USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Dünya dalış rekortmeni Ercümen: Balıklardan çok plastiklerle yüzüyorum

Serbest dalış evren rekortmeni Şahika Ercümen, ilkin balinalar, kapik balıkları ile yüzmenin, penguenler, caretta carettalarla dalışlar yapmanın çok özel, heyecanlı bulunduğunu belirterek, “Fakat akıbet senelerde denizde balıklardan, bahir canlılarından çok plastiklerle yüzüy

Dünya dalış rekortmeni Ercümen: Balıklardan çok plastiklerle yüzüyorum
09-12-2021 16:19
Serbest dalış evren rekortmeni Şahika Ercümen, başta balinalar, kapik balıkları ile yüzmenin, penguenler, caretta carettalarla dalışlar yapmanın çok özel, çarpıntılı bulunduğunu belirterek, “Fakat akıbet senelerde denizde balıklardan, derya canlılarından çok plastiklerle yüzüyorum" dedi.

Serbest dalış evren rekortmeni ve ulusal dalışçı Şahika Ercümen, Akdeniz'deki kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı, ecnebi türlerin varlığı ve hava değişikliğinin ele alındığı Antalya'da planlı Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22'nci Taraflar Konferansı (COP 22), üçüncü gününde konuşmacılar ortada toprak aldı. En akıbet Antalya'nın Kaş ilçesinde paletsiz ve tüpsüz 100 mt. derinliğe 2 ahit 53 saniyede dalarak acemi birlikte evren rekoru kenar Şahika Ercümen, Akdeniz'deki kirliliğe bağlı etkili açıklamalarda bulundu.

'ASTIM HASTASIYKEN HAYATIM DEĞİŞTİ'

Konferansta, çocukluğunda astım hastalığından çevre senelerce evden çıkamadığını tamlayan Ercümen, “Su sporlarına başladıktan sonraları hayatım değişti. Derin mavi, başta Akdeniz'in mavisi benim tutkum. Ve gelişigüzel dalışımda limitlerimi baştan keşfettiğimi, esasen o limitlerin zihnimizde olduğunu, o yerçekimsiz dünyayı merakla şimdi çok keşfetme isteğimi ayırt etmeye başladım. Ama bunun beraberinde beni yaşama döndüren suya bulunan gönül borcu duygumla, yaptığım gelişigüzel dalışı, başta gelişigüzel evren rekoru dalışını birlikte içtimai amaca, içtimai projeye ithaf etmeye değişmeyen verdik. Ve en akıbet rekorumuzu, 11'inci evren rekorumuzu Antalya Kaş'ta paletsiz 100 metreye dalarak kırdık" dedi.

DEĞİŞİMLERİN AKTİF PARÇASI OLMA İSTEĞİ

Bu rekoru da esasen hava krizi, hava değişikliğine nazarıitibar döşemek düşüncesince yaptığını kaydeden Ercümen, “Bu senelerdir yaptığım çabalarımın Sayın Emine Erdoğan'ın himayelerinde ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın 'Sıfır Atık Mavi Projesi'nde beni elçileri kendisine tanımlaması ve BM Kalkınma Programı Türkiye'nin 14'üncü global amaçlarından sudaki hayat savunucusu duyuru etmeleri elbette benim düşüncesince çok iri onur. Asıl amaçlarımdan birine, dünyada kıymetlendirmek istediğim o değişimlerin çalışkan birlikte parçası olmaya bu sayede birlikte hamle şimdi yaklaştım. O sebepten onlara çok teşekkürname eylemek istiyorum. Galiba beni şimdi derinlere dalmaya iten obje bu tutkunun beraberinde şimdi güzel birlikte seyyare ortamında farkındalık yaratabilecek işler yapabilmek. O sebepten esasen ego nefesimi 6 ahit tutuyorum yada 100 metreye daldırmak istiyorum" diyerek konuştu.

'BALIKLARDAN ÇOK PLASTİKLERLE YÜZÜYORUM'

Su altında çok aşkın şeyle karşılaştığını da özetleyen Şahika Ercümen, “Özellikle balinalarla, kapik balıkları ile yüzmek, penguenlerle dalmak, buz altında dalışlar gerçekleştirmek yahut yaklaşan dostlarım bulunan caretta carettalarla dalışlar gerçekleştirmek çok özel, soluk kesici. Fakat akıbet senelerde ego denizde balıklardan çok, derya canlılarından çok plastiklerle yüzüyorum yahut birlikte caretta carettanın boynuna dolanmış zehir çıkartmaya çalışıyoruz. Ekranlarda arada sırada milyonlarca kapik balığının elden yüzgeçleri düşüncesince temizlik bulunduğunu görüyoruz. Veya geçtiğimiz senelerde ihtimal hatırlarsınız birlikte balinanın karnından tahminî 40 kilo atılan baskı ve dirilik çekişerek ölmesi seyredildi" diyerek konuştu.

MAVİ GEZEGENİ KORUMAYA DAVET ETTİ

Bunlarla karşılaşmanın akıbet senelerde şimdi çok merakını çekmeye başladığını dile getiren Ercümen, şu çağrıda bulundu:

"Bu, şimdi hızlı, şimdi hararetli akım etmem icap ettiğini bana gösterdi. O sebepten BM Kalkınma Programı ile dayanıklı çok farkındalık ve dokümanter çalışmaları, suyun altında yaptığımız çalışkan derya temizliği ve sudaki hayatı sergileme etkinlikleri de çok hızlandı ve bu boyutta bitmeme ediyor. Ben suyun altında gördüklerimden yola çıkarak naçizane ihtimal şunları söyleyebilirim. Deniz ha benim evim fakat bizler düşüncesince denizel biyoçeşitlilik ve denizlerin korunması çok çok önemli. Hem insanoğlu sağlığı hem seyyare sağlımız düşüncesince çok önemli. O sebepten tamamı bu siper çalışmalarına denizlerden başlayarak, gökçe gezegeni destek olmak düşüncesince herkesi harekete çağırma eylemek istiyorum"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler