USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren yasa teklifi Meclis'te

Öğrenim kredisi alanlar borçlarını, izinli olduktan yahut okuldan rastgele birlikte halde ilişiğini kestikten 2 sene sonra, aldıkları hacim denli ödemeye başlayacak.

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren yasa teklifi Meclis'te
07-10-2022 18:01
TBMM

AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan ve AK Parti'li milletvekillerinin imzasını haiz Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Yenilenebilir enerjide mevhibe muafiyeti 25 kW'den 50 kW'ye çıkarıldı.

Elektrik Piyasası Kanunu gereğince lisanssız yürütülebilecek ameliyat kapsamında yenilenebilir erke kaynaklarına mebni canlılık enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları yahut kiraladıkları konutların bina ve/veya cephelerinde kurmuş oldukları oturmuş gücü maksimum 50 kW'a denli (50 kW dahil) bulunan (kat maliklerince anne gayrimenkulün kuma canlılık enerjisi ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan dahil) salt vahit numara istihsal tesisinden imal edilen canlılık enerjisinin gerekseme fazlasını, sonuç eşme tedbir şirketine satanlar esenlik vergisinden affedilmiş olacak.

Gelir vergisinden istisnalar kapsamında, işverenlerce, iş haklı yahut müştemilatında kemirmek verilmemiş hallerde çalışılmış bulunan günlere mebni vahit numara günce kemirmek ederinin 51 Türk Lirası'nı aşmayan bölümü ayrıklık kapsamında olacak. Ödemenin bu ücreti aşması şeklinde aşan fasıl ile bu amaçla sağlanan öteki menfaatler, ecir namına vergilendirilecek.

Yurt haricinde meydana getirilen inşaat, onarım, kurup takma işleri ile uran hizmetlerde etkin misyon erbabına, çalışarak emlak dışındaki emekleri karşılığı işverenin emlak dışı hasılatlarıntan karşılanarak meydana getirilen ecir ödemeleri esenlik vergisinden ayrıklık tutulacak.

Bireysel müşareket yatırımcısı kusursuz yükümlü doğruluk kişiler, kazanma ettikleri kusursuz yükümlü çok ortaklı şirketlere mebni paydaşlık hisselerini, minimum 2 sene elde tutmaları şartıyla Vergi Usul Kanunu'nun değerlemeye mebni hükümlerine mucibince hesapladıkları hisselerin tutarlarının yüzdelik 75'ini salname beyannamelerine özellik çıkar ve iratlarından hisselerin kazanma edilmiş olduğu çağda indirebileceklerine müteveccih düzenleme, 31 Aralık 2027'ye uzatılacak.

Yıllık tenzilat ücreti ise 1 milyon liradan 2,5 milyon liraya yükseltildi. Bu hüküm, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren elde edilmiş esenlik yahut hasılatlara uygulanmak az daha yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Öğrenim kredisi borcu faizsiz ödenecek

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, toplama kredisi alanlar, borçlarını, aldıkları hacim denli ifa yapacak.

Öğrenim kurumundan izinli bulunan veya rastgele vahit numara sebeple tedris kurumuyla ilişiği kesilenler, 2 sene sonraları doğmak üzere, itimat almış olduğu denli müddette ve maaş dönemler şeklinde borcunu ödeyecek.

Borçlu borcunu talik talebinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının SGK'den konfirmasyon edilmesi halinde, huzur sene rastgele vahit numara arttırma olmadan, ahir senelerde ise değme sene düşüncesince maruz miktara yüzdelik 10 ilave edilerek itimat borcu hesaplanacak. Ancak mebni yılda TÜFE'nin yüzdelik 10'dan az olması şeklinde bu nispet uygulanacak. Erteleme işlemi en çok üç el yapılabilecek.

Ödemenin askeriye zamanına emsal gelmesi halinde, borçlunun talebi üstüne rastgele vahit numara arttırma olmadan askeriye sürecinin sonuna denli itimat borcu ertelenecek.

Maddi yahut türel nedenlerle takibinde kazanım namevcut ve yılları bütçe kanunlarında yayınlanan miktarları aşmayan itimat borçları terkin edilecek.

Katkı kredisi borcu ödemelerinde de bu esaslar uygulanacak.

Süresinde ödenmeyen taksitlere, vadesinden itibaren rötar zammı hesaplanacak. Taksitlerin, sonuç taksitin mehil evveliyatına denli ödenmemesi yahut fire ödenmesi halinde, ödenmeyen taksit fiyatları kovuşturulma yapılmak az daha mebni mevhibe dairesine bildirilecek. Taksitler düşüncesince devir aşımı süresinin belirlenmesinde, sonuç taksitin mehil vakti asal alınacak. Vergi dairelerince bu alacaklarla mebni namına meydana getirilen tahsilatlar, kovuşturulma fail ayın sonuna denli Gençlik ve Spor Bakanlığına aktarılacak.

Öğrenimi esnasında yahut eğitimden sonraları ölenlerin yahut yüzdelik 90 ve kimlik bariyer sahibi oldukları kusursuz teşekküllü vahit numara hastanenin afiyet oturmuş çeşidinden saptama edilenlerin artan borçları terkin edilecek.

Kredi meydan yahut itimat borcunun ifa vakti hâlâ başlamamış kişilere, toplama ve yardım kredisi namına maruz tutarlara dizin hesaplanmayacak. Kredi arka ödemesi devam eden yahut borçları mevhibe dairesine kovuşturulma düşüncesince deklare bulunan kişilere, toplama ve yardım kredisi namına maruz tutarlara arttırma edilmiş dizin fiyatları terkin edilecek.

Bu maddenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihten evvela toplama edilen tutarlar reddetme edilmeyecek ve mevhibe dairesine kovuşturulma düşüncesince bildirildiği biçimde hâlâ toplama edilmemiş itimat taksitleri içindeki dizin fiyatları terkin edildikten sonraları harabe taksitler vadesinde ödenmediği takdirde kovuşturulma edilmeye bitmeme olunacak.

Tıp ve dişçilik fakülteleri öğrencilerine minimal ücret

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'da meydana getirilen değişiklikle, gerçeğe makul sıfır afiyet oturmuş tutanağı kullanması hasebiyle meydana getirilen ödemeler hariç, bu kanun kapsamındaki bireylere bu maddenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihe denli boş ödenen ve arka katılması müstelzim aylıklar ile bunlardan doğan ukubet ve faizler silinecek.

İlgililer üstüne rastgele adli, yönetimsel ve icrai kovuşturma yapılmayacak. Yersiz ödemeler kapsamında maddenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihten evvela dalavere çeşidinden meydana getirilen tahsilatlar, ilgililerine reddetme edilmeyecek.

Yükseköğretim Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle, tababet fakültelerinin 5. yılını tamamlayıp 6. yılına sabık öğrencileri ile dişçilik fakültelerinin 4. yılını tamamlayıp 5. yılına sabık öğrencilerine kullanışlı eğitimleri zarfında ve 12 kocaoğlan geçmemek üzere, mebni kurumların bütçesinden ödemenin yapıldığı tarihteki açık minimal ecir ücretinde maaş ecir ödenecek. Bu ödemeden rastgele vahit numara mevhibe kesilmeyecek.

Turizmi Teşvik Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı çeşidinden meydana getirilen parasız girişli değme tesisler, yalnız Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü yahut iştiraki firmalar çeşidinden işletilebilecek, üçüncü bireylere devredilemeyecek ve işlettirilemeyecek.

Sosyal Hizmetler Kanunu'na dahil bulunan muvakkat maddeyle, gerçeğe makul sıfır doküman ve afiyet oturmuş tutanağı kullanması hasebiyle meydana getirilen ödemeler hariç, bu maddenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihe denli bu kanun kapsamında fazla, boş ödenen ve arka katılması müstelzim evde bakım katkısı ödemeleri ile bunlardan doğan faizler terkin olunacak. Bu maddenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihten evvela bu kapsamda toplama edilmiş bulunan tutarlar bakımından mebni şahıslar lehine tek biçimde ilişki hakkı doğmayacak ve işlenmiş bulunan tahsilatlar reddetme edilmeyecek.

Kısa çalışmaya ilişkin işlemlere düzenleme

İşsizlik Sigortası Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle Kovid-19 yardımıyla işverenlerin bitirdikleri zorba etmen gerekçeli endamsız düzentileme başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin işlemler ile nakdi ecir desteği işlemleri üstüne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş ve İşçi Bulma Kurumu personeline rastgele vahit numara yazık yüklenemeyecek.

Bu kapsamda Kovid-19 yardımıyla ödenen endamsız düzentileme ödeneği ile nakdi ecir desteği ödemelerinde falsolu işlemlerden meydana gelen çok ve boş ödemelerden bu maddenin meriyet vakti bakımından toplama edilmemiş olanlar terkin edilecek. Tahsil edilenler reddetme yahut mahsup edilemeyecek.

Bu alacaklarla mebni başlatılmış kovuşturulma ve toplama işlemlerine bitmeme edilmeyecek, ilçe mercilerine geçiş etmiş bulunan dosyalarda gurur ve nezaret aleyhine muhakeme giderine hükmedilmeyecek. Kısa düzentileme geçerli çağda çalıştıran çeşidinden iştirakçi çıkarılmasına güvenerek oluşan çok ve boş ödemeler ile ukubet soruşturmasına yahut izlemesine özellik reşit endamsız düzentileme ödeneği ile nakdi ecir desteği ödemeleri bu öz kapsamı haricinde olacak. Ceza soruşturması yahut kovuşturması neticesinde kovuşturmaya arazi olmadığına müteallik değişmeyen yahut aklanma neticesinde verilenler üstüne bu öz gereğince terkin hükümleri uygulanacak.

Gümrük Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle muvakkat dış albeni diyeti kapsamında ferdî kullanıma belli ecnebi plakalı taşıtları Türkiye Gümrük Bölgesi'ne getiren doğruluk malikleri çeşidinden gümrük idaresine bilim verilmeden taşıtsız emlak dışına çıkılması haklı yöntemsizlik cezası uygulanacak.

Kur Korumalı Mevduat uygulamasının süresi 31 Aralık 2023'e denli uzatılacak

TBMM Başkanlığına maruz Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, vahit numara kasacı veya kasacı grubu düşüncesince çalışkanlık mevzuları bazında sınırlama yahut engellemeler iletmek şekli ile çalışkanlık izni vermeye salahiyetli olacak.

Bankaların müşterilerine sundukları hizmetlerin emin ve akıcı vahit numara biçimde sürdürülmesinde ehemmiyetli noktayı bulunan misyon sağlayıcıların uymaları müstelzim kökler ve esasları saptama yetkisi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna veriliyor.

En az ilkokul kasacı veya mali yapı çeşidinden kurulacak kuruluşların yayımcı olabileceği kökler ve esasları saptama yetkisi de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunda olacak.

Mevduat bankaları, müşareket fonu kabulü, mali isticar işlemleri; müşareket bankaları, mevduat kabulü; kalkınma ve envestisman bankaları ise mevduat kabulü ve müşareket fonu kabulü az daha faaliyetlerde bulunmaları ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu çeşidinden getirilen çalışkanlık sınırlamaları yahut kısıtlamalarına uymamaları halinde, vahit numara milyon Türk lirasından az olmamak ve çıkar sağlanmış olması şeklinde sağlanan menfaatin dü katından az olmamak üzere, dedikodu konusu bunama ve sınırlamalara ihtilaf yapılanma fail tutarın yüzdelik yüzüne denli yönetimsel müeyyide uygulanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumunun taşınmazlarının elektronik ortamda satışı da karışma edinmek az daha değme çeşit satışı ve öteki iş ve işlemlerin yürütülmesine ilişkin kökler ve esaslar, Kurumca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

Kovid-19 salgınıyla savaşım sürecinde darülfünun afiyet hizmeti sunucuları çeşidinden verilecek afiyet hizmetlerinin seyrindeki başlamış bulunan kapalılık hasebiyle 2022 yılı bütün gerçekleşme tutarlarının, 2021 yılı verilerine mucibince belirlenen 2022 yılı kabala değer kontrat tutarlarına mucibince düşüt olması bekleniyor.

Bu sebeple teklif, 2022 senesinde kabala değer üstünden misyon alıntı sözleşmesi işlenmiş amme darülfünun afiyet hizmeti sunucularının Sosyal Güvenlik Kurumuna 31 Aralık 2022'ye denli bu kontrat kapsamında verdikleri otama hizmetlerine ilişkin bütün gerçekleşme ücretinin kabala değer kontrat tutarından düşüt olması durumunda, aradaki farkın terkin edilmesini öngörüyor. Terkin edilen tutar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı maddi durumuna bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karşılanacak.

Sermaye azaltımında vergileme düzenleniyor

Teklifle, sermayesi, işletmeden çekilmesi şeklinde vergilendirilmeyecek bulunan ayni yahut nakdi sermayenin haricinde değişik unsurları da barındıran kuruluşların sermayelerini azaltmaları durumunda, sermayenin ne unsurunun ne denli tutarda azalacağı ve azaltıma özellik edilen bu unsurlar üstünden ne vergileme yapılacağı hususunun netleştirilmesi amaçlanıyor.

Sermayeye dökme ayrışık kaynakları, aktarıldığı tarihten itibaren ilkokul sene zarfında kapital azaltımı yapmayan kurumlarda, bu sürenin böylelikle kapital azaltılmışsa, işletmeye konulmuş bulunan nakdi yahut ayni kapital ile ana paraya dahil bulunan öteki unsurların bütün ana paraya oranlanması şekli ile azaltıma özellik edilen meblağ içindeki kapital unsurları saptama edilerek vergilendirme yapılacak.

Beş yıldan evvela kapital azaltımı karşıcı kurumlarda ise azaltılan sermayenin ilk evvela ana paraya arttırma haricinde apayrı vahit numara adisyona nakledilmesi, işletmeden çekilmesi yahut kapital hesabından apayrı hesaplara aktarımı kurumlar vergisine ve kar dağıtımına ilişkin mevhibe kesintisine yayımcı tutulacak hesaplardan, şimdi sonraları hoppadak kar dağıtımına ilişkin tevkifata yayımcı hesaplardan, vergiye yayımcı sıfır nakdi ve ayni ana paradan oluştuğu ikrar edilerek vergilendirme yapılacak.

Yapılan kapital azaltımında ana paraya dahil bulunan kaynakların bazılarının ilkokul salname süreyi aşması, bazılarının ise aşmaması haklı ise dedikodu konusu kaynaklardan rüçhan namına ana paraya arttırma edilme vakti ilkokul yılı geçmemiş olanların çekilmiş olduğu ikrar edilecek.

Böylelikle ana paraya arttırma olunan kaynakların minimum ilkokul sene zarfında sermayede kalması özendirilerek, işletmelerin öz kaynaklarının çelimli kalması motivasyon edilecek.

Geçmiş sene hasarlarının mahsubu şekli ile kapital azaltılması durumunda, azaltıma özellik edilen kapital unsurları da kapital azaltımında vergilemeyi düzenleyen bu ahkâm kapsamında saptama edilecek. Ancak bu tutarlar üstünden kar dağıtımı yahut anne merkeze dökme meblağ kapsamında mevhibe kesintisi yapılmayacak.

Kur Korumalı Mevduat uygulaması 31 Aralık 2023'e denli uzatılıyor

2022 yılı sonuna denli ecnebi paraların ve giranbaha hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve iltihak hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında, inkılap fiyatı üstünden Türk lirasına çeviren mükelleflerin bu kapsamda açılacak mevduata gerçekleşme ettirilecek getiri ve kar payları ile öteki hasılatları ayrıklık kapsamına alınıyor.

Düzenleme ile Türk lirasına çevrilmesi müstelzim ecnebi paraların ve giranbaha hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve iltihak hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında inkılap fiyatı üstünden Türk lirasına çevrilmesi müstelzim sonuç gün 31 Aralık 2023 namına belirlenecek.

Cumhurbaşkanına, istisnayı, 31 Aralık 2023 evveliyatına denli değme vahit numara muvakkat mevhibe yahut salname aritmetik dönemleri sonu bakımından kurumların bilançolarında arazi meydan ecnebi nukut düşüncesince değişik yahut beraberce uygulatma üstüne mezuniyet veriliyor.

Kaçak akaryakıtın tasfiyesine ilişkin işlemler, strateji ve eş güdüm başkanlıklarınca yapılacak

Kaçak akaryakıtın tasfiyesine ilişkin iş ve işlemler, Hazine ve Maliye Bakanlığının dışarılık teşkilatı bulunan defterdarlıklar namına envestisman strateji ve eş güdüm başkanlıkları çeşidinden namına getirilecek.

Satışı yapılarak likidasyon edilen gümrüksüz akaryakıtın bedeli, mebni il hususi idaresinin yahut envestisman strateji ve eş güdüm başkanlığının maddi durumuna esenlik kaydedilecek.

Numune çözümleme neticeleri uran düzenlemelere makul sıfır ve en andıran rafinericiye satılan gümrüksüz akaryakıtın adanmış bedeli de mebni il hususi idaresinin yahut envestisman strateji ve eş güdüm başkanlığının maddi durumuna esenlik namına kaydedilecek.

Kanun teklifinin yürürlüğe girmiş olduğu tarihte defterdarlıkların yahut Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüklerinin mülkiyetinde bulunan ve gümrüksüz akaryakıtın tasfiyesi düşüncesince beğenilen değme çeşit tesis, depo, anahtar ve materyal ile öteki topu topu uran donatı tek el işi icap kalmaksızın en geç üç ay zarfında bulunmuş olduğu yerdeki envestisman strateji ve eş güdüm başkanlığına devredilecek.

Söz konusu edvar gerçekleşene denli fuel oil tasfiyesi düşüncesince mukteza işlemler mebni defterdarlık yahut çevre, kentçilik ve vatan değişikliği il müdürlüklerince yürütülmeye bitmeme edilecek.

Borçlarını 1 Haziran 2023'e denli ödeyenlerin menfi kayıtları dikkate alınmayacak

Karşılıksız çıkan orantı gıcırtı edilmiş, senet, itimat kartı ve öteki itimat borçlarını eskiden ödeyemedikleri düşüncesince Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen insanların ve itimat müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmının 1 Haziran 2023'e denli tamamının ödenmesi yahut baştan yapılandırılması şeklinde esbak ifa performanslarına ilişkin menfi kayıtları dikkate alınmayacak. Bu borçların resülmal yahut taksit ifa vakti 1 Ekim 2022'den evvela olacak.

Kredi kuruluşları ve mali kuruluşların bulunan kredileri baştan yapılandırması yahut acemi itimat kullandırması, bu kuruluşlara türel ve cezai yazık doğurmayacak.

İçme sularının Sağlık Bakanlığınca meydana getirilen yahut yaptırılan değme çeşit araştırma ve çözümleme bedellerinden il hususi idarelerince 30 Eylül 2022'ye denli ödenmemiş bulunan ilişki fiyatları ferileriyle beraberce terkin edilecek. Bu alacakların tahsili düşüncesince açık davalarda değişmeyen verilmesine arazi olmadığına, yürütme takiplerinin ise iptaline değişmeyen verilecek. Karar verilmesine arazi olmadığına yahut takibin iptaline değişmeyen maruz hallerde meydana getirilen giderler etraf üstünde bırakılacak ve vekalet tutarına hükmolunmayacak.

Finansman şirketlerinin, kredilendirecekleri mangır yahut hizmetleri gerçekleştirme fail satıcılarla başlangıçta bağlanmış biçimde yapmaları mecburi bulunan sözleşmeleri, engin enformasyon araçlarının kullanılması şekli ile mesafeli namına da yapılabilecek.

Yurt haricinde oynatılan değme çeşit yük piyangosu, nasip oyunu, hissedar dedikodu ve benzeşim oyunlara genel ağ yahut öteki yollarla Türkiye'den oynanmasına olanak sağlayanlara 4 yıldan 6 yıla denli hapishane ve 5 bin güne denli adli mangır cezası verilecek.

TBMM Başkanlığına maruz Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu'na yayımcı şirketlerce yapı izni düşüncesince aranan yahut ortaklık ortaklarınca kurucularda aranan şartların kaybedilmesi haklı bunların çalışkanlık iznini kaldırabilecek ve tasfiyesine değişmeyen verebilecek.

Hizmet sağlayıcılarınca kurumlar vergisi beyannameleri ekindeki esenlik tablosunun açık satışlar kısmında tamlanan tutardan firmanın kez hizmetlerinden elde etmiş olduğu açık adanmış kazancına sadme fail miktarın yüzdelik 2'si, kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği kocaoğlan kovuşturulma fail ayın sonuna denli Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bildirilecek.

Hizmet sağlayıcıları çeşidinden belirlenen yardım payının tahakkukuna asal bildirimlerin süresinde yapılmaması yahut eksik/yanlış yapılması veya tamlanan müddet zarfında yardım payının ödenmemesi/eksik ödenmesi şeklinde Bakanlık çeşidinden misyon sağlayıcısına yapılacak tebliğle bildirimin ve/veya ödemenin bildirme tarihinden itibaren 1 ay zarfında yapılması istenecek. Bu müddet zarfında yardım payının tahakkukuna asal bildirimin kusursuz ve akıllıcasına yapılmaması, yardım payının ödenmemesi yahut fire ödenmesi hallerinde Bakanlığın bildirimi üstüne Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca misyon sağlayıcısının yetkilendirmesi silme edilecek.

Hizmet sağlayıcılarınca, 2022 yılı Ekim-Kasım-Aralık devri kez hizmetlerinden elde edilmiş açık adanmış kazancına sadme fail miktarın yüzdelik 2'si doğacak sene Mart sonuna denli Bakanlığa bildirilecek.

Hizmet sağlayıcılarına müteveccih düzenlemeler 1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek.

Turizm payı

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da meydana getirilen değişiklikle yönetimsel mangır cezası madun ve fevk sınırları güncelleniyor. Alt ve fevk sınırları tamlanan yönetimsel mangır cezalarının uygulanmasında Ticaret Bakanlığınca ukubet ücreti tespit edilirken işlenen kabahatin kıygı içeriği, tekrarı ve sayısı, suç hasebiyle elde edilmiş menfaatin ve illet olunan zararın büyüklüğü ile failin kusuru ve hesaplı hali az daha hususlar dikkate alınacak.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının değişmeyen ikrar etme organı bulunan Yönetim Kurulu Başkanı, Tanıtma Genel Müdürlüğünden mesul Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı olacak. Kamu-özel bölüm teşrikimesai ile yönetilen ve ağırlıklı namına seçimle işbaşına mevrut hususi bölüm mümessillerinden oluşan Yönetim Kurulunun Bakanlık gezim işletmesi belgeli birleşmiş tesisler ve konaklama tesislerinin bulundukları bölgelerdeki rakamları dikkate alınarak Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinin ajan rakamları artırılıyor. Turizm pres belgeli yiyecek içmece ve canlılık tesisleri ile bahir turizmi tesisleri de vatan çapında seçimle 3 sene süreyle belirlenecek vahit numara üyeyle temessül edilecek.

Turizm oranı alınan işletmelerin gezim oranı oranları azaltılıyor. Buna göre, gezim payı, birleşmiş tesisler ile konaklama tesislerinden, Bakanlıktan belgeli yeme-içme ve canlılık tesislerinden ve bahir turizmi tesislerinden binde 7,5 namına binde 5; yolculuk acenteleri ve vatan yolu işletmelerinden on binde 7,5 namına on binde 5 oranında alınacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığından gezim pres belgeli bahir turizmi araçlarından gezim oranı alınmasına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılıyor. Ancak bu araçlardan 31 Aralık 2022 evveliyatına denli gezim oranı alınacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihte Ajans Yönetim Kurulu organ seçimlerinin yapılmasına 30 günden az müddet kalması şeklinde intihabat dü ayak tabanı denli ertelenecek. Seçime ilişkin kökler ve esaslar, Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek.

Şans oyunları

Milli Piyango Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de meydana getirilen değişiklikle, yük piyangosu ve keşide ayarlamak talip müracaat sahiplerince alınan müsaade bedelleri düzenleniyor.

Buna göre, karşılığı akça sıfır piyango düzenleme izni düşüncesince 2 bin liralık müracaat bedeli alınacak. Yapılan araştırma kararında müsaade verilmesi kararlaştırılan piyangolarda üstlenme edilen ikramiye, ihsanıhümayun yahut benzeşim menfaatlerin bütün rayiç ederinin yüzdelik 15'i düşüncesince başkaca müsaade bedeli alınacak. Yurt dışından ithal edilen yahut apayrı doğruluk ve hukuksal şahıslar çeşidinden üretilen, gerçekleştirme edilen veya ticaretine özellik edilen mangır ve hizmetlerin ikramiye namına konulması şeklinde bu nispet dü sert namına uygulanacak. Kamu gurur ve kuruluşları ile mevhibe muafiyeti maruf evkaf ve amme yararına etkin cemiyetler çeşidinden düzenlenecek piyangolardan ise müracaat yahut müsaade bedeli alınmayacak. Başvuru bedeli, baştan valüasyon oranında takvim yılı kökeninden meri edinmek az daha artırılarak uygulanacak.

Kanun teklifinin gerekçesinde, "idare çeşidinden planlı nasip oyunları ve çekilişleri üstüne hile, usulsüzlük, yöntemsizlik yapıldığı, faaliyetlerinin şaibeli olduğu" şeklinde sav ve toplumsal komünikasyon araçları paylaşımların nasip oyunlarına hissedilen itimatı menfi biçimde etkilediği, bunun da yasa dışı nasip oyunlarına müteveccih alakanın artmasına illet olduğuna ayraç edildi.

Teklifle, yasa dışı nasip oyunlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bu bağlamda değme çeşit yük piyangosu, nasip oyunları ve hissedar dedikodu yahut benzeşim oyunları oynatanlar veya oynanmasına arazi yahut olanak sağlayanlar, 3 yıldan 5 yıla denli hapishane ve on bin güne; emlak haricinde oynatılan değme çeşit yük piyangosu, nasip oyunu, hissedar dedikodu ve benzeşim oyunlara genel ağ eliyle ve öteki suretle muvasala sağlayarak Türkiye'den oynanmasına olanak sağlayanlar 4 yıldan 6 yıla denli hapishane ve 5 bin güne; değme çeşit yük piyangosu, nasip oyunları ve hissedar dedikodu yahut benzeşim oyunlarla irtibatlı namına mangır nakline vasıtalık edenler, 3 yıldan 5 yıla denli hapishane ve 5 bin güne; insanları reklam hasretmek ve öteki surette değme çeşit yük piyangosu, nasip oyunları ve hissedar dedikodu yahut benzeşim oyunları oynamaya motivasyon edenler, 1 yıldan 3 yıla denli hapishane ve 3 bin güne denli adli mangır cezasıyla cezalandırılacak.

Fiziki yahut elektronik ortamlar üstünden üçüncü kişilerce planlı değme çeşit yük piyangosu, nasip oyunları ve hissedar dedikodu yahut benzeşim oyunları oynayanlara, mahallin en şişman mülki dalavere amiri çeşidinden 5 bin liradan 20 bin liraya denli yönetimsel mangır cezası verilecek.

Gerekli izni meydan fakat çekilişleri yapmayanlar, keşide neticelerini anons etmeyenler, taahhütlerini namına getirmeyenler 2 aydan 2 yıla denli hapishane ve 3 bin güne denli adli mangır cezasıyla cezalandırılacak.

Belirlenen suçların işlendiği iş bölgeleri mahallin en şişman mülki dalavere amiri çeşidinden ihtarda bulunulmaksızın 3 ayak tabanı denli süreyle mühürlenerek kapatılacak. İş noktayı açılış ve düzentileme ruhsatına erbap iş yerlerinin ruhsatları, mahallin en şişman mülki dalavere amirinin bildirimi üstüne ruhsatname vermeye salahiyetli dalavere çeşidinden 5 emek haset zarfında silme edilecek.

Bu suçlarla irtibatlı namına nasip oyunları, değme çeşit yük piyangosu, hissedar dedikodu yahut benzeşim oyunların oynanmasına tahsis edilen yahut oynanmasında beğenilen veya suçun konusunu meydana getiren yük ile bu oyunların oynanması düşüncesince ortaya konulmuş bulunan yahut oynanması şekli ile elde edilmiş değme çeşit mangır varlığı değeri, Türk Ceza Kanunu hükümlerine mucibince zor alım edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler