USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia fiyatları, sabık hafta üstün dereceli seviyelerden devir yaptı

Emtia piyasalarında buğdayın fiyatı 13,6350 dolarla görmüş olduğu zamanı zirvenin arkası sıra hasılatlarını arka vererek güzeşte haftayı yüzdelik 8,4 kayıpla tamamlarken, paladyum yüzdelik 6,7, bakır yüzdelik 4,6, Brent yer yağı yüzdelik 4,7 bedel kaybetti.

Emtia fiyatları, sabık hafta üstün dereceli seviyelerden devir yaptı
14-03-2022 11:58
İstanbul

Emtia fiyatları, Rusya-Ukrayna mücadelesi kapsamındaki müzakerelerde gelişim olabileceği ümidi ve kar satışlarının etkisiyle üstün dereceli seviyelere yükseldikten sonradan hasılatlarını arka verdi.

Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklı etkilerden ötürü emtia fiyatlarında güzeşte hafta da kaba dalgalanmalar görüldü.

Jeopolitik risklerden ötürü emtia tedarikinde sıkıntıların derinleşeceği ve ihracatın durabileceği endişesiyle üstün dereceli seviyeleri gören emtia tutarları Rusya-Ukrayna mücadelesi kapsamındaki müzakerelerde gelişim olabileceği ümidi ve kar satışlarının etkisiyle üstün dereceli seviyelere yükseldikten sonradan hasılatlarını arka verdi.

Rusya-Ukrayna savaşıyla kalan jeopolitik riskler güzeşte hafta da servet fiyatlamalarında başlangıç görevi oynarken, mevzuya bağlı gelişmeler önemini sürdürdü.

Chicago Ticaret Borsası'nda prosedür gören buğday fiyatları, 13,6350 dolarla görmüş bulunduğu zamanı zirvenin arkası esna hasılatlarını arka verdi ve haftayı yüzdelik 8,4 kayıpla tamamladı. Ukrayna-Rusya mücadelesi hasebiyle dünyanın buğday ambarlarından birisi bulunan alanda sunma şoku yaşanacağına bağlı beklentiler buğday fiyatlarını üstün dereceli seviyeye çıkarmıştı.

Söz konusu artışta, Karadeniz bölgesindeki dü şişman buğday ihracatçısı bulunan Ukrayna ve Rusya’nın harpte olmasının buğday ve darı ihracatının tevakkuf noktasına istikbaline ilişikli endişeler sansasyonel olmuştu.

Tohum ve gübrelerin arzı hesabına endişelerin artması, ülkede zirai faaliyetlerin bu sene gerçekleşememe riskini de ortaya çıkardı. Analistler, buğday fiyatlarındaki düşüşlerde kar satışlarının sansasyonel bulunduğunu belirtti.

Fiyatlardaki kayda bedel yükselişle buğdaya bulunan talebinin azaldığını anlatım fail analistler, Amerika ve Avrupa açıklayan yaptırımların da ilkin buğday üstündeki etkilerinin hudutlu bulunduğunu söyledi.

Paladyum da zamanı zirveden devir yaptı

New Yort Ticaret borsasında prosedür gören paladyumun onsu da 3.435 dolarla zamanı zirveyi görmesinin arkası esna üstün dereceli seviyelerden mevrut satışlarla haftayı yüzdelik 6,7 düşüşle tamamladı. Küresel paladyum üretiminin yüzdelik 40'ı Rusya çeşidinden karşılanıyor. İki dünya arasındaki savaştan ötürü paladyum tutarları üstün dereceli kırsa da yatırımcıların henüz riskli varlıklara dönmesi paladyum fiyatlarını da etkiledi.

Geçen hafta, COMEX piyasasında prosedür gören bakır yüzdelik 4,6, New York Ticaret Borsasında prosedür gören platin de yüzdelik 4,5 bedel kaybetti. Çin'de bakır üretiminin artmasıyla bakır fiyatlarında gerilemeler görüldü.

Nikel, güzeşte hafta emtia sektörünün gündemine oturdu. Nikel fiyatlarının, tedbir sıkıntılarının yanı esna kurgusal işlemlerin de güçlenmesiyle Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzdelik 100'den aşkın artarak 100 bin dolar seviyelerini imtihan etmesinin arkası esna 8 Mart Salı gününden itibaren LME, bu varlıktaki prosedür sırasını durdurdu. Böylece LME, 150 sene sonradan eskiden kat hepsi fiziksel teslimatlı nikel kontratları talik sonucu almış oldu.

Analistler, Rusya'nın hemen güzeşte sene yaptığı nikel ihracatının 3 bilyon doların üstünde bulunduğunu belirterek, müeyyide açıklamalarının harp bitse caba nikel arzının menfi etkileneceği endişelerine minval açtığını aktardı.

Altının ons fiyatı da bitmeme fail jeopolitik risklerle bu hafta da yükselişini sürdürürken, haftayı yüzdelik 0,84 bedel hasılatıyla tamamladı.

Enerji tarafında da kaba düşüşler yaşandı

ABD'nin Rus petrolü, sıvılaştırılmış tabii gazı ve petrokimya ürünlerini yasaklamasının arkası esna vadeli işlemlerde 139,1 dolar seviyesine denli çıkan Brent petrolün mayıs vadeli varil fiyatı, diplomatlık adımları ve acemi tedarikçilere müteveccih sav akışıyla haftayı yüzdelik 4,7 bedel kaybıyla tamamladı. Avrupa'da april vadeli tabii kavara kontratları da eski hafta yüzdelik 106,8 artışla 192,55 avroya çıkmasının ardından, ABD'nin Rusya'ya yaptırımlarıyla hafta başlangıcında 345 avroya denli yükselse de haftanın arka kalanında geriledi ve haftayı yüzdelik 31,9 azalışla tamamladı.

New York Ticaret borsasında prosedür gören tabii kavara da yüzdelik 4,9 düşme kaydetti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Rusya ile erke tedariki alanındaki ticari işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesinin şuurlu ortak değişmeyen bulunduğunu belirtmesi ve Rusya'dan erke ithalatını savunması tabii kavara fiyatlarında gevşemeye bozukluk oldu.

Hava sıcaklıklarının artacağı ve alakanın azalacağına müteveccih beklentiler de tabii kavara fiyatlarını aşağılık cepheli etkileyen apayrı ortak etken oldu.

Tarım emtiasında alengir ortak ilerleyiş gözlendi

Geçen hafta ekincilik emtiasında alengir ortak ilerleyiş gözlemlendi. New Yort Ticaret borsasında prosedür gören hav yüzdelik 0,4, hint bademi yüzdelik 0,2 bedel kazanırken, kıraathane yüzdelik 1,4, şeker hastalığı hastalığı yüzdelik 0,5 bedel kaybetti.

Chicago Ticaret Borsasında prosedür gören darı yüzdelik 1,1, soya fasulyesi yüzdelik 1,1, bedel kazandı.

Ukrayna ve Rusya çeşidinden mevrut istihbarat ekincilik emtiasında dalgalanmalara minval açtı. Soya fasulyesinde ABD'nin ihracatının yükseleceğine ilişikli öngörüler, soya fasulyesi fiyatlarını fevk cepheli etkiledi.

Analistler, çikolata üretiminde makbul kakaoya toptan bazda alakanın artmasının fiyatların yükselmesini sağladığını söyledi.

Üretim ve yığılım tahminlerindeki düşme hav fiyatlarını destekledi

Vadeli prosedür ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, Ukrayna ve Rusya harbinde anlaşmaya müteveccih izahat gelmesinin fiyatlarda haftalık bazda arka çekilmeye minval açtığını belirtti.

Ukrayna ve Rusya savaşına bağlı doğacak sav akışının buğday tutarları üstünde sansasyonel olmaya bitmeme edeceğini anlatım fail Ergezen, istihsal ve yığılım tahminlerindeki düşüşün hav fiyatlarını desteklediğini aktardı.

Ergezen, şekerin haftayı düşüşle tamamladığını vurgulayarak, Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmelerde konkre ortak gelişim kaydedilememesinin, iktisadi aktivitelerin zayıflayacağı ve şekerde alakanın azalacağı endişelerini yanında getirdiğini söyledi.

Kahvedeki düşüşe yer veren Ergezen, "Ukrayna ve Rusya arasındaki harp hasebiyle ekonomilere müteveccih kalan endişeler, adanmış baskısının artmasında sansasyonel oluyor. Özellikle alakanın zayıflayacağı beklentileri hakim." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler