USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Döviz piyasalarında doların hegemonyası belirginleşiyor

Para politikalarında sıkılaşma periyodunun devreye katılması ile nisanda dolar endeksi 20 senenin zirvesini görürken, avro, sterlin, Japon yeni, İsviçre frangı, Kanada doları ve İsveç kronu üzere büyük servet birimlerinde de satı baskıları hızlandı.

Döviz piyasalarında doların hegemonyası belirginleşiyor
02-05-2022 11:35
İstanbul

Küresel ekonomide salgınla süregelen dolgunca akışkanlık sürecinin sonuna yaklaşılırken, disiplin servet politikalarına intikal sürecinin beklenenden kaba olabileceği endişeleriyle 20 senenin zirvesini gören dolar endeksi, nice iklim servet biriminin bası altında kalmasına bozukluk oldu.

Yeni insan koronavirüs (Kovid-19) salgını çağında ekonomileri beslemek şartıyla servet musluklarını açan özek bankalarının, başta Rusya-Ukrayna mücadelesi sonrası enflasyonist baskıların çoğalması ile disiplin servet politikalarına geçişi hızlandı. Bu durum, toptan çapta dolara bulunan ilginin artmasını yanında getirirken, nice iklim servet ünitesi ve varlıkları da adanmış baskısı altında kaldı.

Böylece ABD'nin en ehemmiyetli tecim ortaklarının servet birimlerine huzur doların değerinin ölçülmesinde beğenilen dolar endeksi de müstevli sürecindeki kayıplarını çabucak telafi etti.

Dolar endeksi, ultra iradesiz servet politikalarının devreye alınmasının peşi sıra 2020'de yüzdelik 6,7'lik kayıpla 90 eleştiri eşiğinin altını görmüş, sabık senenin ikinci yarısından itibaren ise toptan çapta ortaya çıkan hazırlık zinciri problemleri ile aşamalı yükselişe geçmişti.

Bu senenin başlangıcında Rusya-Ukrayna savaşının yırtık vermesinin halihazırda faziletli seyreden enflasyonist baskıları şimdi da artırmasıyla özek bankalarının servet politikalarında normalleşme adımları resmi yerine başlarken, Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) ürem rakamlarını tasarruf sürecinde icabında şimdi saldırgan adımlar atabileceği sinyalini vermesiyle dolar endeksi, april ayında 103,9 ile 20 senenin zirvesini gördü.

Japon toy ve avroda kaba kaybolma yaşandı

Küresel çapta bitmeme fail jeopolitik riskler ve müstevli endişeleri, zamanı seviyelerde seyreden enflasyona mukabil Avrupalı devletlerin müzahir servet politikalarından arka kan dolaşımı dair ikilemde kalmasına bozukluk oldu. Bu durum, normalleşme adımları ile güçlenen dolar karşısında avronun değerinin şimdi da zayıflamasını yanında getirdi.

Bu evolüsyon ile Avrupa Merkez Bankası (ECB), bu sene süresince ürem artırımlarına başlamış olabileceği sinyali vermesine mukabil avro/dolar paritesi 1,0471 ile Ocak 2017'den buyana en az seviyeye geriledi. Nisan ayını 1,0550'ten kapatan paritenin bütün kaybı ise yüzdelik 4,7 oldu.

Dünyanın bilakis az enflasyonla uğraş fail Japonya Merkez Bankası ise (BoJ) servet politikaları dair emsallerinden ayrışarak ultra iradesiz servet politikasını sürdürürken, dolar/yen paritesi, 131,2 ile Nisan 2002'den buyana en faziletli seviyeyi gördü. Paritenin april ayındaki bütün bedel kaybı yüzdelik 6,7 seviyesinde gerçekleşirken, çok düzem hareketleri karşısında ülkede akçeli ve akçeli tedbirlerin DOĞRU sürede devreye alınacağı öngörülüyor.

Dolar endeksinin hesaplanmasında ağırlığı tahsil edilen başka servet birimlerinin performansına bakıldığında, nisanda Temmuz 2020'den buyana en az seviyeyi gören sterlin/dolar paritesi yüzdelik 4,2 geriledi. 2 senenin zirvesine çıkan dolar/İsviçre frangı paritesi de yüzdelik 5,5 yükseldi.

Dolar karşısında april ayında Kanada doları yüzdelik 2,8 ve İsveç kronu yüzdelik 4,6 bedel kaybetti.

"Mevcut ortamda doların açık açık üstünlüğü var"

Nordea Bank Piyasa Stratejileri Birimi Başanalisti Niels Christensen, döviz piyasalarındaki bulunan havanın dolar düşüncesince enine boyuna müspet bulunduğunu söyledi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın, başta Avrupa'da kazançlı vizyon açısından faziletli belirsizliğe bozukluk olmaya bitmeme ettiğini tamlayan Christensen, "Şu anda dünyanın gelişigüzel durumunda şişkinlik baskıları faziletli izliyor ve özek bankaları, müstevli sırasında benimsenen iradesiz servet politikasını normalleştirmeye istekli. Şahin sinyaller gönderen ve ilkin akıntı fail özek bankalarının servet birimleri dobra desteklenirken, etap atmakta geciken özek bankalarının servet birimleri zayıflıyor ve savunmasız kalıyor. Fed ve dolar ilkin akıntı fail grupta..." sanarak konuştu.

Christensen, Fed'in likiditeyi çekmeye başladığını ve yolun devamına bağlı de saldırgan ürem artırımı sinyali verdiğini anımsatarak, ECB'nin gelişigüzel ne denli disiplin servet politikasına intikal işaretleri verse de Rusya-Ukrayna harbinde sulh sağlanmadığı müddetçe avronun kırılgan kalmayı sürdüreceğini vurguladı.

Tüm gelişmeler değerlendirildiğinde bulunan ortamda doların açık açık üstünlüğü olduğuna ayraç fail Christensen, şunları kaydetti:

"ABD'de hanehalklarının yükselen şişkinlik karşısında acı birlikte halde sakıt satın kabul etme gücü, ülkenin kazançlı büyümesini yavaşlatacak ve Fed'in akçasal sıkılaştırma dönemini şimdi hızlandıracak. ECB'nin sıkılaşma döngüsüne başlaması ve Rusya-Ukrayna savaşından gelebilecek müspet haberler, Avrupa ekonomisi ve avro düşüncesince görünümü iyileştirebilir. Gelecek sene Fed, ürem oranlarında zirveye yaklaşmış olacak ve mihrak noktası Fed'in evvel gizil ürem indiriminin zamanlamasına akıllıcasına kayacak. Bu süreçte ECB de şimdi aheste birlikte süratte olsa da sıkılaştırma döngüsünü sürdürecek. Biz avro/dolar paritesinin bu yılı 1,10 yöresinde bitirmesini, 2023'te 1,16'ya akıllıcasına akıntı etmesini bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler