USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Beyaz eşya ihracatı senenin evvel 3 ayında yüzdelik 6 arttı

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Can Dinçer, "Yılın önceki üç ayında erdemli temel tesiri dolayısıyla iç satışlarımız daralırken, ihracatımız gayret kesmekle beraberce artmaya bitmeme etti." dedi.

Beyaz eşya ihracatı senenin evvel 3 ayında yüzdelik 6 arttı
26-04-2022 13:56
İstanbul

TÜRKBESD, 2022 yılının önce üç ayına müteallik ihracat, istihsal ve satı sayıları ile sektördeki gelişimleri düzenlemiş bulunduğu devre içi matbuat toplantısı ile paylaştı. TÜRKBESD verilerine uyarınca 2022 yılının önce çeyreğinde 6 anne verim grubunda iç satı ve dış satım kazanmak neredeyse hep satışlar yüzdelik 2, dış satım ise yüzdelik 6 artma gösterdi.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, görüşmede icra ettiği konuşmada, piyasanın bilhassa salgınla kavga edilen sonuç dü yılda hem ihracatta hem de iç satışlarda baş döndürücü güzel ortak başarım sergilediğini dile getirdi.

Yılın önce üç ayında faziletli temel tesiri zımnında iç satışların gerilediğini, ihracatın çaba kesmekle beraberce artmaya bitmeme ettiğini anlatım fail Dinçer, "Küresel çapta sansasyonel bulunan enflasyon, yanı başımızda ehemmiyetli kabak konu tedarikçisi konumundaki devletlerin müdahale bulunduğu harp kabilinden gelişmeler, bilhassa müstevi polat kazanmak neredeyse kabak konu fiyatlarının hâlâ da yükselmesine illet olarak, ihracatta rakiplik gücümüzü menfi etkiliyor." dedi.

"Yassı çelikte damping önlemi dış satım yitirilmesine sefer açabilir"

Türk beyaz eşya sahasının üretiminin yüzdelik 75'ini ihraç ettiğini aktaran Can Dinçer, şunları kaydetti:

"Artan navlun maliyetleri, erke ve yer yağı fiyatları, Rusya-Ukrayna mücadelesi metal, polat ve plastik fiyatlarının faziletli seyretmesine ve arzda sıkıntılara sefer açıyor. Çip tedarikinde bitmeme fail sorun, Rusya-Ukrayna krizi ve hammadde tutarları zımnında çetin ortak sene geçiriyoruz. Beyaz eşyanın en ehemmiyetli getirisi bulunan müstevi çelikteki rüsum sektörümüz açısından iri ide yaratıyor. Türkiye’de imal edilen müstevi çelik, kalite, hacim ve hazırlık devamlılığı açısından sektörümüzün ihtiyacına mukamele veremiyor. Bu bölgede himayeci politikaların, hazırlık ve üretimde maliyet artışlarına illet olarak, enflasyonu da menfi tesir riski bulunuyor."

"Türkiye'de müstevi polat üretimi iç pazarın ihtiyacının altında"

TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Semir Kuseyri ise Ticaret Bakanlığı’nın 2021 senesinde Avrupa Birliği ve Kore asıllı bazısı ısıdam sac ürünleri düşüncesince başlatmış bulunduğu damping soruşturması kapsamında anti damping vergisini değerlendirdiğini dile getirdi.

Olası önlemlerin, çabucak beyaz eşya piyasası düşüncesince değil bütün imalat sektörleri düşüncesince de esef donör bulunduğunu tamlayan Kuseyri, "Beyaz eşyada istihsal maliyetinin ısıdam sac fiyatlarındaki yükselişe müteallik namına yüzdelik 16’ya vasıl oranlarda artacağı hesaplanıyor. Bağımsız ortak araştırmadaki hesaplamalar temel alındığında, girdi maliyetlerindeki yüzdelik 16’lık ortak artış, beyaz eşya sektöründe kestirmece 750 milyon dolarlık dış satım yitirilmesine illet olabilir. Konu ürünü girdi namına üretimde kullanan öteki imalat sektörlerinin bütün düşünüldüğünde, ihracattaki hep kayıpların 4,2-4,9 bilyon doların üstünde olabileceği kestirim ediliyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye polat üreticilerinin 2021 senesinde Almanya’yı geride bırakarak Avrupa’nın en büyük, dünyanın da 7’nci iri kabak polat üreticisi pozisyonuna geldiğine dikkati çekici Semir Kuseyri, şunları söyledi:

"Rusya ve Ukrayna arasındaki harp ve Rusya’ya makbul yaptırımlar, Türk asıllı polat ürünlerine alakanın hâlâ da artmasına illet oldu. Elbette bu müspet ortak gelişme. Öte yandan, vatanımızda imal edilen 11,3 milyon titrem ısıdam sac üretiminin 2,8 milyon tonu ihraç ediliyor. İç pazarın gereksinimi ise 14 milyon ton. Türkiye’de müstevi polat üretimi iç pazarın ihtiyacının altında. Kullanıcı sektörlerin en ehemmiyetli hazırlık kaynaklarından Rusya ve Ukrayna’da yaşanmakta bulunan gerginlik hazırlık kaynaklarının da aceleci ortak biçimde çeşitlendirilmesini mecburi kıldı. Ticaret Bakanlığı’nın soruşturmasına müdahale bulunan ülkelerden hazırlık edilen ısıdam saclar, fevk nitelik sacların da üretimine girdi oluşturuyor. Bu ürünlere müteveccih damping önlemleri çabucak beyaz eşya piyasası düşüncesince değil üretiminde müstevi polat kullanan bütün imalat sektörleri düşüncesince yaratacağı beklenen enflasyonist el açısından ide verici."

"Türkiye dünyanın 2. iri istihsal üssü"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı ise sunumunda Türk beyaz eşya sahasının hayattaki pozisyonuna ve ekonomiye katkılarına değindi.

Sektörün 60 bin aracısız ve 600 bin de vasıtalı namına istihdam oluşturduğu dile getiren Özkadı, başkaca Türkiye’nin dünyanın 2. iri istihsal üssü bulunduğunu ve evren beyaz eşya üretiminin yüzdelik 7’sini karşıladığını bildirdi.

Türkiye’nin mecburi namına ithal etmiş bulunduğu ısıdam sacın hazırlık kaynakları erinç ayrıntılı bilgiler de veren Özkadı, şunları kaydetti:

“Beyaz eşya üretiminde ağırlıklı namına geçer not antipatik ve galvaniz saclar, ısıdam sacın arttırma işlemlerden geçmesi ile üretiliyor. 2021 senesinde iç pazarda ehliyetli oranda üretilmediği düşüncesince mecburi namına ithal edilen ısıdam sacın yüzdelik 36’sı Rusya’dan, yüzdelik 22’si ise Ukrayna’dan hazırlık edildi. İki iklim arasındaki harp zımnında bu ithalatın olanaksız duruma gelmesi fiyatlarda baş döndürücü kaba yükselişlere illet oldu. Geçen sene yüzdelik 50 küsurat esrar fiyatlarında yükseliş bitmeme ediyor. Metal tutarları bu sene hanuman ayından beri yüzdelik 20’nin üstünde artma gösterdi. Termin süreleri ise 4 taban denli çıktı. Çin’in dünyanın en iri beyaz eşya üreticisi olmasını destekleyen en ehemmiyetli unsurlardan birisi bire ortak sürede dünyanın en iri polat üreticisi olması. Özellikle arsıulusal dış satım pazarlarında Çin’e erinç rakiplik edebilmemiz; istihsal kapasitemizi artırmamıza ve gerekseme mahsus değişik kalitelerdeki sacları, en kompetitif biçimde hazırlık edebilmemize bağlı.”

Fatih Özkadı, dış satım karşılayıcı sektörlerin, girdi ithalatında ihsan avantajlarından yararlanmasını sağlayıcı Dahilde İşleme Rejimi’nin (DİR) ise müstevi polat düşüncesince tavsiye edilen ek ihsan yüküne ortak hal olamayacağını laflarına ekledi.

Öte yandan, TÜRKBESD kabilinden paylaşılan bilgilere göre, mart ayında Türkiye’nin beyaz eşya ihracatı altı anne verim grubunda, ortak esbak senenin mart ayına nazaran yüzdelik 11 artma gösterdi. İhracat, önce çeyrekte ise nüsha bazında yüzdelik 6 yükselişle, 6,5 milyon adete ulaştı. Buna mukamele iç satışlar senenin önce 3 ayında yüzdelik 9 geriledi. 6 anne üründe iç satı ve dış satım kazanmak neredeyse hep satışlar ise ortak esbak yıla uyarınca yüzdelik 2 artışla 8 milyon 688 bin 496 nüsha oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler