USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Faiz paylarını yükseltmenin şimdi tarihi değil

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının artırılmasında götürümlü olabileceklerini fakat enflasyondaki gelişmelere birlikte cevap verilmesi icabında duraksama etmeyeceklerini tabir etti.

Fed Başkanı Powell: Faiz paylarını yükseltmenin şimdi tarihi değil
03-11-2021 23:43
Washington

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizini yüzdelik 0-0,25 aralığında çakılı tutmasının, dünya malı alıntı hızında ise azalmaya gidileceğini duyurmasının arkası sıra videoteyp konuşma yöntemiyle matbuat toplantısı düzenledi.

Risklere dirlik titiz olmaya bitmeme edeceklerini vurgulayan Powell, bu senenin üçüncü çeyreğinde gerçek katışık yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin açık biçimde yavaşladığına dikkati çekti.

Powell, "Yaz aylarında Delta varyantı zımnında dünkü kimse koronavirüs (Kovid-19) olaylarındaki artış, yolculuk ve coşku de engelleme iktisap etmek kıl payı salgından en menfi biçimde etkilenen sektörlerdeki toparlanmayı engelledi. Ekonomik faaliyet, ilkin motorlu araç endüstrisinde, bildirme kısıtları ve darboğazlar zımnında de aksadı." dedi.

Powell, Kovid-19 vakalarının azalması ve aşılamada kaydedilen ilerlemeyle hesaplı büyümenin bu çeyrekte toparlanması ve sene genelinde çelimli büyümeyle neticelenmesi icap ettiğini dile getirdi.

"Enflasyon hedefin enine boyuna üstünde ilerliyor"

İş gücü piyasasındaki koşulların da iyileşmeye bitmeme ettiğini tamlayan Powell, umumi hesaplı faaliyette bulunduğu kabil Kovid-19 olaylarındaki artışla iş gücü piyasasındaki düzelme hızının da yavaşladığını kaydetti. Powell, bahis konusu yavaşlamanın eğlence, konaklama ve terbiye engelleme salgına en duygun sektörlerde yoğunlaştığını aktardı.

Salgın ve ekonominin normalleşmesiyle ilgilendiren bildirme ve istem dengesizliklerinin bazısı sektörlerde ehemmiyetli değer artışlarına sebep olduğuna ayraç fail Powell, "Özellikle darboğazlar ve tedbir zinciri aksamaları, üretimin DOĞRU vadede talepteki toparlanmaya ne derece aceleci cevap verebileceğini sınırlandırıyor. Sonuç olarak, umumi enflasyon, yüzdelik 2'lik etraflıca vadeli gayemizin enine boyuna üstünde ilerliyor." sanarak konuştu.

Powell, bildirme kısıtlarının beklenenden hâlâ şişman bulunduğunu ve hâlâ etraflıca sürdüğünü belirterek, efdal enflasyonun sevimsiz gücünün ağırlıklı yerine salgının sebep bulunduğu bozulmalar olmaya bitmeme ettiğini bildirdi.

"Araçlarımız bildirme kısıtlarını hafifletemez"

Yüksek enflasyonun fertler ve aileler düşüncesince yarattığı zorlukların bilincinde olduklarını kaydeden Powell, "Araçlarımız bildirme kısıtlarını hafifletemez." değerlendirmesinde bulundu.

Powell, bildirme kısıtlarının kalıcılığını yahut para şişkinliği üstündeki etkilerini kestirim etmenin baş döndürücü ağır bulunduğunu vurgulayarak, toptan tedbir zincirlerinin komplike olduğunu, alışılagelen işlevine döneceğini fakat bunun zamanlamasının enine boyuna belgisiz bulunduğunu dile getirdi.

Fed Başkanı Powell, "Enflasyonun seyrinin yada etraflıca vadeli para şişkinliği beklentilerinin, hedefimizle düzgün seviyelerin ehemmiyetli ve ısrarlı birlikte biçimde ötesine geçtiğine müteallik semboller görseydik, değer istikrarını destek iktisap etmek düşüncesince araçlarımızı kullanırdık. Ekonominin beklentiler doğrultusunda gelişip gelişmeyeceğini cankulağı izleyeceğiz." dedi.

Varlık alımlarının doğacak senenin ortasında sona ermesi bekleniyor

Varlık alımlarının hızının düşürülmesine ilişikli ise Powell, "Ekonomi beklendiği kabil gelişirse, dünya malı alımlarının hızındaki benzeri düşüşlerin anlaşılan değme ay akla yatkın olabileceği kanaatindeyiz, bu da dünya malı alımlarının doğacak senenin ortasında sona ereceği anlamına geliyor." sanarak konuştu.

Powell, hesaplı görünümdeki değişikliklere mucibince alımların hızını ayarlamaya anık olduklarını belirterek, "Bilançomuzun genişlemesi durduktan sonradan üstelik elimizde tutacağımız yaratıklar mali şartları desteklemeye bitmeme edecek. Bugün dünya malı alımlarımızı azaltmaya start kararımız, faiz oranlarına ilişikli politikamızla ilgilendiren rastgele birlikte direkt çevir sesi taşımıyor." dedi.

"Faizleri yükseltmenin daha tarihi değil"

Bu toplantının odağının faiz paylarını arttırmak olmadığını, dünya malı alımlarını dökmek bulunduğunu vurgulayan Powell, ekonominin sabık aralıktan buyana hedefler doğrultusunda ehemmiyetli seviyede gelişim kaydetmesi zımnında dünya malı alımlarını kısıntı devrinin geldiğini düşündüklerini tabir etti.

Powell, "Faiz paylarını yükseltmenin daha tarihi bulunduğunu düşünmüyoruz. Maksimum istihdama iktiran etmek düşüncesince katılması müstelzim defa var." değerlendirmesinde bulundu. Fed Başkanı Powell, iş gücü endüstrisine iyileşmesi düşüncesince hâlâ birlikte tomar devir özgülemek istediklerini kaydetti.

Arz darboğazları ve efdal enflasyonun doğacak yıla derece bitmeme etmesinin beklendiğini tamlayan Powell, enflasyonun doğacak senenin ikinci yahut üçüncü çeyreğinde düşmesinin beklendiğini aktardı.

Powell, faizleri açık açık tezyit devrinin ekonominin gidişatına ilişikli olacağını vurgulayarak, "Sabırlı olabileceğimizi düşünüyoruz. Bir cevap icabında duraksama etmeyeceğiz." dedi.

Varlık alıntı hızını dönmek mecburiyetinde kalmaları şeklinde saydam olacaklarını tamlayan Powell, piyasaları şaşırtmayacaklarını tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler