USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsa İstanbul'da gong, Tapu Takas e-Devlet Entegrasyonu düşüncesince çaldı

Borsa İstanbul'da gong, Tapu Takas e-Devlet Entegrasyonu düşüncesince çaldı
10-01-2023 16:06
İstanbul

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Takasbank ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ortada 2014'te imzalanan teşrikimesai protokolü ile Tapu Takas Sistemi'nin yaşama geçirildiğini belirterek, "Bugün gelinen süreçte Tapu Takas Sistemi'nin e-Devlet Kapısı ile bütünleşmiş edilmesiyle baş başa düzene muvasala hâlâ tehlikesiz ve kolaylaştırılmış olacaktır." dedi.

Borsa İstanbul'da gong, Tapu Takas e-Devlet entegrasyonu düşüncesince çaldı.

Gong töreninde mütekellim Varank, çabucak dijitalleşen Türkiye'de bürokrasinin de hizmetlerini e-Devlet üstünden gerçekleştirmeye başladığını belirterek, Bakanlığın e-Devlet'teki fariza sayının 305'e çıktığını söyledi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün e-Devlet'teki fariza sayısının 74 bulunduğunu aktaran Varank, Genel Müdürlüğün hizmetlerine bağlı bilim verdi.

Varank, "Takasbank ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ortada 2014'te imzalanan teşrikimesai protokolü ile Tapu Takas Sistemi yaşama geçirilmiş ve sonunda yurt piyasasında meydana gelen alım-satım işlemlerinde müşteri ve satıcıların istem etmesi biçiminde taşınmazın devrine bağlı bedelin tehlikesiz ortak yöntemle el değiştirmesi sağlanmıştır. Bugün gelinen süreçte Tapu Takas Sistemi'nin e-Devlet Kapısı ile bütünleşmiş edilmesiyle baş başa düzene muvasala hâlâ tehlikesiz ve kolaylaştırılmış olacaktır. Tapu işlemlerinin tehlikesiz ortak halde yapılması ve işlemlerin çabucak sonuçlandırılması bunun şeklinde Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi de yaşama geçirilmiş ve hepsi tapu müdürlüklerinde uygulanır olmuştur. Hayata geçirilen e-Haciz, e-İpotek, MERSİS, MAKS, DASK, Noterler Birliği Entegrasyonu derece icraat ile Genel Müdürlüğümüz amme alanı şekilde sayısal son zamanların ihtiyaçlarını karşılayan, teknolojiyi herhangi ortak açıdan yayılmış şekilde kullanan kurumların başlangıcında gelmektedir." niteleyerek konuştu.

Varank, başkaca e-Devlet üstünden maruz hizmetlerin içeriğini biriktirim etmek bunun şeklinde üç buutlu kadastro çalışmalarına başlandığını anlattı.

Varank, "Ülkemizin hepsi iyelik bilgilerinin aktarıldığı tapu kadastro bilim sistemine sentetik zeka unsurları munzam ,yapay zeka sistemiyle tapu işlemleri hazırlanmaya başlanmıştır. Bu çalışmayla personel ve kullanıcı memnuniyetiyle iş hızı ve doğruluğu en fevk seviyeye çıkarılması planlanmaktadır. Taşınmaz mülkiyetinin güncellenerek korunması ve hizmete sunulması vazifesini başarıyla hesabına getiren, devlet-vatandaş ilişkisinin en dip bulunduğu kurumlardan bir tanesi bulunan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz ayrımsız zevahir ile çalışmalarına bitmeme edecektir." ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

"Gençler bundan sonra sayısal platformları baş döndürücü seviyor"

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da amme hizmetlerinin dijitalleşme döneminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008'de e-Devlet Kapısını açmasıyla başladığını aktararak, şunları kaydetti:

"e-Devlet Kapısı şu anda 14 yaşında. Ama evvel açıldığından bugüne derece daim gelişen, fariza sayısı küsurat ortak kapı. Şu anda e-Devlet Kapısı üstünden 62 milyon kullanıcımıza muvasala verebiliyoruz. Bu dünyada örneklerine baktığımız devir bu derece ortak tomar insana fariza sağlayan ender, ihtimal de biricik e-Devlet Kapısı. Geçen yıl 3,5 bilyon defa e-Devlet Kapısı'na antre yapılmış oldu ve 10 milyara yaklaşan iş yapıldı. Böylece amme kurumlarına kullanmak yerine, 7/24 istedikleri yerden, evlerinden fariza kabul etme kapasitesini yurttaşlarımıza sunulmuş oldu. Tabii bunun bereket artışı indinde iktisadi de baş döndürücü iri ortak artırım boyutu var. Bu bağlamda bugün tapu takası eklediğimiz bu sistemle bu arada bu verimliliği artırmış olacağız. Tapu Takas Sistemi yurttaşlarımız çeşidinden istem edilen hizmetlerden birisiydi. Bunu da hesabına getirmekten çevre baş döndürücü devlet duyduğunu anlatmak istiyorum."

Koç, "Bugün binlerce sayısal amme hizmetimiz arasına ortak yenisini hâlâ ekliyoruz. 2021'de 23-56 gözyaşı arasındaki ev alıcılarının kestirmece yüzdelik 99'u ev satın kabul etme periyodunu sayısal platformlar vasıtasıyla yaptı. Yani çoluk çocuk bundan sonra sayısal platformları baş döndürücü seviyor." ifadelerini kullandı.

"Kamu yararına verdiğimiz hizmetleri yetiştirmek hesabına çalışmalarımızı sürdürüyoruz"

Takasbank Genel Müdürü Avşar Sungurlu, Takasbank'ın çelimli teknolojik altyapısıyla güvenilir, etkin, yenilikçi ve arsıulusal nitelik standartlarıyla, takas, bankacılık ve merkezi riziko dümen hizmetleri sunan, arsıulusal piyasalarda da yeğleme edilen ortak büyüklenme olma vizyonuyla Türk kapital piyasaları ile mali piyasalar ortada ortak güreşçi köprüsü rolü üstlendiğini söyledi.

Takasbank'ın fariza verdiği piyasaların gelişimine yardım sağlayıcı ehemmiyetli mali enfrastrüktür hizmetleri sunduğuna ayraç fail Sungurlu, şunları kaydetti:

"Takasbank şekilde memleketimiz ekonomisine ek bedel getirmek bunun şeklinde amme yararına verdiğimiz hizmetleri yetiştirmek ve yaygınlaştırmak hesabına çalışmalarımızı sürdürmeye bitmeme ediyoruz. 2015 yılından bu yana Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yürüttüğümüz ve kar gayesi gözetmeden hoppadak yurttaşlarımızın faydasını ön planda tutarık sunduğumuz tapu sayışma hizmetimiz memleketimizdeki evvel tehlikesiz ifa sistemi olma ayrıcalığı taşımaktadır. Tapu sayışma yardımıyla müşteri ve satıcının Takasbank güvencesinde paranın fiziksel taşınması sırasında çalınması yahut gerçek olmayan dünyalık riski olmaksızın ve ayrımsız vakitte başka karşılaşılabilecek aksi vaziyetleri kaldırılmış ederek, Tapu Müdürlüğünde tehlikesiz ortak halde işlemlerin gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Tapu Takas hizmetimizin e-Devlet üstünden hizmete sunulması düşüncesince Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile görüşmelerimiz Aralık 2021 tarihinde başlamıştır. Bu vakte derece güzeşte müddette mukteza gerek cümle geliştirmeleri tamam ve e-Devlet vasıtasıyla tapu sayışma hizmetimizi devreye almış bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve TÜRKSAT yardımıyla e-Devlet üstünden Tapu Takas'ı ulaşılabilir bir duruma getirerek, 62 milyona yaklaşan kullanıcıya maruz hizmetlere ortak yenisini hâlâ eklemiş olmamızın gururunu sizlerle paylaşmaktan devlet duyuyorum."

Sungurlu, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi iş birliğiyle e-Devlet kapısından, ayrımlı hizmetlerin de verilebilmesi düşüncesince bütünleşme çalışmalarının sürdüğünü vurgulayarak, Tapu Takas bilinilirliğinin ve kullanımının arttırılması bunun şeklinde attıkları ortak başka adımın ise yurt alıntı satımına vasıtalık fail kurumsal firmalarla anlaşmalar yapılması ve ilişik kuruluşların müşterilerinin cümle üstünden alışveriş ücretinin ödenmesi düşüncesince mukteza bütünleşme ve sistemsel geliştirmelerin sağlanması bulunduğunu laflarına ekledi.

Törene, Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan, Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Mehmet Zeki Adlı ve TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ile nice çağrılı katıldı.

Tören, onurluk takdiminin peşi sıra sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler