USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Elektrikli vasıtaların 2030'da yer yağı ithalatını 2,5 bilyon dolar azaltabileceği öngörülüyor

Türkiye'de 2030'a derece 2 milyon elektrikli taşıt parkının oluşmasıyla yer yağı ithalatında 2,5 bilyon dolar artırım sağlanabileceği öngörülüyor.

Elektrikli vasıtaların 2030'da yer yağı ithalatını 2,5 bilyon dolar azaltabileceği öngörülüyor
28-12-2021 13:58
İstanbul

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi'nin (IICEC) hazırladığı "Türkiye Elektrikli Araçlar Görünümü 2021" raporu, planlı müşterek toplantıyla IICEC Direktörü Bora Şekip Güray çeşidinden tanıtıldı.

IICEC'in geliştirdiği modelleme altyapısı ve senaryo bazlı analizlerle meydana getirilen raporda, elektrikli araçlarda büyümenin Türkiye'nin erke dengelerine ve çevresel performansa yardımı çözümleme edildi.

Rapordaki Yavaş Büyüme Senaryosu'na göre, 2030'da geniş anahtar pazarında elektrikli vasıtaların tahminî altıda müşterek piyasa payına ehil olması öngörülüyor.

Elektrikli geniş vasıtaların 2030'a üçte birin üstünde piyasa payına eriştiği ve bütün elektrikli anahtar parkının 2 milyona eriştiği Yüksek Büyüme Senaryosu'nda ise elektriğin petrolü ikamesiyle yer yağı ithalatının 2030'a denli 2,5 bilyon dolar azaltabileceği hesaplanıyor.

Bu devirde elektrikli araçlardan meydana gelen tahminî salname 6 teravatsaatlik çarpıcılık talebinin yenilenebilir kaynaklardan çarpıcılık üretiminde 1,3 bilyon dolar yatırımla karşılanabileceği öngörülüyor.

Karayolu ulaşımından kaynaklı limonluk gazı emisyonlarının, elektrifikasyonun gerçekleşmediği halde 2020-2030 çağında dörtte müşterek oranında artacağı, Yüksek Büyüme Senaryosu'nda 2030'a denli limonluk gazı emisyonlarının 10 milyon titrem karbondioksit eşdeğeri azaltılabileceği hesaplanıyor.

Sektörün bulunan emisyonlarının yüzdelik 13'üne yanıt mevrut bu değer, tarımdaki bulunan çıkarma miktarına, polat sektörü bulunan emisyonlarının ise dü katına yanıt geliyor.

Bu avantajların en makul maliyetle gerçekleştirilmesi düşüncesince yükleme altyapısında ve çarpıcılık şebekelerinde yatırımların, derinliğine vadeli biçimde planlanarak dişi biçimde yaşama geçirilmesi gerektiğine ayraç edilen raporda, elektrikli araçlara müteveccih kazanımların sağlanabilmesi düşüncesince 5 konkre teklif sunuluyor.

Türkiye'nin 2053 kemiksiz bakir çıkarma maksadı ve bembeyaz erke dönüşümü kapsamında realist ve ulaşılabilir yöntem hedeflerinin belirlenmesi, bu dönüşümün sürdürülebilirlik ve yeşil erke kaynaklarının gelişimi kanalıyla garanti dibine alınması, mekân ve uygulayım bilimi ekseninde totaliter müşterek e-mobilite ekosisteminin hepsi tarafları kapsayacak biçimde geliştirilmesi, dijitalleşme ve zeki sistemlerde evcil üretime gayret verilmesi ve girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi bahis konusu tavsiyeler namına sıralanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler