USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsa İstanbul'da ralli vezneci hisseleriyle bitmeme ediyor

Uzun seneler borsanın lokomotifi konumundaki kasacı hisselerinin, sabık sene süregelen ve bu sene teşrinievvel ayına derece bitmeme fail suskunluğunu nakzen baştan dümene geçmesiyle BIST 100 endeksi üstün dereceli karşı üstün dereceli kırıyor.

Borsa İstanbul'da ralli vezneci hisseleriyle bitmeme ediyor
15-11-2021 16:08
İstanbul

Ekim ayından buyana alıcılı seyreden kasacı hisseleri, dakika Garanti BBVA'nın anne hissedarı Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın (BBVA) açıklaması sonrası zamanı yükselişlerinden birisini kaydetti.

BBVA'dan Garanti düşüncesince fahri kayar alımı kararı

BBVA'nın, Garanti BBVA hisseleri düşüncesince fahri kayar alıntı teklifinde bulunmaya değişmeyen verdiğini ve alıntı fiyatının, muktezi izinlerin katılması yerinde kayar başı 12,20 teklik olacağını açıklamasıyla kasacı hisselerinin şişman çoğunluğu dakika yüzdelik 10'a andıran bedel hasılatıyla çatı fiyattan prosedür görüyor.

Piyasalar açılmadan duyurulan fahri alıntı teklifi kararıyla Garanti BBVA hisseleri açılışta çatı olurken, çelimli alımlar öbür kasacı hisselerinde de tesirini gösterdi ve bankacılık endeksi yüzdelik 9,7 çoğalma ile 19 Eylül 2013'ten buyana en güzel günce performansını kaydetti.

Bankacılık endeksi bu zamanı yükselişine koşut 1.615 nokta ile Ocak 2021'den buyana en faziletkâr seviyeye çıkarken, BIST 100 endeksini de tarihinde evvel kere 1.700 puanın üstünde taşıdı.

Bugünkü yükselişle beraberce kasacı hisselerinin averaj girdisi salname bazda artı tarafa geçerken, kasacı hisselerinin sonuç dönemdeki performansı cezaevi dolduruyor.

Buna göre, borsada ekimin evvel haftasında başlamış bulunan ve halen bitmeme fail rallide BIST 100 endeksi kestirmece yüzdelik 24 repo sağlarken, kasacı hisselerinin averaj girdisi yüzdelik 34 oldu.

Buna rağmen 1.615 nokta yöresinde mevcut dolar bazlı bankacılık endeksinin 2013'deki zirvesinden (2.003 puan) kestirmece yüzdelik 20 tenzilatlı olması dikkati çekiyor.

Analistler, umumi anlamda Borsa İstanbul'daki ucuzluğun kasacı hisselerinde elan net görüldüğünü kaydederek, bankacılık endeksinin hala zamanı zirvesinden uzakta olduğunu, dolar bazında ise akan fiyatlarla 161 seviyelerindeki bankacılık endeksinin zirvesinin 1.200 puanda bulunduğunu hatırlattı.

"Bunu nezdinde milat kendisine bildirme edebiliriz"

Vakıf Yatırım, Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi Direktörü Altan Aydın, konuya bağlı AA muhabirine icra ettiği değerlendirmede, BBVA'nın hamlesinin nezdinde milat bulunduğunu dile getirdi.

BBVA'nın Garanti Bankası düşüncesince ayırdığı 2,2 bilyon avroluk tutarın ebatlarına dikkati çekici Aydın, bankanın verdiği fiyatın cuma namazı kapanışının yüzdelik 15 yukarısına bedel geldiğini belirtti.

Yabancı yatırımcıların bankalara ilgisinin ne halde bulunduğunun bilinmediği nezdinde çağda BBVA'nın hakeza nezdinde izah yapmış olmasının öbür ecnebi yatırımcılar gözetiminde de aşırı eleştiri bulunduğunu kaydeden Aydın, "Bizim 12 maaş maksat fiyatlarımız kestirmece yüzdelik 25-30 çoğalma potansiyeline ayraç ediyordu. Dolayısıyla nezdinde ecnebi ortağın cuma namazı günkü kapanışın yüzdelik 15 üstünde fiyatla kayar alıntı teklifi yapıyor olması, bizim düşüncesince potansiyellerin elan yukarıya gideceği anlamına gelir." halinde konuştu.

Aydın, piyasada ecnebi ortağı bulunan öbür bankalar düşüncesince de benzeri beklentilerin doğma olabileceğini anlatım ederek şunları aktardı:

"Ayrıca BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres Villa'nın icra ettiği izahat da aşırı önemli. Başka kapital seçeneklerinin de gündeme gelebileceğinden bahsediliyor. Risklerin fiyatlandığından bahsediyor ki aşırı önemli, zira hem vasıtasız yatırımcı gözüyle meydana getirilen nezdinde izah aynı zamanda nakdî envestisman çekilebileceğinin göstergesi. Bundan ahir proses düşüncesince de ümit oluşturabileceğini düşünebiliriz. Zaten bankalar defter kıymeti yönünden ağır iskontoluydu, bunu elhak daima konuşuyorduk. Bahsedilen kayar alıntı teklifinin fiyatı 12,20 lira. Bugünkü fiyata mucibince yüzdelik 5 elan üstünde ayraç ediyor. Dolayısıyla erte da yükseliş hevesi bitmeme edecektir."

"Yatırımcı algısı yönünden enikonu pozitif"

Aydın, hem BIST 100 endeksinin aynı zamanda Türk kayar senedi fiyatlarının levent boylu süredir ilkin dolar bazında ağır düşüt seviyelerde seyrettiğine değinerek, bunun ecnebi yatırımcılar gözetiminde de nezdinde milat kendisine düşünülebileceğini anlatım etti.

Kısa vadede çabuk yükselişin peşi sıra nezdinde sansasyon olabileceğini ancak gelişmelerin, ölçülü ve levent boylu vadede Borsa İstanbul'un aşırı ehven ve potansiyelli göründüğünün net nezdinde resmi bulunduğunu bildiren Aydın, "Zaten öbür şirketlerle ait de arzu oluşuyor. Bankalar haricinde holdingler de katılım yapıları dolayısıyla aracısız kendisine etkilendiler ancak onun haricinde nakdî dal dışı Havacılık ve demir-çelik kabil sektörlerde de ilginin arttığını görüyoruz." laflarını kullandı.

Aydın, BIST 100 endeksinde öbür firmaların de yüzdelik 3-3,5 oranında bedel kazandığını belirterek, bundan ahir akıntı düşüncesince hedeflerinin BIST 100 endeksinde kestirmece 2.000 puana mukabele ettiğini kail Aydın, bankalar düşüncesince bu hedeflerin düzeltilmiş edilerek az buçuk elan artırılabileceğini kaydetti.

Aydın, ecnebi yatırımcı ve borsaya ırak bulunan Türk yatırımcıların algısı açısından bu gelişimin aşırı ehemmiyetli olduğuna değinerek, "Finansal anlamda bakılınca da ayrılan mal ve teklifin boyutu ruhsal kendisine da piyasayı destekleyecek." dedi.

BBVA'nın dünya haricinde 11,5 bilyon dolarlık nezdinde servet satışı yaptığını hatırlatan Aydın, kurumun elinde hala kullanabileceği fonların olduğunu, bu nedenle yetkililerin icra ettiği "başka tercihler de var" ifadesinin ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

"Yabancı algısının pozitife döndüğünü söyleyebiliriz"

Işık Menkul Stratejisti Volkan Dükkancık da, sabık hafta Koç Holding'in Yapı Kredi'deki hisselerini UniCredit'ten bildirme etme opsiyonunu kullanmasının peşi sıra dakika de BBVA'nın Garanti BBVA hamlesinin bankaların anne ortaklıklarının piyasaya bulunan güvenlerini gösterdiğini dile getirdi.

Bu durumun piyasada cevap bulduğunu kaydeden Dükkancık, "Özellikle BBVA'nın bu sonucu kâffesi bankacılık sektöründeki fiyatlamaların esasen gözden geçirilmesi yönünden piyasada nezdinde çıngı oluşturmuş durumda." ifadelerini kullandı.

Dükkancık, bankaların elhak sonuç çağda enikonu ehven çarpanlarla prosedür gördüklerini vurgulayarak, sonuç nezdinde birçok haftadır ecnebi ilgisinin bankacılık sektöründe yoğunlaştığını gördüklerini söyledi.

Bu haberle beraberce ecnebi algısının pozitife dönebileceğini kail Dükkancık, şunları kaydetti:

"Garanti Bankası'na müteveccih haberin bankalar düşüncesince nezdinde temel oluşturduğu, hem bankaları aynı zamanda endeksi acemi zirvelere taşıyacağını söyleyebiliriz. Endekste geldiğimiz seviyeler 1.700 nokta üstü. Muhtemelen 1.640-1.650'ler üstünde acemi nezdinde ayak tabanı oluşumuyla beraberce sene sonuna derece acemi zirveleri konuşmaya bitmeme ediyor olacağız. Diğer yandan bankaların bilançoları 3. çeyrekte güzel gelmişti. Özellikle güven tevdiat oranının bankalar lehine gelişim göstermesi bilançoları ehemmiyetli halde desteklemişti. Bütün bunlar birleşti ve endekste gecikmiş ve bastırılmış arzu çabucak oluştu diyebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler