USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ekonomide 2021 hakeza geçti

Türkiye'de senenin akıbet çeyreğinde, erdemli ürem döngüsü yerine, "yüksek büyüme, bağan akan açık" odaklı dünkü ortak ekonomi politikası uygulamaya konuldu.

Ekonomide 2021 hakeza geçti
22-12-2021 11:29
Ankara

Türkiye, önceki çeyrekte toy sima koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerine karşın dünyada en dobra başarım yayınlayan ekonomilerden birisi olurken, dış satım ve uran üretimi büyümenin lokomotifi oldu. İhracatta senenin önceki aylarında rekorlara imza atıldı.

Büyüme, dış satım ve uran üretiminde fazlalık başarım sergilenen önceki çeyrekte, Ekonomi Reform Paketi ve Milli Uzay Programı özellikle kazanmak kabil nice bölgede Türkiye ekonomisine bağlı sefer haritaları muhtemelen oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasındaki (TCMB) fariza değişimi, gündemin öne çıkan başlığı bulunan önceki çeyrekte, salgından dokunca gören esnaf, sanatkar ve asıl insan tacirlere müteveccih dirimlik kaybı, icar ve iş hacmi kaybı dayanak ödemeleri gerçekleştirildi.

Salgın zımnında global tedbir zincirinin bozulması ve mal fiyatlarındaki faziletli artışlardan Türkiye'deki fiyatların da etkilendiği bu dönemde, enflasyonla savaşım kapsamında fahiş değer artışı yapanlara erinç denetimler artırıldı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca nice şirkete yönetimsel mal cezası uygulandı.

Türkiye ekonomisi, toy sima koronavirüs (Kovid-19) salgını zımnında dört dörtlük kapanma da makbul senenin ikinci çeyreğinde çoğalma trendini ve ihracatta rekorlara imza atmayı sürdürdü.

Kovid-19 salgınına müteveccih önlemler kapsamında senenin ikinci çeyreğinde dört dörtlük kapanma devri (29 Nisan-17 Mayıs) yaşanırken, bu süreçte salgından etkilenen sert aşırı kitleye müteveccih destek sunar uygulamaya konuldu. Ticaret Bakanlığınca esnaf ve sanatkara dü ayrı takım biçiminde bağış desteği sağlanırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde KOBİ'lere finansman desteği düşüncesince 2021 Nefes Kredisi devreye alındı. Ödeme güçlüğü çekilen çek ve senetlere bağlı kolay getirildi. Başlamış yürütme ve batkınlık takipleri de durduruldu. Emeklilerin şetaret ikramiyesi de 1000 liradan 1100 liraya çıkarıldı. Kamuya müteveccih mevhibe ve prim borçları düşüncesince konfigürasyon olanağı da tanındı.

Ticaret Bakanlığında fariza değişim işlemi yapılırken, Ruhsar Pekcan'ın namına AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş getirildi.

Merkez Bankasının 128 bilyon dolarlık ihtiyat tartışmaları da ikinci çeyrekte ruzname maddesi oldu.

Türkiye, gezim sezonuna denktaş mevrut üçüncü çeyrekte tarihinin en iri orman yangınlarıyla savaşım etti.

Orman yangınları, 28 Temmuz’da Manavgat'ta başladı. Antalya, Muğla ve Isparta özellikle kazanmak kabil 54 ilde tahminî 300 orman yangınına, karadan, açıktan ve denizden dahil edildi.

Yeni sima koronavirüs salgınının etkisiyle dünyada bozulan tedbir zincirlerine seçenek arayışlarının Türkiye'ye bulunan merakı artırdığı bu dönemde, salgınla savaşım kapsamındaki tedbirlerle üretime bitmeme fail Türk şirketleri, taşınmazlar içre gereksinimleri karşılarken ihracatta bulunan pazarlara yenilerini ekledi. Türkiye ekonomisi, faziletli dış satım performansını sürdürdü ve toy dış satım rekorlarına imza attı.

Üçüncü çeyrekte açıklayan çoğalma rakamı, e-ticaret platformu Hepsiburada'nın evren uygulayım bilimi borsası Nasdaq'da çecik sunma edilmesi, Türkiye'nin tabakalı iklim savunmasının domestik ve ulusal sistemlerle sağlanmasına müteveccih atılmış adımlar, ehemmiyetli ruzname maddeleri ortada toprak aldı.

Türkiye'de senenin sonuç çeyreğinde, faziletli nema döngüsü yerine, "yüksek büyüme, ceninisakıt akan açık" odaklı toy birlikte ekonomi politikası uygulamaya konuldu.

İhracat ve çoğalma verileri senenin sonuç 3 ayında da fazlalık seyretti. Bu çağda açıklayan eylül, teşrinievvel ve münteha teşrin ihracatında rekorlar tazelendi ve dış satım artışını sürdürdü. Türkiye ekonomisi, senenin 3'üncü çeyreğinde güzeşte senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 7,4 çoğalma kaydetti. Türkiye, bu oldukça verisi açıklayan G20 devletleri ortada en çabuk büyüyen ikinci abuhava oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faziletli nema döngüsü yerine, yatırım, üretim, istihdam, ihracat, çoğalma odaklı ekonomi politikasına odaklanıldığını, istihdamın korunduğu toy birlikte ekonomi modeline geçildiğini bildirdi. Bu kapsamda, aslını "yüksek büyüme, ceninisakıt akan açık" meydana getiren "Türkiye Ekonomi Modeli" uygulamaya konuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdaki dalgalanmayı durdurarak bağıntılı birlikte abra getirmek düşüncesince toy vasıtaların devreye alınacağını açıkladı. Erdoğan, seviye getirisinin bankadaki Türk lirası varlığının tevdiat hasılatının üzerinde kalması biçiminde aradaki farkın aracısız vatandaşa ödeneceğini bildirdi. "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürünü devreye alındı.

Görevden affını talip ve talebi onama edilen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati getirildi.

Türksat 5B uydusu, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden uzaya fırlatıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler