USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Varank: Organize sanayi yerleri birer ticarethane değildir

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Organize sanayi yerleri (OSB) birer ticarethane değildir. Eğer OSB sanayiciye fariza eylemek düşüncesince varsa üretimi doğrulamak düşüncesince var ise buna akıllıca adına akıntı etmeleri gerekiyor' dedi.

Bakan Varank: Organize sanayi yerleri birer ticarethane değildir
22-10-2021 16:23
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Organize sanayi yerleri (OSB) birer ticarethane değildir. Eğer OSB sanayiciye iş geçirmek düşüncesince varsa üretimi doğrulamak düşüncesince var ise buna makul şekilde akıntı etmeleri gerekiyor" dedi.

Bakan Varank, OSB Üst Kuruluşu 19'uncu Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde ekonomik programda Bakan Varank'ın yanı esna Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, AK Parti TBMM Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş toprak aldı. Bakan Varank, icap 2020 gerekse 2021 yılının önceki yarısında imalat sanayi öncülüğünde baş döndürücü ehemmiyetli başarılara imza attıklarını belirterek, "Her birisi bulunmuş olduğu kentin ve bölgenin dinamosu bulunan OSB'ler ülkemizin toptan bir istihsal merkezi olabileceğini bu zamanda gine ispatladılar. Bunun farkında şekilde sanayicilerimize enerji, çevre, erişim az daha gerekseme mahsus mevzularda evren standartlarında envestisman ortamı sunan OSB'lerimizi destekliyoruz. Yaklaşık 60 sene ilkin başlamış bulunan OSB uygulaması, yaptığımız tensikat sonucunda çağ bundan böyle evren devletleri çeşidinden dayanıklı tahsil edilen kurumsal bir yapıya sahip. Bugün bakımından sicil sunulan OSB sayısı 326'ya ulaştı ve hamdolsun vatanımızda OSB'si sıfır ilimiz kalmadı. Göreve geldiğimizden buyana 201 OSB projesini tamamlayarak sanayicimizin hizmetine sunduk. Tamamlanan bu planlar düşüncesince 2021 yılı fiyatlarıyla kısaca 11 bilyon liralık ücretinde cesaret kullandırdık. 2021 yılı Yatırım Programında 18 yeni, 106 da bitmeme fail OSB projemiz bulunuyor. Bu planlar düşüncesince 2021 yılı tutarları ile kısaca 2,7 bilyon liralık gider yapıldı" dedi.

'300 MİLYON DOLAR KREDİYİ OSB'LERİN KULLANIMINA AÇTIK'

Bakan Varank, 'Yeşil Organize Sanayi Bölgeleri' uygulamasına geçeceklerini belirterek, "Bunun düşüncesince de OSB'lerimizin Yeşil OSB'lere dönüşümünü hızlandıracak, enfrastrüktür yatırımlarını destekleyeceğimiz Dünya Bankası Finansmanlı OSB Kredilendirme Projesi'ni başlattık. Dünya Bankasından gerçekleştirme ettiğimiz 300 milyon dolar değerindeki krediyi OSB'lerimizin kullanımına açtık. Dün sayın başbuğ ve yönetimdeki öbür sanayicilerimizle danışma ika fırsatı bulduk. Getirdiğimiz değişikliklerin bir kısmında bunları ne hedef ve gerekçelerle değiştirmeyi planladığımızın anlatıldığında oluşan tereddütlerin ortadan kalktığını gördük. Bazı önerilerimizi de matlup gayeye erişme doğrultusunda baştan gözden geçireceğimizi anlatım ettik. Ben bu danışma süreci sonucunda baştan sona baş başa kuma paydada buluşacağımıza inanıyorum. Bakanlık olarak, OSB'lerin gelişigüzel çeşitli problemi ile yakından ilgilendiğimizi ve bu problemlerin çözümü düşüncesince lüzumlu emekleri yaptığımızı elhak biliyorsunuz. İletişim kanallarımız sonsuz açık" diyerek konuştu.

'OSB'LERİ TİCARETHANEYE DÖNÜŞTÜREN OSB'LERİMİZ VAR'

Bakan Varank, OSB yönetimlerinde devre sınırlaması getirilmesinin esasen körpe kanlara olanak vereceği düşüncesince akıllıcasına infaz bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bununla ait değerlendirmeleri yapıyoruz. OSB birer ticarethane değildir. Eğer OSB sanayiciye iş geçirmek düşüncesince varsa, üretimi doğrulamak düşüncesince var ise buna makul şekilde akıntı etmeleri gerekiyor. Ama bunun indinde mevzuattaki muğlaklıkları kullanıp maatteessüf OSB'leri birer ticarethaneye muhavvil OSB'lerimiz de var. Bizim gerçekleştirmek istediğimiz, hepsi Türkiye'deki OSB'lerin sanayiye iş edecek halde çalışmasını sağlamak. Çok gizlemeden söylüyorum şayet çağ bir OSB’nin kasasında 500 milyon liralık varsa, bu dünyalık faizde duruyorsa fakat sanayicilerimiz bakanlığımıza gelip, 'Bakanım erke maliyetleri yükseldi. Bununla ait ne düşünüyorsunuz?' diyerek sorarken OSB kasasında bu dünyalık dururken hala sanayiciden su parası alıyorsa bence OSB'ler sanayiye iş etmiyordur. Eğer bu paraları sanayiciler düşüncesince topluyorlarsa bir çile sanayicilerin üstündeki maliyetleri azaltmak düşüncesince kullansınlar. Biz düzenli sanayi bölgelerinin genelinden baş döndürücü memnunuz. Burada sanayicinin önünü açan, onlarla bu arada çalışan, kendilerine makul imkanlarla düzlük tahsis yazar sanayiciyi desteklemeye etkin bölgelerimiz var. Ama bunu yapmayan bölgelerimiz de var. Biz buna önümüzdeki devirde izin geçirmek istemiyoruz. İşte anayasa çalışmamızı beğenenler de muhtemel beğenmeyenler de olabilir. Beğenilmeyen taraflarla ait kılıç gelişigüzel çeşitli eleştiriye açığız, görüşmeye hazırız. Bazı hata anlaşılmaların bulunduğunu da gördük. Burada hedefimiz sanayiciye iş etmek. Sanayiciye iş edecek halde kılıç anayasa taslağımızı mehabetli Meclis'imize iletmek istiyoruz. Orada ölçüm mehabetli meclisindir. Biz elimizden mevrut gayreti göstereceğiz."

OSBÜK BAŞKANI KÜTÜKCÜ: İŞLETME SAYISI 67 BİNİ BULDU

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, düzenli sanayi yerleri şekilde pandemi sürecinde kavi savaşım verdiklerini belirterek, "Organize sanayi bölgelerimizde cazibe tüketimi, bu senenin önceki 9 ayında averaj yüzdelik 15,6 arttı. Pandemi devrinde düzenli sanayi bölgelerimizde 2 bin 64 dünkü parselde üretime geçildi. Böylece OSB'lerimizdeki pres sayısı 67 bini buldu. Organize sanayi bölgelerimiz gine pandemi döneminde, 250 bin dünkü istihdam oluşturdu. Organize sanayi bölgelerimizdeki istihdam, şu anda 2 milyon 207 binle tarihimizin en efdal seviyesine ulaştı. İnşallah cumhuriyetimizin 100'üncü yılında, 2023’te 2,5 milyon istihdam hedefimize yavaş yavaş yaklaşıyoruz" dedi.

'GELEN TALEPLERİ BAKANLIĞA İLETTİK'

Kütükcü, OSB kanunu ile ait mevrut hepsi görüşleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na ilettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ayrıca geçmiş sayın bakanımızla derinlemesine geçindiren bir güruh yaptık. Camiamızın taleplerini, sizler namına sayın bakanımıza gizlemeden bariz anlatım ettim. Sayın bakanımızın gelişigüzel zamanki sağduyusu ile iyi neticeler elde edeceğimizi düşünüyorum. OSB’lerimizin denetleme kurulunda gözaltı mensubunun görevlendirilmesi, OSB organlarında fariza süresinin dü devre ile sınırlandırılması az daha düzenlemelerin de meydana getirilen bu eskiz emek harcamadan çıkarılmasını istem ederiz Organize sanayi bölgelerimizde Türkiye’nin ekonomik sanayi geleceğini mensur ediyoruz. OSB’lerimizin salname brüt gelirlerinden, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ve Kalkınma Ajansı Destek Programları'nda kullanılmak az daha salname brüt gelirin yüzdelik 1’inin Bakanlığa aktarılması mevzusunun taslaktan çıkarılmasını istem ediyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler