USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ekonominin hal gözleyen başlıkları G20'de evren liderlerinin anne gündemi olacak

G20'nin Roma’da gerçekleştirilecek liderler zirvesinde, evren liderleri, toy kimse koronavirüsün etmen bulunduğu afiyet ve konuşu krize üzerine "kapsayıcı ve sürdürebilir konuşu toparlanma" görüşünü masaya getirecek.

Ekonominin hal gözleyen başlıkları G20'de evren liderlerinin anne gündemi olacak
28-10-2021 12:25
Berlin

Dünyanın en şişman 20 ekonomisini yanında araya getiren G20'nin Roma’da gerçekleştirilecek liderler zirvesinde, hava değişikliğiyle mücadele, dünkü kimse koronavirüs (Kovid-19) pandemisi, sayısal ekonominin vergilendirilmesi ve ticaret ve jeopolitik gerilimler gündeme gelecek.

Dünya liderleri, Kovid-19 aşısında global eşitsizliği çözmeye çalışarak, "kapsayıcı ve sürdürülebilir kazançlı toparlanma" görüşünü masaya getirecek.

2020-2021’de evren nazirsiz zorluklarla dirlik karşıya kaldı. Kovid-19 pandemisinin etmen yer aldığı global esenlik krizi, evren çapında kişilerin ve ekonomilerin günce işleyişini ast fevk etti. Bu hararetli değişikliklerin yanında neticesinde olarak, dünyanın gelişigüzel köşesinde hava değişikliği ve müsavatsızlık kabilinden öbür sistemik teessürat arttı.

Yerel ve diyalekt zorlukların global yanında aciliyet kazanılmış yer aldığı ve hâlâ güzel yanında dünyayı baştan mensur ika periyodunun sınırlar çeşidinden özgür yanında ölçekte değişmeyen ita ve infaz gerektirdiği onama edilirken, global kazançlı hastalıkların çözümünde ehemmiyetli platformlardan bir tanesi sevgili G20 Liderler Zirvesi, 30-31 Ekim’de İtalya’nın Roma şehrinde yapılacak.

G20 Dönem Başkanlığı'nı 1 Aralık 2020’de Suudi Arabistan’dan alarak global mesail dair çalışmaya başlamış bulunan İtalya, müşterilerini Kovid-19 pandemisinden korumaya, hava değişikliğiyle mücadeleye ve kazançlı toparlanmayı sürdürülebilir kılmayı odaklanmayı yansıtan önceliklerini “insanlar”, “gezegen” ve “refah” alegori tanımladı.

Roma, eşitsizliklerle mücadele, hanımefendilerin güçlendirilmesi, enerjide dönüşümü hızlandırma, hava değişikliği, global ticaret sisteminde saydamlık kabilinden gündemler hazırladı.

Dünyayı muntazır global zorlukların ortadan kaldırılması dair G20 Roma Zirvesi'nin dönüm noktası olmasını talip İtalya, eğitim, sağlık, ticaret ve yatırım, kalkınma, sayısal ekonomi, yolsuzlukla mücadele, istihdam, erke dönüşümü, hava sürdürebilirliği, çevre, kültür, gezim ve ekincilik kabilinden 8 anne iç kulak altında gündemler de hazırlayarak, dünyanın şişman ekonomilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Dünya ekonomisinin yüzdelik 80’ini, evren ticaretinin kısaca yüzdelik 75’ini yapan G20'nin kaslı ve büyümekte bulunan ülkelerinin liderleri, Roma Zirvesi'nde 16’ncı kat yanında araya gelecek.

Liderlerin, zirvede baş döndürücü taraflılık, muadele ve esenlik hizmetlerine erişimin teminat dibine alınması, gelecekteki kazançlı şoklara dirlik direncin oluşturulması ve umumi refahın desteklenmesi doğrultusunda aceleci yanında müstevli cevabı sağlamaya odaklanmaları ve dünkü taahhütlerde bulunmaları bekleniyor.

Kovid-19 salgınının bitmeme etmesi nedeniyle, İtalyanlar, G-20 oturumlarına erişimi, önderi de karışma peyda buyurmak amacıyla yurt başına yalnızca dört kişiyle sınırlamayı planlıyor.

G20'de liderler düet görüşmelerde gerilimleri azaltmaya çalışıyor

Küresel sorunlara analizör bulunması hedeflenen G20 zirvesinde yalnızca kazançlı ve mali mesail değil, ilkin düet görüşmelerde sığınmacı krizi, aşıda korumacılık, global ekonomiyi zılgıt fail belirsizliklerin kaynakları ortada yayınlanan jeopolitik gerilimler ve diyalekt arbede kabilinden konularının da damgasını vuracağı kestirim ediliyor.

Geçen sene Suudi Arabistan çağ başkanlığında mevhum ortamda planlı G20 Liderler Zirvesi'nde evren liderleri, Kovid-19 sonrası büyümekte bulunan devletler ve az kaslı devletlerin ekonomilerinin baştan toparlanmasına iane edilmesine dayanak noktası vermişti. Roma’da bu yönde meydana getirilen icraat masaya yatırılacak.

Zirve, Lehman Brothers'in çöküşünün arkası esna esneyen (2008) global mali krize hal anmak düşüncesince geçmiş kere toplanmıştı. Krizin etkilerinin giderilmesi düşüncesince G20 yurt liderleri arsıulusal mal kuruluşlarına krizle mücadelede araştırma görevlisi olacak kapital yardımı tasni neticesinde alınmış, bu bağlamda ilkin IMF ve Dünya Bankası’na 1,1 trilyon dolar ek medet sağlanması G20’nin çalışan yanında orta olmasında geçmiş ehemmiyetli hamle atılmıştı.

Bu yılki Roma zirvesi, global limonluk emisyonlarının yüzdelik 80'ini yapan G20 ülkelerinin konumunun eleştiri olabileceği İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’ndan (COP26), hoppadak ilkin geldiği düşüncesince de ilkin ehemmiyetli görülüyor.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anabolizma etmesi bekleniyor

G20'de, Türkiye, ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Suudi Arabistan ve gurur alegori Avrupa Birliği (AB) toprak alıyor. Dünya nüfusunun kısaca üçte ikisi yahut yüzdelik 60’ı G20 vatanlarında yaşıyor.

Birleşmiş Milletler, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Finansal İstikrar Kurulu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler, G20 zirvelerinde derneşik toprak alıyor. Ayrıca ev sahibi yurt ekip süresince sıfır ülkeleri, diyalekt organizasyonları ve öbür arsıulusal organizasyonları zirveye çağırma edebiliyor.

G20 zirvelerinde İspanya derneşik alegori temelli yanında misafir yurt alegori katılırken, İtalya çağ başkanı alegori Azerbaycan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda, Filipinler, Yeni Zelanda, Hollanda ve Singapur'u zirveye çağırma etti.

Bu ayın akıbet haftasındaki zirveye aralarında Amerika Başkanı Joe Biden, görevi devretmeye hazırlanmakta bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un aralarında bulunmuş yer aldığı baş döndürücü sayıda ülkenin mevki ve hükümet başkanları katılacak.

Türkiye’yi zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anabolizma etmesi ve G20 zirvesinde evren liderleriyle hararetli yanında diplomatlık trafiği yürütmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Kovid-19 sonrası global yönetişim: hâlâ eşit, adil, dayanabilen ve sürdürülebilir yanında evren düşüncesince Türkiye’nin vizyonunu" liderlere aktararak, BM reformu düşüncesince Türkiye’nin önerilerine bağlı ehemmiyetli içerikler sunması da öngörülüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in zirveye devre içi katılmaları bekleniyor

ABD art döndü mü?

ABD Başkanı Joe Biden, “Amerika'nın art döndüğünü” anons ederek görevine başlamıştı.

Biden, küçük ay 2021’de Münih Güvenlik Konferansına videoteyp konuşma eliyle katılarak ABD'nin Avrupa Birliği (AB) ve müttefikleriyle dünkü dönemdeki ilişkilerini değerlendirirken, "Amerika art döndü, transatlantik ittifakı art döndü. Artık geriye değil, beraberce önümüze bakacağız." ifadesini kullanmıştı.

Biden, "ABD, yüzleştiğimiz hastalıkların çözümü düşüncesince AB'deki ortakları ve kıtadaki öbür başkentlerle baş döndürücü andıran çalışacaktır.” sözünü vermişti.

Biden’ın bu laflarını namına getireceğine bağlı endişeler ABD’nin Afganistan'dan “feci” halde art çekilmesi ile artarken, Biden’ın yurt iç siyasetinde kazançlı mevzularda zahmetli halde kalması Washington’un hava değişikliği ve Kovid-19 sonrası kazançlı toparlanma dünyaya önderlik edeceğine bağlı tereddütleri de artırıyor.

ABD’nin Afganistan’dan çekme süreci ve yöntemi, müttefikler gözetiminde ABD’nin güvenilirliği dair istifham işaretlerine kaynak olmuştu.

Biden’ın G20’deki müttefiklerini “ABD’nin art döndüğünü” inandırma etmesi düşüncesince Roma’da hararetli görüşmeler yapması bekleniyor. Avustralya'nın Fransa'dan tahtelbahir alımını bozma ederek Amerika ve İngiltere ile çekirdeksel enerjili tahtelbahir mensur ika dair anlaşmazlığa sonuncu yanında akıbet düşüncesince Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi bekleniyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a layıkıyla Biden, G20’de baş döndürücü uluslu firmaların faaliyette bulundukları devletlerde 2023'ten itibaren minimum yüzdelik 15 oranında vergilendirilmesine müteveccih anlaşmanın sağlamlaştırılmasına müteveccih de görüşmeler yapacak.

Ayrıca Biden, ABD’nin İran’ın çekirdeksel anlaşmaya art dönmesine müteveccih stratejisine dayanak noktası düşüncesince görüşmelerde gerçekleştireceği belirtiliyor. Biden, Tahran’ın 2015’teki çekirdeksel anlaşmadaki taahhütlerini namına getirmesi şeklinde anlaşmaya art döneceklerini duyurmuştu.

ABD başkanının ayrıca, pandeminin arkası esna serseri devletler düşüncesince borçların hafifletilmesi ve hava değişikliği mevzusundaki taahhütlerin hızlandırılmasını ve global tedbir zinciri kısıtlamalarını ve çabucak küsurat erke fiyatlarını G20’de öbür liderlerle görüşmesi bekleniyor.

Analistler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in zirveye katılmamasının (çevrim içi katılmaları bekleniyor) Biden’e üstünlük sağlayacağını belirtiyor

“Dünya beşten büyüktür’

İtalyan öğretim üyesi Valeria Giannotta, G20'nin bahis konusu zirvesine ilişkin, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Kovid-19 sonrası “sürdürülebilir, adil, ayrıntılı ve dirençli” yanında kazançlı toparlanmaya dünyanın gereksinimi bulunduğunu söyledi.

Bunu gelmek düşüncesince topu topu devletlerin ve arsıulusal kuruluşların eş çabasına gerekseme bulunduğunu vurgulayan Giannotta, baş döndürücü cepheli sistemin akıbet senelerde ince “zayıf ve etkisiz” kaldığını dile getirdi.

Giannotta, “Bu nedenle, gelişigüzel şeyden ilkin arsıulusal kurumları reforme buyurmak gerekiyor. Örneğin, mal ve tutum dalında global yönetişimi perçinlemek düşüncesince Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) ve gelecekteki salgınlara birlik kuvvetli cevap vermesi düşüncesince Dünya Sağlık Örgütü’nde (DSÖ) ıslahat yapılmalı.” dedi.

En aceleci ıslahat ihtiyacının BM’de bulunduğunu özetleyen Giannotta, “Gerçekten de arsıulusal dizge 1945'ten bu yana değişti ve bulunan kurumsal kodifikasyon çağımızda kuvvet dağılımını yansıtmamaktadır. Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan yerinde alegori ‘dünya beşten büyüktür’ün altını çiziyor. İtalya'nın da duruşu bu yönde.” değerlendirmesinde bulundu.

Giannotta, Kovid-19 salgınının yalnızca beş altı şahsi tutumu değiştirmekle kalmayıp bire yanında sürede şişman yanında kazançlı buhran oluşturduğunu belirterek, algının ortaya çıkmasının arkası esna global GSYH büyüme göstermesine müteveccih aşığı cepheli risklerin hızlandığını aktardı.

Giannotta, şunları kaydetti:

“Kriz evren ticaretini aksi etkiledi, bire yanında sürede hem devletler ortada hem de yurt toplumları süresince eşitsizlikleri artırdı. Dünya ekonomisinin toparlanması için, şişman istidatlı yanında telkih kampanyasının arkası esna elastiki maliye ve mülk politikalarının uygulanmasının bitmeme etmesi gerekiyor. Salgın, devletlerin global istihsal zincirlerine bulunan çelimli bağımlılığını da gösterdi. Ek olarak, salgına cevap vermede ve mücadelede amme esenlik sisteminin merkezi görevi de hâlâ güzel anlaşıldı.” dedi.

G20 ve Afganistan

İtalya’nın G20 Başkanlığı'nda belirlediği “gezegen” önceliğinin, erke kaynaklarını arama buyurmak ve bembeyaz bulunan kaynakları imar kılmak maksadı taşıdığını vurgulayan Giannotta, Kovid-19’un ağır kazançlı ve içtimai etkilerinin Paris İklim Anlaşması'nın uygulanmasını tehir riski taşıdığını ve G20’nin bu anlaşmanın uygulanmasını cenkleşmek düşüncesince makul düz sunduğunu kaydetti.

Giannotta, Afganistan’daki hali Batı'nın şişman yanında muvaffakiyetsizliği alegori niteleyerek, ülkedeki 20 salname NATO varlığının terörizmi arama dibine alamadığını, hanımlar ve çoluk çocuk düşüncesince hâlâ güzel şerait oluşturamadığını anlatım etti.

Giannotta, Afganistan’a ilişkin, “Başta sağlık, mekân ve yoksullukla savaşım peyda buyurmak amacıyla amme mallarının teminat dibine katılması açısından arsıulusal iş birliğinin güçlendirilmesi G20 zirvesinin neticesinde olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin Taliban ile diyaloğu bariz sübvansiyon şansı hâlâ erdemli bulunan biricik NATO ülkesi olduğuna dikkati çekici Giannotta, “Afgan halkının insancasına desteğe gereksinimi var ve yardımımızın diyete değil aracısız bölüt gittiğinden sakıncasız alegori bunu sağlamalıyız. Bu sebeple bazısı STK'lar Afganistan’daki krizinin etkilerini hafifleştirmek düşüncesince karışma edebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yerinde alegori altını çizdiği gibi, 40 salname savaşın acısını çekici yanında ülkeyi bırakma edemeyiz.” niteleyerek konuştu.

İtalya- Türkiye ilişkileri ehemmiyetli tamamlayıcılar üstünde dönüyor

G20 liderler zirvesi kapsamında İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine de yer veren Giannotta, “Geçen mart ayında beklenmeyen yanında halde ortaya çıkan krizden bu yana geçmiş toplantıları olacak. Masada düet ilgiler yanı esna Avrupa Birliği, kazançlı ortaklaşa iş ve diyalekt mevzular kabilinden anahtar başlıklar var. İtalya ve Türkiye ilişkileri hakkıyla de ehemmiyetli tamamlayıcılar üstünde dönüyor ve tutum anne bekçi alegori duruyor.” niteleyerek konuştu.

Giannotta, Libya, Doğu Akdeniz ve Afganistan kabilinden eleştiri mevzularda iş birliğinin yanı esna ticaret kütlesinin artırılmasının da gündemin önceliklerinden bulunduğunu belirterek, Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan 1.500'den yanında tomar İtalyan firması bulunduğunu, dü yurt arasındaki ticaret kütlesinin 20 bilyon dolar yöresinde bulunduğunu ve bunu doğacak çağda 30 milyara boşaltmak düşüncesince çapraz arzu bulunduğunu anlatım etti.

Salgın önlenebilir miydi?

G20 Çalışma Grupları mazruf sağlayıcısı ve Kanada merkezli Cuiriak Danışmanlık Üst Yöneticisi Dan Cuiriak da Kovid-19 pandemi esnasındaki gelişmelerin hükümetlerin hadiseler üstünde ne derece kontrolden mahrum bulunduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

“Salgın önlenebilir miydi?” niteleyerek soran Cuiriak, “Çin’de Wuhan esenlik yetkililerinden 30 Aralık 2019'daki geçmiş ileti müstevli takip sistemleri çeşidinden alındı. Kovid1-9’un genomunu keşfedildi ve 5 Ocak'ta Amerika hükümetinin umumi ağ sitesinde yayınlandı. Virüs düşüncesince aşılar, bildirilen geçmiş ölümlerin yer aldığı sıralarda modelleniyordu. Ancak o çağda beş altı ayrıklık dışında, virüsün yayılmasın karşılamak düşüncesince az hâlâ rastgele yanında arama yoktu. 4. dalgadayız. Sürekli alegori dünkü varyantlar ortaya çıkıyor. Şimdiye kadarki en güzel bilime sahibiz, fakat bu sansasyonel yönetişim anlamına gelmiyor. Hükümetler üstlenme ettiklerini çalışan yanında halde uygulayamıyorsa, G20'nin salgını ele alması ne araştırma görevlisi olabilir? değerlendirmesinde bulundu.

Cuiriak, dünyanın bugüne derece eş yer aldığı en kaslı geçmiş hizmet kapasitesine eş bulunmasına rağmen, taşımalık problemininin kontrolden çıktığını ve Çin, Brexit'in güzel çözümleme edilmesine karşın İrlanda uç sorunu, iş gücü arzı problemi ve tedbir zinciri problemi ile yanında kazançlı yıkıma etmen bulunduğunu anlattı. Cuiriak, Çin'in de yenilenebilir erke kapasitesi oluşturmada en kaslı yurt ve hükümet politikasını infaz dair en sansasyonel kabiliyete eş bulunmasına karşın yanında cazibe krizine girmeden kömür kullanımını kısıntı dair yanında şeyler yapamadığını kaydetti.

OECD/G20’nin global mevhibe reformu adaletli değil

OECD/G20 Matrah Aşındırma ve Kar Aktarımı'na (BEPS) İlişkin Kapsayıcı Çerçeve’nin arsıulusal firmaların "verginden sakınma miktarını" düzeltmede baş döndürücü ehliyetsiz kalacağını vurgulayan Cuiriak, “Kaçınılan mevhibe miktarı yalnızca OECD devletleri düşüncesince 1 trilyon doların üstünde ve kaçınılan mevhibe oransal alegori büyümekte bulunan devletler düşüncesince hâlâ fazla.” dedi.

Kapsayıcı Çerçeve’nin OECD devletleri düşüncesince yalnızca 150 bilyon dolar mevhibe geliri sağladığını ayraç fail Cuiriak, Ayrıca, sonuncu pazarlara devredilen mevhibe hakları (yaklaşık 30 bilyon dolar mevhibe geliri) baş döndürücü uluslu firmalar çeşidinden elde edilmiş ve maddesel sıfır duran yaratıklar alegori alışveriş değerlerine yansıtılan verilerin kıymetini adisyona katmıyor.

Bunlar, baş döndürücü uluslu firmaların özlük vatanlarında kapital hasılatları alegori vergiye yayıncı olacak. Bu miktarın 800 bilyon dolar yöresinde bulunduğunu kestirim ediyorum ki bu da kısaca 160 bilyon dolar kapital ateşçi vergisi geliri sağlayacak. Kapsayıcı Çerçeve altında adaletli ve hakkaniyetli yanında hal kullanmak zor.” değerlendirmesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler