USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsada ilkbahar havası bitmeme ediyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, sabık ay üstün dereceli hakkında üstün dereceli kırarak 2.500 düzeyinin üstünü sınav ederken, çelimli ortaklık karlılıklarıyla mayısta da BIST 100 endeksinin yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

Borsada ilkbahar havası bitmeme ediyor
02-05-2022 11:32
İstanbul

Küresel kayar piyasalarının "şahinleşen" özek bankaları, devam fail jeopolitik riskler ve Çin'deki toy sima koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla adanmış ağırlıklı ortak seyrin izlendiği april ayında BIST 100 endeksi iyice zait ayrıştı.

Nisanda, görmüş bulunduğu en efdal seviyeyi 2.562 puana haiz BIST 100 endeksi, bu seviyeden mevrut kar satışlarıyla hasılatlarını azda olsa arka verse de maaş bazda yüzdelik 8,83 hasılatla nisanı maaş kapanış rekoru bulunan 2.430,55 puandan tamamladı.

Böylece BIST 100 endeksi, senenin evvel 4 ayında yatırımcısına yüzdelik 30,84'lük ürem sağlarken, dolar bazında da yüzdelik 18,08 yükseldi.

Sektör endeksleri dikkate alındığında bankacılık ve eriştirme hisseleri yüzdelik 20'den ortak tomar getiriyle nisanda BIST 100 endeksini sırtlarken, yılbaşından buyana en ortak tomar çıkar yüzdelik 86,83 ile eriştirme hisselerinden elde edildi.

Nisanda süregelen dengelem sezonuyla beraberce senenin evvel çeyreğinde Borsa İstanbul'da iş gören kuruluşların karlılıklarını sabık senenin bire ortak zamanına mucibince ehemmiyetli seviyede çoğaltması dikkati çekti.

Öte yandan, BBVA Yönetim Kurulu, Garanti BBVA'nın halihazırda BBVA mülkiyetinde namevcut payları düşüncesince fahri kayar alıntı teklifinde kayar başı fiyatı 12,20 liradan 15 liraya yükseltti.

Analistler, BBVA'nın, Garanti BBVA düşüncesince arka alıntı teklifinde fevk cepheli revizeye gitmesinin Türk şirketleri düşüncesince müspet ortak hamle bulunduğunu aktararak, bitmeme fail dengelem devrinde çelimli karlılıkların sürmesinin beklendiğini ve kayar bazlı ayrışmalarla beraberce BIST 100 endeksinin fevk cepheli seyrini sürdürebileceğini belirtti.

"Mayıs ayında borsayı şimdi aşırı bilançoların destekleyeceğini düşünüyoruz"

Ata Yatırım Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, kayar senetlerinin şişkinlik karşısında en ehemmiyetli dehalet araçlarından birisi bulunduğunu belirterek, "Ata Yatırım Araştırma, BIST 100 endeksi düşüncesince icra ettiği çalışmada, BIST 100 endeksi düşüncesince 3.000 benek yöreleri bulunan 12 maaş maksat seviyesini 4.400 puana çıkardı." dedi.

Genel manada Borsa İstanbul'un nisanda dobra ortak başarım sergilediğini tabir fail Gerz, müşareket karlarının beklentileri karşıladığını ve borsaya evcil yatırımcı ilgisinin bitmeme ettiğini söyledi.

Gerz, BIST 100 endeksinin nisanda 2.500 seviyesini imtihan ettiğini fakat april kocaoğlan sonuna akıllıcasına toptan piyasalarından meydana gelen kar satışı etkisiyle gerilediğini belirterek, "ABD'de nema artışı beklentileri ve uygulayım bilimi hisselerindeki satışlar bizi de etkiledi. Ancak bu alışılagelen ortak durum." dedi.

Borsada alışılagelen şartlarda dobra ortak ürem potansiyeli görüldüğünü aktaran Gerz, şunları kaydetti:

"Mayıs ayında borsayı şimdi aşırı bilançoların destekleyeceğini düşünüyoruz. Yabancı çıkışına karşın düşünmek ki evcil yatırımcı borsanın dipten döndüğüne inanıyor. Biz burada başta kurumsal yatırımcı girişini önemsiyoruz. Hisse senedi fonları, başka değişebilir fonlar, ferdî tekaütlük fonlarının borsada icra ettiği alışlar ferdî yatırımcılara mucibince şimdi belirleyici, şimdi önemli. Türkiye'de kurumsal envestisman birtakımı fonlar aracılığıyla büyüdükçe borsanın da yükseliş potansiyeli artacaktır. Çünkü gerçek faizin negatif, enflasyonun efdal bulunduğu ortak ortamda, ürem potansiyeli görüntülemek düşüncesince eylem ehemmiyetli ortak seçenek biçimine geliyor."

Borsada toy maksat 4.400 puan

Mehmet Gerz, efdal şişkinlik boyunca enflasyona dirlik dayanabilen bulunan üç dünya malı sınıfı bulunduğunu belirterek, bunların "gayrimenkul", "emtia" ve "hisse senedi" bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'de gayrimenkullerin başta büyükşehirlerde akıbet 1-1,5 sene süresince aşırı ağır prim yaptığını ve enflasyonun üstünde ortak ürem sağladığını aktaran Gerz, mal fiyatlarında da akıbet zamanlarda başta Rusya-Ukrayna mücadelesi zımnında aşırı ağır hasılatlar bulunduğunu söyledi.

Gerz, kayar senedinin de enflasyona dirlik toy kıymetini bulması düşüncesince bu sene yüzdelik 50 ila yüzdelik 100 arası ortak ürem sağlaması icap ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"'Gerekiyor' diyorum fakat elbette ki banko getirecek demiyorum. Ama sene sonu şişkinlik beklentisi averaj yüzdelik 50 civarındaysa kayar senedinin gerçek manada ürem sağlaması düşüncesince yüzdelik 50'nin üstünde ortak ürem sağlaması gerekiyor. Döviz kurundaki denge bitmeme etmiş bulunduğu sürece tığ bunun belki dahilinde bulunduğunu düşünüyoruz. Yani döviz kurundaki denge aşırı ehemmiyetli olacak. Döviz döşenmemiş dengeli gittiği takdirde müşareket karlarının artarak çoğalması ve borsaya evcil yatırımcı ilgisinin bitmeme etmesiyle BIST 100 endeksinin bu yılı 3.000'in üstünde ortak seviyede, levent boylu vadede de 4.400 hedefine akıllıcasına ilerlemesini bekliyoruz."

"Bankacılığın bu sene başı çeken olmasını bekliyoruz"

Hedef Portföy Araştırma Uzmanı Yunus Şahin de diyar içerisindeki enflasyonist ortamın kayar senetlerinin ortak dehalet uzlaştırıcı yerine görülmesine faktör olduğunu, başta evcil yatırımcının katılımıyla endekste ortak ralli yaşandığını tabir etti.

Rusya-Ukrayna mücadelesi ve akıbet çağda giderek "şahinleşen" Fed'in bahis konusu ralliye ıvır zıvır düzeltmeler eklemiş olsa da trendin fevk yönde bitmeme ettiğini aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Devam fail dengelem devri de bizlere Borsa İstanbul'un hakkıyla ne denli ehven bulunduğunu gösteriyor. Şimdiye denli hem endüstri tarafında hem bankacılık tarafında mevrut bilançolar üstün dereceli karlara ayraç ediyor. Yüksek enflasyonist müstevi ve efdal seyreden döviz döşenmemiş averajlarıyla bu karlılıkların bitmeme etmesini bekliyoruz. Özellikle düşüt mevduat faizi ve efdal emniyet talebinin tesirleri ile TÜFE'ye endeksli tağyir portföylerinin de katkısıyla bankacılığın bu sene başı çeken olmasını bekliyoruz. Kovid-19 salgını sonra toparlanan havacılık hisseleri de bankalarla beraberce endeksi ati taşıyacaktır. Yılın arka kalanında bu dü piyasası yüz yerine görmeye bitmeme ediyoruz."

2022'nin anne gündemlerinden birinin de erke krizi bulunduğunu vurgulayan Şahin, "Borsa İstanbul'da da erke şirketlerinin bu sene performansları yılgı olacak. Dünyada yükselen katıksız taş yağı lambası lambası ve kömür tutarları canlılık fiyatlarını da fevk götürdü. Enerji şirketlerinde bu sene hem karlılık yönünde bununla beraber iş hacmi yönünde 3 haneli büyümeleri göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler