USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Enerji krizi canlı Avrupa'da Fransa'nın nükleer çıkışı acemi kutuplaşmalar yaratabilir

Nükleer enerji yatırımlarını artırmayı planlayan Fransa, faziletkâr doğal gürültü yağı lambası yağı ve kömür tutarları dolayısıyla ağır eyyam nâkil Avrupa'da nükleer enerjinin "yeşil kaynak" yerine onama edilmesi düşüncesince şef gösteriş oynuyor.

Enerji krizi canlı Avrupa'da Fransa'nın nükleer çıkışı acemi kutuplaşmalar yaratabilir
15-10-2021 11:15
İstanbul

Avrupa'nın en iri nükleer gücü Fransa, kıtadaki enerji krizini nükleer enerji yatırımlarını ön plana çıkararak fırsata çevirmeye çalışırken, özellikle Almanya’nın nükleerden uzaklaşması kıtada dünkü ortak düşünüm ayrılığına defa açıyor.

Yeni sima koronavirüs (Kovid-19) salgınının arkası esna Avrupa’da enerji tedarikinin istihlak isteklerine yetişememesi ve enerji fiyatlarının üstün dereceli düzeylere çıkması devletleri çetince halde bırakmaya bitmeme ediyor.

İngiltere’de mütebaki cazibe fiyatları, piyasaya belli ortak sınırın altında cazibe feda etmek mecburiyetinde mütebaki aşırı sayıda firması iflasa sürüklerken, Almanya'da cazibe tutarları da ortak sene öncesine mucibince 6 katına çıktı.

Enerji krizi kıtayı sarsarken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron şimdi evvela ülkesindeki nükleer reaktörlerin ortak yönünü mantinota yönündeki vaadinden dönerek, 12 Ekim’de Fransa’nın nükleer enerji üretimini artırmaya değişmeyen verdiğini söyledi.

Fransa’nın alışılagelen boyuttaki nükleer tesisler adına şimdi az nükleer atılan meydana getiren "mini-reaktörler" mensur edeceği vaadinde olan Macron, bahis konusu planın Fransız sanayisinin rekabetçiliğini artıracağını da savundu.

Bu kapsamda Fransa, mini nükleer reaktörler çıkmak düşüncesince bu bölgeye 10 yılda 1 bilyon ekü envestisman yapacak.

Analistler, halkoyu şirketleri kabilinden meydana getirilen araştırmaların, Fransızların nükleer enerjiye müteveccih desteğinin arttığını gösterdiğini ve Macron’un da bunu avantaja yöneltmek isteyebileceğine ayraç ediyor.

Elektrik üretiminin yüzdelik 70,6'sını nükleerden karşılayan Fransa, Avrupa Birliği (AB) üyesi 10 ülkeyi de yanına alarak nükleer enerjinin yeşil envestisman kendisine sınıflandırılmasına müteveccih talepte bulundu.

Macron’un şimdi geçmiş vaatlerinin bilakis nükleer enerji dair dünkü yatırımlar açıklaması, Fransa’yı özellikle Almanya kazanmak kıl oranı nükleer enerji karşıtı iri Avrupalı müttefiklerle huzur karşıya getiriyor. Alman yetkililer, 2011’de Japonya’da yaşanmış olan hareket dolayısıyla Fukuşima nükleer tesisindeki kazanın arkası esna bazısı nükleer tesislerini basamaklı ortak biçimde mantinota sonucu alarak nükleerden depar belgesi politikası belirlemişti.

"Almanya'nın mekân odaklı politikasını sorgulatır ortak yaklaşım uydurma konusu"

Dünya Nükleer Birliği Direktörü Sama Bilbao y Leon, AA muhabirine, Macron'un nükleer enerjideki yatırımlarını açık açık çoğaltma kararının müspet ortak evolüsyon bulunduğunu belirterek, "Fransa'nın bu taahhüdü ıvır zıvır parçalı reaktörlerin de bu ekranların ortak parçası bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca, nükleerin müvellidülma üretiminde ehemmiyetli ortak gösteriş oynadığını ve nükleer teknolojilerin uygulanabileceği açık ortak yürütüm yelpazesi bulunduğunu da vurguluyor." dedi.

Avrupa genelinde devletlerin temiz, akla yatkın değerli ve inanılır ortak enerji arzı iletmek düşüncesince nükleerin dirimlik görevi bulunduğunu onama ettiğini kaydeden Bilbao y Leon, 10 AB üyesinin nükleeri "uygun fiyatlı, dengeli ve ari ortak enerji kaynağı" kendisine kullanmayı üstlenme fail "Nükleer İttifakı" tekvin etmek düşüncesince ortak araya geldiğini aktardı.

Bilbao y Leon, bu devletler ortada olan üretimini imar etmek düşüncesince dünkü planlara müteveccih taahhüdünü hâlâ yasalaştıran Çekya ile evvela nükleer santralini mensur edecek Polonya'nın da toprak aldığını dile getirdi.

AB haricinde Birleşik Krallık'ın da açık bakir sürüm hedefleri düşüncesince nükleer enerjiyi ehemmiyetli ortak pınar kendisine gördüğünü kail Bilbao y Leon, kıtada Almanya özellikle kazanmak kıl oranı nükleerden depar belgesi planlarının uygulanmasına ilişkin, şu ifadeleri kullandı:

"Almanya'nın sonucu Avrupa'da ortak istisnaydı. Başka tek diyar nükleerden basamaklı depar belgesi planını strateji etmedi. Gelecek sene Almanya nükleer reaktörlerinin sonuncusunu kapatacak. Bu tarih, Almanya'nın akıbet kömür santralini kapatmayı düşündüğü dönemden 15 sene şimdi erken. Böyle ortak strateji, kömürü oldukça çabuk ortak biçimde kullanımdan tahammül yönündeki çabaların kusursuz tersi ve Almanya'nın mekân odaklı ortak enerji politikasına ehil olup bulunmadığı algısını da sorgulatır nitelikte. Nükleer kapasitenin kullanımdan kaldırıldığı ve adına dünkü nükleer ile değiştirilmediği yerlerde bu sığa açığı çoğu kez natürel gürültü yağı lambası lambası santralleriyle ikame edilir. Belçika'da bunu görüyoruz. Gaz fiyatlarında akıbet dönemdeki üstün dereceli artışların endüstri ve başka tüketiciler düşüncesince oluşturduğu hesaplı ağırlık cezaevi önüne alındığında, bu çeşit stratejiler sunma güvenliğinin birlikte açık bakir sürüm taahhütlerini yapmak düşüncesince de riziko oluşturuyor."

Bilbao y Leon, nükleer enerjiye huzur ortak mukabil yaklaşım bulunduğunun bilindiğine dikkati çekerek, "Avrupa'da nükleer enerjiye nerede mensur edilirse edilsin huzur çıkan bazısı efdal sesler var fakat bu seslerin tartışmayı gereğinden ortak tomar etkilememesini iletmek düşüncesince nükleeri destekleyenlerden de mütebaki ortak üstlenme var. Uluslararası Enerji Ajansı'nın bu haftaki raporunda da belirttiği gibi, nükleer, yel yahut gün kabilinden nice düşüt karbonlu enerji altyapısı projesi muhalefetle karşılaşabiliyor ve bu çeşit inaksal muhalefetin tartışmayı yönlendirmesi düşüncesince riskler aşırı yüksek. Enerji ihtiyacımızı karşılayacak ve gezegenin geleceğini koruyacaksak, çabucak harekete geçmeli ve etraflıca vadeli akıllıca kararları şimdiden vermeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın nükleer kapasitesinin yüzdelik 26,7'si AB'de

Nükleer Enerji Enstitüsü verilerine göre, dünyada toplanmış kapasitesi 393 bin 226 megavatı bulan 443 reaktör bulunuyor.

Bu kapasitenin kısaca 105 bin megavatı AB vatanlarında toprak alıyor. Böylece, AB devletleri toptan nükleer enerji kapasitesinin yüzdelik 26,7'sini oluşturuyor.

Nükleer enerjinin yeşil pınar kendisine onama edilmesi düşüncesince Avrupa Komisyonu’na talepte olan devletler ortada en efdal sığa 61,400 megavatla Fransa'da bulunuyor. Fransa, 56 nükleer reaktörle cazibe üretiminin yüzdelik 70,6'sını bu fondan sağlıyor.

Bu ülkelerden Slovakya cazibe üretiminin yüzdelik 82,3'ünü, Macaristan yüzdelik 48'ini, Bulgaristan yüzdelik 40,8'ini, Slovenya yüzdelik 37,8'ini, Çek Cumhuriyeti yüzdelik 37,3'ünü, Finlandiya yüzdelik 34'ünü ve Romanya yüzdelik 20'sini nükleerden karşılıyor.

Almanya'da ise deli dolu biçimde olan ve kapasitesi 8 bin 113 megavatı bulan 6 nükleer reaktör, ülkenin cazibe üretiminde yüzdelik 11,3'lük ortak oranı oluşturuyor.

AB'nin toplanmış cazibe üretiminde nükleerin oranı ise yüzdelik 25 düzeyinde bulunuyor.

Birleşik Krallık’ta çalışkanlık yayınlayan 15 nükleer reaktörün kapasitesi ise 8 bin 923 megavat seviyesinde bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler