USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Varank, Türkiye'nin önceki lityum çıpa fosfat pil fabrikasının aslını attı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye'de erke çeşitliliğini çoğaltmak düşüncesince ülkemizin ciharıyek tarafında yatırımlar yapıyoruz. Ne devir acemi ortak yatırımı gündeme getirsek bizim karşımıza evvel aykırılık çıkıyor." dedi.

Bakan Varank, Türkiye'nin önceki lityum çıpa fosfat pil fabrikasının aslını attı
25-01-2022 16:44
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'de erke çeşitliliğini tasarruf etmek düşüncesince ülkenin ciharıyek tarafında yatırımlar yaptıklarını fakat muhalefetin bunlara gönül rahatlığı çıktığını belirterek,"Her yaptığımız yatırımda karşımıza çıkanlar demin de kalkmış, tedarikçi ülkenin çabucak ölçüsüz kesintisi üstünden uran aşırı umurlarındaymış kıl payı yöntem hazırlamaya çalışıyorlar." dedi.

Bakan Varank, Polatlı'da Kontrolmatik Teknoloji Lityum Demir Fosfat Batarya Fabrikası Temel Atma Töreni'nde meydana getirdiği konuşmada, üretimin, istihdamın ve ihracatın dinamosu bulunan fabrikaların esas atma ve açma törenlerine katılmaktan sevinme duyduğunu söyledi.

Türkiye'yi nazik teknolojileri üretebilen kabala ortak üs durumuna sağlamak amacıyla çalıştıklarını dile getiren Varank, "Kontrolmatik'in batarya teknolojileri ve erke ambarlama sistemleri alanındaki bu kılavuz kaptan yatırımı da bu gösterimi kuvvetlendirme edecek ehemmiyetli ortak girişim." diyerek konuştu.

Varank, çabuk teknolojik gelişmelerle enerjiye bulunan ihtiyacın değme sabık gündüz arttığına dikkati çekerek, "Enerjinin üretimi ve iletimi derece depolanabilmesi de dirimsel ciddiyete ehil ortak bap kendisine karşımıza çıkıyor. Bu yatırımın kıymeti, elektrikli anahtar ve mahveden elektroniği sektörleriyle baş başa değerlendirildiğinde henüz kesin ortaya çıkacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Fosil yakıtların kullanıldığı teklifsizce yanmalı motosiklet teknolojisinin gün bulunduğunu anlatım fail Varank, bunların yerini ilişki elektrikli vasıtaların maliyetinin şişman kısmının da pillerden kaynaklandığına ayraç etti.

Varank, erke ambarlama sistemlerinin yükleme altyapısı düşüncesince de nazik ortak ilke bulunduğunu belirterek, "Biz de iklim olarak, rakiplik şartlarının eşitlendiği şu çağda Türkiye'nin Otomobili ile elektrikli anahtar sektörüne çabuk ortak antre yaptık. Şu anda projede değme obje önünde ilerliyor. Yıl sonunda, inşallah, evvel vasıtalar sıkı istihsal bandından inecek gücün biz, TOGG kıl payı planların derinliğine vadede mihman başarıya ulaşmasında batarya teknolojilerinin aşırı çarpıcı olacağının farkındayız." dedi.

"İthalatta salname 250 milyon dolarlık azalış sağlayacak"

Bu sebeple, dünyanın en şişman batarya üreticilerinden FARASİS ile TOGG ortada ortak iş donanmasına gidildiğini anımsatan Varank, Türkiye'nin Otomobili'nde kullanılacak bulunan bataryaların Türkiye'de imal edilmesine müteveccih envestisman çalışmalarının Gemlik'te tamamı hızıyla sürdürüldüğünü bildirdi.

Varank, Ford Otosan'ın da Türkiye'de benzeşim ortak yatırımının bahis konusu bulunduğunu aktararak, anılan şirketin şişman ortak batarya yatırımıyla ilgilendiren sevindirici gelişmeleri de aşırı yaklaşan vakitte duyuracaklarını kaydetti.

Kontrolmatik Teknoloji'nin yatırımına da yer veren Varank, şu değerlendirmede bulundu:

"Burada, aşırı henüz şişman ortak ekosistemin oluşması ve millî kapasitemizin gelişim göstermesi en mühimi. Kontrolmatik Teknoloji'nin bu yatırımı da sektördeki küsurat ambarlama ihtiyacını domestik ve ulusal imkanlarla istikbal noktasında öne çıkan, durumunda ortak adım. Gerek teknolojisi gerekse ölçeği itibarıyla ülkemizin gücüne ve enerjisine aşırı obje katacağına inanıyorum. 3 aşamada tamamlanacak bu plan düşüncesince toplamda 180 milyon dolarlık ortak envestisman yapılması öngörülüyor. İlk aşamada 250 vatandaşımız istihdam edilecek, tamamı süreçlerin tamamlanmasıyla baş başa bu istihdamı 600'e çıkarmış olacaklar. Yine istihsal kapasitesi kendisine da 250 megavat saatle başlanıp 1000 megavata yükseltilmesi hedefleniyor. Tabii bu üretim, akan açığımızın azaltılması noktasında da oldukça epey ortak ulama yapacak. Alanındaki evvel hususi kesim yatırımı olacak bu tesis, yapacağı üretimle ithalatta salname 250 milyon dolarlık ortak azalış sağlayacak."

Fabrikanın, erke dalının karbon salımının azaltılmasına da katkıda bulunacağına dikkati çekici Varank, yel ve gün kıl payı yenilenebilir kaynaklardan erke üretilmesinin önündeki en şişman handikabın devamlılık olduğunu, ambarlama sistemlerinin de bu kaynaklardan imal edilen yalıtım enerjisinin güvenli, daim ve nitelikli ortak biçimde kullanımının önünü açtığını dile getirdi.

"Panik havası hayata geçirmeye çalışıldı"

Varank, tabii patırtı yağı lambası yağı arzında yaşanmış bulunan İran kaynaklı kesintinin çelimsiz süreliğine de olsa uran tesislerinde tabii patırtı yağı lambası yağı ve yalıtım kısıtlamalarına kez açtığını belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Bu kesintilerden hepsi nasibini alsın kıl payı eşitlikçi zahirî gücün adaletli sıfır ortak görüşü dile getirenler var. Takdir edersiniz ki kışın ortasında yurttaşlarımızın konutlarında rastgele ortak kısıntıya gitmemiz düşünülemez. Süreci, ortaya çıkmış olduğu evvel andan itibaren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız yakından ve inceden inceye izlem ediyor. Pazar akşamı OSB yönetimlerimizle, kesim temsilcilerimizle, uran odalarımızla, TOBB kesim meclisindeki arkadaşlarımızla ortak araya geldik. 500 nefis katılımla ortak yorum toplantısı düzenledik. Bu sıkıntıyı minimum hasarla nite atlatacağımızı danışma ettik. Aldığımız düşünce ve değerlendirmelere mucibince de Enerji Bakanlığımız lazım düzenlemeleri ivedilikle yaptı, hazırlamaya bitmeme ediyor. Buradaki esas yaklaşımımız, oluşabilecek otomobil donatı hasarlarını, kabak husus kayıplarını minimize ederek kısıtlamaların üreticiler üstündeki aksi etkilerini en örgen indirebilmek. İran kaynaklı bu problemi gine sanayicilerimizle el ele vererek inşallah en çelimsiz müddette atlatacağız."

Süreci hassasiyetle yönetmelerine karşın bu hali siyaseten kullanmaya çalışanların da bulunduğunu kail Varank, "üretim, istihdam, envestisman ve ihracattan anlamayanların ortak ürkü havası hayata geçirmeye çalıştığını" anlattı.

Varank, sanayicilerin bu kesintileri telafi edebilecek güçte olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de erke çeşitliliğini tasarruf etmek düşüncesince ülkemizin ciharıyek tarafında yatırımlar yapıyoruz. Ne devir toy ortak yatırımı gündeme getirsek bizim karşımıza evvel aykırılık çıkıyor. Hidroelektrik, çekirdeksel erke santralleri, yel enerjisi yatırımları yaptırmak istiyoruz, gönül rahatlığı çıkan evvel aykırılık oluyor. Vatandaşlarımızdan elden ortak mevzuya bakmalarını istiyorum. Saros Körfezi'nde Türkiye'ye FSRU LNG terminali vermek düşüncesince 2 yıldır savaşım veriyoruz. Oradaki santrali devreye almış olsaydık İran kaynaklı bu sıkıntıyı on paralık yaşamamış olacaktık gücün internete girin Saros Körfezi LNG terminali edebiyat bakın CHP milletvekilleri o santrali kapatmak düşüncesince nite şantiyeyi basmışlar, ne davaları açmışlar, kendiniz okuyun. Her yaptığımız yatırımda karşımıza çıkanlar demin de kalkmış, tedarikçi ülkenin çabucak ölçüsüz kesintisi üstünden uran aşırı umurlarındaymış kıl payı yöntem hazırlamaya çalışıyorlar."

"Türkiye'yi uran öncülüğünde büyütmeyi sürdüreceğiz"

Varank, koyu kar yağışı dolayısıyla İstanbul'da kent merkezlerinde kuşatılmış kalanlara ayraç ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Ben diyorum ki siz anlamadığınız işlere karışmayın. Bakın bu kavim size Türkiye'nin en şişman şehirlerini delibozuk etti, 'hizmet yapmamız engelleniyor' diyerek daim mazeret üretiyorsunuz. Dün İstanbul'da yaşananları bizler ekranlardan izledik. Kar küremesi yapmanız, tuzlama yapmanız da mı engellendi? Karla savaşım balık tuzlayarak yapılmaz. Koordinasyonla, işinin başlangıcında durarak yapılır. Ben geçmiş ortak görüntüye şok ettim. İstanbul'u kar facia götürüyor, İstanbul'un Belediye Başkanı ortak balıkçı restoranında kaynak veriyor. Bunu hakkıyla insanoğlu hazırlamaya utanır. Biz eksiksiz arkadaşlarımızla, ekiplerimizle görevimizin başındayız. Türkiye'nin problemlerini bertaraf etmek düşüncesince canla başla çaba gösteriyoruz. Ancak bu arkadaşlarımız iş gerçekleştirmek namına yöntem yapmayı henüz aşırı seviyorlar. Bakanlarımızla, valilerimizle, ekiplerimizle sahadayız. İstanbullunun henüz da kıygın olmaması düşüncesince bu süreçte elimizden mevrut gayreti göstereceğiz."

İçeriden ve haricen tamamı engellemelere karşın "babayiğit" müteşebbislerle Türkiye'yi 2022'de de uran öncülüğünde büyütmeye bitmeme edeceklerini tamlayan Varank, ülkeyi yatırım, üretim, dış satım ve istihdam rotasında tutmayı sürdüreceklerini, erke yatırımlarının da bu hedeflere ulaşmanın teminatı olacağını anlattı.

Varank, ülkede beledi üreticilerle kabala firmaları benzeşim yatırımları gerçekleştirmek kıl payı Türkiye'ye çağırma ederek, "Ülkemiz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde oluşturduğu kompetitif iş ortamıyla, alımlı teşvikleriyle, çelimli para sistemi ve makroekonomik yapısıyla yatırımlarınız düşüncesince sakıncasız ortak limandır. Gelin buradaki fırsatları daima baş başa değerlendirelim ve kazanalım." dedi.

Bakan Varank ve beraberindekiler, konuşmaların peşi sıra butonlara basarak fabrikanın baz noktasını attılar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler