USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Dönmez'den yerli gaz açıklaması! İlk fazı için tarih verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'deki ihtiyat için geçmiş fazın 10 kuyudan günde kestirmece 10 milyon metreküp doğalgazı taşımayı hedeflediklerini dile getirerek, “Maksimum istihsal seviyesine çıktığımızda ülkemizin ihtiyacının kestirmece 3'te 1'lik

Bakan Dönmez'den yerli gaz açıklaması! İlk fazı için tarih verdi
05-11-2021 17:35

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bursa Uludağ Üniversitesi'nde ‘Bağımsız Enerji Güçlü Türkiye' mevzulu konferansa katıldı.

Karadeniz'de mevcut doğalgaz ile ilgilendiren açıklamalarda mevcut Dönmez, “Yerli doğal gazda gayemiz belli. 2023'e gazın geçmiş fazını düzene vereceğiz. İlk faz için açılması planlanan kestirmece 10 kuyudan, günde kestirmece 10 milyon metreküp gaz taşımayı hedefliyoruz. İkinci fazda küsurat kuyu miktarıyla beraberce karaya dökme gaz miktarı günde kestirmece 40 milyon metreküpe derece çıkacak. Maksimum istihsal seviyesine çıktığımızda ülkemizin ihtiyacının kestirmece 3'te 1'lik tarafını Karadeniz branşında elde etmiş olacağız. Başka müşterek tabir ile meskenlerin, konutların gaz ihtiyacının tamamını Sakarya gaz bölgesinden karşılar duruma geleceğiz. Deniz tabanında kestirmece 2 bin 200 kilometrekarelik müşterek saha içre kestirmece 40 skor istihsal kuyusundan mevrut doğal gazın toplanmasını ve borazan hattına aktarılmasını sağlayacak müşterek lağım döşemi kuracağız. Deniz tabanı istihsal tesisini karaca tesisine bağlayacak borazan hattımız 169 kilometre olacak. Şu anne kadar, mukteza boruların yüzdelik 50'den fazlasının üretimi tamamlandı ve yüklemeye anık durumda. İnşallah önümüzdeki senenin ortalarında Karadeniz'in tabanına boruları serip geçmiş deposu vuracağız” sanarak konuştu.

“Türkiye'nin 20-30 sene öncesine bakarsanız Türkiye'nin nereden nereye geldiğini hâlâ elleme anlarsınız” diyen Bakan Dönmez, “O devri romantize ederek elleme göstermeye çalışanlar emniyetli olun ki elindeki statükoyu, gücü kaybeden, kendini rastgele devir halkın üstünde görenlerdir. Yeni müşterek zamanın arifesindeyiz. Yeni müşterek doğumun sancılarını çekiyoruz. İnanıyorum ki iri ve çelimli Türkiye önünde çektiğimiz etraflı bu sıkıntıların sonu aydınlıkla noktalanacak. Siz gençler, yaşanmış bulunan rastgele şeyi zahiriyle değil batınıyla, gerelti arkasıyla kıymetlendirmek zorundayız. Bugün burada özgür enerjiyi çelimli Türkiye'yi bahsetmek için müşterek araya geldik. Ama öncesinde hakeza müşterek girizgâhla bizleri geleceğe taşıyacak bulunan siz kıymetli ziyaretçilerimizin ne derece iri müşterek sorumluluğa erbap olduğunuzu, ne zorluklarla karşılaşabileceğinizi anımsatmak istedim” dedi.

“Karadeniz'deki doğalgaz keşfinden milletimiz memnun”

Karada ve denizde özgür erke idealine erişmek için kesintisiz çalıştıklarını dile getiren Dönmez, “Karadeniz'de 540 bilyon metreküplük gaz keşfimizin milletimizi ne mutlu ettiğini gittiğimiz rastgele yerde görüyoruz. Akdeniz'i karış karış arıyoruz. Bizler Mavi Vatan stratejisiyle dünkü müşterek manzara ortaya koyarken, Türkiye'nin Akdeniz'de yürüttüğü mücadeleyi kötüleyen, bu gayreti ‘düşmanca ve saldırgan' şekilde niteleyen kimi mahfiller başkalarının hesabına bu süreci sabote etmek istiyor. Düşmana leziz başlamak için kişi milletine husumet fail hakeza müşterek kafa eskiden de mevcut olmuştu bugün de güçsüz hareketleriyle gene sahnedeler. Diğer taraftan yerli ve yenilenebilir enerjiye yatırımlarımız etraflı hızıyla bitmeme ediyor. Yenilenebilir erke yerleşmiş zorla mecmu yerleşmiş zorla yüzdelik 53'üne ulaştı. 2020 yılı ve 2021 yılı geçmiş dokuz ayında devreye giren yalıtım istihsal santrallerinin az hâlâ tamamının yenilenebilir erke kaynaklarından oluştu. Türkiye, 2000'li yıllarda toptan yenilenebilir erke istatistiklerinde ‘Diğer' başlığı içre iken, bugün erbap olduğumuz mecmu yenilenebilir erke yerleşmiş kuvvetiyle Avrupa'da beşinci dünyada on ikinci tam yer alıyoruz. Sadece 2020 senesinde devreye aldığımız yenilenebilir erke yerleşmiş gücü 24 Avrupa ülkesinin mecmu yenilenebilir erke yerleşmiş gücünden fazladır” ifadelerini kullandı.


Enerji teknolojilerinin geliştirilmesine müteveccih sonuç yıllarda dehşetli müşterek tekâmül yaşandığını kaydeden Bakan Dönmez, “Temel hedefimiz, Türkiye'nin erke ithalatını azaltmak, elektriğimizi yerli kaynaklardan üretirken, erke teknolojilerini de yerlileştirmektir. Burada güre kabiliyetlere iri iş düşecektir. Güneşten hidroliğe, rüzgardan jeotermale derece rastgele bölgede teknolojik dönüşümü yerli üretim, yerli insanoğlu deposu ve yerli Ar-Ge ile yapmak istiyoruz. Bir öbür ehemmiyetli başlığımız da erke verimliliği. Son 4 yılda erke verimliliğine meydana getirilen yatırımlarla 1,2 bilyon dolarlık salname artırım elde ettik. Diğer taraf sektörleri de adisyona kattığımızda toplamda 3,6 bilyon dolarlık iri müşterek ilişik bedel sağlıyor. Burada gençlerimize, sizlere iri müşterek iş düşüyor. Biz erke teknolojilerini sizler için dünyaya saha okuyacağınız, evren ile rekabete girebileceğiniz müşterek saha şekilde tanımlıyoruz. Sizlere güveniyoruz. Sizlere inanıyoruz. Bilginize, heyecanınıza, düşüncelerinize, enerjinize ihtiyacımız var. Hep beraberce Türkiye'yi zirveye taşıyoruz” halinde konuştu.

“Yarın lityum, kobalt, müvellidülma ve giranbaha mineraller kullanılacak”

‘Gelecekte erke ne olacak' sorusunu değerlendiren Dönmez, “Enerji teknolojilerinin gelişimiyle beraberce enerjide bildiğimiz katı aşırı bilinçlilik çabucak değişime uğruyor. Uluslararası Enerji Ajansı tutanağına gereğince bugün ki petrol-doğalgaz ticaretlerinin yerini ferda lityum, kobalt, hidrojen, giranbaha mineraller alabilir. Bu dünkü hammadde döngüleri dünkü tür müşterek jeopolitik dizge ve dünkü müşterek erke düzeni getirebilir. Bu nedenle bugünü düşündüğümüz derece yarını da kıymetlendirmek ve idrak etmek zorundayız. Raporda ihtimal de maruz mesajların en önemlisi erke dönüşümünün anca kolay, derneşik olmayacağı. Net kullanılmamış temel ağırlık yönünde dü kol var. Bir gruba gereğince yenilenebilir kaynaklar rastgele şeye yeter. Ama ilkgüz ayında İngiltere'de rüzgarın az esmesi kararı fiyatlar arttı. Ya da bu sene sezon anormalitesi yüzünden HES'ler yalıtım üretiminde geçmiş yıllara gereğince müşterek tomar gösteriş alamadı. Temiz erke kaynakları da hava değişikliğinden etkileniyor. Şu anda hava değişikliği görüşmelerinin yapıldığı Glasgow'da yalıtım üretiminin 71'i nükleerden. Evet, müşterek gaye mevcut ama oraya gidilmesi için yapılması müstelzim aşırı bilinçlilik var” dedi.

Elektrikli otomobil vurgusu

Elektrikli arabaların gelişinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Dönmez, “Fakat elektrikli otomobiller hoppadak kelimesiz otomobiller değil. Bunlar bire müşterek sürede tekerli yalıtım talebi. mesela şetaret tatillerinde meydana getirilen yolculukları düşünün. İstanbul'daki yalıtım talebi, 2-3 güneş içre Muğla, İzmir, Antalya'ya kayıyor ve orada hoppadak 7-10 güneş kalıyor ve arka dönüyor. Elektrikli otomobiller şebekeye dayanak noktası de verebilir. Bunu önleyen modeller var. Fakat otomobil üreticileri için batarya ömrü hâlâ ehemmiyetli olduğu için burada ödün özgülemek istemeyebilirler. Diğer taraftan ağırbaşlı ağırlık taşımacılığı önleyen kamyonlar ne olacak? Uçaklar, gemiler öbür yanda. Bu sorulara hepsi evren karşılık arıyor. Alternatif yakıtlar, elektriklenme, melez sistemler ehemmiyetli duruma geliyor. Açıkçası bizi geleceğe götürecek teknolojilerin hoppadak yüzdelik 50'si şu anda kendini ispatlamış durumda. Fakat üstünde çalışılması müstelzim nice erke teknolojisi var. Hidrojen bunlardan müşterek tanesi. Belki kaynaşma müşterek ötekisi olabilir. Bir öbür tarafta da dijitalleşme anbean ehemmiyet kazanacak. Geleceğe değgin en ehemmiyetli senaryolardan birisi elektriğin mecmu erke tüketimindeki oranının yüzdelik 25'ten yüzdelik 50'ye çıkması. Bu depar belgesi nice kâr ve riski baş başa getirecek. En önemlisi elastikiyet gereksinimi olacak” sanarak konuştu.

Bakan Dönmez laflarına şu şekilde bitmeme etti: “Esneklik ihtiyacının ihtimal en hazırlop karşılanabileceği yerlerden birisi de mahveden ama elektronik olarak. Mesela yel esmediğinde buzdolapları nısıf çelim modunda çalışsa ve ya ev aletlerinin arama edilebilen ayrı ayrı çelim modları olsa. mesela cep telefonlarındaki çelim ayalarını biliyorsunuz. Pil bitmeye andıran bunları minimum tüketecekleri noktaya çekiyoruz, monitörü kısıyoruz. Aslında müşterek erke yönetimi yapıyoruz. Bir fasıl telefon bizatihi yapıyor bunu. Pil ergonomik müşterek oranın dibine akıl aydınlığı azaltıyor ve bunu anlaşılan algoritmalarla yapıyor.”

“Kripto güven için harcanan elektrikle Afrika'da milyonlarca insanoğlunun yaşamı değişebilir”

Kripto güven için harcanan elektrikle Afrika'da milyonlarca insanoğlunun yaşamı değişebileceğini kail Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bugün bileşimli dirayet algoritmaları, aşırı bulunmaz ama emniyetsiz yalıtım tüketiyor. Aslında ev aletlerinin yerini algoritmalar da almaktadır diyebiliriz. Fakat bu algoritmaların zeki tasarlanması iri müşterek saha açabilir. Yani şebekeden mevrut sinyallere gereğince küsurat ve ya mütenakıs erke tüketimi ve ya ısıtma-soğutma sistemlerinin umumi düzene dayanak noktası olması önemli. Belki erke dönüşümünün en nazik noktası sektörünün karbonsuzlaşması. Bir sağlam verecek olursak hidrojenden kullanılmamış emisyonlu polat üretilmesi gibi. Çimento endüstrisi aşırı hâlâ enteresan zira ısı aşırı kullanılmaktadır ve proses içre kimyevi tepkimeden çevre sürüm çıkıyor. Kimyasal üretimi, plastikler öbür nice ürününün üretilmesi için emniyetsiz erke harcanıyor ve sürüm üretiliyor karşılığında. Bir tişört üretilmesi 3 bin litre su ihtiyacına güven oluyor. 2 kilowatt ahit da yalıtım gerekiyor. Bu erke ve pınar tüketimini azaltacak teknolojilere acele ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

“Üniversiteler sürecin hâlâ müşterek tomar içre yer alacak”

“1970'lerde vasıtalar 100 kilometrede 20-23 litre mahrukat kullanması ile çalışıyordu. 50 yılda bu kemiyet üçte müşterek dörtte müşterek oranına derece düştü. 100 watt ile aydınlatan ampuller demincek 12 wattlara derece düştü” niteleyerek laflarına bitmeme fail Dönmez, “Son 15 yılda, Edison'dan, Tesla'dan bu yana bire müşterek bulunan aydınlatmalar, yonga teknolojisiyle bire müşterek bulunan LED sistemlere kaydı. 15 yılda 6-7 katı erke verimliliği oldu. Belki önümüzdeki devirde ısı pompaları ehemmiyetli olacak. 50 yılda erke endüstrisi iri müşterek değiş yaşadı. Şimdi müşterek öbür istifham da şu. Sonraki 50 yılı ne manzara ediyoruz? Sonraki 50 yıla ne hazırlıklarla, ne öngörülerle giriyoruz? İnsan kaynağımızı, bilgelik ve tecrübemizi ne bölgeye kanalize ediyoruz? Burada üniversitelerimiz ilkin münevver sermayenin yetiştirildiği, Ar-Ge ve inovasyon yapıldığı bilgelik ve uygulayım bilimi merkezleri şekilde öne çıkıyor. Önümüzdeki yıllarda üniversiteler hâlâ müşterek tomar bu sürecin arasında yer alacaklar. O nedenle geleceği bugünden kurmak, evren ile kalifiye teknolojilerde rakiplik edebilmek ve kişi öz markalarımızı, patentlerimizi, teknolojilerimizi boşaltmak hesabına üniversitelerimiz hâlâ müşterek tomar günah yüklenecek. Türkiye, bu süreçte başlıca müşterek bilgelik ve deneme birikimiyle inanırım ki bu süreçte yıldızı projektör ülkelerden birisi olacak” dedi.
Konferansın ikinci bölümü basına gizli şekilde gerçekleştirildi.

Samet Doğru - Hakan Gönül
 

İLGİLİ HABER
Bakan Dönmez: Beklentimiz önümüzdeki senenin geçmiş çeyreğinden sonraları fiyatların hâlâ akla yatkın seviyeye gelmesi Bakan Dönmez: 'Beklentimiz önümüzdeki senenin geçmiş çeyreğinden sonraları fiyatların hâlâ akla yatkın seviyeye gelmesi'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler