USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia alanı 'Omicron' kıskacından kurtulamadı

Fed'in "şahinleşen" tutumu servet fiyatlarında oynaklığı artırırken, mal piyasasında da Omicron varyantı kaynaklı endişelerle güzeşte hafta umumi adına alçak taraflı müşterek ilerleyiş izlendi.

Emtia alanı 'Omicron' kıskacından kurtulamadı
06-12-2021 11:18
Istanbul

Emtia piyasası, dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omicron varyantına bağlı endişelerin sürmesiyle sabık hafta da satı baskısından kurtulamadı.

Emtia piyasasında, Kovid-19 salgınında ortaya çıkan dünkü varyanta bağlı endişelerle kalan satı baskısı sabık hafta da sürdü. Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) "şahinleşen" tutumu servet fiyatlarında oynaklığı artırırken, mal piyasasında da Omicron varyantı kaynaklı endişelerle umumi adına alçak cepheli borda bordaya tempo izlendi.

Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın "şahinleşen" söylemleriyle dolara bulunan ilginin çoğalması kararı mal piyasasında satışların hızlandığını belirterek, bu hafta ABD'de açıklanacak TÜFE verilerinin, getiri artışının dönemine bağlı beklentiler karışma nice fiyatlamayı tesir ihtimali dolayısıyla servet fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini söyledi.

Alüminyumda dikkati çeken artış

Geçen hafta metallerde menfi borda bordaya tempo gözlemlenirken, alüminyumdaki yükseliş dikkati çekti.

Altın yüzdelik 0,5, sim yüzdelik 2,6, mermi yüzdelik 0,9, platin yüzdelik 2 bedel kaybederken, bakır ve çinkoda ufki borda bordaya tempo izlendi. Stoklardaki düşme ve Çin'in kömür sözleşmeleri tavsiye mektubu fiyatını yükseltmeyi planladığına müteallik haberlerle rallinin yaşandığı alüminyum, sabık hafta yüzdelik 34,8 artım kaydetti. Bir esbak hafta yüzdelik 15'ten aşkın bedel kaybeden paladyum ise mevrut aksülamel alımlarıyla sabık hafta yüzdelik 2,4 bedel kazandı.

Analistler, Omicron varyantının yarattığı belirsizlikler ve Fed Başkanı Powell'ın icra ettiği "şahin" açıklamalarla altının ons fiyatı üstündeki baskının bitmeme ettiğini söyledi.

Omicron varyantına bağlı nikbin açıklamalarla bakır fiyatlarında yükselişler görülse de ABD'de muamele gören Çinli şirketlerin, ABD'li regülatörlerin bu şirketleri ABD'deki borsa kotundan çıkarabileceği endişesiyle bakırda art çekilmeler görüldü.

Bu durumun ABD-Çin arasındaki gerginliği tetikleyip toptan toparlanmayı tehlikeye sokabileceğini tamlayan analistler, toptan toparlanmada mal piyasasında tavsiye mektubu adına ikrar edilen bakırda da baskınını arttığını aktardı.

Enerji emtialarında kaba satışlar

Geçen hafta erke emtialarında da kaba satışlar gözlemlendi. Brent yer yağı yüzdelik 2,5 ve katıksız kavara yüzdelik 24,3 düşme kaydetti. Brent petroldeki düşüşte, Kovid-19 salgınında ortaya çıkan Omicron varyantının toptan hesaplı toparlanmayı ve yer yağı talebini zararlı etkileyeceğine müteveccih endişeler sansasyonel oldu.

Analistler, iklim sıcaklıklarının zaman normallerinin üstünde olacağına müteveccih öngörülerin katıksız kavara talebini zararlı etkilediğini, bunun da katıksız kavara fiyatlarında kaba satışlara faktör bulunduğunu söyledi.

Tarım emtialarında da kayda bedel düşüşler görüldü

Bir esbak hafta zirvelere oynayan ekincilik emtialarında sabık hafta kaba düşüşler görüldü. Kovid-19 salgınında hadise rakamlarındaki artışla bu arada öğrenci müteveccih endişeler, istihsal tahminlerindeki artım ve dolar endeksinin yükselmesi, ekincilik emtialarını etkileyen esas unsurlar oldu.

Geçen hafta hav yüzdelik 7, buğday yüzdelik 4,7, darı yüzdelik 1,1, şeker hastalığı hastalığı yüzdelik 3,1 bedel kaybederken, soya fasulyesinin yüzdelik 1,3, kakaonun ise yüzdelik 3,2 bedel kazanması dikkati çekti.

ABD'den Çin'e soya fasulyesi satışının artacağına müteveccih beklentiler tutarları fevk cepheli etkiledi. Kakao tutarları ise üretimin düşmesiyle baş başa yükseldi.

"Üretim tahminlerinde düşme olsa da ekonomilere müteveccih endişeler satışların çalışan bulunmasına kere açtı"

Vadeli muamele ve mal piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Omicron varyantının kısıtlamaların artacağı endişelerine hastalık olduğunu, bunun da mal talebini zararlı etkileyeceği endişelerine kere açtığını söyledi.

Buğdayın haftayı düşüşle tamamladığını bildiren Ergezen, dolar endeksindeki artım ve dünkü modifikasyon ile kalan hesaplı endişelerin buğday alanı üstünde sansasyonel bulunduğunu aktardı.

Ergezen, istihsal tahminlerinde düşme olsa da ekonomilere müteveccih kalan endişelerin satışların çalışan bulunmasına kere açtığını, kemre ve erke maliyetlerindeki artışın da başta hububatlar tarafında hediye artışlarını desteklemeye bitmeme ettiğini söyledi.

Mısırdaki düşüşe yer veren Ergezen, "Arjantin ve Brezilya'da sansasyonel bulunan kurak iklim dolayısıyla darı üretimine müteveccih endişeler artıyor. Bu sebeple emtialar genelindeki satı baskısına karşın mısırda düşüşün sınırlanmış kaldığını gördük." dedi.

Ergezen, pamuktaki düşüşte de hadise rakamlarındaki artım ve dolar endeksindeki yükselişin sansasyonel bulunduğunu kaydetti.

Ergezen, başta kapanma endişeleri ile baş başa hesaplı büyümeye müteveccih endişelerin de arttığını, bunun da pamukta istem endişelerini yanında getirdiğini söyledi.

Şekere yer veren Ergezen, dolar endeksindeki yükseliş ve dünkü modifikasyon ile kalan hesaplı endişelerin şeker hastalığı hastalığı fiyatlarını zararlı etkilediğini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler