USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Davut Ökütçü: Türkiye, ABD'nin Çin'den kaydırdığı tedarik zincirinde öne çıkmaya başladı

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Türkiye - ABD İş Konseyi'nin (TAİK) emektar Yürütme Kurulu Üyesi Davut Ökütçü, ABD’nin Çin’den kaydırdığı tedarik zincirinde, Türkiye'nin de ‘alternatif ortak tedarikçi olarak’ öne çıkmaya başladığını vurguladı.

Davut Ökütçü: Türkiye, ABD'nin Çin'den kaydırdığı tedarik zincirinde öne çıkmaya başladı
15-12-2021 10:52

DHA'nın, Türkiye-ABD arasındaki tecim ilişkilerine bağlı sorularını cevap veren Ökütçü, "ABD ile Çin arasındaki tecim savaşları, başka taraftan Kovid-19 salgını yardımıyla toptan tedarik zincirinde yaşanmış bulunan DOĞRU değişimler türkiye düşüncesince iri fırsatları yanı esna getirdi" dedi.

ABD'nin, 20 trilyon dolarlık ekonomiye ehil olduğuna, resmi verilere layıkıyla ABD’nin 2.3 trilyon dolarlık hariç alım yaptığına uyanıklık çekici Ökütçü, "Şüphesiz hakeza iri kuma ekonomiden şimdi çok yararlanmak, düet ticaretimizi bugünkü seviyelerin ince üstünde haiz olmak Türk iş dünyasının kuma arzusu" niteleyerek ekledi.

“ABD İLE İKİLİ TİCARET HACMİMİZDE 30 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE HIZLA YAKLAŞIYORUZ”

Almanya'nın yüzdelik 8.2 ile Türkiye'nin ihracatında en iri paya ehil diyar olduğunu, bu ülkeyi yüzdelik 6.3 ile ABD'nin izlediğini vurgulayan Ökütçü, "Özellikle Covid-19 salgını yardımıyla 2020 senesinde ivme kaybeden ABD ile ticaretimizin 2021 senesinde aceleci kuma faiz kaydettiğini bildirmek mümkün" dedi ve şöyleki açıkladı:

“Bugün gelinen noktada ABD ile aut ticaretimizde tecim dahası vermeye başladık. Kısa müddet ilkin gösterilen resmi sayılara baktığımızda 2021’in evvel 11 maaş devrinde ABD’den ithalatımız 11.7 bilyon dolar adına gerçekleşirken, ABD’ye ihracatımız ise 13.2 bilyon dolar seviyesinde gerçekleşti. ABD ile düet tecim hacmimizde 30 bilyon dolar seviyesine çabucak yaklaşıyoruz. Kısa vadede bizzat tecim hacmimizdeki bu yükselişin bitmeme edeceğini ön görüyorum.”

“ORTA UZUN VADEDE İSE ARZUMUZ VE HEDEFİMİZ ABD İLE STA’NIN İMZALANMASIDIR”

Ökütçü, “Öte yandan, ölçülü derinliğine vadede ise arzumuz ve gayemiz ABD ile başıboş tecim anlaşmasının (STA) imzalanmasıdır. İnancım o ki, arkadaş ve bağlaşık ABD ile imzalanacak başıboş tecim anlaşması tecim hacmimizi kayda bedel kuma biçimde artıracaktır” dedi.

Sözlerini, "Potansiyelin faziletli yer aldığı yerlerde azla yetinmenin akilane bulunmadığı kanaatindeyim" niteleyerek sürdüren Ökütçü, ABD ile Çin ortada başlamış bulunan tecim savaşının arsıulusal tedarik zincirini dünkü yeniden şekillendirdiğini altını çizdi ve ekledi:

"Sadece kuma sene ortamında ABD’nin Çin’den ithalatı 90 bilyon dolara DOĞRU azaldı. Bu daralmanın 2023 yılına derece yılda 200 bilyon dolara kavuşması bekleniyor. ABD’nin tedarik zincirini Çin’den kaydırmasıyla Vietnam, Kamboçya, Tayvan, Meksika ve Kanada’nın yanı esna Türkiye de seçenek kuma tedarikçi adına ön plana çıkmaya başladı. Bu noktadan hareketle, potansiyelleri de menfez uğrunda bulundurarak ABD ile gündeş tecim rakamlarımızı beklenti donör adına değerlendiriyorum."

"ELEKTRİK VE ELEKTRONİK, DİJİTAL EKOSİSTEM VE ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE OLASI İŞ BİRLİĞİ İMKÂNLARI"

Ticaret düşüncesince ‘anlayış ve yaklaşım birliğinin’ oluşturulması icap ettiğini vurgulayan Ökütçü, "Bu noktada, ticaretin gündeş politik ve askeri anlaşmazlıkların gölgesinde bırakılmaması iri ehemmiyet bildirme ediyor. Sorunların çözümü düşüncesince ticaretin kuma anahtar adına kullanılabileceği kanaatindeyim. Bugün baktığımızda rastgele dü ülkenin de politik ve askeri anlaşmazlıklara karşın ticarete ve hesaplı iş donanmasına ehemmiyet verdiğini görüyoruz" niteleyerek açıkladı.

Küresel ve lehçe gelişmelerin doğurduğu fırsatların da değerlendirilmesinin önemine uyanıklık çekici Ökütçü, TAİK'in, Boston Consulting Group (BCG) ile baş başa hazırladığı 2019 ve 2020 günlü raporlarda dü diyar arasındaki ticaretin ve hesaplı ilişkilerin geliştirilebilmesi düşüncesince ne adımların atılması icap ettiğini ‘kapsamlı kuma şekilde’ ortaya koyduğunu anımsattı ve ekledi:

"TAİK’in öngörülü davranarak hazırlamış yer aldığı bu raporlarda; tekstil, mobilya, yapım ve çatı malzemeleri kıl payı eksperlik ve tecrübelerimizin bulunmuş yer aldığı sektörlerin yanı esna üç dolambaç şimdi ön plana çıktı: Elektrik ve elektronik, sayısal ekosistem ve üçüncü devletlerde mümkün ortaklık imkânları. Bu bölgelerde atılacak kabadayı adımların Türkiye’nin ABD’ye ihracatını sert kuma biçimde artıracağı kanaatindeyim."

“TAİK, ÖZAL’IN ‘DAHA FAZLA YARDIM DEĞİL, DAHA FAZLA TİCARET İSTİYORUZ’ ÇAĞRISI İLE KURULDU”

TAİK’in, Türkiye’nin en emektar ve iri iş konseyi olması dolayısıyla ‘ciddi kuma sorumluluk’ üstlendiğinin altını çizen Ökütçü, “Merhum Özal’ın ‘daha çok iane değil şimdi çok tecim istiyoruz’ çağrısı ile kurulan TAİK, evvel günden buyana düet ticaretin ve hesaplı ilişkilerin güçlendirilmesi düşüncesince icraat yürütüyor” dedi ve bunlara kip adına rastgele sene anadan görme adına meydana gelen New York’taki Türkiye Yatırım Konferansı’nı (TRICON) ve Washington DC’de meydana gelen Amerikan Türk Konferansı’nı (ATC) gösterdi.

Her sene dü ülkenin önde mevrut iş dünyası temsilcilerinin yanı esna mevki başkanları ve fevk düzem bürokratların ağırlandığı bu etkinliklerin, dü diyar arasındaki ticari ve hesaplı ilgiler düşüncesince eleştiri ciddiyete ehil bulunduğunu vurguladı.

TAİK’in New York, California, Texas, Florida, Massachusetts, Illinois ve Virginia’yı havi 7 ayrı eyalet komitesinin bulunduğunu ve bu komiteler eliyle ABD’de yatırımı bulunan Türk şirketlerinin ayrışık ihtiyaçlarının, eyaletleri merkeze meydan kuma yaklaşımla ele alındığını tamlayan Ökütçe, “Ayrıca, az ilkin tabir ettiğim kıl payı TAİK, hazırlamış yer aldığı sektörel raporlar eliyle dü diyar arasındaki fırsatları belirleme ediyor ve Türk iş dünyasını temsilen bu tespitleri yaşama kılmak düşüncesince planlar üretiyor” niteleyerek ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler