USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

EPDK Başkanı Yılmaz, elektrikli araç şarj istasyonu altyapısına bağlı bilgileri AA'ya açıklad

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye'de kurulacak elektrikli araç şarj istasyonu altyapısının defa haritasını açıkladı.

EPDK Başkanı Yılmaz, elektrikli araç şarj istasyonu altyapısına bağlı bilgileri AA'ya açıklad
25-11-2021 11:23
istanbul

Mustafa Yılmaz, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Türkiye'de 6 bin elektrikli araç ve 2 binin üstünde şarj istasyonu bulunduğunu anlatım etti.

Gelecek sene böylelikle TOGG'un istihsal bandından inecek olması ve Paris Anlaşması'nın Türkiye'de yürürlüğe girmesiyle elektrikli araç sayısının çabucak artacağını özetleyen Yılmaz, "En konservatör seans bile 2030'da elektrikli araç sayısının devletimizde 1 milyon adede çıkabileceğini gösteriyor. Ülkemizde, 2023'te 75 bini çok elektrikli araç ve 12 bin 500 şarj soketi olmasını öngörüyoruz. Şu an 818'i hususi kullanma kazanmak az daha 3 bin 36 şarj soketimiz bulunuyor." diyerek konuştu.

Yılmaz, şarj hizmetine müteveccih hükümlerin de ortamında bulunmuş olduğu anayasa teklifinin dü çağ ilkin TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda onama edildiğini anımsatarak, teklifte tali mevzuatın hazırlanması düşüncesince 3 maaş müddet öngörüldüğünü belirtti.

İkincil mevzuatın yayımlanmasından sonradan halihazırdaki şarj istasyonlarına, durumlarını kanuna uyumlaştırmaları düşüncesince 4 maaş müddet verileceğini anlatım fail Yılmaz, şu biçimde bitmeme etti:

"Bu sürecin elan endamsız müddette tamamlanacağını öngörüyorum. 2022'nin evvel ½ si bitmeden şarj hizmetine değgin mevzuat altyapısını tamamlamış ve bu doğrultuda şarj hizmetine başlamış olacağımızı düşünüyorum. Şarj hizmeti lisansa yayımcı müşterek çalışkanlık olacak. Lisans, şarj ağını işletecek insana verilecek. Şarj istasyonları ise lisansa yayımcı olmayacak. Şarj istasyonlarını lisans sahibi kurup işletebileceği gibi, lisans sahibi sertifikalandırdığı üçüncü taraflara ilişik istasyonlarda da bu görev sunabilecek. Şarj zehir pres lisansları sıvıyakıt dağıtma lisanslarına benzeşim müşterek biçimde olacak. Herhangi müşterek eksiltme yahut münhasırlık mümteni fakat isteklendirme yahut apayrı yollarla istasyon kurdurulma yöntemi düşünülebilir. Yapılacak tali düzenlemeleri halkoyu görüşüne açacağız. Konuyla ek rastgele kesimden ulama ve önerileri de bekliyoruz."

EPDK gerekseme biçiminde fiyatlarda madun ve fevk sınır belirleyebilir

Yılmaz, EPDK'nin şarj hizmetine değgin tutarları izleyeceğini, gerekseme olması biçiminde madun ve fevk sınır belirleyebileceğini bildirdi.

EPDK kabilinden elektrik araç ve şarj hizmeti altyapısının gelişimine müteveccih bakanlıklardan düşün alınarak seans hazırlanacağını aktaran Yılmaz, "Projeksiyona gereğince şarj ağının yaygınlaştırılması düşüncesince alınabilecek tedbirleri ve isteklendirme ihtiyacını ek bakanlıklara bildirebileceğiz. Gerektiğinde istasyonların kurulması ve kurulum hızının elektrikli araç satı hızına yetişememesi ihtimaline rağmen en evvela isteklendirme metoduna başvurulabilir. gereksinim biçiminde şarj zehir işletmecilerine arttırma şarj istasyonu ihdas yükümlülüğü getirebileceğiz." dedi.

Elektrikli araç kullanıcısı şarj ağını online ortam üstünden görebilecek

Yılmaz, şarj zehir işletmecilerinin çok ortaklı yahut limited müşareket kendisine kurulabileceklerini belirtti.

Lisans başvurusunda mevcut kuruluşların elektrik piyasasında çalışkanlık yasağının olmamasının araç bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, şu biçimde bitmeme etti:

"Lisans sunulan şarj zehir işletmecisinin belli müddet içerisinde minimal sayıda şarj istasyonunu ağına putrel yükümlülüğü olacak. Bir şarj istasyonunda hizmete başlanabilmesi düşüncesince iş noktayı açım ve düzentileme ruhsatıyla ek dağıtma şirketinden müspet düşün istenebilecek. Şarj istasyonlarının ünitelerinin kurulum ve güvenliğinde uyulacak standartlar TSE kabilinden çıkarıldı. Bu ve gibisi beceri standartlara ek kendisine kılıç görev sunumuna değgin bazısı standartlar, kavait koyacağız. Bir şarj ağındaki şarj ünitelerinin belli müşterek oranının çabuk şarj edebilme kapasitesine cemaat olmasını isteyeceğiz. Kullanıcıların bilgiye erişimini kolaylaştırmak amacıyla müşterek başıboş ulaşım platformu kuracağız. Bu ortam üstünden şarj istasyonlarının coğrafi konumları ve yerleri, şarj istasyonunda mevcut ünitelerin tipleri, şarj hizmeti tutarları ve strateji fail 24 sayaç içindeki buyruğa amadelikleri kabil bilgilere erişilebilecek. Böylece, kullanıcı şarj ağlarına değgin istasyonlarda muteber fiyatlar karşılaştırma edilebilecek. Kullanıcıya güzergahı üstündeki istasyonların emramadeliklerine bakarak başlangıçta şarj birimi rezervasyonu yapması olanağı getirilecek. Böylece hem paradan aynı zamanda vakitten artırım yapılabilecek."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler