USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cengiz Holding 2022'de erke ve maden yatırımlarını artıracak

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz, "Enerjideki yatırımlarımızı tasarruf etmek istiyoruz ve başta yenilenebilir erke dalında envestisman fırsatlarını değerlendiriyoruz." dedi.

Cengiz Holding 2022'de erke ve maden yatırımlarını artıracak
30-12-2021 14:28
İstanbul

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz, İş Dünyası Sohbetleri kapsamında AA muhabiri ile 2021 değerlendirmelerini ve 2022'den beklentilerini paylaştı.

2021'in, toy yatırımları yaşama geçirdikleri birlikte sene bulunduğunu özetleyen Cengiz, ayrımsız vakitte Türkiye'de 40 yılı fazla müddette biriktirdikleri iri deneyimi iklim dışına taşıdıkları ehemmiyetli yatırımlara imza attıklarını söyledi.

Cengiz, senenin sonuç çeyreğinde Bingöl'de Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en iri melez erke santralinin açılışını yaptıklarını anımsatarak, "Toplam oturmuş gücü 580 megavat bulunan santralde 450 bin hanenin salname tüketimini karşılayabilecek yalıtım üretiliyor. Yine sonuç çeyrekte Eti Bakır Samsun İşletmesi'ndeki bakır üretimine bütünleşmiş halde çalışkanlık gösterecek birlikte kemre tesisi yatırımına başladık. 1,5 bilyon teklik envestisman yaptığımız bu ehemmiyetli tesiste yılda 250 bin titrem diamonyum fosfat (DAP) gübresi üreteceğiz. Bu tesis, akan açığın azaltılmasına değme sene 100 milyon dolarlık yardım sağlayacak." sanarak konuştu.

Yurt dışı ayağında ise erke ve madencilik sektörlerine önderlik edecek adımlar attıklarını aktaran Cengiz, şunları kaydetti:

"Azerbaycan'da üç bölgede bakır ve değerli metal kontrol faaliyetlerine başladık. Kırgızistan'daki yatırımımız Tereksay Altın Madeni, üretime gelmek üzere. Ayrıca Özbekistan'da bütün oturmuş gücü 460 megavat olacak dü natürel saf taş yağı lambası devre santralimizin kurulumları sürüyor. Santraller 2022'de tamamlanacak. Dolayısıyla hedeflerimize ulaştığımızı söyleyebiliriz. Ekonomiye bağlı yaşanmış bulunan hepsi gelişimleri tığ de yakından izlem ediyoruz. Burada elden nema ortamını değil, ekonominin bütününü menfez uğrunda bulundurarak yatırımlarımızı sürdürüyoruz.

Tabii ki faizin ceninisakıt olması, yatırımları artırıcı hasiyet sağlamaktadır lakin başka yandan kurdaki dalgalanmalar da hem girdi maliyetlerimizi hem de envestisman maliyetlerimize yansıyor. Biz Türkiye'nin berk devamlı ekonomisine güveniyoruz ve yatırımlarımızı buna gereğince yapıyoruz. Cengiz Holding enerji, madencilik, yapım denli anne sektörlerde 40 bin insana istihdam sağlıyor. Yeni yatırımlarımızla büyürken Türkiye'de ve iklim haricinde çalışkanlık yürüttüğümüz ayrımlı alanlarda sağladığımız istihdamı da artıracağız. Şu anda bitmeme fail ilkin iklim dışındaki yatırımlarımızın ehemmiyetli birlikte bölümü 2022’de tamamlanacak, üretime bulunan katkımızı sürdüreceğiz."

"Eti Alüminyum'da baş döndürücü ehemmiyetli AR-GE çalışmalarımız var"

Ahmet Cengiz, bu sene erke sektöründe global birlikte bunalım yaşandığını, natürel gaz, petrol, kömür fiyatlarındaki aceleci artışın, erke fiyatlarına yansıdığını tabir etti.

Cengiz Holding kendisine erke dalında yalıtım üretimi, satış, tevzi ve natürel saf taş yağı lambası dağıtımı faaliyetlerini yürüttüklerine ayraç fail Cengiz, ilkin üretimde yenilenebilir erke dalında yatırımlara bitmeme ettiklerini vurguladı.

Cengiz, bu sene yel erke santralleri (RES) yatırımına başladıklarını hatırlatarak, "Sinop, Çankırı ve Kocaeli'de üç aşamada tamamlanacak bütün 28 türbinden oluşacak RES'lerimizin üç türbini üretime başladı. Projeyi 2022 böylecene tamamlamayı hedefliyoruz. Yine Bingöl'deki HES ve GES'ten oluşan melez erke santralimize RES'i de katmak denli birlikte planımız var. Eğer burada planladığımız denli ilerleyebilirsek toy yılda bu projeyi de devreye alabiliriz." dedi.

Türkiye'nin cevherden alüminyum elde fail ve madenden sonuç ürüne denli istihsal yapabilen birlikte tane bütünleşmiş alüminyum fabrikası Eti Alüminyum'daki gelişmelerden de bahseden Cengiz, şunları söyledi:

"Eti Alüminyum, Türkiye'nin alüminyum ihtiyacının karşılanmasında ehemmiyetli birlikte gösteriş oynuyor ve iktisat düşüncesince iri bedel yaratıyor. Eti Alüminyum'un Konya, Seydişehir tesislerinde yılda 82 bin tonluk istihsal yapılır ve bu üretimle değme sene 275 milyon dolarlık ithalatın önüne geçiliyor. Burada gine taraf mahsul kendisine 400 bin tona DOĞRU ayrımlı formlarda alüminyum hidroksit ve alüminyum oksit üretiyoruz ve bu ürünleri 75 ülkeye ihraç ediyoruz. 2020'de 21 milyon dolarlık dış satım yaptık, bu sene bu rakamı üç kıvrım artırdığımızı kestirim ediyoruz. Eti Alüminyum'da baş döndürücü ehemmiyetli Ar-Ge çalışmalarımız var. Önümüzdeki devirde bu emekleri artırarak bitmeme ettireceğiz. Farklı sektörlerde kullanılabilecek toy ürünlerimizle ilgilendiren icraat sonlandığında açıklayacağız."

"Yenilenebilir erke dalında envestisman fırsatlarını değerlendiriyoruz"

Ahmet Cengiz, Holding'in iklim dışı faaliyetlerine de değinerek, Azerbaycan'da Qaşqaçay ve Elbeydaş'ta bakır, Ağduzdağ'da ise değerli metal kontrol faaliyetlerine başladıklarını dile getirdi.

Yer altı zenginliklerini Azerbaycan ekonomisine kazandırarak diyalekt istihdama ehemmiyetli katkıda bulunacaklarını tamlayan Cengiz, Kırgızistan'daki yatırımları Tereksay Altın Madeni'nin de üretime gelmek kıl payı bulunduğunu bildirdi.

Cengiz, Tereksay Altın Madeni'nin Kırgızistan'ın en iri 4 maden tesisi ortada toprak aldığına dikkati çekerek, "Önümüzdeki devirde madencilik sektöründe kazandığımız ehemmiyetli deneyimi toy yatırımlarla iklim dışına taşımaya ve ülkemizi bu bölgede gururla asimilasyon etmeye bitmeme edeceğiz. Faaliyet gösterdiğimiz hepsi iş kollarında en toy teknolojileri kullanarak, en dişi üretimi sağlayarak sanayide kılavuz gemisi şirketlerden birisi olmaya bitmeme edeceğiz. Tüm hayattaki verileri ve akımları menfez uğrunda bulundurarak, enerjideki yatırımlarımızı bırakmak istiyoruz ve ilkin yenilenebilir erke dalında envestisman fırsatlarını değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Holdingin sürdürülebilirlik emekleri üzerine da bilim verici Cengiz, ilkin yenilenebilir enerjiye bitirdikleri yatırımların bu konudaki hedeflerinin tarafını gösterdiğini söyledi.

Cengiz, hidroelektrik santralden yalıtım üretiminde hususi sektörde Türkiye önderi olduklarını, bunu RES ve GES üretimine de geçirmek istediklerini vurgulayarak, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerdeki hepsi istihsal süreçlerimizde sürdürülebilir uygulamaları yaygınlaştırmaya iri ehemmiyet veriyoruz. Her sene akan açığın kapanmasına 750 milyon dolarlık katkıda mevcut Eti Bakır'ın 9 işletmesindeki su ve karbon kadem izini çıkardık. Dünya bakır üretimi averajlarına baktığımızda 1 titrem bakır üretimi düşüncesince 97 metreküp su kullanıldığını görüyoruz. Bu hacim Eti Bakır tesislerinde 73 metreküp. Yine dünyada bakır işletmelerinin sayı farkı karbon sürüm payı imal edilen değme birlikte kilo bakır düşüncesince 3,7 kilo karbondioksit civarında. Eti Bakır'da ise bu bağıntı 3,2 kilogram.

Gelecek ilkokul sene ortamında kadem izimizi yüzdelik 10 henüz düşürme misyonumuz var. Yine Eti Alüminyum'da üretimde henüz geçmiş akaryakıt kullanılırken envestisman yaparak bunu natürel gaza çevirdik. Burada özelleştirme hemen sonra yaptığımız yatırımlarla AB normlarında belirtilenden yüzdelik 50 henüz ceninisakıt saf taş yağı lambası salımı seviyesine ulaştık. Eti Alüminyum'da arka transformasyon ve arka avantaj dair da çalışmalarımız var. Aralık 2020'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Sıfır Atık Belgesi'ni almaya adalet kazandıktan sonraları atılan yönetimi dalında ehemmiyetli kazanımlar elde ettik. 1 yılda tahminî 80 titrem atığı arka dönüştürdük."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler