USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsa İstanbul’da gong katılım endeksleri düşüncesince çaldı

Sürdürülebilirlik ve katılım finansı sahalarında büyümeyi ve mahsul çeşitliliğini artırmayı hedefleyen Borsa İstanbul'da gong, çağ bakımından 5 katılım endeksinin hesaplanmaya başlaması düşüncesince çaldı.

Borsa İstanbul’da gong katılım endeksleri düşüncesince çaldı
12-11-2021 14:24
İstanbul

Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, “Borsa İstanbul olarak, büyümeyi hedeflediğimiz katılım finansı alanında, çağ 5 parça katılım endeksini hesaplamaya başlayarak, kapital piyasalarımızı ihya adına, eş hedefimizi henüz gerçekleştirmiş bulunuyoruz.” dedi.

Sürdürülebilirlik ve katılım finansı sahalarında büyümeyi ve mahsul çeşitliliğini artırmayı hedefleyen Borsa İstanbul'da gong, çağ bakımından 5 katılım endeksinin hesaplanmaya başlaması düşüncesince çaldı.

Gong töreninde mütekellim Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Borsa İstanbul olarak, mevcut kuvvetleriyle çalışarak, şirketleri ve yatırımcıları, kapital alanının sunmuş bulunduğu imkanlardan henüz aşkın yararlandırmak istediklerini belirtti.

Bunun da omuzlarına iri eş günah yüklediğini tabir fail Ergun, “Bu amaçla, üç başlıkta icmal etmek gerekirse, eş taraftan bölüt arzları arttırarak şirketlerimize henüz aşkın eşme aktarmaya çalışıyoruz, gayrı taraftan ecnebi yatırımcılarla kurumsal iletişimimizi güçlendirmeye çalışıyoruz, başkaca sunduğumuz mali ihtimam ve ürünleri artırmaya ve çeşitlendirmeye bitmeme ediyoruz.” diyerek konuştu.

Ergun, Borsa İstanbul olarak, büyümeyi hedefledikleri katılım mal alanında, çağ 5 parça katılım endeksini hesaplamaya başlayarak, kapital piyasalarını ihya adına, eş hedeflerini henüz gerçekleştirmiş bulunduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Hesaplayacağımız bu toy endekslerin hesabına envestisman fonlarının kurulmasını sağlayacağız. Ayrıca, bu endeksleri hamil düzlük vadeli prosedür sözleşmeleri oluşturacağız. Böylece, talip yatırımcılar katılım finansı kriterlerini sağlayıcı şirketlere doğrudan, talip yatırımcılar ise bu kuruluşların hesabına kurulan mali ürünlere envestisman yapabileceklerdir. Bu şekilde, borsamızdaki katılım finansı ürünlerinin çeşitliliğini artırmaya bitmeme edeceğiz.”

“Diğer şirketleri de katılım endeksine engelleme olmaya çağırma ediyorum”

Ergun, katılım finansı kriterlerini sağlayıcı 165 firmanın isimlerini ayraç ederek, gayrı şirketleri de katılım endeksine engelleme olmaya çağırma etti.

Talep fail şirketlere borsa şekilde rastgele çeşitli desteği vermeye anık olduklarını tabir fail Ergun, laflarını şöyleki sürdürdü:

“Diğer taraftan, İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri ile oluşturduğumuz Borsalar Forumu Genel Sekretaryasını yürütüyoruz. İslam devletleri ile beraberce kuma eş Şeria endeksi oluşturduk. Bu endekste, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi borsalarda prosedür gören firmalar arazi alıyor. Bu endeksin hesabına eş envestisman fonu kuruldu. Bu kurulan envestisman fonunun iltihak paylarının ihracına başlandı. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeleri, bu fona envestisman hazırlamaya çağırma ediyoruz. Böylece arsıulusal bölgede da katılım finansını ihya amacında ilerlemeye bitmeme ediyoruz. Ayrıca Borsa İstanbul olarak, Dünya Borsalar Federasyonu Yönetim Kurulu’nda arazi alıyoruz. Dünya Borsalar Federasyonu’nun, topu topu madun emek vermek komitelerinde arkadaşlarımız fariza aldılar, burada gayrı borsalar ile beraberce çalışıyoruz. Katılım finansının geliştirilmesi çalışmalarını, Dünya Borsalar Federasyonu gözetiminde de arsıulusal bölgede ilerletmeye bitmeme edeceğiz.”

Bugün hesaplamaya başladıkları 5 katılım endeksinin ortada arazi alan, BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endeksine dikkati çekici Ergun, “Böylece hem katılım finansı kriterlerini tıpkı zamanda sürdürebilirlik kriterlerini sağlayıcı şirketleri, rastgele dü bölgede ayrımsız anda envestisman gerçekleştirmek talip yatırımcılarımıza sunmuş oluyoruz. Yine yeşil icar sertifikaları da bu alandaki en dobra örneklerden biri olacaktır. Borsamızda prosedür gören icar sertifikalarının, ihraç gelirine göre, henüz ilk yüzdelik 5 bulunan bütün içerisindeki oranı da yüzdelik 25’lere yükselmiştir.” diyerek konuştu.

Ergun, Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 Yıllık Programı’nda, faizsiz finansın güçlendirilmesine müteveccih adımlar çerçevesinde, Borsa İstanbul olarak, İstanbul Finans Merkezi kapsamında, Türkiye’nin faizsiz mal merkezlerinden bir tanesi bulunmasına müteveccih çalışmalara bitmeme edeceklerini söyledi.

"Bu endeksler Türk kapital alanı düşüncesince dönüm noktasıdır"

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz de, katılım endeksinin dokuma periyodunun derinlemesine ve sıkıntılı bulunduğunu belirterek, “Bu konudaki çalışmalarımızı 2008 yılından beri sürdürmekteyiz. Katılım esasına duygulu yatırımcıların tasarruflarını kıstak rahatlığıyla değerlendirebilmesi ve katılım filinta kapital alanı araçlarına envestisman yapabilmesi hesabına mukteza bulunan standartları halletmeye nazarıitibar gösteriyoruz. Bu bölgede henüz ilk Birliğimiz ve Katılım Bankaları kuma inisiyatifi ile yaşama geçirdiğimiz, Borsamızın ise hesaplama tarafında hamil bulunduğu Katılım Endeksleri oluşturmuştuk. Bununla bu arada Birliğimiz çatısı altında çalışan ölçün ve yönetişim çerçevesini tekvin etmek hesabına kurmuş olduğumuz Merkezi Danışma Kurulumuzun hazırlamış bulunduğu Pay Senedi Standardı ile beraberce bu endekslerin henüz encam eş boyuta taşınması icap ettiğini düşündük. Bu minvalde Borsamız ile beraberce yapmış olduğumuz icraat kararında Katılım Endekslerinin 5 ayrı endeks şekilde Borsamız bünyesine taşınması, sahiplenilmesi ve yayınlanmasını çağ yaşama geçiriyoruz.” dedi.

Akyüz, konuşmasına şu biçimde bitmeme etti:

“İstanbul Finans Merkezi Projesinin en ehemmiyetli bileşenlerinden birisinin katılım mal ekosisteminin geliştirilmesi bulunduğu bu dönemde, katılım filinta kapital piyasalarının gelişimi memleketimiz ekonomisinin büyümesine katkıda bulunması ve bu bölgede envestisman önleyen yerel ve ecnebi hazine ve gayrı yatırımcıların ülkemize çekilebilmesi hesabına bu çalışmanın akıbet etap dirimsel ciddiyete ehil bulunduğunu söyleyebilirim. Katılım Endekslerinin Borsamız bünyesine taşınması ile beraberce bahis konusu yatırımcılar aktaracakları kaynaklar düşüncesince mukteza bulunan efdal repütasyona, şeffaflığa ve güvenilirliğe ehil eş fon sağlayabileceklerdir. Bu da henüz aşkın katılım filinta yatırımın ülkemize gelmesine ve ekonomimizin gerekseme duyduğu kaynaklara henüz havadan erişmesine punt olacaktır.”

Borsa İstanbul’daki gong törenine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkan Yardımcısı Erhan Çetinkaya ve nice bankanın Genel Müdürleri ile fevk düzem yöneticileri katıldı.

5 toy endeks hakkında

Borsa İstanbul'da çağ bakımından hesaplanmaya başlanan endeksler; BIST Katılım 30, BIST Katılım 50, BIST Katılım 100, BIST Katılım Tüm ve BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endeksleri'nden oluşuyor.

Katılım endekslerinde arazi ilişki şirketleri tespit çalışmalarında Türkiye Katılım Bankaları Birliği içerisinde arazi düzlük Danışma Kurulu ile teşrikimesai yapıldı. Çalışmalarda Danışma Kurulu çeşidinden açılan “Pay Senedi İhracı ve Alım-Satımı Standardı” (Standart) asal makbuz ve kuruluşların bu Standarda uygunluğu değerlendirildi.

Borsada prosedür gören şirketlerden katılım finansı kapsamındaki standardı sağlayıcı firmalar BIST Katılım Tüm Endeksine alındı. BIST Katılım Tüm Endeksi kapsamında arazi düzlük şirketlerden en efdal prosedür kütlesi ve fiili dolaşımdaki payların etraf ederine ehil olanlardan BIST Katılım 100, BIST Katılım 50, BIST Katılım 30 endeksleri hesaplanacak.

Katılım ve sürdürülebilirlik temalarına beraberce envestisman gerçekleştirmek talip yatırımcılara müteveccih şekilde ise BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endeksi hesaplanacak. Endeksin kapsamı, BIST Katılım Tüm ve BIST Sürdürülebilirlik Endeksleri'nin seçme kriterlerini beraberce sağlayıcı kuruluşların paylarından oluşuyor. Söz konusu kriterleri sağlayıcı firmalar de BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endeksi'nde arazi alıyor.

Borsa İstanbul hesaplanmaya başlanacak endeksler ile katılım esaslarına mucibince envestisman kararlarını verici ferdî yatırımcıların katılım esaslarına makul çalışkanlık yayınlayan firmalar arasından seçme yapabilmesini, kuruluşların ve yatırımcıların katılım esaslarına müteveccih farkındalıklarının artmasını ve kuruluşların katılım mal sektöründeki fonlama imkanlarından henüz aşkın yararlanabilmelerini amaçlıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler