USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Fatih Terim: Bu gruptan çıkarsak birçok şeyi hayal edebiliriz

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, bu gruptan çıkmaları biçiminde UEFA Avrupa Ligi'nde birçok şeyi hayal edebileceklerini söyledi.

Fatih Terim: Bu gruptan çıkarsak birçok şeyi hayal edebiliriz
03-11-2021 17:59


UEFA Avrupa Ligi E Grubu'nun 4'üncü haftasında ferda Lokomotiv Moskova'yı mihman edecek bulunan Galatasaray'da fen yönetmen Fatih Terim planlı matbuat toplantısında açıklamalarda bulundu.

Hayaller yapılmaksızın tek şeyin olamayacağını kail Fatih Terim, "Bu gruptan çıkarsak bizim de söyleyecek çok şeyimiz olacak demiştik. Şu anne denli elleme gidiyoruz. Bu gruptan çıkarsak birçok şeyi hayal edebiliriz. Her güzeşte gündüz henüz elleme olacağımıza inanıyoruz. Hakikaten çok sıkıca bir grupta yarışıyoruz. Neredeyse Şampiyonlar Ligi grubu çektik diyorum ısrarla. Lider olursak meyve 16'ya çıkarız buradan direkt. Bundan ahir çıkma bulunan rakibimiz, inşallah grupları geçersek, buradaki rakipler ayarında olacaktır. Her şey olanaklı 2 ayaklı maçlarda" dedi.

"GRUPTAN LİDER ÇIKMAK İÇİN BU MAÇIN STRATEJİK OLARAK ÇOK ÖNEMİ VAR"

Lokomotiv Moskova'nın toy fen yönetmen Markus Gisdol geldikten sonraları yukarıya akla yatkın ivme kazandığını dile getiren görmüş geçirmiş çalıştırıcı, "4 maçta hemen bizlere yenildiler. 2 galibiyet, bir el birliği aldılar. Bu da elleme yere akla yatkın gittiklerinin göstergesi. Markus Gisdol göreve geldikten sonraları hemen bir mağlubiyetleri var, o da bize. Bu maçın hazırlop geçeceğini kimesne beklemesin. Bir puanları var lakin riyazi adına hala iddiaları var. Moskova'da oynadığımız maç, planladığımız halde gitti. Maçın gelişigüzel anını çok mütemerkiz oynadık, olabilirlik de o gecenin en elleme golünü attık. Bu gruptan önder çıkmamız düşüncesince bu maçın çok ciddi bir önemi var. Eğer kazanırsak 10 nokta yapıyoruz. diğer maçtan çıkma sonucun da önemi var. Ama ne meyve çıkarsa yenmemiz biçiminde pozitif yanları olabileceği kesin. Grup liderinin doğrudan meyve 16'ye gittiği bir ortamda, ikincinin Şampiyonlar Ligi'nden mevrut bir rakiple oynayacağını düşünürsek, önderlik önemli" ifadelerini kullandı.

"BU MAÇ, İLK MAÇA GÖRE DAHA ZOR GEÇECEK"

"Lokomotiv Moskova ehemmiyetli oyunculara sahip" diyen Terim, "Baskıyı seven, topun kendinde kalmasını isteyen, pasa mebni oyunu oynayan bir takım. Nereleri zayıf, nereleri güçlü, elleme belirleme ettiğimizi düşünüyoruz. Bu maçın civar pik uyarınca henüz mütekait geçeceğini kestirim ediyorum. Biz de buna uyarınca çalışmalarımızı yaptık, ona uyarınca oynayacağız" diyerek konuştu.

"4 KASIM YÜZDE 100 KAPASİTE İLE OYNAMAK İÇİN ERKEN DEMEK Kİ"

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Galatasaray Kulübü'nün, "Lokomotiv Moskova maçı yüzdelik 100 yetenek ile oynansın" talebini reddetmesi ile ait görüşü sorulan Fatih Terim, "Biz Galatasaray Kulübü olarak, pandemi süreci başladığı andan itibaren topu topu mevzuatlara uyduk, uymaya bitmeme ediyoruz. Geçen seneden bu tarafa düşünecek olursanız, rakiplerimizin 3'er, 4'er bin almış bulunduğu hallerde dahi, tığ Ali Sami Yen'de bile TFF ne dediyse uyduk. Bugün TFF'nin almış bulunduğu bu karara da uyarız. Yüzde 100 kapasiteye 9 Kasım'da geçiliyor lakin 4 Kasım'da geçilmiyor. TFF'nin bir bilmiş bulunduğu var eyitmek ki bu 5 gündüz ile ilgili, nazikâne karşılıyoruz. Her zamanki derece uyayacağız. 4 Kasım er eyitmek ki. Ben ferda kestirmece 20-25 bin kişinin, yüzdelik 100 bulunan 50 bin nefis bir el yaratacağını düşünüyorum. Ali Sami Yen'de tığ bunlara alışığız. Hepimiz heyecanlıyız, onların da ateşli bulunduğunu biliyorum. Yarınki maçta bizim gücümüz, gün süresince kazandığımız topu topu kupalarda en şişman oranı bulunan taraftarımız olacaktır. 50'si, 100'ü, 30'u, 25'i namevcut o yüzden" cevabını verdi.

"YİNE BAŞARILI OLABİLİRİZ AMA MAKASI KAPATMAMIZ LAZIM"

Avrupa kulüpleri ile makasın açıldığını söylemesinin hatırlatılması üstüne Fatih Terim, şunları belirtti: "Makas elbette hemen skorlarla ait değil. Ekonomik güç, yönetsel mekanizma, fen davranış... Birçok nedeni vardı bunun. Brighton ekibi 11 milyona aktör alıyor. Sonra diyor ki sizde kalsın. Ben sayaç sonu alırım. Daha yukarılara çıkmıyorum. İşin iktisadi gücü çok ehemmiyetli bir arazi kaplıyor. Muhakkak ki bizim şu anki gençlerimiz, ortaya koyduğumuz aktarma politikası, ciddi bakışımız inşallah bitmeme edecek. Koyduğumuz plan, plan bizi değiştirilmiş bölgelere götürecek inşallah. Bugün dostlarım Crystal Palace'nin yüksekokul yapılanmasının resimlerini gönderdiler. Açıkçası A grup spor merkezinden henüz önde. Eğer akademisi böyleyse, A takımınki ne deniyor. 2000'de de dirsek vardı. Makas daima vardı lakin açılıyor eyitmek istiyorum. Her devir dirsek olmaya bitmeme edecek. Yine kalburüstü olabiliriz lakin makası da kapatmamız lazım."

"HERKES DEĞİŞİME HAZIR OLMALIDIR, OCAK AYINDA BAZI PROJELERİMİZ, PLANLARIMIZ VAR"

Ocak kocaoğlan düşüncesince tasar ve planların bulunduğunu kaydeden uzman çalıştırıcı, "Avrupa'da takımın durumu, gençleri, liderliği, gol yemeden liderliği konuşuluyor. Galatasaray etraflıca bir aradan sonraları bir pik şakak çıkıyor. Duramayız. Ocak ayında bazısı projelerimiz, planlarımız var. Tüm fen arkadaşlarımız, scout ekibimiz, tamamımız hazırız. Herkes de değişime amade olmalıdır. Verme, kabul etme işlerine amade olmalıyız. Her güzeşte gündüz gençlerimiz deneyim kazanıyor. Biz bulunan takımımızdan memnunuz lakin gelişigüzel devir henüz iyisi vardır. Bu felsefeyle fikren akıntı edeceğiz hanuman ayında" açıklamasını yaptı.

"BU KURALIN ANA HEDEFİNİN 14 TÜRK OLDUĞUNU KİMSEYE ANLATAMADIM"

Yabancı sınırlamasıyla ait mevrut soruya Fatih Terim şu cevabı verdi: "Bu kuralı fut topu direktörüyken uygulayan, planlayan ekibin başlangıcında bulunan biriyim, 50'den çok Türk futbolcunun Avrupa'nın en şişman liglerinde oynadığını hatırlayalım Bu mevzuyu kulüplere anlatırken, birçok ehemmiyetli vaziyetten bahsettim, bunlardan bir tanesi şişman mülk düzlük Türk futbolcunun değerlendirmek istememesiydi. Dışarı gitme zorunluluğu olacak dedik, oldu. Bu kuralın anne hedefinin 14 Türk bulunduğunu hiç kimseye anlatamadım. Bu bir ayn açısı. Bu bir anlayış. Yasaklarla tek yere varamayız. Rusya tekrar yabancıyı başıboş salıverme aşamasında. Oyuncuyu Türk, ecnebi diyerek fark edemezsiniz. Geçen yıl dun fevk 10+15 pare Türk oynattım, başıboş değil miydi? Parayı kulüpler veriyorsa, sonucu da onlar vermeli. Yeter ki bunun düşüncesince UEFA ve TFF'nin kriterleri var, aksi taktirde karşılığında ukubet görüyorsunuz. Gelin siz bizlere dava sattığın denli almanın ne denli mütekait olduğunu. Bu denli çok ecnebi bulunduğu devir Türk oyuncusu yetişmiyor anlayışına tek devir inanmadım, burada dokunca görecek bulunan da bendim, Türkiye Milli Takımı'nın fen direktörü bendim. 2016'ya gittik. Bugün bakıyorsunuz, AB vatandaşlarının dolaşımının başıboş bulunduğu Avrupa'da, evren şampiyonu Fransa, Avrupa şampiyonu Fransa, evren şampiyonu İspanya, evren şampiyonu Almanya. Hayatım süresince Türk oyuncularla muvaffakiyet nail biri olarak, onları oynatmıyor olmayı isteyebilir miyim? Bugün Anadolu takımları, bu kuraldan ötürü hepimize baş tutmuyor mu, henüz leziz geçmiyor mu? Gidiyorlar en iktisadi fiyata aktör buluyorlar, gelip bizi de, başkalarını da yeniyorlar. Hepsi de Türk aktör oynatıyor. Böyle bir fikir ne olabilir? Çok doyurucu şeyler değil. Dünyanın en ehemmiyetli takımlarında Türk oyuncular oynuyor. 30 insan çağıracaksak, 20'si oradan geliyor. Biz çok çok karışmıyoruz. Ama fut topu anca bir aldatmaca ki, devim bilimi bir oyun, gelişigüzel güzeşte gündüz değişime fut uydurmalısınız. Çok buğulu oyunculara yersiz nukut veriyorlar diyorlar. Kulübün tasarrufu seni ne ilgilendirir? Kulüplerin kandırma olması lazım, rakiplik olması lazım. Bu yerli, ecnebi rekabeti değil. Her aktör bizim düşüncesince bire bir dildedir, bire bir mesafededir. 4+2'de de oynadım, 6+2'de de oynadım, 3+1'de de oynadım, on paralık ağzımı açmadım. İnandırıcı, mantık peyda etmek lazım."

"BİR SÜRE BOEY'DEN FAYDALANAMAYACAĞIZ"

Fatih Terim, Sacha Boey'in sakatlığı ile ait bilim vererek, "Boey yaşamış bulunduğu adale sakatlığından ötürü Marsilya maçına denli oynamadı. O maçta biçim giydi, 65 dakika çok elleme oynadı, bizlere ayraç etti. Hiçbir riske girmeden oyundan aldık. Moskova maçından geçmiş bir olabilirlik bizimle olanaklı diyerek söylemiştim. Tedavisi tamamlanmıştı, başarım ekibimizle çalışırken meyve testlere girdi. Oyuncunun bu tip adale sakatlıkları dönüşünde, anlaşılan hızlardaki beden reaksiyonlarının elleme arama edilmesi lazım. O hızlara çıktığında az buçuk dert hissetti. Bir müddet henüz kendisinden faydalanamayacağız. Futbolun zarfında bu tip sakatlıklar ve şanssızlıklar var. Boey gailesiz bir futbolcu, beklentilerimiz büyük. Sezonu en er açan grup bizim. Buna karşın minimum adale sakatlığı canlı grup da biziz. İnşallah bu halde bitmeme eder. Böyle bir halde keyif ekibimiz, atletik başarım ekibimizin de hakkı verilmeli. Onlara teşekkürname ediyorum" dedi.

Boey'in Kamerun Milli Takımı'nı seçilmiş ihtimaliyle ait duyum çıkması karşı mevrut soruya ise Terim, "Bizim bu mevzuda bir bilgimiz yok. Sacha'ya ego müsaade verdim. Paris'te otama olanaklı miyim dedi, elbette dedim. Bazen oyuncunun elleme hissetmesi düşüncesince hakeza bir şeye gerekseme duyabilir. O arada bu çıktı, rastgele bir bilgim yok. Ama çevrim arasındaki Afrika Kupası'nı her insanın düşünmesi gerektiği bir gerçek" cevabını verdi.

"YAKIN BİR GELECEKTE GOLCÜLERİMİZİN DAHA ÇOK GOL ATACAĞINA İNANIYORUM"

Takımda Mbaye Diagne, Mostafa Mohamed ve Halil Dervişoğlu'nun maçtan pik değişerek oynamasının muvazene yönünde bir dava yaratıp yaratmadığıyla ait görüşü sorulan Fatih Terim, "Hayır, rastgele bir dezavantaj yaratmıyor. Bazı takımlara göre, oyundaki skora uyarınca değiştiriyorum. Hepsinin de ayrı ayrı meziyetleri var. O sebepten dolayı hepsinden faydalanıyoruz. Bazen ikisini bire bir anda görüyoruz. İstikrar açısından bir başağrısı çekmiyoruz. Takımın minimal 7-8 oyuncusu bire bir zaten" ifadelerini kullandı.

Fatih Terim, çok konuma girip az attıklarını belirterek, "Hakikaten çok konuma girip, az atıyoruz. Benim takımlarıma baktığınızda, böke olsak da olmasak da maksimum gol konumuna girip maksimum gol atan takımlarla sıralamasında daima üstedir. 8-10 pare de gol kralı çıkartmışızdır. Benim düşüncesince ehemmiyetli bulunan o pozisyonlara girebilmektir, ne olsa atarız diyerek düşünürüm. Çeşitli oyuncular gol atınca henüz çok bahtiyar olurum. Bireysel, grupsal, ekipler adına gol vuruşu çalışıyoruz. Mostafa da, Diagne de gole benzeyen oyuncular. Umut ediyorum gittikçe Halil de anca olacak. Halil bizi henüz çok oynatan oyuncu. Sahte 9 dediğimiz tipte oynayan bir oyuncu. Son vuruşu geliştirecektir. Diğerleri gol atan oyuncular. Bazen onu, arada bir diğerlerini kullanıyoruz. Yakın bir gelecekte henüz çok gol atacaklarına inanıyorum. Yeter ki pozisyonlara girmeye bitmeme edelim" dedi.

"ARDA'YI ÖZLEDİK, BEKLİYORUZ"

Arda Turan'ın sakatlığı karşı bilim verici Galatasaray fen direktörü, "Bilek sakatlığı denince güya ferah bir şey derece algılandı. Arda çok ciddi bir kusur geçirdi. Sağlık heyetimize sorduğunda maruz yanıt, Arda koşmaya başladığı andan itibaren ağrısı var. Her gündüz tedavide ve çalışmada. Böyle bir halde çok ıvır zıvır bir eşik var, ağrılarla o eşiği atladığımızda, yedi gün derece çelimsiz bir müddette bile takıma verebiliriz dediler. Sahanın zarfında onun halledebileceği maçlar vardı. Oynamasa da, lüzum soyunma odasında, lüzum antrenmanda, lüzum dışarıda, vazifesini olağandan yapıyor. Biz de özledik. Dilerim bir an evvela aramıza katılacak" diyerek konuştu.

"BEN SADECE SAHAYA KONSANTRE OLMAK İSTİYORUM"

Fatih Terim meyve adına pakt yöneticisi Rezan Epözdemir'in, bir gayrı idareci Remzi Sanver'in açıklamasına katılmadığını açıklamasıyla ait mevrut soruya, "Ben Gaziantep maçından sonraları mevzuyla ait yorumumu yaptım. Üzerine söyleyebileceğim toy bir şey yok. Ancak rakiplerinin kaybetmiş bulunduğu haftada ele geçiren bir Galatasaray var. Avrupa'daki grubunda gol yemeden önder bulunan bir Galatasaray var şu an için. Oynadığı futbolla ve gailesiz ekibiyle Avrupa'da kendiliğinden gır ettiren bir Galatasaray var. Kazanır yahut kaybeder ehemmiyetli değil. Ben bunun konuşulması icap ettiğini düşünüyorum. Müsaade ederseniz ego hemen sahaya mütemerkiz peyda etmek istiyorum. Beni mazeretli görün" cevabını verdi ve laflarını noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler