 büyükelçinin açıklamaları karşısında açık borda bordaya halde davranış sergilendiğinin altını çizen Oktay, şöyleki bitmeme etti:

"Tutumumuzu açık borda bordaya halde ortaya koyduk ve hatası ortadan kaldırmayı hedefledik. Türkiye Cumhuriyeti, özgür ve hâkim borda bordaya devlettir. Yargı yetkisini de bu istiklal ve egemenliğinin gerektirdiği halde özgür ve etkisiz mahkemeleri aracılığıyla kullanır. Devletin kaymakamlık yetkisini zaafa uğratacak nazar boncuğu adım onama edilemez. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına gereğince Türk mahkemelerinde yargılanan kâffesi sanıklarla ait kararları duraksamadan Türk mahkemesi verecektir. Dışarıdan, ayrıksı yerlerden meyve umanlar hüsrana uğramaya mahkumdur. Bu vesileyle arsıulusal hukukun borda bordaya gereğini yeni baştan hatırlatmakta da yarar görüyorum. Diplomatlar bulundukları ülkenin yasalarına ve yargısal süreçlerine hürmet ifşa etmek zorundadır. Diplomatik bağışıklıklar, bulunulan ülkenin istiklal ve emir haklarına gönül rahatlığı kullanılamaz. Mahkemelerimizde görülebilmekte bulunan davalara ne saikle olursa olsun haricen nazar boncuğu karışma onama edilemez. Müdahale olursa da arsıulusal hukukun ülkemize tanımış olduğu hukuk çerçevesinde karşılığını bulur. Büyükelçilikler de bu diplomatik teamüllere münasebetsiz hatası kazanmak düşüncesince elan sonraları borda bordaya açıklama yaparak, diplomatik ilgiler ile alakalı Viyana Sözleşmesi'nin 41'inci maddesine uyma etmeyi doğrulama ettiler. Diğer borda bordaya deyişle, niyetlerinin içişlerine ve yargıya karışma olmadığını ortaya koydular."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler