USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Fındık kabuğu 'aktif karbon' üretimiyle ekonomiye kazandırılacak

Ordu'da fındık kabuğu, çalışkan karbon ve erke üretiminde kullanılarak ekonomiye kazandırılacak.

Fındık kabuğu 'aktif karbon' üretimiyle ekonomiye kazandırılacak
26-11-2021 13:29
Ordu

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Türkiye ihracatında ehemmiyetli yere ehil fındığın kabuğunun da işlenerek ekonomiye kazandırılması, yer kirliliği oluşturmasının önlenmesi amacıyla emek vermek başlattı.

Bu kapsamda gıda, eczacılık, kimya, petrol, maden, nükleer, otomobil, atılan doğal taş yağı lambası lambası ve suların temizlenmesi denli bölgelerde geçer not deli dolu karbonun, fındık kabuğundan üretilmesi sonucu alındı.

Perşembe ilçesinde kurulması planlanan Aktif Karbon ve Elektrik Üretim Tesisi düşüncesince döşeme araştırma emek vermesi yapıldı. Burada salname sayı farkı 20-25 bin titrem fındık kabuğu işlenerek deli dolu karbon ile 1,5 megavat saatlik (MWH) erke üretilecek.

Belediyenin iştiraki ORTAR AŞ içerisinde misyon verecek tesiste, fındığın içi denli dışının da ehemmiyetli gelire dönüştürülmesi hedefleniyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, AA muhabirine, Türkiye'nin en ehemmiyetli ihraç mamüllerinden fındıktan tahminî 2-2,5 bilyon dolar kazanıldığını söyledi.

Karadeniz Bölgesi'nde fındık üretiminin 7 milyon kişiyi ilgilendirdiğine ayraç fail Güler, "Dolayısıyla burada tığ çabucak fındığı üreten ve satan müşterek yurt iktisap buyurmak istemiyoruz. Ordu'da ekleme kıymeti faziletkâr başka fındık ürünleriyle de gelirimizi şimdi da arttırmayı düşünüyoruz. Bunlardan müşterek tanesi çikolata üretimi. Bununla ait icraat başlattık. hususi müşterek markamızı oluşturduk ve şu anda koyu biçimde çalışmaya ciddilik verdik, üretiyoruz." dedi.

"Yıllarca üstünde çalıştığım müşterek konuydu"

Güler, fındık kabuğunun da aşırı ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, "600 bin titrem derece fındık üretiliyor. Bunun tahminî ½ si fındık kabuğu. Dolayısıyla 300 bin titrem derece da kavkı üretiliyor. Kabuk, Karadeniz'de yakarak erke çıkarmak az daha kullanılır. Ama tığ 'katma kıymeti faziletkâr başka ürünlere dönüştürebilir miyiz' niteleyerek düşündük." ifadelerini kullandı.

Aynı sürede gereç mühendisi bulunduğunu aktaran Güler, "Daha önceden de yaptığım icraat vardı ve fındık kabuğundan deli dolu karbon tecrübe edelim niteleyerek düşündük. Daha evvelsi yaptığımız çalışmalarla da bunu birleştirdim. Yıllarca üstünde çalıştığım müşterek konuydu." niteleyerek konuştu.

Güler, deli dolu karbonun satıh kimyası sert müşterek verim olduğuna ayraç ederek, bunun su, gıda, ispençiyari ve kimya, ayrıca çekirdeksel sektörde geçer not müşterek verim olduğuna dikkati çekti.

Başkan Güler, Türkiye'nin haricen almış olduğu deli dolu karbonun suların temizlenmesinde de kullanıldığını, gazı meydan ve besinleri temizleyen müşterek verim bulunduğunu kaydetti.

Ordu'da bununla ait müşterek bünye kuracaklarını ve yerini seçtiklerini bildiren Güler, şöyleki bitmeme etti:

"Fabrika yerini ve üretimle ait siparişlerimizi de hazırladık. Dolayısıyla burada bunu üreteceğiz. Aynı sürede da taraf mamüllerinden çıkan gazlardan erke elde edeceğiz. Bunu da sonunda değerlendirerek ekleme kıymeti faziletkâr müşterek ürüne çevirmiş olacağız. Önümüzdeki sene bu emek vermeyi tamamlayacağız ve aşırı dobra müşterek verim çıkacak.

Nano teknolojik müşterek verim bu. Aynı sürede müşterek dış satım kalemi namına da hem ithalatı önlemiş olacağız hem de ihracata çevrilmiş akıntı ederek fındığın burada değerlendirilmesini elde etmiş olacağız. Bu bakımdan müşterek taşla biraz kuş vurmuş olacağız."

Çalışmanın, istihdama ve fındık kabuğunun işlenmesi hususunda farkındalığa ulama sunacağının altını çizen Güler, şunları kaydetti:

"Daha da önemlisi akan açığımıza şişman yardımı olacak. Hem de bu teknolojik ürünün geliştirilmesi esnasında bentonit engelleme iktisap buyurmak az daha ki Ordu'da bentonitimiz mevcut bizim, o da aşırı ehemmiyetli müşterek maden. Onunla da burada ekleme kıymeti faziletkâr ürünler ile Ordu bu mevzulara ciddilik vermiş olacak. Daha önceden de Bakanlığım sırasında, Etibank Genel Müdürlüğüm esnasında borla ait icraat da yapmıştık. Ordu, yaptığımız şimdi evvelsi çalışmalarla hem deli dolu karbon hem bentonit hem de borla ait kimyasallara ciddilik verici müşterek il niteliğine esbak oluyor. Burası bire müşterek sürede ekleme kıymeti faziletkâr uç ürünlere kip icraat karşıcı müşterek il yerinde olacak."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler