USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

CyberArts ve Türk Hava Yolları'ndan stratejik iş birliği

Küresel siber tehditlere üzerine CyberArts, amme ve hususi sektörle stratejik iş birliklerine bitmeme ediyor. Şirket, Türk Hava Yolları ile siber görüngü engelleme süreçlerinde teşrikimesai anlaşması imzaladı.

CyberArts ve Türk Hava Yolları'ndan stratejik iş birliği
06-10-2021 16:44

Pandemi ile hızlanan sayısal dönüşüm, fırsatlar derece siber tehditleri de yanı sıra getirirken, bilgelik güvenliği dalında çalışkanlık yayınlayan CyberArts, sektöründe ehemmiyetli azamet ve kuruluşlarla stratejik iş birliklerine bitmeme ediyor. Bugüne derece nice amme ve hususi kol kurumunun bilgelik güvenliğini dengesiz etmiş olduğu şirket, dünyanın en bir tomar ülkesine uçar ve Türkiye'nin fevk üstüne üstlük en kıymetli markası seçilen Türk Hava Yolları ile teşrikimesai anlaşması imzaladı.

İş birliği anlaşmasının duyurulduğu matbuat toplantısı, CyberArts Kurucusu ve Genel Müdürü Erdem Eriş'in ev sahipliğinde, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı'nın himayelerinde faaliyetlerini örümcek Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Genel Koordinatörü Alpaslan Kesici, Türk Hava Yolları Bilgi Teknolojileri Güvenlik Başkanı Kadir Yıldız, Türk Hava Yolları Siber Savunma Merkezi Yöneticisi Emir Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Verimlilik artacak, lisans maliyeti düşecek
Bu barışma ile THY siber görüngü dahil süreçlerinde, CyberArts'ın yönettiği plan ile Türk mühendisler kabilinden geliştirilen Binalyze AIR çözümünü kullanmaya başladı. İş birliği kapsamında THY ekibi, insanoğlu ve devir kaynaklarında yüzdelik 49'a vasıl feyiz artışı sağlarken, henüz ilkin tanık toplama, çözümleme ve raporlama evrelerinde değişik geçer nice hal adına yegâne hal kullanarak, lisans maliyetlerinden de ehemmiyetli seviyede artırım etmeye başladı.

"Özellikle domestik ve ulusal yazılımlar dair hassassız"
Kurum adına ilkin domestik ve ulusal yazılımlar dair alıngan olduklarını dile getiren Kadir Yıldız, "Kurum adına domestik ve ulusal yazılımları desteklemekten alım çalım duyuyoruz. Globalde de bir manada bunların pazarlamasını yapıyoruz. Yaptığımız iş birliğinden baş döndürücü memnunuz. Çünkü bizlere dünkü bir bakış açısı getirdi. Özellikle siber asayiş vakalarında fizibilitemizi arttırdı. Aslında kaslarımızı da bir tık henüz güçlendirmiş oluyoruz.

Globalde 350'den bir tomar noktada misyon veriyoruz. Örneğin, Nijerya'da siber asayiş olayı yaşandı. Bunun alışılmış yöntemi şöyle: Nijerya'ya birini gönderirsiniz, oradaki vakaya dahil eder, buradan dayanaklık etmek alarak problemi çözer ve geriye döner. Son senelerde uygulayım bilimi ilerlediği düşüncesince ve vakalara aceleci dahil etmemiz gerektiği düşüncesince el kitabı yöntemden çok oturduğumuz yerden vakaya aceleci dahil etmemiz gerekiyor. Şirketin bizlere kazandırdığı dünkü ürünler ile İstanbul'dan dünyanın rastgele bilgisayara doğrudan dahil edebilir vaziyete geldik" dedi.

İş birliğini değerlendiren Erdem Eriş, şöyleki konuştu: "Bu plan vesilesiyle siber olay, dahil ve iddia toplamada Türk mühendislerinin geliştirdiği baş döndürücü güzel teknolojiyi, Türkiye'deki iri bir kurumun kısaca THY'nin kesinlikle devreye aldığını ve bundan kesinlikle yararlanma ettiğini, Türkiye Siber Kümelenmesi'nin de teşekkül amaçlarından biri bulunan domestik siber asayiş ekosisteminin kesinlikle güzel noktalara geldiğini paylaşma şansı bulduk.

"Kanıt derç safhasını 10 dakikanın dibine indirebildik"
İş birliği kapsamında siber vakalara dahil ve iddia derç dair domestik bir uygulayım bilimi kullanarak kısaca Binalyze AIR teknolojisini kullanarak THY'de azamet gerçekleştirdik. İşin sürdürülebilirliğini ölçü dair 3 salname kontrata imza attık. Bu bizlere şurası sağlayacak: Siber atak yaşandığı devir en ehemmiyetli bilinçlilik hızdır. Burada saniyelerin önemi var. Daha ilkin geçer emektar teknolojilerde günlerce devam eden iddia toplama, çözümleme ve raporlama süreçlerini dakikalara indirdik. Kanıt derç safhasını 10 dakikanın dibine indirebildik. Bu dehşetli bir yarar sağlıyor. Kullandığımız çözüm, eş anlı adına nice analistin siber saldırıyı çözümleme etmesini sağlıyor. Analiz tarafında da çaba kazandırıyor. Tek bir vasıta ile nice değişik ve ecnebi asıllı uzlaştırıcı gitmek adına domestik ve eksiksiz nitelikleri sunan bir yazılımın kullanılması baş döndürücü ağır harcamadan içtinap fırsatı da sundu.

"Siber saldırıya verilen kalmada Türkiye 2020 senesinde 1'inci sırada"
Türkiye, akıbet 10 yılda siber saldırılara mazeretli artan devletler zarfında önceki 5'te. 2019'da 3'üncü sıradaydı. 2020 ise 1'inci sırada. Türkiye, 2020 yılı sonu sebebi ile en baş döndürücü atak meydan diyar konumunda. Sebebi dair nice bilinçlilik söylenebilir. Göz uğrunda diyar olmasının iri bir oranı var. Daha enerjik olduğunuzda atak bulunan diyar oluyorsunuz. mühim bulunan buna anık olmak. Bundan 15 sene ilkin siber dünyaya rastgele güneş bir dünkü dokuncalı kısaca virüs salınıyordu. 2020 yılının böylece 15 milisaniyede virüs üretilir bir hale geldi. Dünyada rastgele 39 saniyede bir siber atak gerçekleştiriliyor.

Dünya çapında siber saldırılar kararında 6 trilyon dolarlık bir dokunca var. 2025 senesinde 10 trilyon dolara kavuşması bekleniyor. İşin defans tarafının ekonomik durumuna bakacak olursak; 2020 sonu sebebi ile dünyada 200 bilyon dolarlık siber asayiş pazarı var. 2025'de 400 bilyon dolara kavuşması bekleniyor. Bu manada siber saldırganlar ve siber defans gereksiz durmuyor, çapraz bir savaşım var. Saldırlar yoğunlaşarak artıyor, bizim tedbir olmamız lazım. İnsan kaynağı, süreçler ve teknolojiler tarafında yatırımlarımızı akilane yapmış olup tedarikli olmamız lazım.

Markalaşmaya özen çekici Alpaslan Kesici, "CyberArts, kümelenmemizin ehemmiyetli bir üyesi. Ürünü THY'ye satıyor olmaları baş döndürücü önemli. Kümelenmemizde nice firma, bellik kıymeti efdal mahsulat geliştirdi. Bunu, hem Türkiye içindeki ehemmiyetli pazarlara bununla birlikte dünyaya satıyor vaziyete geldik. Her dü firmamızı da kutlama kartı ediyorum. Güzel bir teşrikimesai oldu. Ülkemiz siber savunmada evren listesinde güzel yerde. Her sabık sene bu tertip artıyor. Ülkemizde bu ekosistemin geliştirilmesine müteveccih katkıların sağlanması, bellik kıymeti efdal bulunan mamüllerin geliştirilmesi ve kurumların eleştiri altyapılarını bu ürünlerimizle geliştirmemiz önemli. Ulusal siber güvenliğimizi sağlanmasının yolu öz mühendislerimizin geliştirdiği ürünler ile oluyor" biçiminde konuştu.

İş birliği ile elde edilmiş menafi şöyleki açıklandı:
Dijital adli tanık derç süreci eyyam mertebesinden 10 dakikaya indi.

Anında ve açıktan tanık toplanabilmesi sebebiyle uzaktaki uç noktalardan (uzaktan etkin personel, danışman, iştirak, emlak dışı ofisleri vb.) tanık dercetmek düşüncesince fiziki adına uç noktanın bulunmuş olduğu yere yolculuk ika ihtiyaçı ortadan kalktı.

Gelişmiş arayüz ve riziko çözümleme nitelikleri sayesinde, görüngü dahil süreçlerinde, çözümleme neticelerini henüz girintisiz çıkıntısız ve anlaşılır bir hale getirilerek çözümleme zorlukları ortadan kaldırıldı.

Toplanan delillerin bütünlüğü ve değişmemiş olması kriterleri dört dörtlük adına karşılanmış oldu. Böylece siber hadisat ile dayalı resmi süreçlerde kullanılacak bulunan delillerin rastgele devir kurumun elinde anık olması sağlandı.

Tüm uç noktalarda sonsuz riziko analizi yapılarak, risklerin kritiklik seviyesine mucibince kategorize edilerek raporlanması sağlandı.

Resmi kuruluşlar kabilinden yersiz bilgelik talebine çabucak ve dört dörtlük hakça karşılık ita imkanı sağlandı.
Daha ilkin görüngü dahil süreçlerinde geçer gayrı lisanslı yazılım maliyetlerinden artırım sağlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler