USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'BDDK Beşinci Stratejik Planı' açıklandı

BDDK Başkanı Akben, "Bu dönem, yatırımları, istihdamı, ihracatı ve döviz getirilerini arttıran, ithalatı ise yıpratıcı dişi bölgelerde kullanılmasına müteveccih seçmeli itimat uygulamalarının öne plana çıkacağı ortak devre olacak." ifadelerini kullandı.

'BDDK Beşinci Stratejik Planı' açıklandı
31-12-2021 16:28
İstanbul

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Beşinci Stratejik Planı (2022-2024)", BDDK'nin umumi ağ sitesinde yayımlandı.

Buna göre, Bankacılık Kanunu ile BDDK'ye mevdu mevcut görevler ve sorumlulukların çalışan indinde biçimde gerçekleştirilmesine müteveccih nazik nitelikteki adımların belirlenmesi ve gerçekleştirilmesi neredeyse hazırlanmakta bulunan "BDDK Beşinci Stratejik Planı"nda; düzenleme, teftiş ve infaz faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması, nakdî piyasalarda güvenlik ve istikrarın sürdürülmesine bağlı politikalar uygulanması, kurumsal binanın güçlendirilmesi ve nakdî mahsul ve hizmetlerden yararlananlara müteveccih uygulamaların güçlendirilmesi anne amaçları altında 11 madun erek ve 35 izlem belirlendi.

Kurumun gelecekteki faaliyetlerinin umumi kazançlı siyasa ve başka ait kurumların faaliyetleri ile insicamlı olması bildirmek üzere, Stratejik Plan’da toprak düzlük amaç, erek ve stratejiler 2019- 2023 yıllarını havi 11'inci Kalkınma Planı ve 2022-2024 yıllarını havi Orta Vadeli Program’a ahenkli biçimde oluşturuldu.

Dördüncü Stratejik Plan dönemi

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'ın mesajı Beşinci Stratejik Plan'ın antre kısmında toprak aldı. Akben, Beşinci Stratejik Planı'nı, BDDK'nin kodifikasyon ve teftiş faaliyetlerindeki amaç, erek ve stratejilerini ortaya koyan indinde kere haritası namına hazırlandığını belirtti.

Dördüncü Stratejik Plan (2019-2021) devrinde meydana getirilen düzenleme, teftiş ve infaz faaliyetlerinin, bahis konusu planda toprak düzlük erek ve hedefler çerçevesinde gerçekleştirildiğinin altını çizen Akben, bu kapsamda büyüklenme içi iş tanımları ve iş atak planlarının oluşturulduğunu, bölüm oranı ehemmiyet sunma fail bankaların teftiş sıklığı ve kapsamının artırıldığını, iştirak para kuruluşları düşüncesince faizsiz para kurumsal yönetişim sisteminin kasılma edildiğini anlatım etti.

Akben, yazı devrinde bankalarda riziko bazlı teftiş süreçlerinin etkinliğinin geliştirildiğini, kamuoyuyla paylaşılan verilerin kaplam ve sıklığının arttırıldığını bildirdi.

Aynı yazı devrinde sayısal bankacılığa geçişe müteveccih altyapıların oluşturulduğunu aktaran Akben, nakdî sektördeki sistemik risklerin izlenmesi ve arama edilmesine müteveccih mukteza kodifikasyon ve teftiş enfrastrüktür çalışmalarının yapıldığını anlatım etti.

"Uygulama rehberleri ve talimatlarımız, itibar piyasasının şimdi çalışan çalışmasına yardım sunacak"

Mehmet Ali Akben, 2022-2024 sürecini havi Stratejik Plan'da, ilkin dünyada ve Türkiye'de gerçekleşmekte bulunan sayısal dönüşüme koşut namına sayısal (şubesiz) bankacılığa ve servis modeli bankacılığına bağlı mevzuat altyapısının oluşturulması, nakdî inovasyonun heveslendirme edilmesi, nakdî kapsayıcılığın artırılması ve bankacılık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılmasının rüçhan hedefler namına ortaya çıktığını belirtti.

Benzer şekilde, yeşil mutabakatın toptan gündemin merkezine oturması ve imzalanan arsıulusal anlaşmalarla baş başa hava ve mevzi irtibatlı risklerin topu topu evren ekonomilerinde indinde mecburi inkılap çerçevesi durumuna gelmesi kapsamında ülkede para alanının bu dönüşüme ahenkli bir duruma gelmesinin doğacak zamanın esas hedeflerinden birisi olacağının altını çizen Akben, şu biçimde bitmeme etti:

"Bu çerçevede, 2019-2021 sürecini içeren Dördüncü Stratejik Plan devrinde çalışmalarına başlamış olduğumuz mevzi ve hava irtibatlı risklerin ölçülmesi ve sayısallaştırılması çalışmalarına toy devirde küsurat indinde çabucak bitmeme edilecektir. Bu kapsamda önümüzdeki devirde hava ve mevzi irtibatlı risklerin de birer nakdî riziko unsuru namına tanımlanması ve nakdî şirketlerin kodifikasyon çerçevesinde ve teftiş süreçlerinde bu unsurlara toprak verilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, Beşinci Stratejik Plan dönemi, tasarrufların ve başka nakdî kaynakların yatırımları, istihdamı, ihracatı ve döviz getirilerini arttıran, ithalatı ise yıpratan doğurgan bölgelerde kullanılmasına müteveccih seçmeli itibar uygulamalarının öne plana çıkacağı indinde fasıl olacaktır. Kurumumuzun mevzuya bağlı hazırlamış bulunduğu dobra infaz rehberleri ve vermiş bulunduğu buyruklar önümüzdeki süreçte itibar piyasasının aşırı şimdi çalışan indinde biçimde çalışmasına yardım sunacaktır."

Yeni Stratejik Plan, başka planlardaki erek ve amaçlarla uyumlu

BDDK Başkanı Akben, Stratejik Plan'da toprak düzlük amaç, erek ve stratejilerin, eskiden mühim yazı dönemlerinde bulunduğu gibi, ekonomideki ait başka yukarı siyasa metinleri ile ahenkli olacak biçimde belirlendiğini anlatım etti.

Bu çerçevede, Stratejik Plan'da toprak düzlük erek ve hedeflerin (2019-2023) sürecini havi 11'inci Kalkınma Planı, (2022-2024) sürecini havi Orta Vadeli Program, Ekonomi Reformları Eylem Planı ve Yeşil Mutabakat Eylem Planı'ndaki erek ve stratejilerle koşut namına hazırlandığının altını çizen Akben, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yeni Stratejik Plan döneminde, nakdî kuruluşlara müteveccih bilginin çalışan ve sakıncasız kullanımına müteveccih altyapıların geliştirilmesi, kamuoyuna açıklayan verilerin kaplam ve sıklığının arttırılması, nakdî şirketlerin kodifikasyon altyapısının güçlendirilmesi, denetimde riziko odaklı basar açısı, iştirak bankacılığı ve faizsiz para alanının geliştirilmesi, sistemik kırılganlıkların çözümleme edilmesine bağlı kapasitenin ve riziko yönetimi politikalarının etkinliğinin arttırılmasına müteveccih erek belirti ve stratejiler gündemimizde olmaya bitmeme edecektir. Şeffaflık ve matematik verilebilirlik prensipleri çerçevesinde eskiden devirde meydana gelen faaliyetlere bağlı kamuoyunu ve ait başka paydaşlarımızı ışıklandırmak ve kurumumuzun doğacak zamanına bağlı amaç, erek ve stratejilerini ortaya ayırmak gayesi ile hazırladığımız BDDK Beşinci Stratejik Planının (2022-2024) ister halkoyu gerekse topu topu paydaşlarımız açısından yarayışlı indinde dosdoğru olmasını dilek ediyor, ülkemize hayır olmasını diliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler