USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dijital bankalar sektörde envestisman ve rekabeti artıracak

Deloitte Türkiye Üst Yöneticisi Başak Vardar, yenilikçi teknolojilerin katkısıyla kullanıcılara enerjik ve kullanıcı dostuhizmetler sunması beklenilen sayısal bankaların mal dünyasında rekabeti de müspet açıdan artırmasını beklediklerini belirtti.

Dijital bankalar sektörde envestisman ve rekabeti artıracak
28-02-2022 14:56
İstanbul

Deloitte Türkiye açıklamasına göre, Deloitte Türkiye'nin gerçekleştirdiği "Dijital Banka" etkinliğinde, sayısal banka ve servis modeli bankacılığı mevzuatının, sektörlerle ekosistemdeki paydaşlar açısından nite değerlendirildiği ve nihai tüketicilerin hayatında neleri değiştireceği, ekonomiye nite bedel yaratacağı ele alındı.

Açıklamada görüşlerine toprak sunulan Deloitte Türkiye CEO'su Başak Vardar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) toy yönetmeliğiyle Türk bankacılık sektöründe toy müşterek sayfanın açıldığını belirterek, "Mevzuat ile bankacılığa şişman müşterek cereyan gelecek, kalan envestisman ve rakiplik tamamı mal ekosistemine yarar sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Sektörün sonuç 30 yılına bakılınca Türk bankalarının inovatif iş modelleriyle nice bölgede yenilikler gerçekleştirdiğini aktaran Vardar, "Tüm bu çalışmalar dünyada başvuru yayınlanan sağlam çalışmalar oldu. BDDK da organizatör sulta adına bu bölgede yavaş yavaş getirmiş bulunduğu düzenlemelerle piyasanın önünü açtı, piyasanın aceleci ve çelimli gelişmesine katkıda bulunmuş oldu ve nihai tüketicilerin haklarını korumuş oldu. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle Türk bankacılık sektöründe toy çocuk bankacılık adına şubesiz bankacılığın önü açıldı. Aynı sürede bankaların açıklık beniz sağlayıcılara sunmuş bulunduğu açıkça bankacılık servisleri yardımıyla tamamı alıcıların açıktan ve direkt bağlanak kurarak bankacılık işlemlerini gerçekleştirebildikleri inovatif iş modellerine de İmkan sağlandı." ifadelerini kullandı.

Vardar, servis modeli bankacılığını, mali hizmetlerin hâlâ müşterek tomar tabana yayılması, yenilikçi iş modellerine okazyon yaratması ve fintek ekosisteminin gelişimine imkân sağlaması açısından atık ehemmiyetli müşterek aşama adına yorumladıklarını aktararak, blok zinciri, bireşimli zeka, kaygı bilişimi kabil yenilikçi teknolojilerin katkısıyla kullanıcılara çevik, kullanıcı dostu ve insana özelleştirilmiş hizmetler sunması beklenilen sayısal bankaların mal dünyasında rekabeti de müspet açıdan artırmasını beklediklerini kaydetti.

"Türk bankacılığı toy müşterek devre girdi"

Deloitte Türkiye Finansal Hizmetler Lideri Yaman Polat da Türk bankacılığının halihazırda sayısal bankacılık yönünde dünyada ön sıralarda toprak aldığını belirterek, BDDK'nın getirmiş bulunduğu mevzuatla Türk bankacılığının toy müşterek devre "merhaba" söylediğini aktardı.

Bu yönetmeliğin değişik müşterek tarif getirdiğini aktaran Polat, "Dijital bankacılıkla sayısal bankayı birbirinden ayırdı. Dijital banka bizlere neyi anlattı, şubesi olmayan, seçenek tevzi kanalları üstünden ürünlerini pazarlayan ve ferdî yada KOBİ kabil anlaşılan segmentlerle lokalize ürünleri pazarlayabilen müşterek banka adına konumlandırıldı. Diğer yandan bizi hâlâ evvel Türk bankacılığında sıfır servis modeli bankacılık ile tanıştırdı. Bu modelle, esasta açıklık beniz sağlayıcıların da katkısıyla, bankalar ürünlerini değişik açıklık yüzler üstünden tüketicilere eriştirme imkanını buldu." değerlendirmesinde bulundu.

Etkinlikte, Deloitte Global Finansal Hizmetler Hukuk Lideri Dr. Mathias Hanten ile baş başa Avrupa Birliği ile Türkiye mevzuatlarını mukayeseli adına değerlendiren DL Avukatlık Bürosu Ortağı Lerzan Nalbantoğlu, AB ve Türk yasalarının bu bölgede benzerlik gösterdiğini belirtti. Hanten ise BDDK'nın mevzuatının Avrupa'daki öbür örneklerle kıyaslandığında "daha öncü" özellikte bulunduğu yorumunu yaptı.

Etkinliğin ikinci oturumunda mütekellim Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce ise, "Dijital Banka ve Servis Bankacılığı dalında akıllıcasına adımları atan oyuncuların ve zımnında pazarın da büyümesi ile ekosistemde DOĞRU değiş ve gelişmenin mübrem olduğu, bütünleşmiş mal pratiklerini bolca göreceğimiz eyyam bizi bekliyor diyebiliriz. Biz de bu doğrultuda çalışmalarımızı dip müşterek halde sürdürüyor, düzenleyicinin bizlere açmış bulunduğu bu bölgede hem bankaya, hem iş ortaklarımıza, hem müşterilerimize ve tabii ülkemize bedel katacak iş modellerini baş döndürücü geçenlerde yaşama geçirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

MOX Kurucu CEO'luğu ile Platform XIT'nin CEO'luğu görevlerini tay tay arabası Deniz Güven de BDDK'nın mevzuatı yardımıyla Türkiye'de sayısal bankacılık dalında sonuç basamak elverişli müşterek ortam oluştuğunu ve bu platformun nice okazyon barındırdığını kaydetti.

Aktif Ventures CEO'su Yakup Sezer ise doğacak devirde ilkin fintek dalında kalan rekabette servis bankaları, bulunan bankalar ve servis bankalarına açıklık beniz çözümleri sunan firmaların yaşama geçirecekleri inovasyonlarla rakiplerine ayırt atacaklarını tabir etti.

Etkinliğin sonuç oturumunda Deloitte Türkiye Risk Danışmanlığı Lideri Cüneyt Kırlar'ın sorularını yanıt veren BDDK Bilgi Sistemleri Uyum Dairesi Başkanı Mustafa Aydın de hazırladıkları yönetmeliğin piyasaya getirmiş bulunduğu yenilikleri ve bunların etkilerine bağlı görüşlerini paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler