USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Efsane güreşçi Hamit Kaplan mezarı başında anıldı 

Dünya ve Olimpiyat şampiyonu ulusal güreşçi Hamit Kaplan, Amasya'nın Hamamözü ilçesindeki mezarı başında anıldı. Ölümünün 46'ncı yılı vesilesiyle planlı yâd törenine Amasya Vali Yardımcısı Faruk Ekiz, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Hamamözü Belediye Başkanı

Efsane güreşçi Hamit Kaplan mezarı başında anıldı 
05-01-2022 16:38

Hamamözü İlçe Kaymakamı Okan Dağlı, Hamit Kaplan'ın mezarına çiçek bıraktı arkası sıra Hamit Kaplan hesabına Kur'an-ı Kerim tilaveti okutuldu.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı onur Eroğlu, "Elim birlikte gidiş geliş kazası kararı yaşamını kaybeden hocamız Hamit Kaplan'ın aramızdan ayrılışının 46'ncı senesinde mezarı başında yağmur ve gönül borcuyla anıyoruz. 175 kere ulusal mayoyu giymiş, evren ve Olimpiyat şampiyonu olmuş, Türk güreş geçmişine ismini kızılca harflerle yazdırmış hocamızı, ecdadımızı anmaya geldik. Aramızdan ayrılan eksiksiz böke ağabeylerimizi anarken yaşamda olanları da unutmayacağız, unutturmayacağız. Tabii o denli aşırı şampiyonumuz mevcut ki, evren ve Olimpiyat şampiyonu, Allah hepsinden razı olsun. Mekanları belirmek olsun. Anadolu'nun ıvır zıvır birlikte ilçesinden, Hamamözü'nden çıkıyor birlikte alp pehlivan. 'Türk kıl payı güçlü' sözünü dünyanın ciharıyek tarafında dinlettiriyor, dünya, olimpiyat şampiyonlukları kazanıyor. Bunlar havadan işler değil. Ben ve dostlarım hesabına şurası söylüyorum, beceriklilik iltifata tabidir. Ölmeden geçmiş de aramızda canlı insanlara, bu şampiyonlara bunu hissettirmek, onları hakeza anarsak ve toplumda onlara doğruluk etmiş olduğu kıymeti verirsek henüz akıllıcasına olabilir diyerek düşünüyorum. Bizim maşer şekilde rastgele zamankinden henüz aşırı birliğe ve beraberliğe ihtiyacımız var. Bu donanması ve beraberliği sağlayıcı en aceleci öznelerimizden birlikte tanesi spor ve sporda Türk ve evren geçmişine ismini kızılca harflerle yazdırmış dobra insanoğlu oldu. Ne bahtiyar bugün hocamızı hürmet ve yârenlik ile anıyoruz. Hocamızın ayrıksı birlikte misyonu henüz var, inşallah bu çocuklardan birlikte tanesi Avrupa, dünya, Olimpiyat şampiyonu şekilde karşımıza çıkacak. Biz de Türkiye Güreş Federasyonu şekilde rastgele devir onlarla alım çalım duyacağız. Maddi ve içsel destekleyeceğiz ve onlara cemaat çıkacağız. Ben bu dobra ve manalı günde bizi bekâr bırakmayan mutluluk büyüklerimize, şehremaneti başkanlarımıza, siz halkımıza, sportmen kardeşlerimize, basınımızın kalburüstü temsilcilerine teşekkürü birlikte namus borcu biliyorum" dedi.

Başpehlivan Recep Kara, "Hamit Kaplan hocamız ve Adil Candemir hocamız hakkıyla evren minderlerinde Türkiye'nin adını, şanını en elleme halde yüceltiler, özümleme ettiler. Hepsinden Allah razı olsun, mekanları belirmek olsun. Hocalarımızın emanetlerini elleme halde koruyacağız ve dünkü Hamit Kaplan'lar çıkartmak düşüncesince elimizden geleni yapacağız" diyerek konuştu

Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, "Yasta kavuşmak denli ağır birlikte nesne yok. Sporcularımızın Türk bayrağını göklere çekmesi, ülkemizi emlak haricinde en elleme halde özümleme etmesidir ve bayrağımızın dalgalanmasına punt olmasıdır. Bu açıdan hakeza sporcular tabii ki bu coğrafyadan çıkacaktır. Bu coğrafyada onu hatırlatacak, onun yolundan yürüyecek dinç delikanlılarımız vardır. Zaten anneler çocuklarını severken, 'Yiğidim, pehlivanım, aslanım' diyerek severler. Bu da bizim örf ve adetlerimiz, en geçmiş geleneklerindendir. Bir rahmetlinin arkası sıra bahsetmek ağır geliyor. Ona denir ki makamı belirmek kabri nurla dolsun" biçiminde konuştu.

Hamamözü İlçe Kaymakamı Okan Dağlı, "İlçemizin kıymeti evren ve Olimpiyat şampiyonu rahmetlik Hamit Kaplan'ın 46'ncı ahiret yolculuğu sene dönümü münasebeti ile buradayız. İlçemizin gururu Hamit Kaplan kara kara tahta birlikte bavulla çıkmış olduğu kavi yolda güreşte gösterdiği azim sayesinde, arsıulusal turnuvalarda almış olduğu madalyalarla göğsümüzü kabartmış ve ulusal marşımızı dünyaya ezberleten sporcularımız arasına katılmıştır. Uluslararası ölçüde güreş müsabakalarında 14 altın, 10 gümüş, 6 tunç ve 3 bakır peyda etmek kıl payı 33 madalyayı ülkemize hediye etmiştir. 24 kere Türkiye şampiyonluğu kazanması ile güreşin sevilmesini sağlamıştır. Bu toprakların hamurun Hamit Kaplan kıl payı aşırı şişman şampiyonlar çıkmak ve halen bu potansiyele cemaat ufak güreşçiler, büyüklerinin izinde çalışmalarına bitmeme etmektedir. Merhum böke Hamit Kaplan'ı ve başarısında emeği aşırı bulunan Adil Candemir'i dualarla anıyorum" açıklamasını yaptı.

Hamamözü Belediye Başkanı Fatih Bayraktar ise "Bundan 46 sene geçmiş dinç yaşta acıklı birlikte gidiş geliş kazası kararı rahmeti rahmana kavuşan, evren ve Olimpiyat şampiyonu rahmetlik Hamit Kaplan'ı yâd törenine latifçe geldiniz.

Merhum Hamit Kaplan dinç yaşına karşın 175 misil millî mayoyu giymiş, tekraren evren ve Olimpiyat şampiyonu olmuş. Şanlı albayrağımızı göklere çektirmiş, İstiklal Marşımızı söyletmiş. Ülkemizin gururu olmuştur. Kendisi Türk güreşinde birlikte meslek olmuştur. Bundan hakeza bize sakıt amacın atalarımızın geçmişteki başarıların gururunu yaşarken, bizden sonraları doğacak bulunan nesillere alım çalım duyacakları asar tasarruf etmek bulunduğunu düşünüyorum. Hayatının en dişi dönemimde 5 Ocak 1976 tarihinde kaybettiğimiz şişman böke Hamit Kaplan'ı, hocası Adil Candemir ve ölüm fail hepsi sporcuları yağmur ve gönül borcuyla anıyorum" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler