USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BDDK'den faizsiz bankacılık ile alakalı bilgilendirmelere bağlı düzenleme

BDDK'nin dakika yürürlüğe giren tebliği ile katılım, kalkınma ve envestisman bankalarının müşterileri ve kamuoyunu faizsiz bankacılık öge ve standartları kapsamında bilgilendirmelerine bağlı kökler ve esaslar belirlendi.

BDDK'den faizsiz bankacılık ile alakalı bilgilendirmelere bağlı düzenleme
30-11-2021 09:53
İstanbul

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) hazırlanmakta olan Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartları Kapsamında Müşterilerin ve Kamuoyunun Bilgilendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Toplam 4 bölümden oluşan bildiri ile katılım, kalkınma ve envestisman bankalarının, müşterileri ve kamuoyunu faizsiz bankacılık umde ve standartları kapsamında bilgilendirmelerine bağlı kökler ve esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.

Buna göre, bankalar, faizsiz bankacılık umde ve standartları ile mahsul ve hizmetlerinin işleyişleri ve dayandıkları akdin getirmiş olduğu adalet ve yükümlülükler üstüne insanları açık, kemiksiz ve anlaşılabilir ortak biçimde bilgilendirmekle görevli olacak.

Bu kapsamda bilgilendirme yükümlülüğünün hesabına getirildiğine ilişikli banka kabilinden alıcıya bilgilendirme formu verilecek. Bilgilendirmenin banka ile alıcı ortada değme ortak mahsul yahut işlev çeşidine bağlı önceki anlaşma kurulmadan evvela yapılması ise mecburi olacak. Söz konusu bilgilendirme; sözlü, kayıtlı yada açıktan yazışma araçlarının kullanılması eliyle gerçekleştirilebilecek.

Öte yandan, mahsul ve işlev kabul etme sürecine ilişikli meydana getirilen bilgilendirmenin etkinliği ve yeterliliği kendisince bilim edinmek, kem ve yanlışları doğrultmak amacıyla örnekleme yöntemiyle yılda minimum ortak el alıcı anketi yapılması mecburi olacak. Anketlerde, müşterinin namına maruz mahsul yahut hizmetlere bağlı faizsiz bankacılık umde ve standartları mevzusundaki farkındalık ve sevinme seviyesi ölçülecek.

Kamuoyunun bilgilendirilmesi

Tebliğde, bankaların kurumsal genel ağ sitesi üstünden de faizsiz bankacılık umde ve standartları ile mahsul ve hizmetlerinin işleyişlerine ilişikli kamuoyunu açık, kemiksiz ve anlaşılabilir ortak biçimde bilgilendirmesi mecburi kılındı. Bu yükümlülüğü hesabına gelmek az daha bankaların, bilim prosedür altyapısını oluşturması, tam kurda yönetsel ve uygulayım tedbirleri alması gerekecek.

Bu kapsamda bankalarca, "faizsiz bankacılık mahsul ve hizmetlerinin mahiyeti ve prosedür süreçleri", "faizsiz bankacılık işlemlerine meri akitler çerçevesinde banka mahsul ve hizmetlerinin dayanağını meydana getiren akdin yahut akitlerin türü, tarafların ilgilendiren akit yahut akitler çerçevesindeki konumu, hakları ve yükümlülükleri", "ürün ve hizmetlere bağlı faizsiz bankacılık umde ve standartları", "danışma komitesinin banka salname çalışkanlık tutanağı kapsamında arazi verdiği; çevrim içi faaliyetleri ve banka faaliyetlerinin faizsiz bankacılık umde ve standartlarına uygunluğuna bağlı değerlendirmeler" ile "danışma komitesi ve üyelerine bağlı propagandist bilgiler" ile alakalı bilgilere kurumsal genel ağ sitesi üstünden arazi verilecek.

Ayrıca bankalar, faizsiz bankacılık umde ve standartlarına akıllıca sıfır varlık, yükümlülük, dirimlik ve giderlerinin tanımı ve mahiyeti, miktarı, ne biçimde artırım edilmiş olduğu hususlarında kurumsal genel ağ sitesi aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirecek.

Faizsiz Bankacılık Danışma Komitesi Başkanı diyar içi beledi olacak

BDDK, Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartlarına Uyuma İlişkin Tebliğ'de de düzenlemeye gitti.

Düzenleme ile Faizsiz Bankacılık Danışma Komitesi'nin bildiri hükümleri kapsamında maruz görevleri derneşik biçimde hesabına getirmesi düşüncesince üyeleri arasından seçeceği başkanın diyar ortamında beledi olması mecburi kılındı. Danışma komitesinin istiklaline bağlı hükümlerin baştan ele alındığı tebliğde, tahsil edilen kararların izleyen senenin hanuman sonuna denli istişare kuruluna raporlanması şartı getirildi.

Öte yandan, meydana getirilen ayrım ile emektar tebliğde arazi düzlük "bankanın genel ağ sitesinde istişare komitesi ve üyelerine bağlı bilgilere arazi verilir" hükmü yürürlükten kaldırıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler