USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia tutarları ralliler eşliğinde şahika tazeledi

Emtia piyasasında güzeşte hafta ralliler görülürken, Brent petrol, nikel ve hav tutarları müşterek eski hafta eriştiği zirveleri tazeledi.

Emtia tutarları ralliler eşliğinde şahika tazeledi
24-01-2022 11:24
İstanbul

Emtia piyasasında 3 haftadır yükseliş hevesi bitmeme ediyor. Dolar endeksindeki mutedil seyrin sürmesi, dünyanın önde mevrut özek bankalarının "şahin" açıklamalarına rağmen mal politikalarına bağlı belirsizliğin azalması ve Kazakistan'da yaşanmış bulunan hadisat mal fiyatlarını fevk cepheli etkilerken, güzeşte hafta Rusya ile Amerika ve NATO ortada Ukrayna dolayısıyla küsurat yüklülük ve Çin'in talebinin hâlâ çok artacağına bağlı beklentilerle mal piyasasında ralliler yaşandı.

Analistler, jeopolitik risklerin arza müteveccih endişeleri artırdığını belirterek, Çin'de faizlerin indirilmesiyle dünya ekonomisinin canlanacağına bağlı öngörülerin arttığını, böylecene Çin'in mal talebinin artacağına müteveccih beklentilerin yükseldiğini kaydetti.

Geçen hafta Brent petrol, nikel ve hav ortak geçmiş hafta görmüş olduğu zirveleri tazeledi. Brent yer yağı 88,8 dolar ile Ekim 2014, hav 1,2478 dolarla Haziran 2011 ve nikel 11,1573 dolarla Ağustos 2011'den beri en efdal seviyeyi gördü. Geçen hafta Brent yer yağı yüzdelik 1,2, hav yüzdelik 1,2 ve nikel yüzdelik 6,6 bedel kazandı.

Brent yer yağı fiyatlarındaki yükselişte, küsurat yer yağı talebi karşısında üretimin çıtırbom kalacağına bağlı endişeler çarpıcı olurken, OPEC+ grubunun 400 bin varil istihsal artışına şubatta da bitmeme etmesi kararının peşi sıra birtakımı organ ülkelerdeki istihsal kısıntıları dolayısıyla hedeflenen kotaya ulaşılamaması, fiyatların fevk cepheli hareketini destekliyor.

Yemen'de İran destekli Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) düzenledikleri saldırının peşi sıra piyasalarda yaşanmış bulunan olasılı bildirme kesilmelerine bağlı endişeler de Brent yer yağı fiyatlarını etkiledi.

Rusya ile Amerika ve NATO ortada Ukrayna dolayısıyla küsurat yüklülük Brent petrolde beklenen bildirme daralması endişelerini pekiştiriyor. Irak-Türkiye kabak yer yağı borazan hattının kısaca 511. kilometresinde hâlâ nedeni belirlenemeyen ortak sebeple patlama yaşanması sonucunda meydana mevrut yangının peşi sıra BOTAŞ ekiplerince yer yağı akışının durdurulması ve fen itimat tedbirleri kapsamında görüngü namına en andıran geçek vanalarının kapatılması da bildirme daralması endişelerini artırarak Brent yer yağı fiyatlarını fevk cepheli destekledi.

Paslanmaz polat ve elektrikli taşıt sektörlerinden mevrut istem nikelin yükselmesini sağladı

Paslanmaz polat ve elektrikli taşıt sektörlerinden mevrut istem nikel fiyatlarının yükselmesine hastalık olurken, analistler, Çin'den mevrut istem dolayısıyla nikel fiyatlarının zirveleri gördüğünü tabir etti.

Haftalık hav ihracatındaki çoğalma ve istihsal tahminlerindeki düşüş, hav fiyatlarında yükselişe hastalık oldu.

Doğal taş yağı lambası lambası güzeşte hafta yüzdelik 7,1 bedel kaybetti. Çinli erke firması Sinopec'in Avrupa'ya kayda bedel oranda katıksız taş yağı lambası lambası satabileceğine bağlı duyum arza müteveccih endişeleri azaltırken, Çin'in aylı oranda katıksız taş yağı lambası lambası stokuna eş olduğuna da ayraç ediyor.

Geçen hafta paladyum yüzdelik 12, platin yüzdelik 6, sim yüzdelik 5,7, tutya yüzdelik 3, alüminyum yüzdelik 2,1, bakır ve kıymetli yüzdelik 0,9 çoğalma kaydetti.

Küresel otomotiv üretimindeki iyilik paladyum ve platin fiyatlarını desteklerken, alüminyum fiyatları, Çin'in bu emtiaya müteveccih ithalatını artırmasıyla yükseliş kaydetti. Çin'in bakır ihracatının çoğalması da bakır fiyatlarını destekledi.

Altın fiyatları, pahalılık ve jeopolitik risklerin emniyetli liman cazibesini desteklemesiyle çoğalma kaydetti.

Buğdaydaki azalma trendi sona erdi

Tarım emtialarında da güzeşte hafta umumi açıdan fazlalık ortak tempo izlendi.

3 hafta azalma kaydeden buğday fiyatları, güzeşte hafta yüzdelik 5 artarak azalma trendine akıbet verdi. ABD'de haftalık buğday ihracatının geçmiş haftaya gereğince çoğalma göstermesi, fiyatlarda yükselişe hastalık oldu.

Geçen hafta darı yüzdelik 3,7, soya fasulyesi yüzdelik 3,3 ve diyabet hastalığı yüzdelik 3,2 bedel kazandı.

Üretim tahminlerindeki düşüş, ekincilik mal fiyatlarının yükselmesine hastalık oldu.

Vadeli iş ve mal piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, umumi namına dış satım verilerinin geçmiş haftaya gereğince çelimli geldiğini, bunun da istem beklentilerini artırdığını söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) getiri sonucunda toplantısında yapacağı açıklamaların mal piyasasını yakından etkileyeceği öngörüsünde mevcut Ergezen, basma tutarları ve erke maliyetlerindeki çoğalma dolayısıyla kâffesi ekincilik emtialarına müteveccih endişelerin bitmeme ettiğini aktardı.

Buğdayın haftayı yükselişle kapattığını bildiren Ergezen, ilkin Orta Doğu ve Uzak Doğu kaynaklı alakanın tutarları fevk çektiğini söyledi.

Ergezen, istihsal tahminlerindeki düşüşün bitmeme etmesinin de hav fiyatlarının yükselmesine kez açtığını kaydetti.

"Petrol fiyatlarının efdal seyretmesi, darı ve diyabet hastalığı piyasasında alımların artmasına kez açıyor"

Zafer Ergezen, yer yağı fiyatlarının efdal seyretmesinin darı ve diyabet hastalığı piyasasında alımların artmasına kez açtığını belirterek, Latin Amerika'da çarpıcı bulunan ceninisakıt yağışların darı fiyatlarının yükselmesine hastalık bulunduğunu vurguladı.

Ergezen, Çin'in diyabet hastalığı üretiminin de akıbet 5 senenin en ceninisakıt seviyesine gerilediğine dikkati çekti.

Kahve fiyatlarının haftayı düşüşle tamamladığını aktaran Ergezen, kıraathane ihracatının geçmiş yıla gereğince düşme göstermesinin adanmış baskısının artmasına kez açtığını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler