USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Muş: Türk Cumhuriyetleri ile ticarette iş birliğinin geliştirilmesi gerekli

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türk Cumhuriyetleri ile servet ve görev ticaretini geliştirilmek ve hedeflere iktiran etmek düşüncesince ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, ticaretin henüz da serbestleştirilmesi ve iş birliğinin geliştirilmesi icap ettiğini söyledi.

Bakan Muş: Türk Cumhuriyetleri ile ticarette iş birliğinin geliştirilmesi gerekli
11-11-2021 14:14
İstanbul

Ticaret Bakanlığı'nın ev sahipliğinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda Türk devletlerinin bağımsızlığının 30’uncu sene dönümü zımnında Türkiye-Türk Cumhuriyetleri Ekonomi ve Ticaret Konferansı gerçekleştirildi.

Konferansın açılışında mütekellim Bakan Muş, Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri ortada kadim zamanı ve kültürel bağlara müstenit baş döndürücü çelimli ilişkilerin bulunduğunu belirterek, rastgele bölgede cemaat olunan bu esaslı ilişkilerin hesaplı ve ticari bölgede elan da derinleştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Muş, bulunan ilişkilerin değerlendirileceği bu konferansın, Türk dünyasının istikbaline müteveccih kuma hissedar görünüm belirlenmesine ulama sağlamasını umduğunu tabir ederek, şunları kaydetti:

“1991 yılı, Türk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlıklarını baştan kazanarak, evren ülkeler sahnesinde gine toprak almaları hasebiyle hissedar dönüm noktası olmuştur. Bağımsızlığın hoppadak arkası sıra millî etiket ve büyüklük kuruluşlarının mensur periyodunu başarıyla bütünleyen Türk Cumhuriyetleri, çelimli hissedar halde kültürel, içtimai ve hesaplı yapılarını organizasyon etmişlerdir. Nitekim Türkiye, hür Türk Cumhuriyetleri’nin birer birer gün sahnesine çıkışlarını iri hissedar heyecanla karşılamış, bu suretle karındaş devletlerin bağımsızlıklarını karşı tanıdığı bulunan yurt olmuştur. Bütün bu süreçlerde kardeşlerini katiyen bekâr bırakmayan Türkiye, elan çelimli büyüklük ve yurt olma mücadelesinde hepsi imkanlarıyla acemi Türk Cumhuriyetleri’nin indinde toprak almıştır. Kardeşlerimizin bağımsızlığı sonrası Türkiye namına temennimiz, acemi kurulan karındaş devletlerin semt ve evren ile bir araya gelmesi ve ülkemizle rastgele bölgede çelimli ilgiler organizasyon etmeleri olmuştur.”

Ortak dil, din, tarih, akıl ve kültüre cemaat olunmasının, düet ve lehçe ilişkilerin kuvvetlenmesine döşeme hazırladığına ayraç fail Bakan Muş, Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerin güçlendirilmesinin, Türkiye’nin sürekli gösterimi bulunduğunu söyledi.

“Bugünkü toplantılarda geleceği mensur etmenin adımlarını hızlandıracağız”

Bakan Mehmet Muş, Türkiye olarak, Türk Cumhuriyetleri ile birlikte, geride bırakılan 30 sene süresince kuma hissedar doğacak mensur etmeye müteveccih nice düzentileme yaptıklarını anlatarak, bu doğrultuda muktezi adımları kararlılıkla attıklarını ve buna bitmeme edeceklerini söyledi.

Sadece düet ilişkileri geliştirmekle kalmadıklarını, ayrımsız sürede Türk Konseyi ve Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı kabilinden nice kurumu da yaşama geçirdiklerini, Dünya Ticaret Örgütü ilkin edinmek az daha nice arsıulusal kuruluşta çelimli hissedar teşrikimesai içre emek harcamaları sürdürdüklerini özetleyen Muş, “Bölgemizin ve halklarımızın refahını yükseltmek ve doğacak kuşaklarımıza alım çalım duyabileceğimiz hissedar kalıt bırakabilmek düşüncesince on paralık işkilsiz atılacak elan baş döndürücü adımımız var. Zira tığ beraberce olup çiğin omuza verirsek evren sahnesinde Türk ülkeleri namına elan çelimli halde var oluruz.” sanarak konuştu.

Muş, bugünkü toplantılarda, Türk dünyasının iri endişe adamı İsmail Gaspıralı’nın söylediği kabilinden “dilde, fikirde, ahacık birlik” düsturu ile bu geleceği mensur etmenin adımlarını hızlandıracaklarını vurgulayarak laflarını şu halde sürdürdü:

“Biz biliyoruz ki Türk dünyası Yusuf Akçura’dan Cengiz Aytmatov’a, Hoca Ahmet Yesevi’den Yunus Emre’ye derece sağlam baş döndürücü iri düşünücü ile evren geçmişine damgasını vurmuştur. İşte bizleri eskiden birbirimize bağlayan bu çelimli bağ, Türk dünyası namına hepimizi geleceğe bağlı kuma hissedar görünüm geliştirmeye isteklendirme etmektedir. Ortak doğacak vizyonumuzun temelinde, malların, hizmetlerin, iş insanlarının ve sermayenin elan emeksiz dolaşımına imkân sağlayan tümleşik hissedar altyapının yaşama geçirilmesi toprak almaktadır. Bu gösterimi yaşama etmek düşüncesince özveren davranmamız icap ettiğinin bilincindeyiz. Hedefimiz büyük, ancak bu gayeye ulaşacak inancımız da tamdır.”

“Potansiyeli yaşama etmek düşüncesince korkusuz adımlar atılmalı”

Bakan Muş, Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri namına evren ile tecim kütlesinin 1992 senesinde 55 bilyon dolar iken, 2020 senesinde kısaca 10 büküm artışla 545 bilyon dolar bulunduğunu aktararak, 1992 senesinde dünyaya yekûn 23,5 bilyon dolar ihracatları varken, bu değerin 2020 senesinde kısaca 11 katına eriştiğini söyledi.

6 Türk devleti olarak, canlı ağırlıklı 160 milyonluk nüfus, 1 trilyon doları aşan ulusal gelir, cemaat olunan katıksız kaynaklar, tecim yollarındaki konumlarıyla iri hissedar potansiyele cemaat olduklarına dikkati çekici Muş, bu potansiyeli yaşama etmek düşüncesince korkusuz adımlar atılması icap ettiğini dile getirdi.

Muş, servet ve görev ticaretini yükseltmek ve hedeflere erişmek düşüncesince ticaretin önündeki engelleri kaldırmaları, ticareti elan da serbestleştirmeleri ve iş birliğini geliştirmeleri icap ettiğini kaydetti.

Kardeş ülkeler ortada etkileşimi artırmayı, hepsi kardeşlerle ticareti kolaylaştırmayı, birbirini bütünleyen ekonomilerin sunmuş bulunduğu fırsatlarla devim bilimi hissedar tecim piyasası kurmayı amaçladıklarını tamlayan Mehmet Muş, laflarını şu halde sürdürdü:

“Gelişmiş ve büyümekte bulunan ekonomilerde hizmetler sahasının ağırlığı, ekincilik ve endüstri sektörünü geçmektedir. Hizmetler, önümüzdeki devirde aut ticaretin en ehemmiyetli ayaklarından bir tanesi olmaya bitmeme edecektir. Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri’nin dünyaya görev ihracatı 2019 senesinde 79,3 bilyon dolar namına gerçekleşmiş iken, 2020’de ortaya çıkan müstevli şartları hasebiyle bu nicelik 44,2 bilyon dolara gerilemiştir. Öte yandan, müstevli sürecinin ışıltılı yıldızı e-ticaret olmuş, toptan e-ticaret kütlesi 2020 senesinde 4,2 trilyon dolara ulaşmıştır. Bu acemi devirde arzumuz, karındaş Türk Cumhuriyetleri ile görev ticareti ve e-ticaret alanındaki iş birliğinin güçlendirilmesi ve bu acemi zamanın muktezi kıldığı kanuni altyapıyı tehirsiz oluşturulmasıdır.”

“Gelin, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile sağladığımız imkanı daim bu arada geliştirelim”

Bakan Muş, Türk üstencilik sahasının Türk dünyasında üstlenen bulunduğu planlara de değinerek, “1991 yılından beri Türk üstencilik firmaları, Türk Cumhuriyetlerinde 98,4 bilyon dolar mesabesinde yekûn 2 bin 344 plan üstlenmiştir. Bugüne derece bulunduğu kabilinden firmalarımız, önümüzdeki devirde de Türk dünyasının kalkınmasına müteveccih enfrastrüktür projelerini üstlenmeye bitmeme edeceklerdir. İstihdama ve aut ticarete katkısıyla düet hesaplı ilişkilerimizi geliştiren hissedar öbür ehemmiyetli meydan da yatırımlardır.” sanarak konuştu.

2000 yılı böylelikle Türk Cumhuriyetlerindeki direkt ecnebi envestisman ücretinin 33 bilyon dolar iken, 2020 senesinde ise 13 kattan hissedar tomar artarak 450 bilyon dolara ulaştığını özetleyen Muş, şunları kaydetti:

“Ülkemizin Türk Cumhuriyetlerindeki yatırımlarının yekûn meydan kıymeti 7,7 bilyon dolara ulaşmıştır. Türk Cumhuriyetleri’nin yurdumuzdaki yatırımları ise 8 bilyon dolardır. Bu rakamların elan yükseklere çıkabileceğini biliyoruz. Karşılıklı yatırımların artırılması kuma misyonumuz olmalı, envestisman ortamını geliştirmeye odaklanmalı ve muktezi hepsi adımları hissedar an karşı atmalıyız. Doğu-Batı ekseninde eriştirme güzergâhları ile bölgemizin etkinliği artmış, toplanmış eriştirme ve nakliyat imkânlarını geliştirmemiz vazgeçilmez duruma gelmiştir.

Amacımız taşımaların kotalarla sınırlandırılmadığı, malların serbestçe taşındığı, maliyetlerin akıllıca seviyelere indirildiği, gümrük işlemlerinin basitleştirildiği ve hızlandırıldığı, malların dolaşımının önündeki engellerin kaldırıldığı kuma hissedar geri görev altyapısı organizasyon etmektir. Sadece yağız önünde değil, çıpa önünde da iş birliğimizi güçlendirebileceğimiz alanlar bulunan bulunmaktadır. Gelin, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile sağladığımız imkanı daim bu arada geliştirelim. Türk tarihinde ehemmiyetli hissedar noktayı bulunan İpek Yolu’nu kuma çabamızla canlandıralım ve birbirimize elan da yakınlaşalım.”

“Ortak geleceğimizde ulusal paraların payını artırmalıyız”

Bakan Muş, aut ticarette ulusal nukut dair kuruluşların elan korkusuz davranabilmeleri düşüncesince güvenlik artırıcı adımları atmaları icap ettiğini belirterek, “Ekonomilerimiz üstünde döviz baskısını dökmek düşüncesince kuma geleceğimizde ulusal paraların payını artırmamız gerekiyor.” dedi.

Son devirde toptan ekonomiyi etkileyen ehemmiyetli eğilimlerden birinin de yeşil inkılap olduğuna ayraç fail Muş, “Türkiye, adamlık düşüncesince kuma zılgıt bulunan hava değişikliğiyle savaşım dair saat kaybetmeden Türk Konseyi içerisinde de yeşil dönüşüme uzlaşma düşüncesince kuma icraat hazırlamaya hazırdır. Dile getirmiş olduğum halis muhlis bu hususlar, Türk dünyası içre şümullü iş birliğini derinleştirecek ve içtimai refahı artıracak, lehçe ve toptan barışa denge kazandıracak, elhasıl kuma doğacak vizyonumuzun gerçekleşmesini organizasyon edecektir.” sanarak konuştu.

Bakan Muş, çağ iş insanlarının öz aralarında gerçekleştireceği görüşmelerin, envestisman projelerinin ve iş imkânlarının sunulacağı toplantıların hayırlara okazyon olmasını diledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler