USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asgari ücret 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 senesinde minimal ücretin en madun rakamının 4 bin 250 lira olarak uygulanacağını açıkladı. Erdoğan, 'Çalışanın evli bulunmasına ve bebek sayısına uyarınca bu numara elan da yükselmektedir' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asgari ücret 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır
16-12-2021 17:59
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 senesinde minimum ücretin en ast rakamının 4 bin 250 lira olarak uygulanacağını açıkladı. Erdoğan, "Çalışanın evli bulunmasına ve bebek sayısına uyarınca bu numara elan da yükselmektedir" dedi.

8 milyona benzeyen mensubu ait minimum ücret görüşmelerinin 4'üncü ve sonuncusu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ile komite üyeleri katıldı. Basına boğunuk gerçekleşen toplantının peşi sıra minimum ücret rakamını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı hür Burak Akkoda katıldı.

'SEÇİM ÖNCESİ O GÖRÜŞMELERLE SEÇİME GİDECEĞİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, minimum tutarının rastgele senenin boşluk ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının nezaretinde etkin ve çalıştıran kesimlerinin iştiraki ile belirlendiğini hatırlatarak, "Nasıl bu sene boşluk ayının başlangıcında başladıysak, önümüzdeki senenin gine boşluk ayında işçi-işveren ortak araya doğmak aracılığıyla ile gine çalışmalarını sürdürecekler ve intihap önceleri o görüşmelerle seçime gideceğiz" dedi.

'ÖZVERİYLE BU SÜRECİ İŞLETTİLER'

Erdoğan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ahit gerçekleşen 4'üncü toplantısıyla sonuncu değişmeyen evresine gelindiğini vurgulayarak, "Komisyon minimum ücretin 4 bin liranın üstünde olması gerektiği anlamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza fikir bildirmiştir. Öncelikle ego şurası anlatım eylemek istiyorum, lazım iştirakçi kesimini temsilen, lazım çalıştıran kesimini temsilen ortalık hakkıyla baş döndürücü değişik ortak önsezi içinde cansiparane bu süreci işlettiler. Bu elbette bugüne derece katı klasik ortak yaklaşım metodu değildi. Bunlar önce el oluyor. Bunları şişman sözleşmelerde de gördük. Bundan ötürü ortak Cumhurbaşkanı olarak ego de hakkıyla baş döndürücü mutluyum" sanarak konuştu.

'ASGARİ ÜCRET 4 BİN 250 LİRA OLARAK UYGULANACAK'

Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kabilinden şahsına dökme fikir çerçevesinde minimum tutarı belirlediklerini kaydederek, "Buna uyarınca 2022 senesinde minimum ücretin en ast rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli bulunmasına ve bebek sayısına uyarınca bu numara elan da yükselmektedir. Son 50 senenin en faziletkâr rakamını anlatım fail minimum ücret artışı yüzdelik 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeni minimum ücretin çalışanlarımıza, işverenlerimize, ülkemize faydalı olmasını diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasası'nda belirtildiği biçimde demokratik ve toplumsal ortak hususiyet devleti bulunduğunun ifadesi bulunan bu artışla çalışanlarımızı değer artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

'TÜRK LİRAMIZI YEDİRMEYECEĞİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışanların belirlenen minimum ücretten baş döndürücü elan fazlasını doğruluk ettiğini belirterek, "Çalışan olmaksızın elbette ki çalıştıran de olmaz, çalıştıran olmaksızın bu kere de etkin olmaz. Hepsi birbirinin adeta mütemmimi. Dolayısıyla bu bitiren cüzler bu ülkenin kalkınması noktasında, devletin çelimli olması noktasında ortalık olarak bizim sırtımızı dayandığımız dü ehemmiyetli unsurdur. Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, olanakları arttıkça bundan çalışanlarımız da doğruluk ettikleri oranı alacaklardır. Kimse ne çalıştıran üstünden ne de etkin iştirakçi üstünden rastgele ortak spekülasyona girmemeli ve bunların da istismarını yapmamalı. Yani bulunmayan aha geçmişte, ‘dolar şuydu ve doların bulunduğu dönemden hesabı dolar üstünden yaparak şu anda da minimum tutarı belirleme eylemek gerekir’ derece yaklaşımlar ortak el bu ülkenin şu andaki çalışan- çalıştıran noktadaki istismarından başka ortak bilinçlilik değildir. Onlara yoklamak lazım; sizin geçmişinizde acep siz Türk Lirası’nın bulunduğu ortak ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları, ekü ile mi çalıştırıyordunuz bu insanları? Bu çeşit spekülatörlüğe lazım yok. Bizim paramız bellidir. O da Türk Lirası’dır ve tığ Türk Liramızı yedirmeyeceğiz. Şu andaki kimi teessürat var, bu sıkıntıları da evvelallah en endamsız vakitte aşacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın" sanarak konuştu.

'BELİRSİZLİĞE EN KISA SÜREDE SON VERMEKTE KARARLIYIZ'

Yeni iktisat programlarında önceliklerini, istihdamın korunmasına ve geliştirilmesine verdiklerini rastgele fırsatta söylediklerini kaydeden Erdoğan, "Salgın sürecinde yaşama geçirdiğimiz istihdam merkezli dayanaklık eylemek politikaları sebebiyle hamdolsun bu mevzuda rastgele ortak başağrısı yaşamadık. Son çağda döviz kurundaki sansasyon ve buna ilişkin fahiş değer artışları ile ortaya çıkan belirsizliğe de en endamsız müddette sonuç vermekte kararlıyız. Ülkemizin yatırım, istihdam, üretim, dış satım odaklı büyümesini süratlendirmek düşüncesince müstelzim adımları atmayı sürdüreceğiz. Önümüzdeki günlerde yaşama geçireceğimiz dünkü tedbirlerle inşallah denge ve inanma ikliminin güçlendirilmesi amacında baş döndürücü ehemmiyetli resmiyet kıvrım edeceğimize inanıyorum" dedi.

'ASGARİ ÜCRETTEN GELİR VE DAMGA VERGİSİNİ KALDIRIYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, minimum ücrette zamanı ortak artışı gerçekleştirirken bunun çalıştıran üstündeki yükünü azaltacak adımları da boşlama etmediklerini söyleyerek, "Ülkemizde onlarca senedir minimum ücretin vergiden affedilmiş tutulması tartışmaları yaşanmıştır. Yeni minimum ücret düzenlemesi ile beraberce on senelerdir konuşulan aha bu özlemi de yaşama geçiriyoruz. Önümüzdeki yılbaşından itibaren minimum ücretten tahsil edilen sağlık vergisi ile mühür vergisini kaldırıyoruz. Bu dü verginin kalkmasıyla çalıştıran kesimini 450 teklik arttırma ortak yükten de kurtarmış oluyoruz. Bir başka anlatım ile minimum tutara zamanı ortak çoğalma yaparken, bunun çalıştıran üstündeki arttırma maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş bulunuyoruz. Hükumet olarak minimum tutarı görülmedik faziletkâr ortak miktarda artırarak çalışanlarımızın, minimum ücretten tahsil edilen vergiyi kaldırarak işverenlerimizin indinde bulunduğunu gösterdik. Böylece istihdamda minimum ücretin artışının tarz açmış bulunduğu maddesel külfetten kaynaklanabilecek beklenen azalışların da önüne geçtiğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

'ÜLKENİN GELECEĞİNİ BİZ BELİRLEYECEĞİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, elan baş döndürücü çalışmak, elan baş döndürücü üretmek, elan baş döndürücü iş ve aş kapısı açmak, elan baş döndürücü dış satım gerçekleştirmek düşüncesince tek engel, tek bahane bırakmama azmi ile yollarına bitmeme ettiklerini söyleyerek, "Ülkemizin ve milletimizin geleceğini ne faiz, ne kırat spekülatörleri, ne yeminli iç ve dıştaki Türkiye düşmanları ne de ortak hapaz doymaz hırslı belirleyebilir. Bu ülkenin geleceğini 84 milyon rastgele daim beraberce tığ belirleyeceğiz. Bu milletin geleceğini, erkeğiyle kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla, işçisi ile işvereni ile rastgele daim beraberce tığ belirleyeceğiz. Büyük ve çelimli Türkiye'nin inşasında yakaladığımız zamanı fırsatı kıymetlendirmek düşüncesince rastgele daim beraberce savaş edecek, rastgele daim beraberce arak dökecek, rastgele daim beraberce fedakarlık meydana getirecek ve binnetice rastgele daim beraberce hedeflerimize ulaşacağız" sanarak konuştu.

'BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORSAK HEDEFE YAKINIZ DEMEKTİR'

Gelişmiş ve büyümekte bulunan devletlerin bocaladığını tamlayan Erdoğan, "Biz büyümeye bitmeme ediyorsak hedeflerimize yakınız demektir. Aynı biçimde topu topu bu devletler ne yapacağını bilmesi imkansız biçimde yalpalarken, tığ hedeflerimize kilitli olarak ilerliyorsak zafere yakınız demektir. Asgari tutarı aha bu iyilikle belirledik. Asgari ücretin çalıştıran üstündeki yükünü aha bu iyilikle düşürdük. Bir kere elan dünkü minimum ücretin çalışanlarımıza ve işverenlerimize faydalı olmasını diliyorum. Bu süreçte emeği güzeşte her insana teşekkürname ediyorum" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler