USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

EBRD: Türkiye’nin müstevli sonra arsıulusal istihsal merkezi olma potansiyeli var

Avrupa bayındırlık ve Kalkınma Bankası Bölgesel Başekonomisti Kelly, Türkiye'nin müstevli sonrası bağlamda diyalekt ve arsıulusal ortak istihsal merkezi olma potansiyeline cemaat bulunduğunu belirtti.

EBRD: Türkiye’nin müstevli sonra arsıulusal istihsal merkezi olma potansiyeli var
04-11-2021 11:05
Londra

Avrupa bayındırlık ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporunu yayımladı.

Raporda, EBRD'nin faaliyette bulunduğu kâffesi alanlarda 2021 sene sonu büyümesinin yüzdelik 5,5, 2022 sene sonu büyümesinin ise yüzdelik 3,8 olması bekleniyor.

Raporda Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahmini ise yüzdelik 5,5'ten yüzdelik 9,0'a yükseltildi.

EBRD Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, Türkiye'nin kazançlı görünümüne bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin salgınının kâffesi dünyada ağırbaşlı etkilerinin hissedildiği güzeşte sene bakımından yüzdelik 1,8 büyüme kaydettiğini hatırlatan Kelly, “Türkiye bu halde güzeşte sene artı büyüme kaydedebilen müşterek iki ekonomiden birisi olmayı başardı. Ekonomik aktivitedeki çelimli çoğalma bu sene da bitmeme etti.” ifadelerini kullandı.

Kelly değerlendirmesine şu halde bitmeme etti:

“Türkiye'nin bu sene yüzdelik 9 yöresinde büyüyeceğini, doğacak sene ise şimdi sürdürülebilir düzem bulunan 3,5'e art döneceğini öngörüyoruz. Küresel iktisat toparlanırken, müstevli kısıtlamaları kaldırılırken, bu sene kazançlı aktivitenin gücü hem iç hem de aut istekten kaynaklanıyor. Gelecek sene düşüncesince şimdi az bulunan büyüme tahminimiz ise müstevli sonrası normale devir beklentimizi yansıtıyor.”

Son çağda global hazırlık zincirlerinde yaşanmış bulunan sıkıntıların Türkiye’ye birtakım müspet yansımaları olabileceğine ayraç fail Roger Kelly, “Türkiye'nin müstevli sonrası bağlamda diyalekt ve arsıulusal müşterek istihsal merkezi olma potansiyeline cemaat bulunduğunu banko düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Kelly, “Türkiye’nin elastik istihsal üssü ve çeken önemli pozisyonu dolayısıyla şimdi çelimsiz hazırlık zincirlerine müteveccih trendden feyizlenmek düşüncesince baş döndürücü dobra müşterek pozisyona cemaat bulunduğunu düşünüyorum. Ancak bunu başarabilmek düşüncesince akıllıcasına politikaların uygulandığından emniyetli olunması gerekiyor.” dedi.

Makroekonomik istikrarın sağlanması ve direkt ecnebi yatırımların artışının sağlanması düşüncesince şimdi öngörülebilir müşterek siyasa ortamının anahtar önemde bulunduğunu tamlayan Kelly, “Olumlu kabilinden bakarsak, yetkililer direkt ecnebi yatırımlardaki düşüşe karşılık verecek adımlar atıyor. Yakın sürede direkt ecnebi yatırımları artırmaya ve birinci sınıf direkt ecnebi yatırımları çekmeyi amaçlayan 2021 ile 2021 yıllarını havi ecnebi envestisman stratejisini yayımladılar.” ifadelerini kullandı.

“TCMB’nin para şişkinliği tahmini gerçekçi”

Enflasyonun Türkiye’nin kırılan noktası bulunduğunu tamlayan Başekonomist Kelly, “Biz resmi kendisine para şişkinliği tahminleri yapmıyoruz. Ancak özek bankası güzeşte günlerde, bu sene düşüncesince sene sonu para şişkinliği tahminini yüzdelik 18,4'e yükselttiği sonuç para şişkinliği raporunu yayınladı. Bu azda olsa bildirme cepheli faktörlerle ilgili. Bana kalırsa, bu numara iyice realist görünüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Son çağda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan mevrut repo iskonto kararlarını da yorumlayan Kelly, “Gelen mesaj, özek bankası akan matematik açığını azaltmaya çalışırken, tam şimdi müşterek tomar repo indirimi bulunduğunu gösteriyor kabil görünüyor. Bu, sonuç haftalarda aldığımız acemi müşterek mesaj.” değerlendirmesinde bulundu.

Başekonomist Kelly, ilerleyici çağda şimdi müşterek tomar akçasal relaks adımlarının atılması durumunda, 2022 sene böylelikle enflasyonun özek bankasının tahmininin az buçuk şimdi üstünde gerçekleşebileceğini söyledi.

“Paris anlaşmasının benimseme Türkiye’nin pozisyonu düşüncesince faydalı”

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması'nı onaylamasın sonuç evre müspet müşterek aşama olduğuna ayraç fail Roger Kelly, “Kesinlikle şimdi yeşil müşterek yaklaşımı benimsemenin çabucak planet düşüncesince değil, ayrımsız sürede Türkiye'nin arsıulusal ve Avrupa pazarlarındaki pozisyonu düşüncesince de müfit bulunduğunu düşünüyorum.” dedi.

Kelly, “Türkiye'nin ecnebi ana paraya bağımlılığı, hava değişikliği ve sürdürülebilirlik dair şimdi proaktif müşterek yaklaşım benimsemenin finansman çekmeye bitmeme etmesine araştırma görevlisi olabileceği anlamına geliyor.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin önündeki okazyon ve riskler

Türkiye’nin doğacak çağda hazırlık zincirlerindeki sorunları avantaja çevirebileceğine ayraç fail EBRD Bölgesel Başekonomisti Kelly, “Türkiye, çelimsiz hazırlık zincirlerine müteveccih eğilimden feyizlenmek düşüncesince dobra müşterek konumda. Türk makamları, şirketlerin mutlak bedel zincirlerine katılımlarını artırmakla kalmayıp ayrımsız sürede şimdi müşterek tomar ilişik giranbaha verim üretmelerini, Türkiye'nin strüktürel akan açığının kapatılmasına araştırma görevlisi olmalarını iletmek düşüncesince uyguladığı politikaları batın grado artırmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

“Ayrıca turizmin baştan canlandığını gördük. Bu, bu yılki toparlanmayı desteklemeye araştırma görevlisi oldu. Yani (önümüzdeki çağa ilişkin) artı peyda etmek düşüncesince sert baş döndürücü bozukluk var. Son çağda global bazda müstevli olaylarındaki çoğalma iç ve aut talebi etkileyebilir, yükselen mal tutarları Türkiye’de para şişkinliği ve büyüme üstünde bası oluşturabilir" diyen Kelly laflarını şu halde tamamladı:

”Küresel enflasyon, nice kaslı ve büyümekte bulunan ekonomide, Türkiye'ye kapital akımlarını etkileyebilecek sıkılaştırıcı politikaları art getiriyor. Şimdi, Türkiye bu risklerin kimilerini hasiyet edecek sert müşterek tomar müşterek bilinçlilik yapamıyor mümkün fakat bunlara (gelişmelere) akla yatkın müşterek halde karşılık verebilir. Bu da politikanın Ortodoks ve transparan müşterek halde yürütülmesini iletmek anlamına gelir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler